> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Aöf İlahiyat Programı > İlahiyat 1.sınıf > Ders Özetleri ve Notları > İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri  (Okunma Sayısı 13660 defa)
22 Eylül 2009, 13:03:06
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« Yanıtla #5 : 22 Eylül 2009, 13:03:06 »



İSLAM DİNİNİN TEML KAYNAKLARI : ÜNİTE:16

-* İSLAM HUKUK FELSEFECİLERİNE GÖRE ALLAHIN İRADESİ; İSLAM HUKUKUNUN KAYNAĞI OLMASI AÇISINDAN İKİYE AYRILIR:

1- DOĞRUDAN DOĞRUYA HÜKÜM KOYAN YADA KONULAN BU HÜKÜMLERİ AÇIKLAYAN KAYNAKLAR. KURAN VE SÜNNET

2- DOĞRUDAN DOĞRUYA HÜKÜM KOYMAYAN ANCAK KONULMUŞ OLAN HÜKÜMLERİ TESBİT EDİP AÇIKLAYAN KAYNAKLAR. BUNLAR; İCTİHAD ( KIYAS- AKIL) KAMU YARARI ( MESALİHİ MÜRSELE) İSTİSHAB İSTİHSAN ÖRF VE ADİT VB.

- KUURAN VE SÜNNET; İSLAM HUKUKUNUN YAZILI KISMINI OLUŞTURUR AKLİ PRENSİPLER DE YAZISIZ KISMINI OLUŞTURUR. AKLİ PRENSİPLER YERİNE İSLAM HUKUKUNDA İCTİHAD KAVRAMI KULLANILIR.

- İCTİHADIN KAYNAKLARI İSTİNBAT ( HÜKÜM ÇIKARMA );

. KAMU YARARI = MESALİHİ MÜRSELE

. İSTİHSAN= İNSANLARIN İHTİYAÇ VE YARARLARI GÖZ ÖNÜNDE TUTULARAK YAPILAN KIYAS

. İSTİSHAB= BİR ŞEYİ OLDUĞU ÜZERE BIRAKMAK

*İCTİHAD :: İCTİHAD; ZORLUK MEŞAKKAT GÜÇ TAKAT VEÇABA ANLAMINA ĞELİR.

- İCTİHAD; ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR İŞİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN OLANCA GAYRETİN GÖSTERİLMESİ VE VAR OLAN BÜTÜN İMKANLARIN KULLANILMASIDIR.

- İCTİHAD KELİMESİ KURANDA GEÇMEMEKTEDİR. HZ. PEYGAMBER VEASHABI İCTİHAD KELİMESİNİ KULLANMIŞLARDIR.

- İMAM ŞAFİ NİN İLK FIKIH USÜLÜ KİTABI ; ER RİSALE DİR. ŞAFİ YE GÖRE ; KİTAP İLE SABİT OLAN HERŞEY İÇİN “ALLAHIN HÜKMÜ “ SÜNNET İLE SABİT OLAN HERŞEY İÇİN DE “ RASÜLÜLLAHIN HÜKMÜ” DENİLİR.

* İMAMI ŞAFİ KIYASI ŞÖYLE TANIMLAR: KIYAS; BİR ŞEY HAKKINDA KİTAP VE SÜNNETTE BULUNAN NASSLARA UYGUN OLDUĞUNU GÖSTEREN BİR TAKIM İŞARETLERE DAYANARAK HÜKÜM ARAMAKTIR.

- KIYASIN KİTAP VE SÜNNETE UYGUNLUĞU İKİ YÖNDEDİR. :

1- ALLAH VE PEYGAMBERİ; BİR ŞEYİ NASSLA BİR İLLETTEN DOLAYI HELAL VEYA HARAM KILMIŞTIR.

- HAKKINDA; KİTAP VE SÜNNETTE BELİRLİ BİR NASS BULUNMAYAN BİR KONUDA BÖYLE BİR İLLETİN BENZERİNİ BULDUĞUMUZ ZAMAN ONUN HARAM VEYA HELAL OLDUĞUNA HÜKMEDİLİR.

2- BİR ŞEYİN İKİ ŞEYE BENZEDİĞİNİ GÖRÜRSEK VE BUNLARDAN BİRİNİN ONADAHA ÇOK BENZERLİK GÖSTERDİĞİNE DAİR BİR ŞEY BULAMAZSAK O ŞEYİ BENZERLİK YÖNÜNDEN BU ŞEYLERİN EN UYĞUN OLANINA KIYAS YAPARIZ.

**İCTİHAD = SEÇKİN BİR KİŞİLİĞE DERİN BİR İLME ENGİN BİR DÜŞÜNCEYE SAHİP OLAN İSLAM HUKUKÇUSUNUN ORTAYA YENİ ÇIKAN VE KURAN VE SÜNNETTE HAKKINDA HÜKÜM BULUNMAYAN BİR OLAY HAKKINDAKİ HÜKMÜ KURAN VE SÜNNETİN TAFSİLİ DELİLLERİNDEN ÇIKARABİLMEK İÇİN OLANCA GÜCÜNÜ HARCAMASIDIR.

- MÜCTEHİD = ŞERİ KAYNAKLARDAN ( KİTAP V SÜNNET) AMELİ HÜKÜMLERİ ÇIKARABİLECEK SEÇKİN BİR KİŞİLİĞE DERİN İLME ENGİN BİR DÜŞÜNCEYE SAHİP OLAN KİMSEDİR. FAKİH YADA MÜFTİ DE DENİR.

*İCTİHADIN HUKUKİ ESASLARI : KURANDA ALLAH; BİR KONUDA İHTİLAFA DÜŞÜLDÜĞÜ ZAMAN KONUNUN ALLAHA RASÜLÜNE VEYA ULÜL EMRE GÖTÜRÜLMESİNİ EMRETMEKTEDİR.

- KURANA VE SÜNNETE MÜRECAT EDİP O KONUYA ÇARE ARAMAK İCTİHADDIR.

- İCTİHAD HZ. PEYGAMBERE DAYANMAKTADIR. HZ. PEYGAMBER HEM KENDİSİ İCTİHAD YAPMIŞ HEM DE SAHABENİN İCTİHAD YAPMASINI İSTEMİŞTİR.

- MÜCTEHİD İÇİN İCTİHAD YAPMAK; FARZI AYINDIR. KARŞILAŞILAN MESELENİN ÇÖZÜMÜ İÇİN MÜRACAT EDİLECEK BAŞKA MÜCTEHİDLER VARSA İCTİHAD YAPMAK FARZI KİFAYE DİR.

- HENÜZ ORTAYA ÇIKMAMIŞ TASAVVUR EDİLEN BİR MESELEDE İSE İCTİHAD YAPMAK MENDUPTUR.

- KASDEN NASSA AYKIRI OLARAK YAPILAN İCTİHAD İSE HARAM OLARAK NİTELENDİRİLİR.

- HAKKINDA KURAN VE SÜNNETTE YER ALMAYAN VE ORTAYA YENİ ÇIKAN KONULARDA HÜKÜM VERMEK ANCAK İCTİHAD İLE MÜMKÜN OLMAKTADIR. İCTİHAD DA ANCAK VAHYİN DE KENDİSİNE MUHATAP ALDIĞI AKIL İLE MÜMKÜNDÜR.

- KURAN; VAHYİ AKLIN ÜSTÜNDE BİR BİLGİ KAYNAĞI OLARAK GÖRMEKTEDİR. FAKAT AYNI ZAMANDA VAHİY YOLUYLA KONULAN ESASLARIN DOĞRULUĞUNUN ANCAK AKIL ARACILIĞIYLA MUHAKEME EDİLECEĞİNİ SÖYLEMEKTEDİR.

* İCTİHADIN ALANI :: İSLAM HUKUKU ;

1- DİN OLARAK İSLAM ALLAH İLE İNSANLARIN İLİŞKİLARİNİ DÜZENLEYEN HÜKÜMLERİ EN İNCE AYRINTILARINA KADAR BELİRLEMİŞTİR.

- BU HÜKÜMLER; KURAN V SÜNNETTE AYRI AYRI ANLATILMIŞTIR. BU HÜKÜMLERİ İBADETLE İLGİLİ ( TAABBÜDİ ) HÜKÜMLER ADI VERİLİR.

- ŞAZ = GENEL KABUL GÖRMEMİŞ KİŞİSEL GÖRÜŞ DEMEKTİR.

- İSLAM HUKUKÇULARI İBADETLERDE KIYAS VE İCMAA NIN CAİZ OLMADIĞI GÖRÜŞÜNÜ BENİMSEMİŞLERDİR.

- KURAN VE SÜNNETTE YER ALMAYAN BİR İBADETİ İCTİHAD VE KIYASLA İHDAS ETMEYE HİÇ BİR MÜCTEHİDİN HAK VE YETKİSİNİN OLMADIĞINI KABUL ETMİŞLERDİR.

- ANCAK İBADETLERLE İLGİLİKONULMUŞ HÜKÜMLERDE İCTİHAD YAPILABİLİR.

2- İSLAM HUKUKUNUN FERT VE TOPLUM OLARAK İNSANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ DÜZENLEYEN HÜKÜMLERİ. BU DA İKİYE AYRILIR:

A- KURAN VE SAHİH SÜNNETTE YER LAN NASSLARDIR. BUNLARA AHKAM AYETLERİ VE AHKAM HADİSLERİ DENİLMEKTEDİR.

- İMAMI ŞAFİ NİN AHKAMIL KURANI; CASSASIN İBNÜL ARABİ NİNKURTUBİNİN AHKAMIL KURANI VE ŞEVKANİNİN NEYLUL EVTARI GİBİ ESERLER AHKAM AYETLERİNİ İNCELER.

B- KURAN VE SAHİH SÜNNETTE YER ALAN BU NASSLARI YORUMLAYAN AKIL YANİ İCTİHADDIR.

- HAKKINDA KESİN VE AÇIK NASS BULUNAN BİR KONUDA İCTİHADA GEREK YOKTUR. ANCAK KESİN VE AÇIK OLMAYAN NASSLAR İLE HAKKINDA HİÇ NASS BULUNMAYAN KONULARDA İCTİHAD YAPMA ZORUNLULUĞU YOKTUR.


İSLAM DİNİNİN TEMEL KAYNAKLARI :ÜNİTE15DEVAMDEVAM
05:26 12/10/2008 .. 0 Yorum .. Bağlantı


İSLAM DİNİNİN TEMEL KAYNAKLARI :ÜNİTE15DEVAMDEVAM

* ÖRFÜN DELİL OLUP OLAMAYACAĞI : İSLAM HUKUKÇULARI ŞERİ DELİLLERDEN VE İSLAM HUKUKUNUN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİNE AYKIRI OLMAYAN ÖRFÜN HÜKÜM ÇIKARILIRKEN DİKKATE ALINMASI GEREKTİĞİ KANAATİNDEDİRLER.

* ÖRFÜN GEÇERLİLİK – MUTEBİR SAYILMASININ ŞARTLARI :

1- ÖRFÜN ELE ALINAN HUKUKİ MESELELERİN HEPSİNDE YADA BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNDA HALEN UYGULANIYOR OLMASI GEREKMEKTEDİR. BUNA “ ITTIRAD – SÜREKLİLİK “ VEYA “ GALEBE – BÜYÜK” ÇOĞUNLUĞUN UYGULAMASI DENİR.

2- HAKEM ROLÜ OYNAYACAK OLAN ÖRFÜN SÖZ KONUSU HUKUKİ İŞLEMİN KURULUŞU ESNASINDA VAR OLMASI GEREKMEKTEDİR.

3- ÖRFÜN AÇIK BİR BEYAN İLE ÇATIŞMAMASI GEREKMEKTEDİR.

- BU BAĞLAMDA BİR KONUDA ÖRF OLMAKLA BİRLİKTE AKDİN TARAFLARI BUNUN AKSİNİ KARARLAŞTIRDIKLARI TAKDİRDE ÖRFE İTİBAR EDİLMEZ TARAFLARIN ORTAK İRADESİ ESAS ALINIR.

- BU KONUDAKİ GENEL KURAL İSE “ AÇIK İRADE BEYANI VARKEN DELALETE BAŞVURULMAZ.” KURALIDIR.

4- ÖRFÜN KESİN BİR ŞERİ DELİLE YAHUT İSLAM HUKUKUNUN İLKELERİNE AYKIRI OLMAMASI GEREKMEKTEDİR.

-ALTIN VE GÜMÜŞ İÇİN “ VEZNİLİK – TARTI “; BUĞDAY ARPA HURMA VE TUZ İÇİN “ KEYLİLİK – ÖLÇEK “ ESAS ALINMIŞTIR.

ÖRFÜN; GEREK HUKUK KURALLARI KOYMA KONUSUNDA GEREK YARGI VE FETVA AÇISINDAN İSLAM HUKUKUNUN VERİMLİ KAYNAKLARINDAN BİRİ OLDUĞU AÇIKÇA ANLAŞILMAKTADIR.

*** SEDDİ ZERAYİ = ****SEDDİ ZERAYİ; KÖTÜLÜĞE MEFSEDETE GÖTÜREN YOLLARIN YASAKLANMASI DEMEKTİR.

- ZERAYİ ; VESİLE YOL ANLAMINA GELEN “ZERİA”NIN ÇOĞULUDUR.

SEDDÜZ ZERAİ ; KÖTÜLÜĞE GİDEN YOLLARI KAPAMAYA SEDDÜZ ZEARİ DENİR.

- FETHUZ ZERAİ ; İYİLİĞE GİDEN YOLLARI AÇMAYA DA FETHUZ ZERAİ DENİR.

- İSLAM HUKUKUNDA HÜKÜM KOYMADA ŞERİ DELİL OLARAK KABUL EDİLEN SEDDÜZ ZERAYİ; ŞERAN YASAK OLAN BİR SONUCA YOL AÇMASI SEBEBİYLE ASLINDA CAİZ OLAN FİİLLERİN YASAKLAHMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR.

- SEDDÜZ ZERAYİ; ŞERİ HÜKÜMLERİN BELİRLEİNMESİNDE ESAS ALINAN DAYANAKLARDAN BİRİ OLARAK BÜTÜN İSLAM HUKUKÇULARI TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİR.

- HÜKÜM ÇIKARIRKEN “SEDDİ ZERAYİ” ESASININ EN GENİŞ ŞEKLİYLE YORUMLAYARAK UYGULAYANLAR MALİKİLER OLMUŞTUR.

- HANEFİLER İSE SEDDİ ZERAİYE UYGULAMADA YER VERMİŞLERDİR.

- ŞERİ HÜKÜMLERİN BELİRLENMESİNDE SEDDİ ZERAYİNİN DİKKATE ALINMASI GEREKEN BİR DELİL OLDUĞU KİTAP SÜNNET İLESABİT İSE DE SEDDÜ ZERAYİ ASLINDA “ MASLAHATI MÜRSELE “ DELİLİNDEN DOĞMUŞTUR VE MASLAHATI MÜRSELEYE BAĞLANMASI GEREKEN BİR DELİL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ DAHA UYGUNDUR.

-İNSANLARIN; TOPLUMA ZARAR VERECEKSONUÇLAR DOĞURABİLECEK BAZI MUBAH FİİLLERİ BU DELİLE DAYANARAK SİYASİ OTORİTE TARAFINDAN YASAKLANABİLECEKTİR.

- SEDDİ ZERAYİ İLKESİNE DAYANILARAK ASLINDA MUBAH OLAN ANCAK KÖTÜLÜĞE YOL AÇAN BİR ÇOK DURUMUN YASAKLANMASI MÜMKÜNDÜR. ANCAK YASAKLANAN MUBAH FİİLLERİN GERÇEKTEN KÖTÜLÜK MEYDANA GETİRECEK BİR SONUCUDOĞURACAĞININ KUVVETLE MUHTEMEL OLMASI GEREKİR.

**** ŞER U MEN KABLENA **** ŞER U MEN KABLENA; ALLAHIN HZ. Muhammed(s.a.v)İN GELİŞİNDEN ÖNCEKİ TOPLUMLAR İÇİN KOYDUĞU VE PEYGAMBERLERİ ARACILIĞIYLA ONLARA BİLDİRDİĞİHÜKÜMLERE DENİR.

* ŞER U MEN KABLENE AÇISINDAN HUKUKİ HÜKÜMLER :

1- MÜNEZZEL – İNDİRİLMİŞ HÜKÜMLER : KURAN VE SÜNNET İLE SABİT OLMUŞ HÜKÜMLERDİR.

2- MÜEVVEL – YORUMLANMIŞ HÜKÜMLER : İSLAM HUKUKÇULARININ KİTAP VE SÜNNETTEN ÇIKARDIKLARI HÜKÜMLERDİR.

3- MÜBEDDEL HÜKÜMLER : ŞERİ NASSLARIN USÜLÜNE UYGUN OLMAYAN BİR ŞEKİLDE TEVİL EDİLEREK ELDE EDİLENHÜKÜMLERDİR.

