๑۩۞۩๑ İslami İlimler Dunyası ๑۩۞۩๑ => Sizden Gelenler( FıkıH ) => Konuyu başlatan: S.bayar üzerinde 16 Ekim 2010, 08:50:15



Konu Başlığı: İsraf
Gönderen: S.bayar üzerinde 16 Ekim 2010, 08:50:15
İSRAF
   

İsraf; sınırı aşmak,aşırı gitmek,ölçüyü kaçırmak ve dengeyi bozmak anlamlarına gelir. İsrafçıya müsrif denir.  Kur’an da   inkarcılara ve tabii düzeni bozanlara da müfrif denilmiştir:
“(Salih (a.s) onlara dedi ki)ALLAH’tan korkun ve bana itaat edin. O müsriflerin emrine uymayın. Onlar yeryüzünde bozgunculuk yaparlar ve ıslah etmezler.”  (26/Şuara,149-151)
وان تعدو نعمةالله لاتحصوحا 31/3
“ALLAH’ın nimetlerini saymaya kalksanız sayamazsınız.”  Yediklerimiz,giydikleimiz,içtiğimiz su,teneffüs ettiğimiz hava vs. Şu anda hayatta oluşumuz,sağlıklı oluşumuz, güvenlikte oluşumuz da bir nimettir.
واشكرولي ولا تكفرون 102/2
Küfür kelimesi Kur’an-ı Kerim de nankörlük anlamında da kullanılır. Kadir kıymet bilmeme, gerçeğin üstünü örtme manasında.  Şükredin küfretmeyin emri nankörlük etmeyin manasına gelir. Şükür nimeti artırır, nankörlük azaltır. İsraf a bir tür nankörlüktür.
كلواوشربو ولا تسرفو ان الله لا يحب المحسنين 31/7
والذين اذا انفقوا لم يسرفواولم يقترووكان بين ذالك قواما 67/25
 “Onlar harcadıklarında ne israf  ederler ne de cimrilik yaparlar. İkisi arasında bir yol tutarlar.”
“Sıkı elli olma saçıp savuranlardan da olma.Sonra kınanır,  (kaybettiklerinin) hasretini çekersin.”(İsra,29)
Buradaki israf, yiyecek ve eşya kullanımındaki aşırılıklar-dır.  Savurganlık ise israfın ileri bir boyutudur.
 İsrafın sebebi,fıtrattaki mala düşkünlük.
Peygamberimiz (s.a.) de şöyle buyuruyor:
“Yiyiniz,içiniz,sadaka veriniz ve giyininiz.Ancak kibirlenmeyin ve israf etmeyin. Şüphesiz ALLAH, nimetinin eserini kulu üzerinde görmek ister.” Buhari,Libas,1;İnb Mace, Libas,23) Kur’an da israf kelimesinden başka bezr kelimesi de kullanılıyor bu da israf gibi  malı saçıp savurmak anlamındadır. İslam, insan hayatının dengede olmasını istiyor. İnançta,amelde,ahlakta,mal kazanmada ve harcamada, sevmede nefret etmede. Ne aşırılık ne tembellik ve gevşeklik. Ne ifrat ne tefrit.
 Sabit geliri olan bir ailede bir kişi hakkından fazlasını yer ve tüketirse aile bireylerinden biri aç kalır. Toplumda böyledir. Hakkından,kazandığından fazlasını tüketen biri mutlaka bir başkasını aç bırakmaktadır.
 İnsanlar,üretmeden tüketmek istiyorlar. Türkiye’nin geri kalmasının önemli bir sebebi de budur.
Çılgınca bir tüketim, tüketilen nesnenin yeri doldurulmuyor. İnsanlar,çocuklarının hatta torunlarının kaynaklarını tüketiyorlar.
Bir yerde arz çok talep azsa bolluk olur ama talep çok arz azsa enflasyon olur.   İnsanlar repoya para yatırıyor, faizini yiyor. Üretim yoksa ne yiyeceğiz?
Reklamlar, vadeli satışlar tüketimi kolaylaştırıyor bazen ucuz diye çok da gerekli olmayan bir şeyi de alabiliyoruz. Eğer bir şey gerekli değilse %90 indirimli de verse israftır ve pahalıdır.
 Para ödemeden vadeli alınan mal o an için bedava gibi geliyor,insanın hoşuna gidiyor, vadesi gelince onun acısı çıkıyor.  Peygamberimiz(s.a.s) şöyle buyuruyor.
”Sizden birinin lokması düşerse,alıp üzerindeki tozu toprağı gidersin ve onu yesin. Onu şeytana bırakmasın.” (Müslim,Eşribe,134)
 Fazla bayatlamamış ekmeği atmak, ekmek kırıntılarına basmak, ekmekle ağız silmek, hem israf hem de nimete saygısızlık olması dolayısı ile günahtır.
Sigara da bir tür israftır.
Modayı takip etme adına giyimde de büyük israflar yapılmaktadır.
Zamanın faydasız  işlerde geçirmek zaman israfı,  bedeni lüzumsuz işlerde yormak enerji israfıdır.
“Harcamalarda tutumluluk geçimin yarısıdır.”H.Ş
 Alış verişte dikkat edilecek hususlar:
a) İhtiyaçlarınızı önceden belirleyin
b)İhtiyaçsa ve yararlıysa alın,
c) Yeteri kadar alın ve son kullanma tarihine bakın,
d)Karnınız açken, zamanınız darken, yorgun ve uykusuzken ve arkadaş grubuyla giderken alış veriş yapmayı. Zira bu gibi durumlarda çok para harcanıyor.
 İnsana israf olarak canının her çektiğini yemesi yeter. Sanki Yedim Camiinin hikayesi. Keçeci Hayreddin Efendi’nin İstanbul Fatih’teki 18 yy. da İstanbul’da Keçeci Hayreddin Efendi canının istediği aparatif türü yiyecekleri sanki yedim diyerek bir kumbaraya atıyor. Yıllarca böyle para biriktiriyor. Sonunda kumbarayı açtığında çok parasının olduğunu görüyor ve bununla bir cami yaptırmaya karar veriyor. Bu cami halen İstanbul Fatih’te Sanki Yedim Camii adıyla ibadete açık. Hayreddin Efendinin amel defteri de açık.
 Abdest alan bir adamı Peygamberimiz “Suyu israf etme diye uyarıyor. Adam “Abdestte de israf olurmu ya Resulallah”  deyince “Evet nehirde abdest alırken bile suyu israf etme.”  Diyor.
ربنااغفرلناذنوبنا اسرافنا في امرناوثبت اقدامنا وانصرناعل القوم الكافرين 147/3
“ALLAH’ın günahlarımızı ve işlerimizdeki israfı affeyle. Bizi yolunda kaim kıl ve kafirlere karşı bize yardım eyle."



Konu Başlığı: Ynt: İsraf
Gönderen: Ceren üzerinde 23 Ağustos 2016, 17:45:40
Esselamu aleyküm.Allahın bizlere verdiği nimetlere şükür eden ve gerektiği kadar kullanıp israfdan kaçınan ve Allahın rahmetine kavuşan kullardan olalım inşallah.
“Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A'râf Suresi 7/31)


Konu Başlığı: Ynt: İsraf
Gönderen: Ruhane üzerinde 21 Ekim 2016, 18:34:49
Aleykum selam ..
 Alış verişte dikkat edilecek hususlar:
a) İhtiyaçlarınızı önceden belirleyin
b)İhtiyaçsa ve yararlıysa alın,
c) Yeteri kadar alın ve son kullanma tarihine bakın,
d)Karnınız açken, zamanınız darken, yorgun ve uykusuzken ve arkadaş grubuyla giderken alış veriş yapmayı. Zira bu gibi durumlarda çok para harcanıyor.
Çok doğru yerinde tespit ..Buna mutlaka uymaliyiz ..