๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ => Ders Notları ve Özetler => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 04 Şubat 2010, 18:37:55



Konu Başlığı: Din Eğitimi 1.Hafta
Gönderen: Zehibe üzerinde 04 Şubat 2010, 18:37:55
                                                        DİN EĞİTİMİ 1 HAFTA

•   bir dinin öğretilmesi ve/veya benimsetilmesine yönelik faaliyetlerin tamamıdır. Bu anlamda din eğitimi dinler tarihi kadar eskidir.
 
•   Bir dinin mensupları ise o dini kendinden sonra gelen nesillere veya o dini bilmeyen diğer insanlara anlatıp sunmaları süreci Günlük dilde din eğitimi denildiğinde daha çok bu anlamı kasdedilmektedir.
•   bir dine ait bilgi, duygu ve davranışların eğitim ve öğretimidir.
•   İlahiyat ve sosyal bilimlerle ilişkili bir bilimsel disiplin olarak din eğitiminin kullanımı Batı’da geçmişi yaklaşık yüz yıl olsa da Türkiye’de üniversite çatısı altında müstakil bir disiplin olarak kabulü 1980’li yılların başlarında gerçekleşmiştir.

Eğitim  
Kavramın daha iyi anlaşılması için Türkçe’de ‘eğitim’ sözcüğüne karşılık gelen ‘education’ sözcüğünü analiz etmek gerekir. ‘Educare’ sözcüğü, öğreneni özel bir beceriyle donatmak için talim ettirmek anlamına gelir. 
•   Educare normal olarak özel bir iş ya da meslekle bağlantılıdır. Eğitime educare yaklaşımı öğrencileri halihazırda mevcut sisteme alıştırmayı tasarlayan bir yaklaşımdır ve sertifika, diploma ya da konuya çalıştığını gösteren bir belge vermek suretiyle bir vasfın kazandırıldığının yazılı onayı müfredatın olmazsa olmaz bir koşuludur.
      Oysa eğitime educere yaklaşımı, ilk başta bir yetkinleşme; öğrencilerin hem dünyayı hem de kendilerini keşfetmelerine izin verme; herhangi bir pragmatik nedenle değil, kişi olarak fikirleri ve becerileri içkin olarak değerli olduklarından fikirleri izlemek ve becerileri geliştirmek anlamını içermektedir. Eğitilmiş insan denildiği zaman aslında kastedilen insanın bilişsel yönden yetiştirilmesidir. Yine aydın insan, düşünen insan denildiğinde de aynı şey kastedilmektedir. Aydın ve düşünen insan ahlâkî, fizikî ve karakter yapısı ve bütün diğer yönleri bakımından tam bir gelişmişliği ifade eder.
 
•   N. Tozlu eğitimi şöyle tanımlamaktadır: “Eğitim bireyde entellektüel, ahlâki ve fiziki mükemmelliği meydana getirme gibi önemli bir anlam içerir.
 
•   E. Durkheim’e göre eğitim; “Yetişkinlerin, sosyal hayat içerisinde henüz olgunlaşmamış olan gençler üzerinde yaptıkları etkilerdir. Eğitimin amacı, çocukta kendi birliği içinde hem politik toplumun (yani devletin) hem de sosyal çevrenin kendisinden bekledikleri belirli fiziki, zihinsel ve ahlaki durumları ortaya çıkarmak ve geliştirmektir.”
•   J. Dewey eğitim tanımı şöyledir: Yetişkin olmayanların, içinde yaşadıkları sosyal gruba katılımları ile ilgili gerçekleşen ve katılanların gelişim ve yönlendirmelerini garanti eden bir sosyal fonksiyondur.”
•   Rousseau, “Doğuştan sahip olmadığımız ve yetişkin olarak kullandığımız her şeyi bize eğitim kazandırmaktadır.” şeklinde eğitimi tanımlamaktadır. Kant ise insanı insan yapanın eğitim olduğunu iddia etmektedir.
•   Türkiye’den eğitimcilerin yaptığı tariflerde eğitimin üç özelliğine dikkat çekilmektedir. Birincisi, ferdin davranışlarında amaçlanan yönde değişik meydana getirilmesidir. İkincisi, bireyin davranışındaki değişikliğin kendi yaşantıları (düzenlenen bilgi ve çevre ile etkileşimi sonucu) yoluyla gerçekleşmesidir. Üçüncüsü ise, eğitimin planlı ve programlı bir süreç olmasıdır.
 
Din Eğitimi
Din eğitiminin kültüre,zamana ve mekana göre farklı tanımları mevcuttur. Din eğitimi uygulama boyutu ağırlıklı olan bir disiplindir.
    Yapılan bazı din eğitimi tanımlarında dini (veya İslami) eğitim ile din eğitiminin birbiriyle karıştırıldığını   gözlemlemek mümkündür. Oysaki dini eğitim, eğitimin tamamının dini özellikli olmasına işaret eder.  din eğitimi ise, örgün ve yaygın eğitim içerisindeki din ile ilgili eğitim süreçlerine işaret eder.
Türkiye’de din eğitimcilerinin yapmış olduğu bazı tanımlamaları şöyle sıralayabiliriz: 
•   S. Cebeci din eğitimi bilimini şöyle tarif eder: “Kime neyi, nasıl, niçin öğretelim sorularına cevaplar arayan bu konuda hedefler, ilkeler metotlar ve teoriler geliştirmeye çalışan ayrı bir disiplindir.”
•   H. Ayhan’ın din eğitimi ve öğretimi tanımları şöyledir: “Din öğretimi , dinin itikad, ibadet, muamelat ve ahlak konularının neler olduğunu bilmek, yeri gelince hatırlayarak söylemek, helal, haram vb. hakkında dinin hangi kuralları koyduğunu öğretmektir.” Din eğitimini ise “dinin öğrettiği konulara inanmak, kabul etmek, o şekilde yaşamak, uymak vb. için yapılan çalışma” şeklinde tanımlamaktadır.
•   K. Yavuz’un din eğitimini, “Din Eğitimi, objektif ve sistematik bir biçimde dini terbiye olaylarını araştıran, anlamaya ve araştırmaya ve değerlendirmelerden sentezlere ulaşmaya çalışan bir ilimdir.” tarzında tarif etmektedir.
•   C.Tosun’un Din eğitimi bilimi tanımı şöyledir: “Bireyin dini davranışlarında kendi yaşantıları vasıtasıyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme denemeleri sürecini geçmişi, bugünü ve geleceği ile, bilimsel metotları kullanarak betimlemeye, açıklamaya ve kontrol altına almaya çalışan bilimsel disiplindir.”
     Tosun, din eğitimi mi din öğretimi mi şeklinde bir kavram kargaşasının varlığına dikkat çekmektedir. Bu tartışmaların ise gereksiz olduğunu, eğitim ile öğretimin aynı şey olduğunu, ancak eğitimin öğretimi kapsadığını söylemektedir. Eğitim ve öğretim kavramlarına getirilen açıklamalara bakıldığında her ikisinin de “insanda bir davranış gelişmesi ve değişmesi meydana getirmek üzere yapılan etkileşimi” ortak olarak görüldüğünü iddia etmektedir. 




Konu Başlığı: Ynt: Din Eğitimi 1.Hafta
Gönderen: zahdem üzerinde 04 Şubat 2010, 20:38:11
ders paylaşımınız için allah razı olsun neslinur kardeş


Konu Başlığı: Ynt: Din Eğitimi 1.Hafta
Gönderen: Yusuf üzerinde 04 Şubat 2010, 23:16:16
paylaşım için ALLAH razı olsun..