** ÖNCEKİ PGEYGAMBERLERE İNDİRİLEN HÜKÜMLER “ ŞER U MEN KABLENA “ HZ. Muhammed(s.a.v)İN ÜMMETİ AÇISINDAN İKİ KISMA AYRILMAKTADIR :

1- KURANDA VE SÜNNETTE YER ALMAYAN HÜKÜMLER.: BU HÜKÜMLERİN MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN BAĞLAYICI OLMADIĞI HUSUSUNDA İSLAM HUKUKÇULARI GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARMIŞLARDIR.

2- KURAN VE SÜNNETTE YER ALAN HÜKÜMLER : BU HÜKÜMLER DE ÜÇE AYRILIR :

A- MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN HÜKÜM İFADE ETMDİKLERİNE (MENSUH) DAİR DELİL BULUNAN HÜKÜMLER . BU TÜR HÜKÜMLERİN MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN BAĞLAYII OLMADIĞI HUSUSUNDA İSLAM HUKUKÇULARI GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARMIŞLARDIR.

B- MÜSLÜMANLAR HAKKINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR DELİL BULUNAN HÜKÜMLER. BU TÜR HÜKÜMLER MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN BAĞLAYICIDIR. (ÖRN. ORUÇ; ÖNCEKİ DİNLERDE FARZ OLDUĞU GİBİ HZ. Muhammed(s.a.v)İN ÜMMETİNE DE FARZ KILINMIŞTIR. )

C- KABUL VEYA REDDEDİLDİĞİNE DAİR BİR İŞARET BULUNMAKSIZIN KURANDA VE SÜNNETTE ZİKREDİLEN VE MÜSLÜMANLAR AÇISINDAN NESHEDİLDİĞİNE- HÜKÜM İFADE ETMEYECEĞİNE DAİR BİR DELİL DE BULUNMAYAN HÜKÜMLER. BU TÜR HÜKÜMLERİN MÜSLÜMANLAR HAKKINDA DA GEÇERLİ VE BAĞLAYICI OLD...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri
« Posted on: 26 Nisan 2024, 00:10:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri rüya tabiri,İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri mekke canlı, İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri kabe canlı yayın, İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri Üç boyutlu kuran oku İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri kuran ı kerim, İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri peygamber kıssaları,İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleri ilitam ders soruları, İslam dininin temel kaynakları 11-19 Üniteleri Özetleriönlisans arapça,
Logged
22 Eylül 2009, 13:03:47
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« Yanıtla #6 : 22 Eylül 2009, 13:03:47 »

Islam dininin temelkaynakları : ünite 17

* hukukla ilgili hükümlerin konuluş sebebi akıl tarafından bilinebildiği halde ibadetlerin konuluş sebebi akıl tarafından bilinemez.

* ibadetlerle ilgili ( taabbüdi ) hükümlerin ne için konulduğunun bilgisi sadece allaha aittir. Bu sebeple ibadetlerle ilgili hükümlerin varlık sebebi akıl yürütmekle anlaşılmamaktadır.

* ibadetlerle ilgili hükümler çıkarılırken ( istinbat ) kuran ve sünnetin nasslarından yararlanmak vebu nassların ifade ettikleri manalarla sınırlı kalmak esastır.

- ibadetlerle ilgili kuran ve sünnet nasslarına dayanılarak elde edilen hükümler değişmez hüküm niteliği taşır. Ibadetlerle ilgili konularda ictihad yapılıp yeni ibadetler konulması da söz konusu değildir.

** düanyaya ilişkin hukuki hükümler ise kişiler ve toplumlar arasındaki ilişkilerdeki sürekli deiğişiklik göz önünde tutularak değişmeye tabidir.

- zamanın değişmesiyle hukuki hükümlerin de değişmesinin kaçınılmaz olduğu “ezmanın teğayyuru ile ahkamın teğayyuru inkar olunamaz” ilkesi ile sabitleşir.

- kuranda belirlenmiş olan temel hukuki hükümlerin sayısı oldukça sınırlıdır. Bu hükümler temel ilke niteliğindedir. Ve değişikliğe uğramazlar.

*** ictihadın şartları ***

- ictihad yapacak kimselerde bulunması gereken şartlar :

1- kuranı kerimi bilmek

2- hz peygamberinsünnetini bilmek

3- kitap ve sünnetin nasih ve mensuhunu bilmek

4- arap diline tam bir şekilde vakıf olmak

5- fıkıh usülünü bilmek

6- islam hukukunun ana gayelerini bilmek hikmet ve hedeflerinikavramış olmak.

** aham ayetlerinin konulara dağılımı :

1 – aile hukuku ile ilgili olanlar ……. 70 ayet

2- borçlar hukuku ile ilgili olanlar .. …… 70 ayet

3- yargı hukuku ile ilgili olanlar .. 13 ayet

4- ceza hukuku ile ilgili olanlar .. … 30 ayet

5- idare hukuku ile ilgili olanlar …. 10 ayet

6- devletler hukuku ile ilgili olanlar . … 25 ayet

7- devletlerin gelir ve ğiderleri ile ilgili 10 ayet

- ahkam ayetlerini müstakil kitaplara toplamak ve bu ayetleri yorumlamak konusunda çalışma yapan alimler ; mukatil bin süleymen said bin münzir el cessas ibnül arabi el kurtubi .

- ahkam hadislerini derleme ve onları fıkıh bablarına göre düzenleme ile ilgilinenen alimler ; el musannef in sahibi abdürrezzak el sanani meanil asar ın musannifi tahavi neylü evtar ın yazarı şevkani dir.

- fıkıh usülü ilmi ictihadın temelidir.

** ictihadın hükmü ** ictihad yapmak ictihad yapabilecek güçte olan kimseye farzı ayındır. Ancak aynı konuyu soracak başka müctehid varsa yada sorulup cevap alınıncaya kadar beklenebilecek geniş bir zaman söz konusu ise farzı kifaye dir.

- şatıbi; ictihadın bütün müslümanlara farzı kifaye olduğunu söyler.

- - şevkani ; müctehidin bulunmadığı bir zamanın olamayacağını söyler.

- - imamı malik; kendisine sorulan kırk sorudan sadece dördüne cevap vermiş diğerlerine ise bilmiyorum demiştir.

- - islam hukukçularının çoğu; ictihadın bölünebileceğini kabul etmişlerdir.

- ictihadın bölünebiliryiği; müctehidin bütün ilimleri bilmesi gerektiği şeklinde değil sadece bilmesi gereken ilimleri bilmesidir.

* islam hukukçuları; “ bir ictihadın başka bir içtihadı ortadan kaldıramayacağı “ kuralını benimsemişlerdir.

Islam dininin temel kaynakları : ünite :17devam

* islam hukukçuları ictihad konusunda iki kısma ayrılırlar :

1- ictihadın delil olduğunu kabul etmeyenler. : şia mutezilenin bir kısmı ile zahiriler ; ictihadın delil olamayacağı görüşündedirler. Gerekçeleri ise ;

a- kitap ve sünnette yer alan nasslar; içerdikleri genel manalarıyla rey kıyas vb. Hiç bir şeye ihtiyaç duyulmaksızın insanların gereksinimi olan herşeye cevap verecek şeri hükümleri ihtiva etmektedirler.

- nassların içermediği konular ise haklarında nass bulunmadığı için “ eşyada aslolan ibaha ( mübah olması) dır “ ilkesi gereğınce mübah hükmündedir.

B- rey e önem verilmemesini ifade eden ayet ve hadisler vardır.

C- sahabe de dini konularda görüş beyan etmeyi uygun bulmamış reye dayanmaktan sakınmıştır.

2- ictihadın delil olduğunu kabul edenler. :

- ictihadın delil olduğunu kabul eden alimler ictihad yapmanın hem dinen hem de aklen caiz olduğu kanaatindedirler. Gerekçeleri ise :

A- “ allaha ve rasülüne iteat edin” den amaç; kitap ve sünnetin nasslarından açık olarak bilinenlere uymaktır.

B- hz. Peygamber bizzat kendisi ictihad yapmış ashabına içtihad yapmalarını emretmiş ictihad yapanların ictihadına da müdahale etmemiştir.

C- allah; islamı en son din olarak göndermiş ve onun temel ilkelerini her yer ve zaman için uygulanabilir özellikte vazetmiştir.

* *** *dinin ictihad yapılamayaccak alanı vardır. Kuran ve sünnette kesin ve açık bir şekilde hüküm bildiren nasslar bu alanı oluşturmaktadır. Ictihad yapılmasının yasaklandığı alan da budur. örn. Namazın farz olduğunu şarabın haram olduğunu bildiren nasslar gibi.

*** *** dinin bir deictihad yapılabilecekalanı vardır. Kuranda ve sünnette belirtilmeyen yani hakkında kesin ve açık nass bulunmayan konular dinin ictihad yapılabilecek alanıdır. Bu alanın; müslümanların menfeati ( maslahatı mürsele) gözetilerek ve dinin ruhuna aykırı olmayacak şekilde ehil olan kimseler tarafından ictihad yapılarak doldurulması gerekmektedir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

22 Eylül 2009, 13:04:44
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« Yanıtla #7 : 22 Eylül 2009, 13:04:44 »

İSLAM DİNİNİN TEMEL KAYNAKLARI: ÜNİTE :18

* İSLAM HUKUKÇULARI İLMİ ARAŞTIRMALARDA UYULMASI GEREKEN BELLİ ÖLÇÜLER KOYDULAR İCTİHADLARINI ÜZERİNE BİNA EDECEKLERİ İLKELERİ BELİRLEDİLER.

* BU İLKELİRİ BELİRLEYEN İSLAM HUKUKÇULARINDAN BİRİ İMAM ŞAFİ DİR.

- FAHREDDİN ER RAZİ; “ MANTIK BİLİMİNİN ARİSTO YA AİDİYETİ NASILSA FIKIH USÜLÜNÜN DE İMAM ŞAFİ YE AİDİYETİ ÖYLEDİR.” DER.

- *** İCTİHAD ÇEŞİTLERİ ** KURAN DA VE SAHİH SÜNNETTE HAKKINDA AÇIK HÜKÜM BULUNMAYAN BİR KONU KENDİLERİNE ULAŞTIĞINDA ŞU ÜÇ YOLDAN BİRİNE BAŞVURARAK O KONUDA HÜKÜM VERMEYE ÇALIŞIRLAR.

1- EL İCTİHADÜL BEYANİ = BEYANİ İCTİHAD : ( TAHDİDU MA’NAN NASSİL MEBHUSİ İLEYH ) : ARAŞTIRMAYA KONU OLAN MESELE İLE İLGİLİ NASSIN MANASINI BELİRLEMEK.

2- EL İCTİHADÜL KIYASİ = KIYASİ İCTİHAD : ( TAHDİDUL İLELİL MUCİBE LİL AHKAM ) : KURANDA VE SAHİH SÜNNETTE YER ALAN HER HÜKMÜN BAĞLAYICI OLAN İLLETLERİNİ BELİRLEMEK.

3- EL İCTİHADUL ISTISLAHİ = ISTISLAHİ İCTİHAD : GENEL OLARAK İSLAM HUKUKUNUN RUHUNU BELİRLEMEK. ÜMMETİN YARARINA OLACAK- ISTILAH ( MABLAHATI MÜNSELE) BİR TEMEL İLKE BELİRLEMEKTİR.

* İSLAM HUKUKÇULARI MANASINI ANLAMAKİSTEDİKLERİ NASSI; LAFIZLARI VE MANALARI BAKIMINDAN ELE ALIP İNCELEMİŞLERDİR.

*** LAFIZLARI VE MANALARI BAKIMINDAN NASSLAR ****

1- SİĞALARI ( KALIPLARI ) VE SÖZLÜK ANLAMLARI BAKIMINDAN DİĞER BİR DEYİŞLE VAZ OLUNDUĞU – KONULDUĞU MANA BAKIMINDAN LAFIZLAR : ( HASS AMM MÜŞTEREK VE MÜEVVEL)

2- MANAYA DELALETİNİN AÇIKLIĞI VE KAPALILIĞIBAKIMINDAN LAFIZLAR a- VADIHUD DALALE= MANAYA DELALETİ AÇIK OLAN LAFIZLAR b- HAFİYYUD DELALE =MANAYA DELALETİ KAPALI OLAN LAFIZLAR)

3- KULLANDIĞI MANA BAKIMINDAN LAFIZLARL HAKİKAT MECAZ SARİH KİNAYE)

4- MANAYA DELALETİN ŞEKİLBAKIMINDAN LAFIZLAR: ( İBARENİN DELALETİ İŞARETİN DELALETİ NASSIN DELALETİ İKTİZANIN DELALETİ)

*** SİĞALARI ( KALIPLARI) VE SÖZLÜK ANLAMLARI BAKIMINDAN DİĞER BİR DEYİŞLE VAZ OLUNDUĞU- KONULDUĞU MANA BAKIMINDAN LAFIZLAR :

1- HASS

2- AMM

3- MÜŞTEREK

4- MÜEVVEL

HASS : TEK BİR MANAYI TEKER TEKER GÖSTERMEK ÜZERE KONULMUŞ LAFIZLARDIR.

- HASS IN ÇEŞİTLERİ :

1- MUTLAK : BELİRLİ OLMAYAN BİR ŞEYİ GÖSTEREN VE KENDİSİNİN HER HANGİ BİR SIFATLA KAYITLANDIĞINA DAİR DELİL BULUNMAYAN LAFZA MUTLAK DENİR.

2- MUKAYYED : BELİRLİ OLMAYAN BİR ŞEYİ VEYA ŞEYLERİ GÖSTERMEKLE BİRLİKTE KENDİSİNİN HERHANGİ BİR SIFATLA SINIRLANDIRILDIĞINA DAİR DELİL BULUNAN LAFZA MUKAYYED DENİR.

3- EMİR : EMİR; BİR TEKLİF SORUMLULUK YÜKLEME SİGASI KALIBIDIR.

- EMİR SİGASININ DELALET ETTİĞİ TALEP YA VÜCUB GEREKLİLİK VEYA NEDB İFADE EDER.

- İSLAMIN TEMEL İLKEMERİNİ AÇIKLAYAN AYET VE HADİSLERDEKİ EMİRLER GENELLİKLE VÜCUB BİLDİRMEKTEDİRLER.

* İSLAM HUKUKÇULARININ ÇOĞUNLUĞU; EMRİN EMREDİLEN FİİLİN “ VÜCUB” UNA DELALET ETTİĞİ GÖRÜŞÜNDEDİRLER. BUNLARA GÖRE;

1- ŞAYET KARİNE; İBAHA YA DELALET EDİYORSA EMREDİLEN FİİLİN “ MUBAH” OLDUĞUNU İFADE ETMİŞ OLUR.

2- EĞER KARİNE; EMRİN EMREDİLEN FİİLİN NEDB YOLUYLA TALEB EDİLDİĞİNİ GÖSKERİYORSA EMRİN “ MENDUP” VEYA MÜSTEHAB OLDUĞUNA HÜKMEDİLİR.

3- KARİNE EĞER; EMRİN BAZI DÜNYEVİ FAYDALARIN SAĞLANMASINA YÖNELİK BİR HATIRLATMA OLDUĞUNU VE EMREDİLEN FİİLİN “ İRŞAD” YOLUYLA TALEB EDİLDİĞİNİ GÖSTERİYORSA EMRİN İRŞAD YOL GÖSTERME AYDINLATMA MANASINDA ANLAŞILMASI GEREKMEKTEDİR.

4- ŞAYET KARİNE; EMRİN EĞTİM VE GÜZEL TUTUM VE DAVRANIŞLARA ALIŞTIRMA AMACIYLA FİİLİN YAPILMASININ TALEP EDİLDİĞİNİ GÖSTERİYORSA BÖYLE BİR DURUMDA EMİR TE’DİP İFADE ETMEKTEDİR.

5- EĞER YUKARIDA BELİRTİLEN DURUMLAR SÖZ KONUSU DEĞİLSE YANİ EMRİN EMREDİLEN FİİLİN VÜCUB UNA DELALET ETMESİNİ ENGELLEYEN BİR KARİNE ORTADA YOKSA O ZAMAN EMRİN YAPILMASI EMREDİLEN FİİLİN KESİN VE BAĞLAYICI BİR ŞEKİLDE YERİNE GETİRİLMESİNİ TALEP ETTİĞİ ANLAŞILMALIDIR.

4- NEHİY : FİİLDEN EL ÇEKME VE FİİLİ TERKETME İSTEĞİNE TALEBİNE DELALET EDEN SÖZ SÖZCÜKTÜR.

- NEHİY DE BİR TEKLİF ( SORUMLULUK) YÜKLEME SİGASIDIR. BU DE KESİNLİK İFADE EDER.

- USÜLCÜLERİN ÇOĞUNLUĞUNA GÖRE NEHİY;NEHYEDİLEN FİİLİN HARAM KILINDIĞINI GÖSTERİR VE ÖZEL BİR KARİNE BULUNMADIKÇA “ TAHRİM “ HARAM KILMA DIŞINDA BİR ANLAMA ÇEKİLEMEZ.

** AMM =TEK BİR MANAYI GÖSTERMEK ÜZERE KONMUŞ BULUNAN VE BELİRLİ BİR MİKTARLA SINIRLI OLMAKSIZIN BU MANANIN KENDİSİNDE GERÇEKLEŞTİĞİ BÜTÜN ŞEYLERİ KAPSAYAN BİR LAFIZDIR.

- AMM LAFIZ KENDİ MANASI KAPSAMINDA KABUL EDİLEBİLECEK BÜTÜN ŞEYLERİ İFADE ETMEK ÜZERE KONULMUŞTUR.

- AMM BİLGİNLERİN ÇOĞUNLUĞUNA GÖRE UMUM GENELLİK İÇİN KONULMUŞ BİR LAFIZDIR.

- HANEFİLERE GÖRE; AMM IN MUHASSISLARI TAHSİS EDENLERİ ;

1-AKIL

2-ÖRF VE ADET

3- AMM A MUKARİN MÜSTAKİL NASS DIR.

** MÜCMEL ** HER BİRİ AYRI BİR VAZ İLE OLMAK ÜZERE BİRDEN FAZLA MANAYA SAHİP OLAN LAFIZDIR. ÖRN. AYN LAFZI MÜŞTEREK BİR LAFIZDIR. CASUS SU PINARI GÖZ VE ALTIN MANALARINA GELMEKTEDİR.

** MÜEVVEL * LAFZIN ZAHİR OLAN MANASINDAN ALINIP BİR DELİLE DAYANARAK ZAHİR OLMAYAN BAŞKA BİR MANAYA ÇEKİLMESİNE “ TE’VİL” ; BAŞKA BİR MANAYA ÇEKİLMİŞ BU LAFZA DA TE’VİL EDİLMİŞ MEÜVVEL DENİR.

**TE’VİLİN SAHİH OLMASI İÇİN ŞU ŞARTLARI TAŞIMASI GEREKİR :

1- LAFIZ; TEVİLİ KABUL EDEN BİR LAFZ OLMALIDIR.

2- LAFZIN; TEVİL EDİLDİĞİ MANA O LAFZIN MUHTEMEL BULUNDUĞU VE MECAZ YOLUYLA BİLE OLSA KENDİSİNE DELALET ETTİĞİ MANALARDAN OLMALIDIR.

3- TEVİL; LAFZIN ZAHİR MANASINDAN ALINIP BAŞKA BİR MAHAYA ÇEKİLMESİNE ELVERİŞLİ ŞERİ BİR DELİLE DAYANMALIDIR.

** USÜLCÜLER TEVİLİ İKİYE AYIRMAKTADIRLAR :

1- HATIRA KOLAYCA GELEN TEVİL = ET TEVİLİL KARİB : BU ÇEŞİT TEVİLİN DOĞRULUĞUNU İSPAT İÇİN GÜÇLÜ BİR DELİL GÖSTERİLMESİNE GEREK YOKTUR. HERHANGİ BİR DELİL YETERLİDİR.

2- HATIRA KOLAYCA GELMEYEN TEVİL = ET TEVİLİL BAİD : BU ÇEŞİT TEVİLİN DOĞRULUĞUNU İSPAT İÇİN UZAKLIĞI TELAFİ EDEN VE TEVİL İLE ULAŞILAN MANAYI ZAHİR MANADAN ÜSTÜN KILAN BİR DELİLİN GÖSTERİLMESİ GREKİR.

** MANAYA DELALETİNİN AÇIKLIĞI VE KAPALILIĞI BAKIMINDAN LAFIZLAR :

1- MANAYA DELALETİ AÇIK OLAN LAFIZLAR = VADIHUL DELALE : (ZAHİR NASS MÜFESSER MUHKEM)

2- MANAYA DELALETİ APALI OLAN LAFIZLAR=HAFİYYÜD DELALE: (HAFİ MÜŞKİL MÜCMEL MÜTEŞABİH.)

*MANAYA DELALETİ AÇIK OLAN LAFIZLAR : KASTADİLEN MANANIN ANLAŞILMASI İÇİN BİR AÇIKLAMAYA VEYA HARİCİ KARİNEYE İHTİYAÇ DUYULMAMAKTADIR. MANAYA DELALETİN AÇIKLIĞI VÜDUH BAKIMINDAN LAFIZLAR DÖRT ÇEYŞİTTİR. :

1- ZAHİR

2- NASS

3- MÜFESSER

4- MUHKEM

* ZAHİR = MANASININ ANLAŞILMASI İÇİN HARİCİ BİR KARİNEYE İHTİYAÇ DUYURMAYACAK ŞEKİLDE BU MANAYA AÇIK OLARAK DELALET EDEN FAKAT TEVİL VE TAHSİS İHTİMALİNE AÇIK BULUNAN VE KERDİSİNDEN ÇIKARILAN HÜKÜM SÖZÜN ASIL SEVK KONULMA SEBEBİ OLMAYAN LAFIZDIR.

- ZAHİRİN HÜKMÜ; AKSİNE BİR DELİL BULUNMADIKÇA LAFIZDAN ÇIKAN ZAHİRİ MANAYA GÖRE AMEL EMEKTİR.

*NASS : MANASINA AÇIK BİR ŞEKİLDE DELALET EDEN VE KANDİSİNDEN ÇIKARILAN HÜKÜM SÖZÜN ASIL SEVK SEBEBİNİ TEŞKİL EDEN BUNUNLA BERABER TEVİL VE TAHSİS İHTİMALİNE AÇIK BULUNAN LAFIZDIR.

- NASS IN HÜKMÜ; ZAHİRİN HÜKMÜ GİBİDİR. NASS; ZAHİR GİBİ TEVİL V TAHSİSİ KABUL ETMEKTEDİR. NASS AYRICA NESHİ DE KABUL EDER.

- HİÇ KİMSE NESHİN HER ASIRDA VUKUU BULACAĞINI SÖYLEYEMEZ. ESASINDA NESH; SADECE HZ. PEYGAMBERİN SAĞLIĞINDA GERÇEKLEŞMİŞTİR.

* MÜFESSER : HÜKME AÇIK BİR ŞEKİLDE DELALET EDEN TEVİL VE TAHSİS İHTİMALİNE DE KAPALI BULUNAN LAFIZDIR.

- MÜFESSER; AÇIKLIK BAKIMINDAN ZAHİR VE NASS DAN DAHA KUVVETLİDİR.

- MÜFESSERİN HÜKMÜ; KESİN OLARAK DELALET ETTİĞİ MANAYA UYGUN ŞEKİLDE AMEL ETMEKTİR. TEVİLE VE BAŞKA BİR ŞEKİLDE ANLAŞILMAYA MÜSAİT DEĞİLDİR.

- KURAN VE SÜNNETTEKİ BÜTÜN NASS LAR NESİH KONUSUNDA MUHKEM HÜKMÜNDEDİR YANİ NESİH VE İPTAL KABUL ETMEZLER.

* MUHKEM : HÜKME DELALETİ AÇIK TEVİL TAHSİS VE NESHE İHTİMAL OLMAYAN LAFIZDIR.

- MUHKEMİN HÜKMÜ; KESİN OLARAK DELALET ETTİĞİ MANAYA UYGUN AMEL ETMENİN GEREKLİLİĞİDİR.

* BU DÖRT ÇEŞİT ( ZAHİR NASS MÜFESSER MUHKEM ) LAFZIN AÇIKLIK VE DELALET GÜCÜ BAKIMINDAN EN GÜÇLÜSÜ; MUHKEM MÜFESSER NASS VE ZAHİR DİR.

** MANAYA DELALETİ KAPALI OLAN LAFIZLAR :LAFIZLARDA MANANIN ANLAŞILMASI İÇİN BİR AÇIKLAMAYA VEYA HARİCİ BİR KARİNEYE İHTİYAÇ DUYULMAMAKTADIR. MANAYA DELALETİNİN KAPALILIĞI HAFA BAKIMINDAN DÖRT ÇAŞİTTİR :

1- HAFİ

2- MÜŞKİL

3- MÜCMEL

4- MÜTEŞABİH

*HAFİ : KAPSAMINDA BİR ÇOK ŞEY BULUNUP DA KENDİ KALIBI SİGA DIŞINDAKİ BİR ENGELDEN ÖTÜRÜ BU ŞEYLERDEN BİR KISMINA DELALETİ AÇIK OLMAYAN VE BUNLARIN ONUN KAPSAMINDA OLDUĞUNUN BİLİNEBİLMESİ İNCELEME VE İCTİHADA İHTİYAÇ GÖSTEREN LAFIZDIR.

* MÜŞKİL : KENDİSİ İLE KASTEDİLEN MANANIN ANCAK ONU KUŞATAN KARİNE VE EMARELER ÜZERİNDE İNCELEMEDE BULUNMA VE DERİNLEMESİNE DÜŞÜNME YOLUYLA ANLAŞILABİLDİĞİ LAFIZDIR.

*MÜCMEL : SÖZÜN SAHİBİ TARAFINDAN BİR AÇIKLAMA YAPILMADAN KENDİSİ İLE KASTEDİLEN MANANIN ANLAŞILMADIĞI LAFIZDIR.

- KURANIN TEKLİFİ HÜKÜMLERLE İLGİLİ NASSLARININ ÇOĞU MÜCMEL DİR. BUNLARI BİZE SÜNNET AÇIKLAMIŞTIR. MÜCMEL OLARAK EMREDİLMİŞ OLAN NAMAZI SÜNNET HEM FİİLİ VE HEM DE KAVLİ BİR ŞEKİLDE AÇIKLAMIŞTIR.

MÜTEŞABİH : KENDİSİ İLE KASTEDİLEN MANANIN DÜNYADA HİÇ KİMSE TARAFINDAN BİLİNEMEYECEĞİ VEYA ANCAK İLİMDE ÜSTÜN MERTEBEYE SAHİP KİŞİLERCE BİLİNEBİLECEĞİ ÖLÇÜDE KAPALI OLAN LAFIZDIR.

- MÜTEŞABİH; MANASI KAPALI OLAN ANLAŞILABİLMESİ İÇİN AKIL TARAFINDAN BİR YOL BULUNAMAYAN KİTAP VE SÜNNETTE TEFSİRİNE RASTLANAMAYAN VE MANASI ALLAHA HAVALE EDİLEN NASS DIR.

- MÜTEŞABİH; ANCAK AHKAM AYETLERİ VE HADİSLERİ DIŞINDAKİ NASSLARDA BULUNMAKTADIR.

İSLAM DİNİNİN TEMEL KAYNAKLARI:ÜNİTE18 DEVAM

* KULLANDIĞI MANA BAKIMINDAN LAFIZLAR: KONULDUĞU MANADA KULLANILIP KULLANILMAMASI BA...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

25 Nisan 2010, 19:53:42
DaVaMNuR

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 2


« Yanıtla #8 : 25 Nisan 2010, 19:53:42 »

Allah c.c razı olsun aradığım çoğu konuyu bu sitede buldum
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
25 Nisan 2010, 19:59:06
ღ۩Bilgin۩ღ
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 1.936


Site
« Yanıtla #9 : 25 Nisan 2010, 19:59:06 »

ALLAH c.c razı olsun aradığım çoğu konuyu bu sitede buldum


Bu sitede Aradığınızıda bulursunuz mevlanızıda cümlemizden rabbim razı olsun kardeşim hizmette ve paylaşımda daimi olursunuz inşaallah...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2010, 00:06:28 Gönderen: عاشق الاسلام »
Kayıtlı

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes