> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çocuk Gelişim Eserleri > Çocuk Eğitimin Teknikleri > Televizyonu yasaklamayın
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Televizyonu yasaklamayın  (Okunma Sayısı 1247 defa)
08 Ekim 2010, 17:41:03
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 08 Ekim 2010, 17:41:03 »



Televizyonu Yasaklamayın, Alternatifler Sunun
Çocuklara televizyonu yasaklamayın. Onlara eğitici programlar izletin.
İLK SÖZ
Yanlış amaçlar için kullanılan televizyonu, çok etkili bir eğitim aracına çevirebilirsiniz.
BU MEKTUBU OKUYUN
Halit Ertuğrul Hocam,

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hâlâ içimizi yakan, içimizi kanatan ve ömür boyu da bize göz¬yaşları döktürmeye devam edecek olan, yavrumuz¬la ilgili olay şöyle olmuştu:
ilk çocuğumuzun büyüğü olan Burak, altı yaşındaydı. Çok ama çok televizyon izlerdi. Televizyonun karşısına oturur, akşama kadar kalkmazdı. Çok gayret etmemize rağmen bunu değiştiremedik. Özel¬likle de Burak şiddet ve romantik sahneleri ilgiyle izlerdi. Bir filmde bıçakla birisinin başını kestiğini görmüş. Bunun etkisinde kalmış olacak ki, gelmiş kendisinden küçük kardeşinin boğazına bıça¬ğı dayamış. Kan fışkırınca çok korkmuş. Annesi yetişmiş. Çok şükür kızımızı kurtardık, ama Burak o kanı birden görünce deh¬şete kapılmış ve hafıza kaybı geçirdi. Şimdi oğlum yedi yaşında, fakat okula gidemedi. Çünkü kendinde değil. Kızım da bu olayın etkisinden kurtulamadı.
Yani ölçüsüzce, düşünülmeden konulan filmler, bize bir aile faciası yaşattı. Allah kimsenin başına getirmesin... Allah'a emanet olun hocam.
Sezgin Şerbetçi
NASIL ÇÖZELİM?
Televizyon ve sinema, insanın bütün duygularına hitap ettiği için, insanı etkileyen en önemli araç durumundadır. Eğitici özelliği olduğu takdirde çocuğun gelişimine son derece olumlu katkılar ya¬pacaktır. Fakat seks, şiddet ve çeşitli suç unsurları içermesi halinde de, çocuğun psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.
Televizyon ve sinemanın haz kaynağ] olmasının ve sinema alış¬kanlığının oluşmasının en büyük sebebi, filmin çocuklara günlük yaşamlarından farklı bir heyecan vermesidir.
Kız olsun, erkek olsun, küçük çocuklar, eğlendirici filmlerle, kahramanı hayvan olan filmlerden hoşlanırlar. Sinemayla ilgili ter¬cihlerde, cinsiyet farkının etkisi altı yaşlarında başlar ve ergenlik evresine doğru giderek artar. Bu artış, okuma ilgisiyle koşut olarak süregelir. Erkek çocukları serüven, savaş; kız çocukları ise dans, şarkı ve hayvanlarla komedi ve çizgi filmlerden hoşlanırlar. Eğer çocukların gelişim özelliklerine uygun programlar yapılırsa, bunları daha da ilgiyle izlerler.
Çocuk için hazırlanan televizyon dizisi, ondaki yardım severlik, yurt severlik ve insan severlik duygularını pekiştirmeli; farklı konu¬larda düşünme fırsatı vererek, gerektiğinde sentez, yorum ve kıyas¬lama yapabilmesine olanak hazırlamalıdır. Televizyondaki çocuk programı, sadece öğüt verme biçiminde sürdürüldüğü takdirde, ço¬cuk açısından etkisini kısa bir süre içinde yitirebilir.
Çocuğa verilecek iyi değer, gerektiğinde kötü değerle birlikte verilmeli, böylelikle çocuğun iyiyi ve doğruyu kendi başına bulabil¬mesi sağlanmalıdır.
Bunun yanı sıra, çocuk yayınları, birtakım toplumsal değerleri çocuğa aktarabilmelidir.
Çocuk, yaşamın ilk yıllarında "ben merkezci" düşünceye sahip¬tir. Başka bir ifadeyle, herkesin kendisi gibi düşündüğünü kabul eder. İşte, ilk çocukluk yıllarında, sözle eylemi bir tutan; masalla gerçeği, hayalle olguyu birbirine karıştıran çocuğun, giderek hayal¬den gerçeğe ve mantıklı düşünceye doğru yöneltilmesi gerekmekte¬dir. (Yavuzer, 1999: 165)
BİLİYOR MUSUNUZ?
Televizyon ve sinema, çocuk gelişimine yeni imkânlar sunmuştur.
1 Televizyon her eve bir sınıf açmıştır. Her an ders veren bir öğretmen olmuştur.
2 Televizyon en önemli bilgi ve kültür taşıyıcısıdır.
3 Televizyon çocukların dünyasını renklendiren ve onlara ibret dersleri sunan bir alettir.
4 Teknolojiyi kullanmayı, bilgiye ulaşmayı ve dünya ile bütün¬leşmeyi sağlamıştır.
5 Görsel malzemeler sunduğu için, algılama ve idrak etmede çok önemlidir.
6 Dil gelişimini, sosyalleşmeyi, iletişim kurmayı ve yeni dünya¬lar keşfetmeyi hızlandırmıştır.
ÇOK ÖNEMLİ
ingiltere'de çocuklar üzerinde altı ay süren bir araştırma yap¬mışlar. Araştırmacılar çocukları iki gruba ayırmışlar. Gruplardan il¬kine şiddet unsurları olan insanların öldürüldüğü, çevrenin yakılıp yıkıldığı filmler, diğer gruba ise sevgiyi, yardımlaşmayı, iyiliği, dostluğu anlatan filmler seyrettirilmiş. Araştırma sonucuna göre;' birinci gruptaki çocuklar daha sonraki yaşantılarında saldırgan' paylaşmayan, sevmeyen, yardımlaşmayan, toplumdan kaçan kişiler olmuşlar; ikinci gruptaki çocuklar da zorda olanın yardımına ko¬şan, herkese sevgiyle bakan, başkalarına zarar vermekten kaçınan insanlar haline gelmişler. Bu da gösteriyor ki, kötü filmler çocuğu olumsuz etkiliyor, iyi filmler ise, eğitici rol oynuyor.
Amerika'da "Christian Science Moniter" tarafından yaptırılan bir araştırmada, en çok televizyon seyredilen semtlerde yayınlanan 85.5 saatlik bir programda 84 adam öldürme veya şiddet olayı gös¬terildiği tespit edilmiştir. Yine aynı araştırmaya göre 2-7 yaşları ara¬sında 26 milyon çocuğun izleyebileceği saatlerde yayınlanan prog¬ramlarda her 16,3 dakikada bir şiddet olayı yer almaktadır.
Amerika Psikoloji Cemiyeti tarafından yapılan bir araştırmada da çocuk, ilkokulu bitirinceye kadar TV'den ortalama olarak, 8000 cinayet, 100.000 diğer şiddet hareketleri seyretmektedir. Bu da ço¬cuklarda mütecaviz davranışlara sebep olmaktadır. (Gedik, 1996: 40)
Bugün ailenin en büyük düşmanı televizyondaki cinsî serbestlik ve aile dışı münasebetleri reklam eden, tabiileştiren, sanat büyüsüyle güzelleştiren programlardır.
İffete ve ismete istinat eden Türk ailesi için hayayı ve edebi yı¬kan bir televizyon kadar zararlı ne olabilir?
UYGULAYIN
Televizyon ve sinemanın zararlı etkilerine karşı:
1 Çocuklara zorla bir iş yaptıramazsınız. Televizyon konusun¬da da onları zorlamayın.
2 Evde televizyon izleme vakitleri oluşturun. Her çocuğa ait ve¬ya birlikte bir zaman tayin edin. Bu zamanı da kontrol edin. Eğer başlangıçta böyle bir kural koyarsanız, bu devam eder.
3 Çocuğunuzun televizyon ve sinema zevkine engel olmadan onlara alternatifler sunun. Mesela bir video alın, onların hoşla¬rına gidecek kasetler izletin. Eğer bilgisayar varsa eğitim düze¬yi iyi olan CD'ler alın, izletin. Hem çocuğun izleme zevki tat¬min olur, hem de çocuk izlerken müspet olarak eğitilmiş olur.
4 Televizyon karşısında geçirilen zaman artınca aile içinde de birtakım problemler ortaya çıkıyor. Çocuğun ana babayla olan münasebetleri kopuyor, anne baba, çocuğuyla konuşa¬mıyor, onun dertlerini paylaşamıyor. Bunun için, anne baba mutlaka dikkat etmelidir.
5 Bir başka problem de, kardeşler arasındaki yardımlaşmayı zayıflatmasıdır. Çocuklar televizyon seyredeyim derken, kardeşlerine yardım edemiyorlar, onların problemleriyle ilgi¬lenemiyorlar. Böyle olunca kardeşler arasındaki sevgi bağları da zayıflıyor. Ayrıca, televizyonu ölçüsüzce seyredince der¬slerine çalışamıyor, uykusuz kalıyorlar. Bu gibi problemler ana baba ve çocukların birlikte verecekleri çabayla çözülür. Ana baba kendi üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.
6 Düzensiz televizyon seyretmek çocuğun beden ve ruh sağlığı¬nı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Televizyonu ölçüsüz seyre¬den çocuklarda şişmanlık ve bundan kaynaklanan başka has¬talıklar, duruş bozuklukları, göz hastalıkları, uykusuzluk ve uykusuzluğun meydana getirdiği hastalıklar görülmektedir. Ruhi bakımdan ise değişik etkileri var. Kardeşlerimiz çok te¬levizyon seyrederken paylaşma, yardımlaşma, sevme gibi duygulardan uzaklaşıyor; seyrettikleri filmlerin tesiriyle ger¬çek hayattan uzaklaşıyor, filmlerdeki dünyada yaşamaya baş¬lıyorlar. Anne baba bu ayrıntıyı zamanında görerek tedbir al¬malıdır.
7 Televizyonun bir başka olumsuz etkisi de reklamlarla ilgili... Çocuklar reklamların abartılı ve çoğu zaman anlatılanlardan çok uzak olduğunun farkına varamıyorlar. Bunlardan hoşla¬rına gidenleri almaları için ailelerine baskı yapmaya başlı¬yorlar. Bu yüzden de ailelerle çocuklar arasında sürtüşme ve kırgınlık oluşuyor. Bunun için çocuk, yalnızca belirlenen programları izlerse, reklamın kötü etkisinden kurtulmuş olur.
8 Televizyonun etkisine karşı evde alternatif programlar yapıl¬malıdır. "Kitap okuma gecesi", "şiir okuma saati", "hikâye veya günlük yazma vakti" gibi etkinlikler olabilir.
9 Çocukların yaşı ilerleyince, anne babalar çocuklarıyla ko¬nuşup, televizyon programları konusunda onları bilinçlen¬dirmelidir.
SON SÖZ
Anne babanın en önemli görevi, çocuklarını televizyona değil, televizyonu çocuklarına esir etmektir.
Bir işin yapılmasını istiyorsanız, onu önce siz yapın.
Evde dostluk havası oluşturmak için, hafif bir gülümseme yeterlidir. Asık surat ise, her şeyi alt üst eder.
Çocuk saf ve temiz bir dünyadır. Kendi yanlışlarımızla onları kirletmeye hakkımız yoktur.
Çocuğunuzu kötü bir alışkanlıktan kurtarmak için, ona güzel davranışlarla yeni örnekler sunun.
Çocuğa davranışlarla doğrular gösterilmezse, konuşmanın etkisi olmaz.
Çocuk Gelişimi Konusunu Öğrenin

Çocuğu çözme, onu tanıma ve isteklerini anlama işi; bir anne babanın en önemli görevidir.
• İLKSÖZ
İnsan küçük bir kâinat, kâinat da büyük bir insandır. Ey insan, kendini oku!
Bediüzzaman
BU MEKTUBU OKUYUN[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Televizyonu yasaklamayın
« Posted on: 29 Nisan 2024, 00:07:25 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Televizyonu yasaklamayın rüya tabiri,Televizyonu yasaklamayın mekke canlı, Televizyonu yasaklamayın kabe canlı yayın, Televizyonu yasaklamayın Üç boyutlu kuran oku Televizyonu yasaklamayın kuran ı kerim, Televizyonu yasaklamayın peygamber kıssaları,Televizyonu yasaklamayın ilitam ders soruları, Televizyonu yasaklamayınönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes