> Forum > Ales , Dgs , Kpss Hazırlık Dünyası > Dgs Sınavına Hazırlık  > Dgs Sınavı için Rehberlik  > Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır?
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır?  (Okunma Sayısı 1019 defa)
21 Kasım 2012, 15:24:35
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 21 Kasım 2012, 15:24:35 »



DGS DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMAKTADIR?

 

SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HE­SAPLANMASI


Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı olmak üzere, adayların testteki sorulara verdik­leri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak,doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek­tir. Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak aday­ların ham puanları, ortalaması 50, standart sap­ması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek­tir. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI


DGS'ye başvuran adaylardan her biri için ön li­sans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak Bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.

Adayların Ön Lisans Başarı Puanlarının (ÖBP) hesaplanmasında ön lisans programında almış oldukları notların ortalamasından meydana ge­len akademik ortalama esas alınacaktır. Öğretim yılında mezun olabilecek olanların, DGS'ye baş­vursun veya başvurmasın akademik ortalamala­rı mezun oldukları ön lisans programlarından top­lanacak ve mezun olunan her program ayrı ol­mak üzere bu akademik ortalamaların ortalama ve standart sapmaları hesaplanacaktır. Bu ortala­ma ve standart sapmalar kullanılarak adayların akademik ortalamaları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürüle­cektir. Bu standart puanlar öğretim yılında me­zun olabilecek adayların ön lisans başarı puan­larını oluşturacaktır. Öğretim yılında mezun sayı­sı 5'ten az ise ve daha önceki öğretim yıllarında kendi programlarına ait hesaplanmış bir ortala­ma bulunuyorsa bu adayların başarı puanlarının hesabında ortalamanın bulunduğu öğretim yılı­na ait ortalama ve standart sapmalar kullanıla­caktır. Öğretim yılından önce mezun olan aday­ların ön lisans başarı puanlarının hesaplanma­sında, mezun olduğu öğretim yılında mezun du­rumda olanların akademik ortalamalarından he­saplanan ortalama ve standart sapmalar kullanı­lacaktır.

ÖBP olarak,

a) öğretim yılında mezun sayısı 5'ten az ise ve daha önceki öğretim yıllarında kendi prog­ramları için hesaplanmış ortalama ve stan­dart sapmalar yok ise bu program mezunu adaylara 50,

b) Mezun olacakları/oldukları programın ortala­ma ve standart sapmaları bulunduğu hâlde ön lisanstaki akademik ortalamaları bildiril­meyen adaylara 30,

c) KKTC hariç yurt dışındaki ön lisans program­larından mezun olan adaylara da 50 verilecek­tir. Ön lisans başarı puanı hesaplanırken, or­talamanın üstünde 3 standart sapmadan da­ha büyük olan puanlar, ortalamadan 3 stan­dart sapma farklı olarak; ortalamanın altında 2 standart sapmadan daha küçük olan pu­anlar, ortalamadan 2 standart sapma farklı olarak kabul edilecektir. Ön lisans başarı pu­anının hesaplanmasında Meslek Yüksekoku­lu Müdürlükleri ve AÖF Merkez Bürosu tara­fından ÖSYM'ye ulaştırılan akademik ortala­malar ve diğer bilgiler kullanılacaktır. Bu bil­giler ÖSYM'ye ulaştıktan sonra bu bilgilerle ilgili değişiklik istekleri işleme alınmayacaktır.

AĞIRLIKLI ÖN LİSANS BAŞARI PUANININ HESAP­LANMASI


Ön lisans başarı puanı, yukarıda anlatıldığı biçim­de hesaplandıktan sonra her ön lisans progra­mında DGS'ye giren adayların DGS standart pu­anlarından hesaplanan ağırlıklandırma puanları­na göre ağırlıklandırılacaktır. Ağırlıklandırmada,bir programda öğretim yılında son sınıfta bulu­nan adaylardan DGS'ye girenlerin sayısal stan­dart puanları sayısal ağırlıklandırma puanını (AP-SAY), sözel standart puanları sözel ağırlık­landırma puanını (AP-SÖZ), sayısal ve sözel pu­anların 0.5 ile çarpılıp toplanmasından elde edi­lecek ağırlıklı standart puan da eşit ağırlıklı ağır­lıklandırma puanını (AP-EA) oluşturacaktır. Bir programdan sınava giren adayların AP-SAY, AP-SÖZ ve AP-EA puan ortalamaları, bu programın A-SAY (Sayısal Ağırlıklandırma puan ortalama­sı), A-SÖZ (Sözel Ağırlıklandırma puan ortala­ması) ve A-EA (Eşit Ağırlıklı Ağırlıklandırma pu­an ortalaması) ortalamalarını oluşturacaktır. Ön lisans programının ağırlıklandırma puan ortala­malarından 30'un altında olanlar 30 olarak alına­caktır. Önceki yıllarda mezun olan adayların ÖBP'leri ağırlıklandırılırken mezun oldukları yılın ağırlıklı ortalamaları kullanılacaktır. Bir program­da sınava giren aday sayısı 5'ten az ise ağırlıklandırma ortalamaları 50 olarak alınacaktır. Ağırlıklandırmada aşağıdaki formül kullanılacaktır: Bu formüldeki kısaltmalar:

AÖBP : Sınav puanlarına katılacak ağırlıklı ön li­sans başarı puanı

ÖBP : Ön lisans başarı puanı

A    : Ön lisans programının ağırlıklandırma puanı ortalaması

B     : Ön lisans programındaki en büyük ÖBP

C      : Ön lisans programındaki en küçük ÖBP



 

DGS PUANININ HESAPLANMASI


Adayların testlerden almış olduğu puanlardan

hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ağırlıklı ön lisans başarı puanları (AÖBP) kullanı­larak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte ha­talı soru bulunduğu takdirde ilgili testi cevaplayan tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı ka­bul edilecek ve adayların puanları diğer sorula­ra verdikleri cevaplarla birlikte hesaplanacaktır.

DGS PUANLARINI BELİRLEYEN STANDART PUANLAR VE KATSAYILAR

DGS Puanları   
Sayısal

Sözel

İlgili Ağırlıklı Ön Lisans

Standart Puan

Standart Puan

Başarı Puanı (AÖBP

Sayısal DGS Puanı (DGS - SAY)

3

0,6

0,6

Sözel DGS Puanı (DGS - SÖZ)

0,6

3

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı (DGS - EA)

1,8

1,8

0,6

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır?
« Posted on: 25 Nisan 2024, 05:28:42 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? rüya tabiri,Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? mekke canlı, Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? kabe canlı yayın, Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? Üç boyutlu kuran oku Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? kuran ı kerim, Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? peygamber kıssaları,Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır? ilitam ders soruları, Dgs Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır?önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes