> Forum > ๑۩۞۩๑ Açık Öğretim & İlitam Dunyasi ๑۩۞۩๑ > Sakarya İlitam > Ders Notları ve Özetler > Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi  (Okunma Sayısı 3683 defa)
23 Kasım 2010, 14:23:20
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 23 Kasım 2010, 14:23:20 »



İstanbulun fethi

Konu
Türkiye’nin şu andaki en büyük şehirlerinden birisidir.
Oturanlarının sayısı on milyona ulaşmaktadır.
İstanbul en büyük deniz geçitlerinden birisi olarak kabul edilir, konumu son derece stratejiktir, şöyle ki İstanbul konumu Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir geçiş hemzesi hemzei vasl konumundadır.
İstanbul eskiden bizanta denilen küçük bir şehirdi, sonra roma imparatoru birinci konstantin mümtaz çoğrafi konumuna arzu duyarak orayı işgal etti ve miladi 330 yılında orayı başkent ilan etti ve o tarihten sonra bu imparatora nispetle konstaniyye olarak tanındı. Konstantin şehrin etrafında sağlam bir sur inşa ettirdi. Ve konstantiniyye bin yıldan daha fazla bir süre için roma imparatorluğunun başkenti olarak devam etti.
 
İstanbul fethi girişimleri
 
İslamın ilk asırlaında bu şehrin fethedilmesi için çok sayıda girişim mevcuttu, Müslümanların bu şehre önem vermelerinin sebebi peygamberimiz (s.a.v) müjdesini gerçekleştirmeye olan istekleriydi nitekim şöyle buyurmuşlardı:”konstantiniyye kesinkez feth olunacaktır onu feth eden komutan ne güzel bir komutandır ve ordu da ne güzel bir ordudur”
Konstantiniyyenin ilk kuşatma girişimi hicri 34 miladi 654 yılında olmuştu raşid halife Osman ibni Affan r.a zamanında olmuştu. Hz Osman r.a muaviye bin ebu sufyanı göndermişti büyük bir ordunun başında şehri kuşatması ve fethetmesi için ancak o bunu başaramaksızın geri döndü konstantiiniyenin etrafındaki aşılmaz surlar sebebiyle.
 
Sonra bu girişimi pek çok başka girişimler izledi, bu girişimlerin en önemlileri iki tanedir bunlardan bir tanesi muaviye r.a zamanında olmuştur, ve bu sefer sırasında büyük sahabi Ebu eyyub el ensari r.a vefat etmiştir, ki kendisi konsantiniyyenin surları etrafına defn edilmiştir.
 Diğer önemli girişime gelince, bu girişim Süleyman ibni abdilmelik zamanında olmuştur.
120bin askerden oluşan orduyu yürüttü,yaklaşık yüz bölükten oluşan donanma kostantini kuşattı, soğuk sebebiyle ordu bir sürü sıkıntı ve meşakkatle karşılaştı,durum bu olunca feth kolay olmadı, Süleyman bin abdülmelik vefat edince hilafete ömer bin abdulaziz r.a geçti, ordunun helak olmasından korktuğu için dönmelerini emretti.
 
Osmanlı devleti kurulana dek konstantiniyyenin fethi mümkün olmadı.osmanlılar onun fethine çalıştılar, orası için (istanbulun fethi için)Osmanlı sultanlarının birçok girişimleri oldu.bu kuşatmaların ilki sultan 1.beyazıd zamanında oldu.lakin Osmanlı devletine haçlı seferleri engel oldu Farisiler bu durumdan istifade ettiler Osmanlı devleti bu tehlikeden dolayı yüzünü doğuya döndü.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sayfa 2
 
2. muradın oğlu ulu sultan mehmed zamanında konstantini fethinde Osmanlı kuşatması 265 bin askerden oluşmaktaydı ağır toplara sahiptiler, konstantine yönelmiş olarak büyük devlet adamları ,alimler, şeyhler, ordunun önünde çıktı, sultan 2. mehmed hepsinin önünde çıktı,
Ateşten yağmur ve ok altında Allah ın bereketiyle ordu şehrin surlarına( hücum) saldırıyorlardı, onların hepsi(ordu) şiddetli sel gibi şehre aktı, miladi 29 mayıs 1453 , hicri 857 yılı 20 cemadiyel ula Salı günü 2. mehmed konstantine fatih olarak girdi, fetih günü sultan fatih lakabıyla lakablandıırıldı,taki sultanın lakabı ismine galebe çaldı öyle oldu ki ancak lakabıyla bilinir oldu, şehre girince atından indi, yürüdü Allah a şükür secdesi yaptı, sonra ayasofya kilisesine yöneldi oranın mescide çevrilmesini emretti.
 
Fetihten beri konstantin Osmanlı devletinin başkentidir. Halifeliğin merkezi oldu, sultan konstantiniyyenin adını İslambol koydu, sonra İstanbul olarak değişti.
 
Fatih sultan mehmed şehrin sakinlerine, hoşgörlü iyilikle   ilan etti, Hıristiyanlara hjürriyetlerini verdi , şehrin kuşatması sırasında ihanet eden yunanlılara dönmelerini emretti.
İstanbula gösterilen önem öyleki çok çabuk değişti yeni başkent islam aleminde medeniyetin merkezi önde gelen düşünce ve fikir merkezi olmadı, geçen olmsalı sultanlarının şehrin tamirine önem vermeleri ülkenin çeşitli yerlerinden zanatkar ve ilim adamlarını celb etti
 
Osmanlı devletinin hezimeti ve istanbulun işgali
Birinci cihan harbinde Osmanlı devletini hezimetinden sonra ,miladi 1913 hicri 1337 de müttefik devletler kanun(ant) maddeleriyle istanbulu işgal ettiler, İstanbul 5 asırlık bir zamandan beri Osmanlı hilefetine başkentlik yaptıktan sora Atatürk istanbuldan sonra ankarayı başkent yaptı.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi
« Posted on: 29 Mart 2024, 18:53:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi rüya tabiri,Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi mekke canlı, Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi kabe canlı yayın, Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi Üç boyutlu kuran oku Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi kuran ı kerim, Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi peygamber kıssaları,Arapça İstanbulun Fethi Tercümesi ilitam ders soruları, Arapça İstanbulun Fethi Tercümesiönlisans arapça,
Logged
30 Kasım 2010, 14:45:06
ahmett

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 51


« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2010, 14:45:06 »

sa. kardeşler benim arapça ödevim de gazze ile ilgili bir şeyler yazıyor .  bunu bilen varsa tercemesini yapabilirmi teşekkurler .
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes