๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Diğer Yazılar => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 30 Nisan 2012, 15:47:24



Konu Başlığı: Arım balım ilacım
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 30 Nisan 2012, 15:47:24
Arım balım ilacım

Şubat 2007 17.SAYI

Atalarımız boşuna her derde deva dememiş bal için. Üstelik Kur’an-ı Kerim’de de baldan söz ediliyor ve besin maddeleri içinde sadece bal için “şifa” kelimesi kullanılıyor. Bütün bunlar yüz yıllardır biliniyordu ama Almanya’da Bonn Üniversitesi’nden Dr. Arne Simon’un balın yaralarda antibiyotikten daha güçlü etkiye sahip olduğunu saptaması, Alman bilim adamları tarafından şaşırtıcı bir buluş olarak değerlendirildi.

Bal ile tedavi Duesseldorf, Hamburg ve Berlin’de bulunan kliniklerde uygulanmaya başladı. Anlaşıldı ki, bal yaraların daha hızlı ve sağlıklı şekilde iyileşmesini sağlıyor. Aslında Alman bilim adamının kanıtladığı balın bu özelliği eski Mısır’dan beri kullanılıyordu. Dr. Simon’un bu buluşu Almanya’da büyük ilgi topladı. Zira Dr. Simon balın özellikle tedavisi zor kanser yaralarında daha hızlı sonuç verdiğini saptamış. Lösemi hastası çocuklarda çok etkili olduğu anlaşılan bal, bu sebeple şimdi Almanya’daki kliniklerde yara tedavisinde kullanılmaya başlandı. Simon’un bulgusuyla ilgili kaleme aldığı makalede yazdığına göre Alman klinik uzmanları balın bu özelliğini çok şaşırtıcı buluyor. Zira bal bileşenleri sebebiyle yarada bakteri oluşumunu engelliyor, yaradaki ölü dokuları hızla uzaklaştırıyor ve bu sayede yara hızlı bir şekilde iyileşiyor.

Bal şerbeti Peygamber tavsiyesi

Bal sadece yaraları iyileştirmekle kalmıyor, mide ve bağırsaklar için de faydalı, insan bedenine en hızlı şekilde enerji veren besin maddesi, hatta şerbeti ishalden, iştahsızlığa kadar birçok derdin devası. Üstelik cildi canlandırıp, temizliyor.

Bal üzerine doktora tezi bulunan ve Ankara’da balcılık yapan nam-ı diğer bal doktoru Dr. Fuat Balcı, balın çok iyi bir besin maddesi olmanın ötesinde bir ilaç olduğunu söylüyor. Balcı, balın şeker ve diğer tatlılar gibi olmadığını, doğrudan kana geçtiği için çok hızlı bir şekilde enerji verdiğini anlatıyor. Balcı, balda bulunan enzimlerin hazmı kolaylaştırdığı için mide ve bağırsaklar için son derece yararlı olduğunu vurguluyor.

Üstelik Hz. Muhammed’in (s.a.v) “Bal şerbeti içmek ve kan almakta şifa vardır” sözünü hatırlatan Balcı, sadece balı değil bal şerbetini de şiddetle öneriyor. Sağlıklı bir yaşam için soğuk kış günlerinde sıcak bal şerbetini, sıcak yaz aylarında soğuk bal şerbetini tavsiye ediyor. Balın böbrek, karaciğer ve sindirim sistemine çok faydalı olduğunu, tatlı bir besin olmasına rağmen muntazam bal yiyenlerde kolesterol olmayacağını söylüyor. Hatta fazla bal yiyenlerde de şeker hastalığının olmadığını vurguluyor.

Sıcak yaz günlerinde ise, sıkıntı ve rehavetten kurtulmak, enerji toplamak için balı, soğuk bal şerbeti şeklinde tüketmeyi öneriyor. Balcı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve erken bunamaya karşı balın, son derece faydalı olduğunu anlatıyor.

Faydaları saymakla bitmiyor

Kabızlık için sıcak bal şerbeti, ishal için soğuk bal şerbeti iyi geliyor. Yaralara sürüldüğünde, yarayı hızlıca tedavi ediyor. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarını gideriyor. İdrar söktürüyor. Direkt kana karıştığı için çok hızlı enerji veriyor. Yorgunluk ve bunaltı hallerinde bal rahatlatıyor. Kan damarlarını açıyor. Balgamı kesiyor. Kemik sağlığı için önemli bir besin maddesi. Bir yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal verilmemesi gerekiyor. Onların sindirim sistemi, balı sindirecek kapasitede değil.

Sivilceler için ballı yoğurt

Bir çay kaşığı bal ile bir çay kaşığı yoğurdu iyice karıştırın. Pamuk yardımıyla iyice temizlediğiniz yüzünüze sürün. 10 dakika bekledikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayın. Cildinizin temizlendiğini ve yumuşadığını hissedeceksiniz. Bunu haftada bir iki kere yapın.
Cildi gençleştirmek için 2 haftada bir, cildinize bal sürün. 5 dakika bekledikten sonra suyla yıkayın. Cildiniz gençleşecek ve canlanacaktır.

Balın sahtesi nasıl anlaşılır?

Balın sahtesinin anlaşılması zor. Ancak Ankara Üniversitesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çetin Fıratlı, balın üretiminin zahmetli olması sebebiyle çok da ucuz olmayacağını söylüyor ve sahte bal tehlikesine karşı, ucuz balları almamayı öneriyor. Piyasaya göre ucuz olan balların, gerçek olmayacağını vurguluyor.

Begüm ÇEBE