> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Delilli Şafi İlmihali > Müsabaka
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Müsabaka  (Okunma Sayısı 3275 defa)
11 Mart 2010, 11:44:08
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 11 Mart 2010, 11:44:08 »



Müsabaka

At Ve Ok Yarışması


Mesafe ve hedef malum olmak kaydıyla at yarışı yapmak ve ok atmak sahihtir.

Müsabıklardan birisi para çıkarır. Para çıkaran müsabakayı kazanırsa parasını geri alır. Diğeri müsabakayı kazanırsa bunun parasını O alır.

İkisi para çıkarıp müsabakaya girerse caiz olmaz. Ancak müsabık sayı­sı üç olursa ikisinin para çıkarması caiz olur. Bunlardan müsabakayı ka­zanan paraları alır.

Para vermeyen şahıs geride kalırsa paranın bir kısmından sorumlu ol­maz. Yani herhangi bir şey ödemez.

At Ve Deve Yarışı

Müsabaka, iki veya daha fazla kişinin at veya deve gibi koşu yapabilen hayvanlara binip yarışmasıdır.

Müsabaka, Resulullah (s.a.v.)´den bize miras kalan bir sünnettir.

Müsabakalar kitap ve sünnet ile meşru kılınmıştır.

Allahu Teala şöyle buyurmuştur:

"Düşmana karşı gücünüz yettiği ka­dar kuvvet ve savaş atları hazırlayın. Bununla Allah´ın düşmanı ve kendi düşmanlarınızı korkutursunuz.´´ (Enfal: 8/60)
Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat deve yarışını yapmışlardır. [1]

Müsabakadaki asıl gaye, gerektiğinde savaşa hazırlıklı olmak ve bir kuvvet gösterisi olursa sünnettir. Ama övünmek ve kibirlenmek gayesiyle yapılırsa haramdır. Çünkü bütün ameller niyetlere göre değerlendirilir. Müsabaka yarışmalarında ne savaşa hazırlık, ne övünmek ve ne kibirlen­mek kastedilmezse o zaman mubah sayılır. Çünkü vücuda faydalı fiziki geliştirmeyi ve cesareti arttırıcı bir nevi spordur.

[1] Buhari, 410.

Müsabaka Çeşitleri:

At ya da deve yarışlarının çeşitli şekilleri ve hükümleri vardır. Bir kıs­mı mubah, bir kısmı da haramdır. Bu konuda tespit edilen esaslar şunlar­dır:

1- Yarışa katılanlardan birinin diğerine bir şey vadetmesiyle yapılan yarıştır. Mesela kişinin karşıdaki yarışmacıya, ´Eğer beni geçersen sana bu kadar para vereceğim, kaybedersen senden hiç bir şey almayacağım´ demesiyle yapılan bu anlaşma müsabakası caizdir. Çünkü tek taraftan or­taya para veya mal konulur ki kumar kapsamına girmez.

2- Yarışa katılan iki kişiden başka üçüncü bir şahıs tarafından bu yarışı kazanana belirli bir para veya mal vereceğini bildirmesiyle düzenlenen yarışma şeklidir. Mesela kişinin ´Sizden kim yarışı kazanırsa şu kadar pa­ra ona vereceğim´ demesidir ki bu da caizdir. Çünkü bunda yine kumar şekli yoktur ve faydalı olan bir yarışa teşvik söz konusudur.

3- Yarışmaya katılanlardan her birinin belli bir miktar para ya da mal ortaya koyması ve yarışı kazanana verilmesiyle yapılan yarış şeklidir. Bu kumar kapsamına girdiği için caiz değildir ve kesinlikle haramdır.

Müsabakanın Şartları:

Müsabakanın şartlarını şöylece sıralayabiliriz:

1. Yarışmacıların başlangıç ve bitiş noktalarını bilmesi.

2. Yarışmaya katılacak atlar ya da develerin belli olması.

3. At ya da develerin birbirinin dengi olması.

4. Müsabakada şart koşulan meblağın bütün yarışmacılar tarafından bilinmesi.

5. Mükafatın yarışmacılar dışında başkası veya başkaları tarafından karşılanması gerekir.

Münadala (Ok Veya Silah Yarışması)

Münadala, ok veya silah ile yapılan yarışmalardır. At ve deve yarışma­larında olduğu gibi savaşa kuvvet hazırlığı veya eğitim amacıyla yapılırsa sünnettir.

Münadalanın meşru oluşu kitap ve sünnet ile sabittir.

Yüce Allah şöyle buyurmuştur:

"Düşmana karşı gücünüz yettiği kadar kuvvet hazırlayın." (Enfal: 8/60)
Gerek müsabaka ve gerekse münadalanın araçlarını peygamberimiz (s.a.v.) şöyle bildirmiştir:

"Yarışlar ancak deve, at ya da ok ile olur." [1]

Atış yapan her türlü silahlar ok hükmündedir.

At ve deve yarışlarında olduğu gibi ok ve silah yarışmasının da iki çe­şidi caiz biri de kumar olması sebebiyle haramdır.

Münadalanın şartları:

1. Hedef noktasının belli olması, silahla atış yapılacaksa mermi sayısı­nın belli olması.

2. Silah cinslerinin aynı olması. Yani biri tabanca ile diğeri tüfek ile atış yapırsa caiz değildir.

3. Şart koşulan meblağın belli olması gerekir.

Oyun Ve Eğlenceler

Eğlenceler, insanı düşünmekten ve ibret almaktan meşkul eden gerçek bir hakikati olmayan her şeydir. Oyun ise tiyatro, komedi, şarkı ve benzer gibi şeylerdir. Eğlenceler hükümlerine göre üç kısma ayrılır:

1- Haram olan eğlenceler: Kişi ve toplum yapısına zarar veren her çe­şit eğlencedir. Bu eğlenceleri düzenlemek, yapıldığı yerde bulunmak da haramdır. Mesela, insanı farz olan ibadetlerden veya dünyevi geçim işle­rinden alıkoyan, insana yalan yahut çirkin huy alıştırmaya sebep olan her çeşit oyun ve eğlence haramdır. Bunlar, sazlı ve çalgılı pavyon, gazino ve düğün gibi eğlence yerlerinde yahut kadınların sahnelere çıkarılarak şarkı ve türkü söyletildiği eğlence türleridir.

2- Mekruh olan eğlenceler: Kişi veya topluma faydalı bir iz bırakma­yan eğlencelerdir. Mesela faydasız güldürü ve mizahların yapıldığı top­lantılarda bulunmak. Bu tür eğlenceler zamanı boşa harcadığı ve kişiyi gayri ciddiyete sevkettiği için mekruhtur.

3- Mubah: Kişi ve toplum yapısında faydalı izler bırakan eğlence ve oyun türleridir. Bu tür oyunlar faydanın Önemine göre bazen de sünnet derecesine çıkar. Mesela meşru olan at, ok ve silah yarışları, savaşa ve şahsiyete faydalı olan diğer oyunlar gibi.

Oyunlar

İnsanlar arasında yaygın olan oyunlar, genel hatlarıyla haram ve mu­bahtır. Ancak mubah olanlar da sınırı aşarsa mekruh ve hatta bazen de ha­ram hükmüne girer. Şöylece açıklayalım:

1- Satranç ve dama gibi zihni meşgul edip bununla beraber zihni ve düşünceyi hareket geçiren oyunlar. Bunlar zihnin gelişmesine ve düşün­me kabiliyetine bir faydası olduğu sürece mubahtır. Ama bu faydayı aşa­rak fazla bir bağımlılık kazanıldığı zaman mekruh olur. Bağımlılık daha da artarsa insanı dini vecibelerden uzaklaştırıp dünyevi işlerden de alıko­yacak boyutlara ulaşırsa haram olur.

Tavla, tombala, zar ve her çeşit iskambil ve benzeri oyunlar: Bunlar in­sanın düşünme kabiliyetini körleştirdiği ve işi şansa bıraktığı için haram­dır. Çünkü bu tip oyunlar insanın akıl ve hayaline şansı lanse ettirirler. Hal böyle olunca kişi ve topluma zararlı izler bırakan oyunlar olur ki bun­lar haram hükmüne girer.

2- Hayvanları dövüştürme yoluyla yapılan eğlenceler de haramdır. Mesela hak arasında zevk için düzenlenen horoz döğüşleri, koyun, keçi, boğa ve deve güreşlerinin de tertiplenmesi haramdır. Çünkü bu tür eğlen­celer de hayvanlara eziyet vardır. Çoğu zaman hayvanların ölümüne bile sebebiyet verir.

3- Vücuda zarar vermeyen ve insana kuvvet kazandıran savaş taktiği ve savunmayı öğreten güreşler mubahtır. Hatta bazen de sünnet olur. Ni­tekim Peygamberimiz (s.a.v.) Rukane isminde bir şahısla güreş yapmış ve onu mağlup etmiştir. Kemik kırmaya ve yaralamaya vesile olabilecek, vü­cutta zararlı izler bırakan her çeşit güreş de haramdır. Mesela boks ve taek-wando bunların başında gelir. Yukarıda sayılan mubah oyunlardan hangisi olursa olsun, araya mal veya para gibi bir iddia girdiğinde caiz ol­maz. Bu mal tek taraftan, her iki taraftan veya bir başkası tarafından kar­şılansın farketmez, haram hükmüne girer.

[1] Ebu Davud, 2574; Tirmizi, 1700.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Müsabaka
« Posted on: 19 Nisan 2024, 02:23:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Müsabaka rüya tabiri,Müsabaka mekke canlı, Müsabaka kabe canlı yayın, Müsabaka Üç boyutlu kuran oku Müsabaka kuran ı kerim, Müsabaka peygamber kıssaları,Müsabaka ilitam ders soruları, Müsabaka önlisans arapça,
Logged
13 Mayıs 2015, 21:13:16
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2015, 21:13:16 »

Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.İnsana spor yaptıracak yada savunma noktasında geliştirici sporlar yapmak caizdir.Yarış yapıldığında eğer bir taraf para veriyorsa diğer tarafın para vermemesi lazım.Bu durumda caiz olur.Oyunlu ,müzikli insanı harama götürecek ortamlar da haramdır.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

13 Mayıs 2015, 21:19:41
İkraNuR
Öğrenci Grubu
***
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 3.427



« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2015, 21:19:41 »

müsabakada at ya da develerin birbirinin dengi olması lazım.Paylaşım için Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
03 Eylül 2016, 22:39:56
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« Yanıtla #3 : 03 Eylül 2016, 22:39:56 »

Esselamu aleykum ; İnşaallah oyun ve müsabakaları isalmi dairede Efendimizin sünnetleri ölçüsünde helal dairede yapar haramdan uzak durur Allahın rızasına mazhar olanlardan olmak duasıyla ...

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

03 Eylül 2016, 23:24:42
Ramazan.
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 6.353



« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2016, 23:24:42 »

VE Aleyküm Selam . At sahibi olmak Hz. İbrahim a.s.'dan bizlere bir mirastır . Okçuluk , silahlı müsabakalar , cirit vb kültürümüze yerleşmiş olan ata sporlarımızdır . Efendimiz s.a.v. deve yarışı yaparmış .
ALLAH cc razı olsun . Keşke bu tür faaliyetler hala günümüzde yaşatılsa . Ama çok nadir bir şekilde yapılıyor bu iş .

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes