> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çocuk Gelişim Eserleri > Çocuk Eğitimin Teknikleri > Arkadaş ilişkilerini denetleyin
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Arkadaş ilişkilerini denetleyin  (Okunma Sayısı 1218 defa)
08 Ekim 2010, 17:48:01
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 08 Ekim 2010, 17:48:01 »



Çocuğunuzun Arkadaş İlişkilerini Denetleyin
Arkadaşı iyi seçilememiş çocuk, her türlü sürprizlere açıktır.
İLKSÖZ
Çocuğun iyi veya kötü davranışları, büyük ölçüde arkadaş çevresinde oluşur.

BU MEKTUBU OKUYUN
Muhterem Hocam,

Ben bir anneyim, içim yanıyor. Onaltı yaşındaki oğlumu kaybettim. Onu arkadaşları yedi. Bir türlü engelleyemediğimiz çevresi yedi. Onu alıştırdılar, kandırdılar, tuzağa düşürdüler. Pırıl pırıl oğlumu her türlü pisliğe bulaştırdılar.
Sonunda da onu heba ettiler. Kavgada bıçakladılar. Bir ay hastanede yattı, sonunda da öldü.
Çocuklarımıza sahip olamadık. Bilemedik bu yolun sonunu, gücü¬müz yetmedi.
O öldü kurtuldu o pislikten. Ya ben ve babası? Biz her gün ölüyoruz onun acısından...
Allah kimselerin başına vermesin.
Şerife Kurt
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Çocuğun, arkadaşlık kurma ve oyun oynama isteği, önüne ge¬çilmez bir ihtiyaçtır. Çünkü çocuk oyuncaklarıyla, oyunlarıyla ve arkadaşlarıyla kendini ve hayatını tanıyacaktır.
Arkadaşlık ihtiyacı, bebeklik dönemine kadar uzanır. Ağlayan bebek, yanına bir başkasının yaklaştığını görünce susar. Çocuklar arkadaşlığa, sadece doyum sağlamak için değil, aynı zamanda de¬neyim kazanma amacıyla ihtiyaç duyarlar.
Çocuk için arkadaşlık ihtiyaçtır. Arkadaşlık ilişkileri çocuğun evinde karşılanamayan en önemli ihtiyaçlardan biridir. Arkadaş edinmek ve ilişkiyi sürdürmek belli bir olgunluk ister. Bu bakım¬dan, bir kimsenin ruhsal olgunluğunu, kurduğu arkadaşlıklara ba¬karak anlayabiliriz. Hiç arkadaşı olmayan bir kimsenin ruhsal sorunları olduğunu söyleyebiliriz. Gerçekten çocukluğun en ağır ruh¬sal bozukluğu olan içe kapanıklık hastalığında en belirgin özellik, yaşıtlarına karışmamak, arkadaşlık kuramamaktır.
Bir çocuğun hiç arkadaşı yoksa ve kendini özellikle yalnız ve sosyal açıdan yetersiz hissediyorsa, kaygı duyulacak bir durum söz konusudur.
Arkadaşlık çocuğa toplumsal yaşamında gerekli olan uyumlu ilişkileri ve işbirliğini öğrettiği gibi, ezmeden ve ezilmeden yarışma yeteneğini de kazandırır. Önder olma, yönetme, belli bir amaca yö¬nelik takım çalışmasına katılabilme, sorumluluk alabilme gibi evde kazanılması mümkün olmayacak yetenekler arkadaşlık ilişkileriyle kazanılabilir.
Arkadaş ilişkileri çocuğa kendini gerçekçi olarak değerlendirme imkânı verir. Çocuk başkalarına bakarak kendini tartar. Beğendiği ve beğenmediği özellikler biçimlenir. Arkadaşlarıyla olan ortak yan¬larını ve onlardan ayrıldığı yönleri görür, insanlarda beğenmediği özellikleri hoşgörü ile karşılamaya alışır.
Çocuk, okula gittikten ve başka çocuklarla ilişki kurmaya başla¬dıktan sonra, kişisel oyunlardaki ilgisi grup oyunlarına çevrilir ve arkadaşsız oyun, önemini kaybeder. Çocukluğun sonlarına doğru ar¬kadaş grubunun daha etkili oluşunda kısmen çocuğun zamanının büyük bir bölümünü arkadaşlarıyla birlikte geçirmesinin rolü vardır.
Çocuğun arkadaş grubu, onun sosyal tavırlarını etkiler. Bu sosyal tavırlar, çocuğun genellikle diğer bireylere ve sosyal yaşama karşı tüm tavırlarını içerir. Bir dereceye kadar ailede kazanılan bu tavırlar, çocuğun arkadaş grubu ile olan deneyimleri sonucu değişebilir. Ar¬kadaşlarıyla oynayan çocuğun 8 yaşına doğru grup oyununa giderek, toplumsallaşmasında da belirgin bir değişiklik görülür.
6-7 yaşından itibaren kızlar ve erkekler, kendi cinslerinde olu¬şan küçük gruplarla birlikte oynamaktan büyük zevk duyarlar. (Yavuzer, 1999:178)
DİKKAT EDİN
Anne babaların en sık yaptığı hatalar; ya çocuklarını başı boş bı¬rakmak, denetlememek ya da evden dışarı çıkarmamaktır. Bunların ikisi de yanlıştır.
Yapılacak en doğru davranış, çocuğa oyun ve arkadaşlık çevresi oluşturmak ve bu çevreyi de dikkatle denetlemektir.
Çocuğun çevresinin denetlenmesi, bizzat müdahale edilip yön¬lendirilmesi değildir. Çocuğa hissettirmeden onun ne yaptığını ve kimlerle beraber olduğunu izleyip, gerekli tedbirleri almaktır. Eğer aile içi eğitim bilinçli ve güçlü ise, çocuk zararlı alışkanlıklardan et¬kilenmez. Eğer aile içi eğitim zayıf ise, çocuk arkadaş grubu ve dış dünyadan mutlaka etkilenir.
UYGULAYIN
1 Çocuğunuza, ailede arkadaş ilişkileri ile ilgili bilgiler verin.
2 Çocuklarınızın tercihlerini engellemeyin, onlara alternatif sunun.
3 Onların ilişkilerine saygı gösterin.
4 Arkadaşları ile oyunlarını yasaklamayın. O zaman bunu gizli yapmaya devam eder.
5 Beğenmediğiniz arkadaşları hakkında kaygılarınızı anlatın. Niçin beğenmediğinizin nedenini izah edin.
6 Çocuğunuzun arkadaşsız kalmasının, kötü arkadaşlarının ol¬ması kadar tehlikeli olduğunu bilin.
7 Çocuğunuz hiçbir ikazınızı dinlemiyorsa, evdeki eğitim anla¬yışınızı gözden geçirin.
8 Arkadaş grubunu hissettirmeden denetleyin.
9 Öğretmeni ile ilişki kurun.
10 Çocuğunuzun arkadaşlarını davet edin, onları tanımaya çalışın.
11 Çocuğunuzun arkadaşlarının aileleri ile temasa geçin. Bu şe¬kilde sorunları birlikte önleme imkânı olur.
12 Çocuğunuza çok iyi bir arkadaş olun.
Unutmayın. Çocuklarınızın arkadaşı veya oyun çevresi, onu en çok etkileyen unsurlardır. Ya bu unsurları kontrol altına alın, ya da hissettirmeden yönlendirin.
SON SÖZ
Çocuğunuzun arkadaşlarından korkmayın. Esas korkunuz yan¬lış yaklaşımınız olsun.

Çocuklarınızı Oyun ve Oyuncaklarından Mahrum Etmeyin
Arkadaşın zararı, yılan zehirinden daha acıdır. -Hz. Ali-
Çocuk, davranışlarının ve alışkanlıklarının büyük bir kısmını arkadaşından'öğrenir.
İyi arkadaş ilmi ile, kötü arkadaş malı ile iftihar eder.
Çocuğu denetlemeyen anne ve babalar, gözyaşı dökmeye mahkum olur.
Oyun çocuğun dünyasını, oyuncaklar da karakterini oluşturur.
İLK SÖZ
iyi seçilmiş oyun ve oyuncakların, bir anne-baba rolü oynadıklarını biliyor musunuz?
BU MEKTUBU OKUYUN
Saygı değer Hocam,
Sizi, problemlerimle, sorularımla ve isteklerimle bunalttığımı biliyorum. Bütün bu telaşım, çocukla¬rıma iyi bir anne olabilmek ve topluma faydalı ev¬latlar yetiştirmek için.
Küçük çocuklar için oyun ve oyuncakların, eğitimlerinde belirleyici bir rol oynadıklarını biliyorum. Bunların iyi seçilip kullanıldıkları zaman, bir anne ve baba kadar etkili olduklarının da farkındayım. Ama nasıl ve nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bunu yaparken de nelere dikkat etmeliyim?
Engin saygı ve dualarım sizinle...
Güldane Ünlüdağ
NE YAPMALI?
Oyun ve oyuncakların çocuk açısından anlamı ve önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Artık eğitimciler oyun ve oyun¬cakları bir ders kitabı gibi kullanmaya başlamışlardır. Çünkü çocu¬ğun dünyasına giren ve çocuğun dünyasında bu kadar etkili izler bırakan başka unsur gösterilemez.
Oyun, çocuğun gelişmesi ve kişilik kazanması için sevgiden sonra gelen ikinci en önemli ruhsal besindir. Sevgiden yoksun bir çocukluk gibi, oyunsuz bir çocukluk da düşünülemez.
Çocuk oyun ve oyuncakla, çevreyi tanır, karşılaştırma yapar, ön sezgisi gelişir ve değerlendirme alışkanlığı kazanır. Bu şekilde, bir¬lik, bütünlük, arkadaşlık, yardımlaşma ve kazanma üzerine kuru¬lan oyunları başarıyla oynayabilmenin yollarını öğrenir. Oyunlarda başarılı roller üstlenen çocukların, hayat oyunlarında da başarılı ol¬dukları görülmüştür.
Çocuğun oyun oynaması, onun gelişimi açısından çok önemli¬dir. Çocuk oynadıkça duyuları keskinleşir, yetenekleri serpilir, be¬cerisi artar. Çünkü oyun, çocuğun en doğal öğrenme ortamıdır. Oyun, çocuğun duyduklarını, gördüklerini sınayıp denediği, öğ¬rendiklerini pekiştirdiği bir deney odasıdır. Oyun; çocuğu hayata hazırlayan en etkin yoldur. Çocuğun en önemli eğitim araçları oyuncaklarıdır.
Oyun, okul öncesi yaşların tek uğraşıdır. Ancak okula başla¬makla oyun gereksinimi sona ermez. Oyun olgusu; çocuk büyü¬dükçe, gelişim düzeyine göre biçim değiştirerek sürer gider. Bu nedenle okulu, oyun çağının sonu gibi görmek yanlıştır. Bunun yerine oyunu, öğrenmenin yardımcısı ve aracısı kılmak gerekir. Oyuna doymamış bir çocuk okuldaki öğretime hazır değildir. (Ka¬ya, 2000:62)
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Gelişim basamakları boyunca, çocuğun hareketlerine düzen ge¬tiren, zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinde yardımcı olan, hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemesi oyuncak olarak tanımlanabilir. Su, kil, kum vb. gibi do¬ğal oyun malzemesiyle boş kibrit kutusu, makara gibi artık ürünler de oyuncak kapsamına girer.
Oyuncaklar, çocuğun doğal yeteneklerini geliştiren, böylelikle de büyük bir eğitimsel işlevi yerine getiren oyun malzemeleridir. Çocukta seçme ve değerlendirme duygusunu da geliştiren oyun¬caklar, bu işlevleriyle çocuğun kendi kendine karar verebilmesine ve belirli bir alanda beceri kazanmasına olanak hazırlarlar.
Oyuncaklara, bireyin toplum ve çevreyle olan ilişkilerini düzen¬leyen bir araçlar sistemi gözüyle bakılabilir.
Oyuncaklar, çocukların çeşitli renk, boyut ve şekil, sayısal ve ya¬zınsal kavramlardan haberdar olmalarına yardımcı olurlar. Gelişimin her kesimini uyarmaları açısından oyuncaklar, farklı yaş ve zihin düzeyindeki tüm çocukl...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Arkadaş ilişkilerini denetleyin
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:22:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Arkadaş ilişkilerini denetleyin rüya tabiri,Arkadaş ilişkilerini denetleyin mekke canlı, Arkadaş ilişkilerini denetleyin kabe canlı yayın, Arkadaş ilişkilerini denetleyin Üç boyutlu kuran oku Arkadaş ilişkilerini denetleyin kuran ı kerim, Arkadaş ilişkilerini denetleyin peygamber kıssaları,Arkadaş ilişkilerini denetleyin ilitam ders soruları, Arkadaş ilişkilerini denetleyinönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes