๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 04 Ekim 2011, 16:52:07



Konu Başlığı: Az ve öz
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 04 Ekim 2011, 16:52:07
AZ VE ÖZ

Temmuz 2009 46.SAYI

KALBİNDEN BİZLERİ ÇIKARMA YA RASULALLAH

Peygamberimiz’in (s.a.v) vefatını öğrenen Hz. Ebu Bekir (r.a) hemen O’nun evine gider ve odasına girer. Gözlerinden yaşlar boşalıyorken O’nun mübarek yüzünü açar ve sıvazlar. Bu sırada dudaklarından şu sözler dökülür: “Anam babam sana feda olsun! Güzel yaşadın, güzel vefat ettin. Senin ölümünle nübüvvet noktalanmıştır. Sen övülemeyecek kadar azametli, sızlanamayacak kadar ulvisin. Öyle ki herkes sende teselli buluyor ve eşit oluyordu… Eğer ağlamayı (ölenin üzerine) yasaklamasaydın sana dökerdik bütün gözyaşlarımızı. Allahım bunları ona ulaştır!

Ey Muhammed! Rabb’inin yanında bizleri de an... Kalbinden bizleri çıkarma. Eğer ağırbaşlı ve sakin olmayı öğretmeseydin bizlere, ardından bıraktığın yalnızlığa ve hasrete kimseler dayanamazdı. Allahım! Bunları sevgili dostuna ilet. Onun sevgisini içimizde koru.” (Beyhaki, Delailü’n- Nübüvve; İbn Sa’d, et-Tabakatü’l-Kübra)

DOSTUN KAPISINA ELİ BOŞ GİDİLMEZ

Mesnevi’sinde dostların yanına eli boş gitmeyi değirmene buğdaysız gitmeye benzeten Mevlana Hazretleri, Rabbimiz’in mahşer gününde insanlara armağan olarak ne getirdiklerini soracağını da söyler. “Sizi ilk yarattığımızda olduğu gibi eli boş, azıksız olarak ve tek başınıza muhtaç bir halde geldiniz. Siz de dünyadan ahirete dönmek ve benim huzuruma çıkmak ümidi yok mu idi? Kur’an’ın kıyametle ilgili haberi, size boş mu görünmüştü?’ diye buyuran Rabb’ine böyle eli boş olarak gitme.”

Mevlana Hazretleri az da olsa uykuyu, yemeyi içmeyi bırakmanın Hak’la buluşma zamanı için bir armağan hazırlamanın en güzel yol olduğunu belirten sözlerine şöyle devam eder: “Ey Hak aşığı, geceleri az uyuyanlardan, seher vakitleri günahlarının bağışlanmasını isteyenlerden ol.”

MİRAÇ’TA HEDİYE EDİLEN RAHMET VE DUA AYETLERİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Miraç’taki hediyelerden biri olan Bakara suresinin son iki ayetinin (Amenerresulü ile başlayan ayetler) kendisine arşın altındaki bir hazineden verildiğini ve onların daha önceki hiçbir peygambere verilmediğini söylerken bu ayette yapılan duaların Rabbimiz tarafından kabul edildiğini de müjdeler. Bu ayetlerin rahmet ve dua ayetleri olduğunu bildirir, her mümin tarafından öğrenilmesini ve yatsı namazından sonra okunmasını tavsiye eder.  (Ahmed, Müsned; Süyuti, ed-Dürrü’l-Mensür; Beyhaki, Şuabü’l-İman)

NAMAZDA DİKKATİ TOPLAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İmam-ı Rabbani Hazretleri eserlerinde namaz konusu üzerinde çok durmuş ve önemli devlet adamlarına gönderdiği mektuplarından birinde namaz adabından şöyle bahsetmiştir: “Secdede ellerin parmaklarını birleştirmeye, rükuda da parmakları birbirinden ayrı tutmaya dikkat etmelidir. Bu şekilde yapılması boşuna emredilmemiştir. Namazda ayakta dururken gözleri secde yerine dikmeli, rüku halinde ayaklara bakmalı, secde yaparken burun hizasına ve otururken de diz üzerindeki ellere bakmalıdır. Tüm bunlar dikkatin dağılmayıp kişinin kendini namaza vermesine sebep olurken namazda huşu meydana gelir.” (Mektubat)

MİRAÇ’TA HZ. MUSA’NIN (A.S) AĞLAMASI

Efendimiz (s.a.v) Miraç’ta Hz. Musa (a.s) ile altıncı kat semada görüşür. Oradan ayrılırken Hz. Musa ağlamaya başlar ve kendisine neden ağladığı sorulunca şu cevabı verir: “Ya Rabbi, bu yiğit ve genç peygamberi benden sonra gönderdin ve onu daha faziletli kıldın. Ümmetini de diğer ümmetlerden üstün yaptın. O’nun ümmeti benim ümmetimden hem sayıca çok olup hem de benim ümmetimden önce cennete girecekler. Böyle bir ümmete sahip olamadığım için ağlıyorum.”

Hz. Musa’nın gözyaşlarının sebebi haset değil hasretti aslında. Bu ağlamayla aynı zamanda Peygamberimiz’in (s.a.v) üstünlüğünü ve ümmetinin şerefini tebrik ve tasdik ediyordu. (Heysemi, ez-Zevaid; İbnu Ebi Cemre, Behcetü’n-Nüfus)

KALP TEMİZLİĞİ NASIL OLUR?

İbn-i Ömer’den (r.a) rivayet edilen hadiste Hz. Peygamber (s.a.v)  kalbimizi demire benzetir ve su değince demir nasıl paslanırsa kalbimizin de öyle paslanacağını söyler. Yanında bulunanlar; “Bunun cilası nedir ya Rasulallah?”diye sorarlar. Efendimiz (s.a.v) onlara: “Ölümü çok anmak ve Kur’an okumaktır” cevabını verir. (Beyhaki)

Efser BERİN