ilim ,ilitam ,arapça klavye, dhbt ,hadis > Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Aöf İlahiyat Programı > İlahiyat 2.sınıf > Ders Özetleri ve Notları > Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular  (Okunma Sayısı 10819 defa)
20 Eylül 2009, 22:53:04
Reyyan
Yrd.Yönetici
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32.429



Site
« : 20 Eylül 2009, 22:53:04 »




1- Alman dil bilimci August Schleicher'in çalışmalarının temel alındığı
dil araştırması aşağıdakilerden hangisidir?

a.Kaynak bakımından dillerin sınıflandırılması
b.Özel diller
c.Yapı bakımından dillerin sınıflandırılması
d.Anadili
e.Ortak dil ve ortak dilin oluşumu

2-Bir dilin değişik ülke ve bölgelerde konuşulan ve güç anlaşılacak kadar
birbirinden ayrılan dallarına ne ad verilir?

a.Monojenist
b.Polijenist
c.Onomatope
d.Lehçe
e.Anadili

3-Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi ile birlikte Oğuz grubu
Türk lehçelerinin batı kolunu oluşturan Türk lehçelesi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Çuvaş Türkçesi
b.Gagavuz Türkçesi
c.Saha (Yakut) Türkçesi
d.Halaç Türkçesi
e.Türkmen Türkçesi

4-Dil özelllikleri bakımından Kazakçanın diyalekti olarak kabul edilen
Türkçe aşağıdakilerden hangisidir?

a.Yeni Uygur Türkçesi
b.Özbek Türkçesi
c.Tatar Türkçesi
d.Azerbaycan Türkçesi
e.Karakalpak Türkçesi

5-Aşağıdakilerden hangisi ikileme değildir?

a.Yapma deneme
b.Bölük pörçük
c.Bulup buluşmak
d.Köşe bucak
e.İçli dışlı

6-Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir?

a.Dost acı söyler.
b.Huy canın altındadır.
c.Uyuyan yılanın kuyruğuna basmak.
d.Mum dibine ışık vermez.
e.Borç yiyen kesesinden yer.

7-Aşağıdaki cümlelerde bulunan büyük yazılmış sözcüklerden hangisi,
yapı bakımından yaşlış değildir?

a.Boğaz'da kiralık bir İŞYERİNE bakacağız.
b.Bu konuyu AYRİYETEN seninle görüşeceğim.
c.O size karşı hep KARDEŞANE duygular besledi.
d.Hava birden karardı, gökyüzü KURŞUNİ bir renge büründü.
e.Bana kalırsa bu GİDİŞATA artık bir son vermeli.

8-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?

a.Kampüse girerken kimliğinizi yanınızda bulundurmanız koşuldur.
b.Toplu uygulamalarda tekil ayrımlar yapılmaz.
c.İki şehir arasına çift ray döşenecek.
d.Kavgada sırtına bastırılan bıçakla ağır yaralanmıştı.
e.Rüzgar sayesinde yangın kısa sürede yayıldı.

9-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir sözcüğün
gereksiz kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

a.İnanılmaz güçlüklere karşı dayanmayı bilmiştir.
b.İyi beslenmemekten kaynaklanan bir hastalıktır.
c.Soğuk hava dalgası, etkisini sürdürecek.
d.Yangında altı aylık bir bebek kurtarıldı.
e.Konuk cumhurbaşkanı, böbreklerindeki iltihaptan rahatsızdır.

10-"Her şeyin elden çıktığını anlatan" deyim aşağıdakilerden hangisidir?

a.Herkes gider Mersin'e;Biz gideriz tersine.
b.Oğlan aldı, oyuna gitti;çoban aldı, koyuna gitti.
c.Gece silahlı, gündüz kü-lahlı.
d.Yere bakan, yürek yakan.
e.Hem suşlu, hem güçlü.

11-Aşağıdaki cümleleden hangisinde büyük harflerin yazımı
ile ilgili yanlış yapılmıştır?

a.Türkiye Büyük Millet Meclisi
b.Ablam, Atatürk Caddesi'nde oturuyor.
c.1971 Mart'ında doğanlar o yıl Temmuzda askere alındı.
d.Bu sözle annemin dünyası karardı.
e.Yurt dışında kaldığım sürece hem Almanca hem Fransızca öğrendim.

12-"Nokta"nın kullanımı ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

a.Anlamca tam bir yargı bildiren cümlelerin sonuna konur.
b.Sıralama belirten rakam ya da harflerde kullanılır.
c.Gün gösteren tarihlerin rakamları arasında kullanılır.
d.Rakamlarda binler basamaklarının arasında kullanılır.
e.Anlamca ya da öğece birbirine dayalı sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için kullanılır.

13-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

a.Bu konuda YÖK'ün vereceği karar bekleniyor.
b.Saat 15.00'te sınav bitecek.
c.Hanımeli en sevdiğim çiçektir.
d.Akşamki partiye otuz dört kişi katıldı.
e.Geçen yıl ki ürün bereketli oldu.

14-Herkesin ailesi ( ) kişiliğinin önemli bir parçasıdır ( ) Sıradışılığı
aile içindeki sevgide ve saygıda yaratabilirsiniz( )

Yukarıdaki parçada ayraçla boş bırakılan yerlere sırasıyla
hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?

a.(.) (,) (,)
b.(,) (.) (.)
c.(?) (,) (,)
d.(!) (!) (.)
e.(,) (.) (,)

15-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde de bağlaç olan "de" cümleye pekiştirme anlamı katmıştır?

a.O kitabı ben de okudum.
b.Küçük kız büyümüş de küçülmüş sanki.
c.Yemek de yemek olmuş.
d.Durur durur da turnayı gözünden vurur.
e.Ben o kitabı da okudum.

16-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı yoktur ?

a.Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu ve Yeşil Gece romanlarının yazarı ço konuşkan bir insandı.
b.Genci yaşlısı kadını erkeği tüm köy halkı; meydanda toplanmıştı.
c.Biz şairler kendi güzellik anlayışımızın tutsağıyız, ama okur bizden çok daha erdemli.
d.İki nokta, yazılarda açıklama örnekleme yapıldığını göstermek amacıyla kullanılır.
e.İstanbul-Ankara hızlı tren yolunun yapımına yıllar önce başlandı.

17-Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü tür bakımından diğerlerinden farklıdır?

a.Özleştirmek
b.Yenileştirmek
c.Güçlendirmek
d.Duygu
e.Önce

18-Aşagıdaki büyük yazılan sözcüklerden hangisinde yüklem addan türemiş bir eylemdir?

a.Konuyu gerçekten de iyi SEÇMİŞSİN.
b.Onunla yıllar sonra GÖRÜŞTÜK.
c.Oysa ona hiç mi hiç İNANMAMIŞTIM.
d.Biz de sorunları çözmeye ÇABALIYORDUK.
e.Kıyıdaki bir dala güçlükle TUTUNDUM.

19-Aşağıdaki kelimelerden hangisi türü bakımından basit sözcüktür?

a.Gözlerinde
b.Canlı
c.Parlak
d.Bakışlarının
e.Etkisi

20-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "-ım" eki farklı bir görevde kullannılmıştır?

a.Anlatım tarzını beğeniyordu.
b.Bundan böyle kararım kesindi.
c.şimdi onarım zamamıydı.
d.Seçim çare gibi görünüyordu.
e.Bilim tek yol göstericimizdir.




YANIT ANAHTARI


1.c
2.d
3.b
4.e
5.a
6.c
7.a
8.c
9.a
10.b
11.c
12.e
13.e
14.b
15.c
16.e
17.d
18.d
19.a
20.b

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 123.587


View Profile
Re: Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular
« Posted on: 01 Ağustos 2015, 08:43:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular rüya tabiri,Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular mekke canlı, Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular kabe canlı yayın, Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular Üç boyutlu kuran oku Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular kuran ı kerim, Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular peygamber kıssaları,Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorular ilitam ders soruları, Türk dili vize sınavlarında çıkmış sorularönlisans arapça,
Logged
20 Eylül 2009, 22:54:19
Reyyan
Yrd.Yönetici
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32.429



Site
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2009, 22:54:19 »


1-) Aşağıdakilerden hangisi anadilin özelliklerinden biri değildir?
A) İnsanların doğuştan itibaren yakın çevresinden öğrendiği ve zamanla ilişkide bulunduğu sosyal çevrelerle geliştirdiği dildir.
B) Her ulusun anadilinin kendine özgü bir ses dizgesi vardır.
C) Bireylerin toplumla olan bağlarını güçlendiren öğelerden biri de anadilidir.
D) Anadili, insanların doğuştan farklı gırtlak yapılarına sahip olmalarıyla oluşur.
E) Dilbilimde bir dil ailesine kaynaklık eden dile de anadil denir.
________________________________________
2-) “Zamanla değişen veya ortadan kalkan sözcükler” dilin hangi özelliğini kanıtlar?
A) Dilin canlı bir varlık oluşunu,
B) Dilin doğal bir iletişim aracı olmasını,
C) Dilin bir işaretler sistemi olmasını,
D) Dilin uluslararası anlaşmayı sağlamasını,
E) Dilin ulusal kimliğin temeli olmasını.
________________________________________
3-) Aşağıdakilerden hangisi bükümlü dillere örnektir?
A) Türkçe
B) Fince
C) Macarca
D) Arapça
E) Moğolca
________________________________________
4-) Küçük gruplar halinde Litvanya ve Ukrayna’da yaşayan ve Musevi olan Türkler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Karay Türkleri
B) Tatar Türkleri
C) Hakas Türkleri
D) Tuva-Karagas Türkleri
E) Nogay Türkleri
________________________________________
5-) Türk yazı dilinin tarihi bilinen en eski eserleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Orhun Yazıtları
B) Yenisey Yazıtları
C) Kutadgu Bilig
D) Dede Korkut
E) İskendernâme
________________________________________
6-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “derin” sözcüğü “yoğunluk” anlamında kullanılmıştır?
A) Bahçedeki havuzun derinliğinden kimsenin haberi yoktu.
B) Eve geç geldi, çok yorgundu, derin uykuya daldı.
C) Adam, köpeğine derin bir sevgiyle bağlıydı.
D) Dağcılar tepeye vardıktan sonra derin derin nefes aldılar.
E) Evin içine derin bir sessizlik çöktü.
________________________________________
7-) Aşağıdaki ikilemelerin hangisinde, sözcüklerin biri anlamlı biri anlamsızdır?
A) sağ sol
B) eğri büğrü
C) doğru dürüst
D) yalan yanlış
E) er geç
________________________________________
8-) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangileri sıfat görevinde (türünde) kullanılmıştır?
“Dost dost diye nicesine sarıldım.
I
Benim sadık yârim kara topraktır.”
II III IV
A) I, II
B) III, IV
C) I, III
D) II, IV
E) II, III
________________________________________
9-) “-acak” eki aşağıdaki sözcüklerden hangisine getirildiğinde eylemden ad yapar?
A) uyu-
B) gör-
C) kalk-
D) sev-
E) yak-
________________________________________
10-) “Yarın uçakla Ankara’ya gidiyorum” cümlesi kaç değişik biçimde yazılabilir?
A) 8
B) 4
C) 6
D) 12
E) 16
________________________________________
11-) “Garsonun eline para sıkıştırdım.”
Altı çizili sözcük hangi anlamda kullanılmıştır?
A) Deyim anlam
B) Mecaz anlam
C) Terim anlam
D) Argo anlam
E) Temel anlam
________________________________________
12-) “Serdar Bey’in neşesi kaçalı beri geceleri zavallının rahat uyuduğu yok.”
Bu cümlenin özellikleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Bileşik-düz-olumlu-ad
B) Basit-düz-olumsuz-eylem
C) Bileşik-düz-olumsuz-ad
D) Basit-devrik-olumlu-ad
E) Basit-devrik-olumlu-eylem
________________________________________
13-) Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznesi sonda devrik bir cümledir?
A) Babama söyleme benim oradan kaçtığımı.
B) Bir öykü değil bir sessiz şarkıdır hatıralar.
C) Okumadan dergiyi uzattı bana.
D) Yer gösterin çocuklara.
E) Bir kulübe gördük uzakta.
________________________________________
14-) Aşağıdakilerin hangisinde “de”nin yazımı doğrudur?
A) Bu gece yer de yatmak zorunda kaldım.
B) Arkadaşım ben de bu gücün olduğunu söylüyordu.
C) Yüzüme bakıp da konuşsan daha iyi olur.
D) Bu sorunu seninle de konuşmalıyız.
E) Ellerin de ne varsa gönderdiler.
________________________________________
15-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
A) Yaşlı adam bu evde yalnız oturuyor.
B) Ondört yaşından daha küçük gösteriyordu.
C) Bir kere söylenmeye başladı mı kolay kolay susmazdı.
D) Bir ara kalabalıkta onu görür gibi oldum.
E) Oysaki biz de onu dürüst bir insan zannederdik.
________________________________________
16-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) gereksizdir?
A) Sanat, zevkinin gelişmesinde çevresel faktörler önemlidir.
B) Bütün dostları, gerçi pek dostu da yoktu, ondan uzaklaşmışlardı.
C) Ressam, kentin ışıklarını, kişiliğinin özellikleriyle birleştiriyor.
D) Bütün istediğim, onun daha rahat yaşamasıydı.
E) Düşünmek, pişman olmamak gerekir.
________________________________________
17-) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktanın (.) kullanımı yanlıştır?
A) Dr. Kenan Bey uzun zamandan beri rahatsızdı.
B) Uçak 19.30’da piste indi.
C) Ayla’nın kardeşi Murat 3. sınıf öğrencisiymiş.
D) 14. yüzyılda bilimsel alanda birçok yapıt dilimize çevrilmiştir.
E) Atatürk’ü 10.Kasım.1838’de kaybettik.
________________________________________
18-) Aşağıdaki cümlelerden hangisi ad (isim) cümlesidir?
A) Haberi duyunca çok sevindik.
B) İşi zamanında bitirmeliyiz.
C) Çiçeğin bütün yaprakları döküldü.
D) Babam bu işi de üzerine aldı.
E) Kilo vermeden önce şişmandım.
________________________________________
19-) “Yapılan araştırmalar sonucunda suça eğimi olduğu tespit edilmiştir.”
Cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?
A) “eğimi” sözcüğü “olduğu” sözcüğünden sonra yazılarak.
B) “araştırmalar” sözcüğü “araştırma” biçiminde yazılarak.
C) “yapılan” sözcüğü “suça” sözcüğünden önce yazılarak.
D) “olduğu” sözcüğü cümleden çıkartılarak.
E) “eğimi” sözcüğü yerine “eğilimi” yazılarak.
________________________________________
20-) “Ahmet üç saat boyunca süre ile dalgalarla mücadele etti.”
cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çelişen sözlerin kullanımı.
B) Sözcüğün yanlış yerde kullanımı.
C) Gereksiz sözcük kullanımı.
D) Özne-Yüklem uyumsuzluğu.
E) Yapısı yanlış olan sözcüğün kullanımı.
________________________________________

1-) D
2-) A
3-) D
4-) A
5-) A
6-) C
7-) B
8-) D
9-) E
10-) D
11-) B
12-) C
13-) B
14-) C
15-) B
16-) A
17-) E
18-) E
19-) E
20-) C

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

10 Aralık 2010, 21:00:49
_reyhan_

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3


« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2010, 21:00:49 »

Allah razı olsun yardımcı oldunuz fakat aynı soruları tekrar takrar paylasmıssınız vize 3 - vize 4 diyerek.. düzeltmenizi rica ediyorum
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı
10 Aralık 2010, 22:09:15
Reyyan
Yrd.Yönetici
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 32.429



Site
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2010, 22:09:15 »

Allah c.c. razı olsun sizden de, düzelttim inşaallah.Selam ve dua ile...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Moderatöre Bildir   Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Haberler Haberler