> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 999 defa)
16 Ağustos 2011, 15:42:53
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 16 Ağustos 2011, 15:42:53 »



AZ VE ÖZ

Aralık 2010 63.SAYI

SUSTUKLARI HALDE SÖYLEYENLER…

Mevlana Hazretleri hal diline ayrı bir önem verirdi. Böyle düşünmesinin sebebi sessiz kalarak sözsüz hal diliyle konuşmanın, ağızla konuşmadan daha önemli ve değerli oluşuna inanmasıdır. Ona göre, susuşta yüzlerce dil, yüzlerce anlatış vardır. Susmak, bal şerbeti içmekten de iyidir. Aşıkların susması daha hoştur, denizinse coşup köpürmesi. Sükut içinde söylenen sözler, aynada görünen şekiller, yüzler gibi daha hoştur, daha güzel görünür.
Mevlana’ya göre nice susanlar, konuşanlara göre daha güçlü ve etkilidir. “Bülbül doğana niçin sustuğunu sorar.  Doğan, ‘Sen bakma sustuğuma, padişah av avlarken (sessizliğime rağmen) tam yüz ere bedelim ben’ der.”
Sükut, hal diliyle konuşmaktır. Bundan dolayı onu, mutlak sessizlik ve mesaj iletmeme olarak görmemek gerekir. “Ey toprak, ne düşünüyorsun? Neden böyle susmadasın? Düşüncelere dalıp gitmişsin dedim. Dedi ki: Susmama bakma, içimde bahçeler var, bağlar var.”
(Divan, Hz. Mevlana)

EZAN, NAMAZ VE CEMAATİN FAZİLETLERİ

Allah Rasulü (s.a.v) ezan okumanın ve namazı ilk safta kılmanın önemini şu sözlerle bildirirler: “İnsanlar ezan okumanın ve namazda birinci safta bulunmanın ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kura çekmek zorunda kalsalardı kura çekerlerdi. Şayet camide cemaate erken yetişmenin ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, birbirleriyle yarışa girerlerdi. Eğer yatsı namazı ile sabah namazındaki fazileti bilselerdi, emekleyerek ve sürünerek de olsa bu iki namaza gelirlerdi.” (Buhari, Müslim)

GERÇEK HAK AŞIKLARI DAİMA NAMAZDADIRLAR!

Mevlana Hazretleri, kulu Rabbine ulaştıran gerçek namaz halini ve bu duyguları namazın dışında da koruyabilmenin yolunu pırlanta misali olan şu sözlerle anlatır:
“Bize doğru yolu gösteren, bizi kötülüklerden alıkoyan namaz, beş vakitte kılınır. Halbuki aşıklar, daima namazdadırlar! O gönüllerindeki aşk, başlarındaki ilahi sevgi ne beş vakitle yatışır, ne de beş yüz bin vakitle geçer gider!
‘Beni az ziyaret et!’ sözü, aşıklara göre değildir; gerçek aşıkların canları pek susuzdur!
‘Beni az ziyaret et!’ sözü balıklara uyar mı? Onların canları, deniz olmadıkça yaşayabilir mi? Bu denizin suyu pek korkunçtur; ama balıkların mahmurluğuna göre bir yudumcuktur! Bir an için ayrı düşmek, aşığa bir sene gibi gelir.”

EY YAR SÖZ SÖYLEMEDEN GÖNLÜ ALIR GÖTÜRÜRSÜN

Hz. Mevlana susarak sessiz, sözsüz, hal diliyle konuşmanın daha iyi ve değerli olduğunu şu örnekle anlatma yoluna gider. “Hz. Osman halife olunca minbere çıktı. Halk ‘Acaba ne buyuracak?’ diye bekliyordu. O sustu ve hiçbir şey söylemedi, sadece halka baktı ve onlarda öyle bir kendilerinde geçme hali (vecd) hasıl oldu ki dışarı çıkamaz ve birbirlerini unutmuş konuma geldiler. Nereye oturmuşlardı? Şimdiye kadar yüzlerce zikir, vaaz ve hutbeden onlara öyle bir hal hasıl olmamıştı. Bu defa onlar için o kadar amel ve vaaz ile meydana gelmemiş olan birçok faydalar oluşmuş ve sırlar keşfolunmuştu. Oturum sonuna kadar Hz. Osman böylece bir şey söylemeden baktı. Minberden inmek isteyince: ‘Sizin için faal imana sahip olmak, çok söyleyen bir imana sahip olmaktan daha hayırlıdır’ buyurdu. Bunu doğru söylemiştir. Çünkü söz söylemekten maksat bir fayda vermek, kalbe tesir etmek, ahlakı değiştirmek ve incelikleri göstermektir. Oysa o, hiç konuşmadan konuştuğu zamankinden daha fazla, cemaatte bütün bunları meydana getirdi ve onlar sözde elde ettikleri faydaların birkaç mislini, sözsüz olarak elde ettiler.”

Efser BERİN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 24 Nisan 2024, 06:01:28 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve özönlisans arapça,
Logged
17 Ağustos 2011, 18:08:52
Selvihale

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 434


« Yanıtla #1 : 17 Ağustos 2011, 18:08:52 »

Allah insana 2 kulak, 1 ağız vermiş, iki dinleyip bir konuşsunlar diye.Günümüzdeki insanlar 2 konuşup hiç dinlemiyorlar bile..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes