> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Değişik Yönleriyle Rasulullah > Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri  (Okunma Sayısı 2747 defa)
18 Ekim 2010, 00:29:17
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 18 Ekim 2010, 00:29:17 »



A- Hz. Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri


1- Mal ve Mülkün Fazilet Açısından Değeri

Bilindiği gibi mal ve mülkü olmayan fakir kişi, ibadetlerden zekât, hac ve benzerlerini yapmaktan mahrum kalır. Hz. Peygamberde, (sav) "ALLAH yolunda harcanan mal ne iyidir"24 buyurmuştur. Aslında mal ve evlât insan için imtihan vesilesidir25. Bu sebeple mal ve mülk mutlak mânâda üstünlük sebebi değildir. Asıl fazilet, kanaâtkâr olmak, çevresindeki insanların sıkıntılarını gidermektir.

Hz. Peygamber, kanaâtin asgarî mertebesini şöyle açıklamıştır: "İnsanın içinde oturacağı bir evi, bedenini örtecek bir elbisesi, bulduğu kuru bir ekmek parçası ve içeceği su ona yeterlidir"26.

Hz. Peygamber'in tam bir zühd hayatı yaşadığını, eline geçen maddî servetleri hep fakirlere tasadduk ettiğini kaynaklarda görmekteyiz27. Demekki fazilet, ancak kanaatından dolayı fakir gibi yasamaktır. Bunun için Hz. Peygamber bazı zamanlarda bütün imkanlara sahip olmasına rağmen fazla malı meşru yerlere harcamıştır. Ayrıca mal ve servetin çok olmasının mesuliyeti de çoktur.

2- Aile ve Çevre'nin Fazilet Açısından Değeri


İnsanı faziletli kılan unsurlardan biri de aile ve çevresinin iyi insanlarla çevrilmiş olmasıdır. Kötü aile, Kur'ân-ı Kerîm'de, "düşman" olarak tavsif edilmiştir28. Hz. Peygamber, gerek neseb cihetiyle ve gerekse ailesi bakımından faziletli aile fertlerine sahipti. Soyu Hz. İbrahim'e kadar uzandığı için arabın eşrafındandı. Kur'ân'da methedilen ehl-i beyt'in şeref ve fazileti ise izahtan varestedir29.

3- Âlemlere Rahmet Oluşu

Rahmet acıma, yardım etme, lütuf mânâlarına gelir. ALLAH'ın rahmeti umum ve husus olmak üzere başlıca iki kısma ayrılır. Hususi olanı, ALLAH'ın muayyen vakitlerde kullarına yaptığı rahmettir. Umumi olan ise, Hz. Muhammed’in (sav) gönderilişidir. Nitekim bir âyet-i kerîmede, "Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik"30 buyrulur. Her şey O'nun gelişiyle kemâlini bulmuş ve rahmet oluşundan istifâde etmiştir. Bunun için de bütün insanlar ve varlıkların Peygamber'i olmuştur31 O'nun âlemlere rahmet oluşunu kısaca şöyle izah edebiliriz:

a- Hz. Peygamber'in ahlâk ve davranışlarının örnek oluşu:

Hz. Peygamber'in örnek alınması, insana dünyevî ve uhrevî saadeti temin eder. Nitekim bir âyet-i kerimede, "Rasûluliah'da sizin için güzel bir nümune-i imtisâl vardır"32 buyrulur. Kim O'nun ahlakıyla ahlâklanırsa dünyâ ve ahiretin sıkıntılarından kurtulmuş olur.

b- Rasûlullah, mü'mine doğru yolu gösterdiği, münafığı öldürülmekten emin kıldığı, kâfirin azabını ahirete bıraktığı için, bütün insanlığa rahmet olmuştur. O'nun gelmesiyle kâfirler, geçmiş ümmetler gibi, dünyâda umumi bir âzâba çarptırılmaktan kurtulmuştur.

c- Daha önce âkibetinden emin olmayan Cebrâil isimli büyük melek en-Necm suresinde, Hz. Peygamberle birlikte, medhedildiği için âkibetinden emin olmuştur.

d- Hayatta olduğu müddetçe Ashâbı, vefat ettikten sonra da sünnetine tâbi olan herkes emniyet içinde yaşamıştır. Bu da O'nun ümmeti için rahmet olmasının bir sonucudur33.

e- Hz. Peygamber'in gelişi sadece insanlar için değil, yer gök ve hatta kâinâtın tümü için rahmet vesilesi olmuştur. Zira çevremizdeki, canlı ve cansız varlıkların değeri, O'nun getirdiği prensipler sayesinde anlaşılmıştır. Nitekim bir hadis-i şerifde, “... Mekke'nin ağaçları kesilmez, vahşi hayvanları ürkütülmez. Avlanmaz. Kayıp espası alınmaz..34 buyurulur. Çevreyi koruma fikri sadece Mekke ve Medine'ye mahsus olmayıp genel olduğunu gösteren prensipler vardır35. Bu durum hem varlıklar için hem de insan için bir rahmet vesilesidir.

Her türlü kirliliğe karşı olan Hz. Peygamber, bir hadislerinde, "Din temizlik üzerine kurulmuştur"36 demiştir. Hz. Peygamber (sav) bilhassa deniz, göl gibi durgun suların, ağaç altlarının ve yolların kirletilmem esini istemiş, ağaçların ve bitkilerin keyfî olarak tahrib edilmesine karşı çıkmıştır. Hatta en küçük bir kuşun bile keyfî bir şekilde öldürülmesini yasaklamış, böylece de bitki ve hayvanlar için de rahmet vesilesi olmuştur37.

Kur'ân-ı Kerîm'de ay, güneş, yıldız gibi büyük mahlukların hatta her varlığın hakettiği değeri belirtilmiştir. Bu hak ve değer varlıkların ilâhlaştırılmaması, ALLAH'a itaat etme şerefiyle, şereflendirilmeleridir. Aslında bunlar insanların faydası için yaratılmıştır38. Bunların değeri ancak Hz. Peygamber'in gelmesiyle ortaya konmuştur. Zira O'nun gelmesiyle her şey layık olduğu makamı elde etmiştir.

4- Güzel İsimlerle Yâdedilip Adına Yemin Edilmesi


Hz. Peygamber (sav) fazilet ve üstünlüğünü ifade eden bir çok kelimelerle isimlendirilmiştir. Bu isimleri ve mânâlarını kısaca zikredelim:

Bir hadislerinde, "Benim beş ismim vardır. Ben Muhammed'im, Ahmed'im ve Mâhî'yim, yani ALLAH benimle küfrü yoketmiştir. Ben Hâşir'im. Yani halk kıyâmet günü benim etrafımda toplanacaktır. Ben Âkibim, yani peygamberlerin sonuncusuyum"39 buyurur.

Muhammed ve Ahmed isimlerini bizzât ALLAH Tealâ Kur'ân-ı Kerîm'de zikretmiştir. Muhammed ve Ahmed çok övülen mânâlarına gelir. Gerçekte de O, övülenlerin en büyüğü ve en üstünüdür. Kendisine Livâu'l-Hamd (Hamd Sancağı) verilmiştir. Arasat meydanında O'nunla tanınacak, Cenâb-ı Hak O'nu makam-ı Mahmud'a kavuşturacaktır40.

Hz. Peygamber (sav) diğer bir hadislerinde on isminin olduğunu açıklamış ve bunlardan sadece Tahâ, Yasin isimlerini zikretmiştir41. Bazı tefsirlerde açıklandığına göre TAHÂ, "ey Tâhir!" yani ey temiz kişi; YÂSiN ise, "ey Seyyid!” yani ey efendi demektir.

Başka bir rivâyette, kendisine verilen beş isimden, âlemlere rahmet olarak gönderildiği için; 1) “Rasûlu’r-Rahme, Rasûlu'r-Râhe" isimleriyle yadedilmiştir. Cihada memur olması hasebiyle de 2) "Rasûlu'l-Melâhim" adını almıştır. 3) "el-Mukaffî" ismi diğer peygamberlerin peşinden gelip sonuncusu olduğu, 4) "el-Kayyim", sünnetini tesis ettiği, 5) "el-Küsem", insanları hayırda toplayıcı olduğundan dolayı kendisine isim olarak verilmiştir42.

Anlaşıldığına göre az önce zikredilen her iki hadisde yer alan isimlerin lafızları farklı ise de mânâları aynıdır. O'nun alem olarak asıl ve farklı iki ismi, Muhammed, Ahmed isimleri Kur'ân-ı Kerim'de yer almıştır. Bunlar hadisdeki 10 sayısına ilave edilirse sayı 12'ye yükselmiş olur. Hz. Peygamber'in medih ve faziletiyle ilgili 25'i Kur'ân-ı Kerîm'de, 33'ü geçmiş kitablarda ve sünnet mecmualarında olmak üzere toplam 58 vasfı daha mevcuttur. Ayrıca ALLAH'ın isimlerinden alınarak kendisine 30 isim daha verilmiştir. Bütün bu isim ve vasıflar, Hz. Peygamber'in üstünlüğünü, faziletlerini, övülecek yönlerini ortaya koymaktadır43.

Dikkat edilirse 12 isim 58 vasıfla ALLAH'ın isimlerinde olduğu gibi sayı yüze (100) ulaşmış olur. Diğer taraftan ALLAH Teâlâ, Kur'ân-ı Kerîm'de, Hz. Peygamber’in (sav) adına, şerefine yemin etmiştir ki, bunlar da O'nun üstünlüğünü ortaya koyar. Nitekim bir âyet-i kerimede, "Hayatına yemin ederim ki, Onlar (Lut Kavmi) sarhoşlukları içinde muhakkak serseri bir halde idiler" (el-Hicr, 72) buyrulur. İbn Abbâs der ki, ALLAH Tealâ sadece Hz. Peygamber’in (sav) hayatına yemin etmiştir.

Bu konuyla ilgili bir kelime de, daha önce zikrettiğimiz YASİN kelimesidir. O, "ey insan" mânâsına da gelir. Bundan Hz. Peygamber (sav) kastedilir. Bu kelimeden sonra “ve’l-Kur’ân’l-Hakîm” terkibleri yemin olarak öncesine atfedilir. Ma kabli'ni tekid eder.

Yine, bazı müfessirlere göre, "Ve'n-Necmi Îzâ Hevâ" battığı zaman yıldıza andolsun ki, cümlelerindeki yıldızdan Hz. Peygamber kastedilmiştir. Bu da Hz. Peygamber'in üstünlüğünü ifade eder44.

5- Kalbinin İslâm Nuru ile Aydınlatılması

Hz. Peygamber’in (sav) kalbi, Peygamberliğinin ilk yıllarındaki sıkıntılardan kurtarılmış, yerine sükûn, rahatlık verilmiş, ve İslâm nuru ile aydınlatılmıştır. Nitekim bir âyet-i kerimede, "Senin göğsünü şerh etmedik mi" (inşirah Suresi, 1) buyrulur. Yani göğsüne genişlik, kalbine ferahlık, nefsine kuvvet vermedik mi? Hal ve istikbâlde, dünyâ ve âhirette bütün her müşkülünü yenecek büyük bir ruh ile şaşkınlıktan hidâyete, gamdan surûra, darlıktan genişliğe erdirmedik mi?45 demektir.

Hz. Peygamber’in (sav) kalbi, biri çocukluğunda, diğeri mirac gecesi olmak üzere başlıca iki defa mânevi bir ameliyatla açılmış, yıkanmış, içine hikmet doldurulmuştur. Ameliyatın dört defa vuku bulduğunu söyleyenler de vardır. Bu görüşlere kaynaklık eden bir çok âyet ve hadis mevcuttur46.

6- Günahlardan Korunması

Günah ve sevâb kazanmaya istidadı olan insanoğlunun hiç birisi masum (günahtan korunmuş) değildir. Hatta Peygamberler dahi zelleden korunmamışlardır. Nitekim bir âyet-i kerimede Hz. Peygamber'e hitaben, "... günah ve vebâli senden iskat etmedik mi? Ki o , senin sırtına ağır gelmiş (kemiklerini gıcırdatmış)di.” (inşirah, 2-3) buyrulur. Burada atılan şeyin peygamberliğin başlangıcındaki son derece gamlandıran ve tahammülü ağır gelen birtakım zorlukların olduğu dendiği gibi, O'ndan sudur edebilecek olan bazı zellelerin olduğu da denmiştir. Bu durumu aşağıdaki âyet-i kerime de isbat etmektedir. Âyet şöyledir: "Senin geçmiş ve gelecek günahını ALLAH yargılamıştır..." (Fetih, 2) Ayet, peygamberimizin dahi affı gerektiren bir şeyi işleyebileceğini gösterir. Ancak bütün peygamberler bazı küçük günahlar -ki onlara zelle tabir ediyoruz- hariç, peygamberliğin gereği masum kalmışlar ve hiç bir zaman küçük ve büyük günah işlememişlerdir47.

7- Nam-u Sânının Yükseltilmesi

Hz...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:37:53 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri rüya tabiri,Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri mekke canlı, Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri kabe canlı yayın, Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri Üç boyutlu kuran oku Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri kuran ı kerim, Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri peygamber kıssaları,Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleri ilitam ders soruları, Hz Peygamberin Dünyevî Bazı Faziletleriönlisans arapça,
Logged
02 Temmuz 2015, 16:21:48
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #1 : 02 Temmuz 2015, 16:21:48 »

Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Rabbim Hz.Peygamberin sünnetine uygun yaşayan,ona layık olan kullarından eylesin bizleri inşallah....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

01 Ekim 2016, 23:10:57
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #2 : 01 Ekim 2016, 23:10:57 »

Aleykum selam ..Efendimizin mubarek özelliklerini hatirladim  ..Allah razi olsun ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
02 Ekim 2016, 10:04:11
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #3 : 02 Ekim 2016, 10:04:11 »

Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Efendimiz , Peygamberimiz ne de güzel anlatılmış.. Peygamberimiz in ümmeti olmakla şereflendiğimizi asla unutmayalım .. Rabbim bizleri hayırlı bir ümmet eylesin . Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes