> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 3594 defa)
21 Eylül 2011, 14:06:34
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 21 Eylül 2011, 14:06:34 »



AZ VE ÖZ

Mart 2010 54.SAYI

SAMİMİYETİN YOLU İNANMAK VE GAYRET ETMEKTEN GEÇER

Büyük velilerden Abdulkerim el-Cili Hz. (k.s), İnsan-ı Kamil adlı eserinde insanın isteklerini elde etmesinde samimiyetin önemini şöyle anlatır: “İsteğinde samimi olan kimsenin iki alameti vardır. Yöneldiği ve istediği şeyin olacağına kesin olarak inanmak ve gücü yettiği kadar istenen şeylerin gereğini yapmak. Hali böyle olmayan kimseye himmet ve azim sahibi denmez. O sadece boş temenniler ile avunan ve davasında yalancı olan biridir. Böyle bir kimse aradığını bulamaz, sevdiğine kavuşamaz. Onun hali, elinde kalemi, kağıdı olmayan, okuma ve yazmasını da bilmeyen bir kimsenin mektup yazmaya kalkmasına benzer. Bu durumda olan birisi mektubu nasıl yazacak? O, bu şekilde niçin mektup yazmak istiyor ki?”

RABBİM BENİ AFFET!

Dünyada birçok hayır yapan, insanlara yardım için çalışan ya da tüm bunlara vesile olma gayretinde olan, fakat ömründe bir kere bile olsun  “Rabbim beni affet!” demeyenlerin haline Hz. Aişe (r.a) annemizin anlattığı şu olay açıklık getirir: “Cahiliye devrinde yaşayan ve iyilikleriyle meşhur olan Abdullah b. Cüdan’ın halini Hz. Peygamber’e (s.a.v) söyledim. Onun misafirlerine ikramda bulunan, akrabalarının hukukunu görüp gözeten, köle azat eden, fakirleri doyuran, komşularına iyilikten geri durmayan biri olduğunu anlatıp Hz. Peygamber’e (s.a.v) bu yaptıklarının ahirette kendisine bir faydası olup olmadığını sordum. Rasulullah ‘Hayır, ona bir faydası olmayacaktır. Çünkü o, bir gün olsun Rabbim beni affet demedi’ cevabını verdi.” (Müslim)

TASAVVUFU ANLATAN CAHİLLERİN KONUŞMASI

Çilehanede bulunan bir derviş, rüyasında hamile bir köpek görür. Köpeğin karnındaki yavruların havlama seslerini duyar. Derviş bu tuhaf duruma şaşırır kalır. Uykudan uyanınca bu şaşkınlığı daha da artar. Nasıl olur da anne karnındaki köpek yavruları havlar?

Çile çektiği yerde, bu rüyayı tabir ettirebileceği kimse olmadığı için “Bunun yorumunu ancak Allah bilir” diyerek, Rabbi’ne yönelir ve şu niyazda bulunur: “Ya Rabbi, gördüğüm rüyadan dolayı zikrimden kaldım. Bütün zorlukları kolaylaştıran sensin.” O sırada gaipten bir ses duyulur: “Gerekli olgunluğa ulaşmadan tasavvufu anlatan cahillerin konuşması, anne karnında havlayan köpek yavrularına benzer. Anne karnındaki köpeğin havlaması gibi faydasızdır.” (Hz. Mevlana, Mesnevi)

BİR AİLE REİSİNİN GAZADAN ÜSTÜN OLAN AMELİ

Abdullah b. Mübarek (rh.a), bir gazada cemaate şu soruyu sorar: “Bizim şu yaptığımız gazadan daha üstün bir gaza biliyor musunuz?” Yanında bulunan arkadaşları “Hayır, bilmeyiz.” derler. Abdullah b. Mübarek bu cevap üzerine şunları söyler: “İffet ehlinden bir kimse, gece çoluk çocuğu ile yatarken, kalksa da uyuyanlardan üzerleri açılmış olan yavrularına baksa ve şefkatle onları örtse, işte bu kişinin buna benzer bir ameli, bizim şu anda içinde bulunduğumuz amelden daha hayırlı ve güzeldir.”

KALBİN KAPISI

19. yüzyılın büyük İngiliz ressamlarından William Holman Hunt’ın bir bahçeyi tasvir eden tablosu Londra Kraliyet Akademisi’nde sergileniyordu. Hunt’ın “Kainatın Işığı” adını verdiği bu tabloda, geceleyin elindeki fenerle bahçede duran filozof kılıklı bir adam görülüyordu. Adam serbest kalan eliyle bir kapıya vuruyor ve içeriden bir cevap bekler gibi duruyordu.
Tabloyu tetkik eden bir sanat eleştirmeni Hunt’a dönerek “Güzel bir tablo doğrusu, ama manasını bir türlü kavrayamadım” dedi. “Adamın vurduğu kapı hiç açılmayacak mı? Ona tokmak takmasını unutmuşsunuz da...”

Hunt gülümsedi: “Adam alelade bir kapıya vurmuyor ki” dedi. “Bu kapı, insan kalbini temsil ediyor. Ancak içeriden açılabildiği için dışında tokmağa ihtiyaç yoktur.” (Küçük Şey Yoktur, Kemal Ural)

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 24 Nisan 2024, 20:13:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve özönlisans arapça,
Logged
25 Ekim 2013, 23:07:34
Rüveyha
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.764


« Yanıtla #1 : 25 Ekim 2013, 23:07:34 »

Rabbim bu kıssaları idrak etmemizi nasip eylesin inşaAllah.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

26 Ekim 2013, 01:55:44
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2013, 01:55:44 »

Çok güzel alıntılar.Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

23 Temmuz 2015, 22:59:52
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #3 : 23 Temmuz 2015, 22:59:52 »

Esselamu aleykum;
Hunt tablosunu merak ettim ...Ama anlamı çok güzel..Rabbim daha fazla ve güzellerini okumayı nasip etsin inşalalh..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes