> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Aile Dergisi > Diğer Yazılar > Az ve öz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Az ve öz  (Okunma Sayısı 1728 defa)
05 Mayıs 2012, 15:10:28
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 05 Mayıs 2012, 15:10:28 »



AZ VE OZ

Ağustos 2011 71.SAYI

RAMAZAN GELDİ…

Hz. Mevlana’nın halinden diline yansıyan Ramazan-ı şerif hakkında söylediği rahmet, merhamet ve hakikat dolu sözleri:
“Ramazan geldi; aşk ve iman padişahının sancağı erişti! Artık maddi yiyeceklerden elini çek! Çünkü göklerden manevi rızık geldi ve can sofrası kuruldu! Can, bedenin hantallığından kurtuldu, tabiatımızın isteklerinin eli bağlandı!
Bir bakıma oruç, bizim kurtuluşumuzun kurbanı sayılır; bizim canımız onun yüzünden dirilik elde edecektir!
Ramazan gelince, günah zindanının kapısı kırıldı; can nefsin esaretinden kurtuldu, miraca çıktı, sevgiliye kavuştu! Bu mübarek ayda gönül de boş durmadı; ümitsizlik perdesini yırttı, göklere uçtu!

Ramazan günlerinde sarkıtılan merhamet ipine sarıl da şu beden kuyusundaki hapislikten kendini kurtar! Nefsinin isteklerinden temizlen, elini yıka! Çünkü gökyüzünden manevi yemeklerle dolu sofra geldi! Haydi, elini ağzını yıka; ne yemek ye, ne iç, ne de söyle! Hakikate erdikleri Hakk’ı buldukları için susup duran ermişlerden gelen mana lokmalarını ara!”

HZ. MEVLANA’NIN ORUCU NASILDI?

Mevlana Hazretleri’nin hayatının anlatıldığı bir eserde, onun nasıl oruç tutuğu şu şekilde bizlere aktarılır: “Mevlana Hazretleri’nin oruç konusunda gayreti ve tahammülü şaşılacak derecede idi. ‘Açlık yeryüzünde Allah’ın bir taamıdır (gıda). Allah sevdiklerinin bedenlerini onunla canlı tutar’ hadis-i şerifinin hakikatine ermiş de onu yaşıyordu. Hz. Mevlana aç kalmayı son derecesine vardırmış idi. Senelerce doyasıya yemek yememiş, midesini tıka basa doldurmamış ve ‘Kırk yıl geceleri midemde yemek bulunmadı. Mademki geceyi Rabbim’in huzurunda geçirdim. Bu saadete erdim, Rabbim’in yemeği ruhuma ulaştı, manen doydum’ buyurmuştur.”
(Şefik Can, Mevlana Hayatı Şahsiyeti ve Fikirleri)

AÇ DURANIN İDRAKİ ARTAR, ZEKASI AÇILIR

İmam Gazali (k.s) sinirlerine hakim olabilen kişinin huzurlu olacağını, açlığın günah işleme arzusunu kırarak kötülük etmeye mani olacağını söyler. İmam sözlerine şu hadis-i şerifle devam eder: “Açlık ve susuzlukla nefisle cihad etmek, Allah yolunda cihad gibidir.” buyruldu. Böylece orucun imandan olduğu görülmektedir. İmanlı olan da imanın kuvvetine göre suç ve günah işlemez, sinirlerine hakim olur.

Her şeyin zekatı vardır. Vücudun zekatı ise açlıktır. Oruç tutarak aç kalanın arzuları kırıldığı için sabretmesi kolay olur. Aç duranın basireti açılır, anlayış kabiliyeti artar. Hadis-i şerifte, “Aç duranın idraki artar, zekası açılır” ve “Tefekkür, ibadetin yarısı, az yemek ise tamamıdır” buyrulmuştur. (İmam Gazali, Kimya-yı Saadet / İhya-u Ulumiddin)

RAMAZAN AYI, ALLAH’IN ZAMANA AKSEDEN LÜTFUDUR


“ … Şu anda mağripten maşrıka kadar uzayan ülkelerde milyonlarca insan bin dört yüz sene evvel sahraların ortasında doğan bir güneşi seyrediyor. Günün beş vaktinde on binlerce minareden ufuklara yayılan ses O’nun sesidir.

… Minareler, şerefeler, O’nun şerefine, O’nun aşkına yanıyor. Dualarımız O’nu söyler. Avuçlarımız O’na doğru açılır. Her şeyde, her zaman O var.
Bu susuzluklar O’nun için. Sabaha karşı uyanışlar, sahurlar… Bir başkalık ve değişiklik… Milyonlarca insanın bir anda, içten gelen bir emirle tatlı uykularını seve seve terk edişleri…

Din ne büyük bir kuvvet, İslamiyet ne büyük bir din. Onun yerini hiçbir şey tutmaz. Ramazan: Ey Allah’ın zamana akseden lütfu… Ey bizi Allah’a götüren günler… Otuz gün… Otuz bin defa kalplerimizin yıkandığı mübarek ay… Yine gel.” (Osman Yüksel Serdengeçti)

Efser BERİN

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Az ve öz
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:15:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Az ve öz rüya tabiri,Az ve öz mekke canlı, Az ve öz kabe canlı yayın, Az ve öz Üç boyutlu kuran oku Az ve öz kuran ı kerim, Az ve öz peygamber kıssaları,Az ve öz ilitam ders soruları, Az ve özönlisans arapça,
Logged
23 Temmuz 2015, 23:23:14
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2015, 23:23:14 »

Esselamu aleykum;
Ramazan geçeli b,ir hafta oldu ama hala özlüyoruz...Ramazan 'ın güzelliği on bir aya bile sığmıyor..Akşam ezanlarında Ramazan 'ı hatırlıyoruz yeniden..rabbim Ramazan 'a yeniden ulaştırsın inşalalh..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

23 Temmuz 2015, 23:43:14
Damla
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 3.120


« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2015, 23:43:14 »

selamun aleykum:
Ne olursa olsun ramazan çok güzel.Tabii ki zor,güneşli havada hem de vakit geçmeyince zor oluyor.Yani bazen dayanılmaz oluyor.Çok susuyoruz ,acıkıyoruz.Ama yine de güzel oluyor.Her yıl bir kere binanın önüne teravihten sonra çay içiyoruz.Bu yıl olmadı ama seneye inşallah.Özlüyoruz ya ramazanı..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
24 Temmuz 2015, 01:39:30
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #3 : 24 Temmuz 2015, 01:39:30 »

oruçlarımızı zorda olsa tutmalıyız. her zorun sonunda bir kolaylık vardır. Rabbim oruçlarımızı kolay bir şekilde tutmayı nasip etsin inşAllah.Paylaşım için Allah (c.c.) razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes