> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Delilli Şafi İlmihali > Nafile Namazların Çeşitleri
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nafile Namazların Çeşitleri  (Okunma Sayısı 3269 defa)
09 Mart 2010, 13:03:17
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 09 Mart 2010, 13:03:17 »



Nafile (Sünnet) Namazların Çeşitleri

Farz namazlar dışında ve terkedilmesi caiz olmakla beraber kılın­ması tercih edilip fazilet ve sevaba sebep olan namazlara nafile na­mazlar denir. Bu çeşil namazlara tatavvu, mendup, sünnet ve müstehap namazlar da denir.

Nafile namazlar, farz namazlarda meydana gelen eksikliği ve ku­suru gidermek ve terkedilen farz namazlar yerine hesap edilmek üzere meşru kılınmıştır. Kul kendisine düşen görevi kusursuz ve eksiksiz yaptığı takdirde onun farz ve nafile namazları tam olarak Allah ka­tında değerlendirilir. Şayet farzlarında kusur ve eksiklik gibi durum­lar varsa, nafileleriyle onarılarak yerine sayılır.

Zimmetinde farz namaz borcu olup bunu ödemeden ölen kimse­nin kılmış olduğu nafile namazlar varsa, her yetmiş rek´at nafile bir rek´at farz yerine hesap edilerek borcundan düşülür.

Nafile namazların çeşitleri şunlardır:

Nafile namazlar önce kendi aralarında ikiye ayrılır. Bunlar;

A) Farz namazlara tabi olan nafileler. Bunlara revatib de denir.

B) Farz namazlara tabi olmayan nafileler

Şimdi bunları biraz açıklayalım:

Farz namazlara tabi olan nafileler de müekkede ve gayri müekkede olarak kendi aralarında ikiye ayrılır:

a) Müekkede olan Revatib: Peygamberimiz (s.a.v.)´in genellikle kıl­dığı ve nadiren terkettiği sünnetlerdir.

b) Gayr-i Müekkede olan Revatib: Peygamberimiz (s.a.v.)´in bazan kılıp bazan kılmadığı

A) Farz Namazlara Tabi Müekked Sünnetler

Bunlar on rekat olup şunlardır:

a) Sabah namazının farzından önce iki rek´at. Fatiha´ dan sonra birinci rek´atta Kâfirun suresini ve ikinci rek´alta İhlas suresini okumak sünnettir. Selamdan sonra sağ yan üzerine, kıbleye doğru mezarda olduğu gibi yat­mak ve şu duayı okuması sünnettir:

"Allahümme rabbe Cibrile ve Mikaile ve İsraf ile ve rabbe Muhammedin sallallahu aleyhi ve sellem´e etimi minennar." (üç kere)

"Allahümme inni es´elüke ümen nafien ve rızken vasien ve amelen mütekabbelen" duasını üç defa tekrarlamak sünnettir.

Türkçesi: "Ey Cebrail´in, Mikail´in. İsrafil´in ve Muhammed (s.a.v.)´in rabbi olan Allahım! Beni ateşten kurtar. Ey Allahım! Ben sen­den faydalı ilim, geniş rızık ve kabul olunan amel dilerim."

b) Öğle namazının farzından önce ve sonra ikişer rek´at. Cuma namazı da öğle namazı gibidir.

c) Akşam namazının farzından sonra iki rek´at. Bunda da Fatiha´dan sonra birinci rek´atta Kâfirun, ikinci rek´atta da İhlas surelerini okumak sünnettir. [1]

d) Yatsı namazının farzından sonra iki rek´at.

[1] Kuabul Fıkh âla Mezahıbü Erhaâ, 11286

B) Farz Namazlara Tabi Gayri Müekked Sünnetler

Gayri müekked on iki rekattır.

a) Öğle namazının farzından önce ve sonra ikişer rek´at. Cuma namazı da öğle namazı gibidir.

b) İkindi namazının farzından önce dört rek´at.

c) Akşam namazının farzından önce hafif iki rek´at. (Camii´de ise eğer vakit var­sa),

d) Yatsı namazının farzından önce iki rek´at. (Camii´de ise eğer vakit varsa) Bu sünnetler hakkında bilgi ve deliller belirtildi.

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere öğle ve cuma farzlarından önce ve sonra ikisi gayr-i müekkede olmak üzere dörder rek´al, namaz kılmak sünnettir. İki rek´atta bir selam vermek daha faziletli olmakla beraber dört rek´atta selam vermek de caizdir.

Farzlara bağlı sünnete niyet edilirken hangi namazın ilk veya son sünneti oldu­ğunu belirtmek gerekir. Mesela "Öğle namazınm farzından önceki iki rek´at sünneti­ni eda etmeye niyet ettim." diye niyet edilir. Diğerleri de buna göre yapılır.

Sünnetlerde de farzlarda olduğu gibi ihram tekbirinden sonra Eûzu Besmele çekilip, Fatiha okunduktan sonra bir sûre veya bir miktar ayet okunabilir. Rüku ve secdelerden sonra ikinci rek´ata kalkıldığında Eûzu Besmele çekilip yine Fatiha´dan sonra zammı sure okunması sünnettir. Rüku ve secdelerden sonra oturulup teşehhüd okunur. Peygamberimiz (s.a.v.)´e salaval getirilir.

Eğer dört rek´ata niyet edilmiş ise (farz ve sünnet) "Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin" denildikten sonra tekbir alınarak üçüncü rek´ata kalkılır. Kalkarken elleri kulaklara kadar kaldırmak da sünnettir. Üçüncü ve dördüncü rek´atta Eûzu Besmele çekilip Fatiha okunur. Fakat sure veya ayet okunmaz. Şayet iki rek´atta niyet edilmiş ise teşehhüdden sonra Allahume salli ve barik duaları okunduktan sonra selam verilir.

Vitir Namazı

Vitir namazı farz namazlara bağlı sünnetlerin en müekkedi ve en önemlisidir. Yatsı namazının farzından sonra kılınır. Eh azı biı; en çoğu onbir rek´att ir.

Fazilet bakımından en azı üç rek´attır. En faziletli kılınış şekliiki rek´atta bir selam vermek ve tek rek´atı en son ayrı bir niyetle kılmaktır.

Vitir namazı üç rek´at kılındığında Fatiha´dan sonra birinci rek´atta "Sebbihisme rabbike´l â´la" suresini, ikinci rek´atta "Kâfirun" suresini ve son rek´atta ´İhlas, Kuleûzu bi rabbilfalak ve Kuleûzu birabbinnas ´ sure­lerini okumak sünnettir. 5 rek´at veya daha çok kılındığında mezkur sure­lerin son üç rek´atta okunması yine sünnettir.

Vitir namazı farzlara bağlı diğer sünnetler gibi cemaatla değil, tek ba­şına kılınır. Ancak Ramazan ayında onaltıncı gecesinden itibaren son ge­cesine kadar son rek´atın rükuûndan itidala kalkınca itidal halinde iken Kunul Duası´nı okumak sünnettir.

Kunut duası namazın sünnetlerinde Eb´ad ´Bölümü´ndedir. Ondan ön­ce şunu okumak da sünnettir:

"Allahumme inna nestaînuke ve nestağfiruke ve nesîehdike ve nü´minu bike ve netevekkeiu âleyke ve nüshi aleyke´l-hayva küllehü neşkürüke ve la nekfüruke ve nahlau ve netrüku men yefcüruke, Allahumme iyyake na´budu ve leke nusalli ve nescüdu ve ileyke nesâ ve nahfidu nercu rah-metike ve nahşa azabeke. Inne azabeke bil küffari mülhık."

Farz namazlara tabi olmayan nafile namazlar da iki kısımdır:

A) Cemaatle kılınması sünnet olmayanlar.

B) Cemaatle kılınması sünnet olanlar

A) Cemaatle kılınması sünnet olmayanlar

a. Duha (Kuşluk) Namazı:

Bunun vakti, güneşin doğup bir mızrak boyu kadar yükselmesiyle baş­lar ve öğle namazına yaklaşık olarak bir çeyrek saat kalıncaya kadar de­vam eder. En faziletli zamanı ise gündüzün dörtte biri geçinceye kadar olan süredir. En azı iki rek´at, en faziletlisi sekiz rek´attır. İki rek´atta bir selam vermek daha da sevaptır.

b. Teheccüd (Gece) Namazı:

Gece bir miktar uyuduktan sonra kılınır. Vakti, yatsı namazı kılındık­tan sonra başlar ve fecir doğuncaya kadar devam eder. En faziletli zamanı gece yarısıdır. Bundan sonra en faziletli zamanı gecenin sonudur. En azı iki rek´attır. Çoğu için bir sınır yoktur.

c. Tevbe Namazı:

Günahlarından pişmanlık duyup tevbe eden kimsenin iki rek´at tevbe namazını kılması sünnettir. Daha sonra tevbe ve istiğfar ederek Allah´tan affını diler.

d. Tahiyyetü´l-Mescid Namazı:

Cami veya mescide giren kimse oturmadan önce bu niyetle iki rek´at namaz kılar.Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz camiye girdiği zaman iki rekat namaz kılmadan oturmasın." [1]

Tahiyye, saygı demektir. Bu namaz camiye saygı maksadıyla kılınır. Giren kişi oturmadan -gerektiiği için- herhangi bir farz veya başka bir nafile namaz kılarsa onunla Tahiyyetü´l-Mescid namazının faziletini de kazanmış olur. Herhangi bir namazı kılmadan bile bile oturan kimse bu namazı kaçırmış sayılır. Fakat unutarak veya bilmiyerek oturup hemen kalkarsa bu namazı kılabilir.

Cemaat farz namaza durmaya başlarken camiye giren kimsenin hemen cemaata katılması daha faziletli olduğu için tahiyyetü´l-mescid namazı ile meşgul olması mekruhtur. Mekke´de Mescidü´l-Haram´a giren kimsenin de tahiyyet´ülrmescidi Kabe´yi tavaf etmek olduğu için bu namazı kıl­ması mekruhtur.

[1] Huhau,433 Muslim714

e. Teşbih Namazı:

Bu namaz dört rekattır. İki rek´atta bir selam vermek daha iyidir. Mek­ruh vakitler dışındaki bir zamanda kılınır, her rek´atla 75 defa, "Sübhanal-lahi ve´l-hamdu lillahi ve la ilahe illallahu vellahu ekher" okunur. Bunun 15 (onbeş) adedi Fatiha ve sure veya ayetlerden sonra ayakta, onar adedi de rüku, itidal, birinci secde, secdeler arasındaki oturuşda, ikinci secdede ve ondan sonraki istirahat veya teşehhüd oturuşunda bu rükünlerdeki teş­bihlerden sonra, teşehhüd oturuşunda ise teşehhüdden önce okunur.

Bir rükünde mezkur teşbihleri yanılarak okumayıp diğer bir rükne ge­çen kimse geri dönüş yapamaz. Bu sebeple unuttuğu teşbihleri vardığı rü­kün tesbihleriyle birleştirerek hepsini okur. Ancak itidal ve iki secde ara­sındaki oturuş kısa rükünler olduğu için rükua ait unutulan teşbihler iti? dalde değil de ilk secdede okunur ve ilk secdede unutulan teşbihler, sec­deler arasındaki oturuşta değil de ikinci secdede okunur.

İbni Abbas´tan rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a.v.) ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nafile Namazların Çeşitleri
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:32:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nafile Namazların Çeşitleri rüya tabiri,Nafile Namazların Çeşitleri mekke canlı, Nafile Namazların Çeşitleri kabe canlı yayın, Nafile Namazların Çeşitleri Üç boyutlu kuran oku Nafile Namazların Çeşitleri kuran ı kerim, Nafile Namazların Çeşitleri peygamber kıssaları,Nafile Namazların Çeşitleri ilitam ders soruları, Nafile Namazların Çeşitleri önlisans arapça,
Logged
30 Kasım 2015, 20:50:20
SeLiNaY 8
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 1.465


« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2015, 20:50:20 »

selamun aleykum
Namaz 3 çeşittir.bunlar;
1. Farz namazlar:
bunlar bes vakit namaz ile cuma ve cenaze namazlarıdır.
2. vacip namazlar:
vitir namazı ramazan ve kurban bayramı namazlarıdır.
3.nafile namazlar:
vacip ve farz namazların dışında kılınan namazlara denir. buna örnek olarak, bes vakit namazadan önçe sunnet namazlar teravih namazı teheccüd namazı evvabin namazı  bu konuya ornektir.

Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Eylül 2016, 22:33:10
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #2 : 03 Eylül 2016, 22:33:10 »

Ve aleykum selam ;Nafile namazlar hakkında derin ve detaylı bilgiler öğrendik ve inşaallah amel edip istifade edenlerden olmak duasıyla ...

Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2016, 23:25:11
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2016, 23:25:11 »

Nafile namazlarin çeşitlerini hatirlattiniz ..Rabbim razi olsun ..I saallah bizlerde kilanlardan oluruz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
04 Eylül 2016, 13:54:44
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #4 : 04 Eylül 2016, 13:54:44 »

  Esselâmü Aleyküm Ve Rahmetüllah. Nafile Namazlarımızı Nâfile namazlar
Farz veya vâcib olan ibadetlere ilaveten, Allah’ın rızasını kazanmak ve O’na şükretmek amacıyla fazîlet ve sevab için kılınan namazlara Nâfile namazlar denir.
Mevlam bizlere bu konuları güzelce öğrenip hakkıyla hayatımıza nakşedebilmeyi nasip etsin inşaAllah.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes