> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Çocuk Gelişim Eserleri > Çocuk Eğitimin Teknikleri > Anne baba eğitimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Anne baba eğitimi  (Okunma Sayısı 3254 defa)
08 Ekim 2010, 19:53:38
Safiye Gül

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 15.436


« : 08 Ekim 2010, 19:53:38 »



Anne ve Baba Eğitimi İçin Ciddi Bir Hazırlık Yapın
Her çocuğun, ilgi ve sevgiye muhtaç olduğunu unutmayın.
İLK SÖZ
Bir annenin kucağına bir çocuk verirler, bunu en iyi şekilde yetiştir ve büyüt derler. Peki bunun için ne kadar eğitim almıştır, ne kadar staj yapmıştır, ne kadar bilgi ve deneyimi vardır?
BU MEKTUBU OKUYUN
Sevgili Hocam,

Mutluyum ki nikah şahidimizdiniz Yeni evlilik hu¬kukumuzun oluşmasında katkınız oldu. Bunun için de aile problemlerimizi sizinle paylaşma ihtiyacı hissediyorum.
Bildiğiniz gibi, yaşadığımız topluma göre iyi bir eğitim aldık. Eşim ve ben çevremizde saygın kişileriz. İmkanlarımız da günün şartlarına göre çok iyi. Ama bir eksiğimiz var. Bir değil çok... En önemlisi çocuk eğitimi... Yani anne baba olmaktan bihaber büyümüşüz. Anladım ki anne babalık çok ciddi bir hazırlık istiyormuş. Özellikle de çocuk eği¬timi konusunda...
Bana göre bu işin stajı olmalı, uzmanlar nezaretinde pratik uygula¬maları olmalı... Bu nerede yapılmalı? Kreş mi? Ana okulu mu? Yoksa çocuk yuvası mı? Deneyimli annelerle mi? Ama mutlaka olmalı...
Kızım beş yaşına geldi. Küçüğü de bir yaşında... Daha şimdiden çok ciddi problemlerle uğraşıyoruz. Nereden nasıl başlayayım, bilemiyo¬rum. Kafam karma karışık. Bu işe hazırlıksız ve bilinçsiz başladığı¬mız ortada...
Eğitim sistemimizde bu konuya ağırlık verilmeli. Gençler ve erkekler bunu "el yordamı" ile değil, bilimsel olarak görmeli ve öğrenmeli...
Eşimle birlikte en derin sevgiler hocam...
Sevil Kevser
NEREDEN BAŞLAMALI?
Anne babalık görevinin sıradan, deneme-yanılma yolu ile yapı¬lacak bir iş olmadığı, çok mükemmel bir uzmanlık istediği, artık tartışma götürmez bir gerçektir. Hayatın çok karmaşık olduğu gü¬nümüzde, çocukların bunca problemler arasında iyi yetiştirilmesi, eskisi gibi "saldım çayıra Allah gayıra" metoduyla olmamaktadır.
Bir ayakkabı tamircisinin, hatta bir ayakkabı boyacısının mesle¬ğini iyi yapabilmesi için, bir çıraklık döneminden sonra tezgahının başına geçtiği düşünülürse, hiçbir işin hazırlıksız, bilgisiz ve tecrü¬besiz olmayacağı da açıktır.
Bir insanın doğru dürüst bir bina inşa edebilmesi için onun mü¬hendis olması, yani yıllarca fakültelerde dirsek çürütmesi beklenir ve ancak bu eğitimden sonra bir ev yapmasına izin verilir.
Peki nasıl olur da, bir insan yetiştirmeye talip olanlar, annelik ve babalık gibi ciddi bir konuda uzmanlaşmadan işe başlarlar?
Bunun için bir anne ve babanın çocuk eğitimi konusunda kendi¬sini bir öğrenci gibi çalışmaya adaması lâzımdır. Çünkü hayatın en ciddî bir işine hazırlanmak, en ciddî bir çalışmayı gerektirecektir.
BİR ÖRNEK
Mükemmel işleyen bir anne babalık görevinin sırrını çok sevdi¬ğim bir aile dostuma sormuştum. Ona göre bunun iki temel nedeni vardı:
"Birincisi: Allah'a şükür bizler inançlı insanlarız. Birbirimizi bu dünyanın fani zevkleri içinde geçici bir birliktelik olarak görmeyiz ve geçici bir sevgiyle de sevmeyiz.
Biz Allah için birbirimize kenetlendik. Birbirimizi Allah için, ahiret hesabına severiz. Ebedî olarak birbirleri için yaşamaya ina¬nan insanların, bu dünya hayatının geçici sıkıntıları için birbirlerini kırmamaları gerekir. Biz bu anlayışta hareket ederiz.
ikinci nedeni de; iyi bir aile yuvası oluşturmak için, bir öğrenci gibi çalışıp kendimizi yetiştirmeye gayret ediyoruz. Dualarımızla da Allah'tan huzur ve mutluluk istiyoruz. O kudret ve rahmet sahi¬bi de çok şükür bunu bizlerden esirgemiyor."
Anne babalık görevlerine ciddî bir hazırlık yapmak için ne gibi bir yol izlemelidir? İşe nereden ve nasıl başlamalıdır?
Şu pratik bilgileri UYGULAYIN
1 Önce çocuk eğitimine psikolojik ve biyolojik olarak hazır ol¬malısınız ve içinizden bu isteği duymalısınız.
2 Evinizi çocuk eğitimine hazırlamalısınız.
3 Çocuğun sağlık gelişimi ile ilgili gerekli kaynaklara ulaşmalı¬sınız.
4 Çocuk psikolojisi, gelişim psikolojisi ve öğretim metotları hakkında bilgiler edinmelisiniz.
5 Alanında uzman olan eğitimci ve psikolog ile sürekli irtibat içinde olmalısınız, onların tavsiyelerini dikkate almalısınız.
6 Çocuk eğitiminde deneyimi olan ve bu alanda başarılı olmuş ailelerin deneyimlerinden yararlanmalısınız.
7 Kendi kişisel davranışlarınızı, çocuk eğitimine göre yönlen¬dirmelisiniz. Davranışlarınızın çocuğa model olacağını unut¬mamalısınız.
8 Çocuk eğitiminde, eşiniz ve ailenin diğer büyükleri ile birlik¬te hareket etmelisiniz.
9 Ailede, çocuğu ikilemde bırakıp, tereddüde düşürecek söz ve davranıştan kaçınmalısınız.
10 Düzenli sağlık kontrolleri konusunda bir program hazırla¬malısınız.
11 Çocuğun öğretmeninden yardım istemelisiniz.
Bir aile kuran, anne baba olan, çocuk yetiştiren bir çiftin şu konuyu asla aklından çıkarmaması gerekir:
- Bir çocuk, annesi babası gibi yetişir.
- Çocuk hem aile için, hem de toplum için en büyük yatırımdır
- Çocuk yetiştirmenin toplum için vicdani bir sorumluluğu, Allah için de bir kulluk mesuliyeti vardır.
- Bir anne ve baba, en büyük hesabı çocukları için öder.
- iyi yetişmiş bir çocuk hem aile, hem o toplum için; en büyük bir sermaye, sonsuz bir huzur ve mutluluk kaynağıdır.
Eşler aile ortamında ve çocuklarının önünde asla kötü bir söz, çevresindekileri üzecek davranışlar ve dozu kaçmış bir tartışma sergilememeli, asık suratlı gezmemelidir. Her zaman ve her halde; gü¬ler yüz, anlayış ve sevecenlik esas alınmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, çocuklar büyüklerin her davranışını aynen kopya ederler.
Bir Yol Haritası
Yeni evlenmiştik. Ama evliliğe ne eşim ne ;. ben hazırlıklı değildik. Çocuklarımız olduğu takdirde daha ne yapacağımızı bilmiyorduk. bizlerin, bu işin altın¬dan kalkamayacağımızı anladık.
Sağ olsun, beyim çok anlayışlı insandı.
- Sen hiç üzülme, dedi. Biz bu işi seninle sırtsırta verip başaracağız
ve her türlü problemin de üstesinden geleceğiz.
Bunun için şöyle bir yol takip ettik.
1 Önce evlilik ve çocuk eğitimiyle ilgili kitaplar aldık. Beyimle otur¬duk, bunları okuyup, işimize yarayanları tespit ettik, maddeler ha¬linde sıraladık.
2 Çocukları olan tanıdıkların evlerini ziyaret etmeye başladık. Onla¬rın bilgilerinden, deneyimlerinden ve önerilerinden yararlandık.
3 Beyimle kreşleri, ana okullarını, hastahanelerin çocuk servislerini ziyaret ettik. Oradaki problemleri dinleyerek notlar aldık.
4 Çocuk uzmanı olan bazı rehber ve psikologlarla konuştuk, onların önerilerini dinledik.
Çocuk yetiştirmiş ve bu alanda tecrübeli olan ailelerin gözlemlerinden yararlandık.
Sonuç olarak, evimize gelen misafirlere karşı epeyce hazırlık yaptık, iyi ki yapmışız, hiçbir bocalama, panik ve ciddî bir problem yaşamadık.
Bugün yaşları dokuz ve on iki olan iki oğlumuz ve yedi yaşında da bir kızımız var. Onlarla çok iyi arkadaşlık ilişkilerimiz var. Allah'ıma şükür, çok mutlu ve huzurluyuz.
Bir Okuyucu
Anne Baba Görevlerini Kavramaya Çalışın

Ailede işbölümü olursa, herkesin bir hakkı olur. Bu da aileye güven verir.
Anne ve babanın en önemli görevi, nasıl bir anne ve baba olacaklarını bilmektir.
İyi bir anne ve baba olamayan, dünyanın en huzursuz insanıdır.
Çocuğunuza sevdiği şeylerle yaklaşın.
Çocuklar aile ağacının meyvesidir. Meyvesiz ağaç, neye yarar?
Dedeler ve büyükanneler aile ağacının yapraklarıdır.
Onlar meyveyi korurlar, ağacı güzelleştirirler.
Çocuklarınızla sık sık birlikte olup, işlerinizi birlikte planlarsanız, ailede "ekip ruhu" oluşturursunuz.
Çocukta, aile sevgisinin oluşması için, ailede sevgi ortamı olmalıdır.
Çocuklarınıza küçük şeylerden mutlu olmasını öğretirseniz, ona mutlu bir hayat bağışlarsınız. -Etienne Gilson-
En zor, en ağır, ama en tatlı iş, anne babalıktır.

İLK SÖZ
Ailede anne ve babaya düşen görevler bir ayrılık değil, tamamlayıcı bir iştir.
BU MEKTUBU OKUYUN
Halit Bey,

Bu size kaçıncı mektubum oldu bilmiyorum. Yine bir sorun ile karşınızdayım.
Biz çocukluk döneminde anne ve babamızın bizlere olan yaklaşımlarında çok farklılık gözledik. Evde annemin yaptığına babam, babamın yaptığına da annem karışmaz¬dı. Meselâ, babamın ev temizlediğini, yemek yaptığını ve bulaşık yı¬kadığını hiç görmemiştik. Annem hastalandığında veya evde olmadığı zaman, babam yemek yapamaz, aç kalırdık. Annem ise, evin dışın¬daki işleri babam olmadan takip edemezdi. Bunlar bir tamamlayıcı değil, ailede kesin bir iş bölümü olduğunu anlatan davranışlardı.
Bizim kuşak her ne kadar bu kesin ayrımı ortadan kaldırdı ve daha kaynaştırıcı ve tamamlayıcı bir gelişme içine girdiyse de, yine de an¬ne, anne olduğu gerçeğini; baba da, baba olduğu gerçeğini ortadan kaldıramadı. Yeni dünyanın her yerinde annelik görevi ile babalık görevi birbirinden ayrı gözükmektedir. Birbirlerine olan destek ve yardımlar bunu ortadan kaldırmaktadır.
Sizce, günümüzde anne baba görevleri ve başka bir ifadeyle aile içi işbölümü nasıl olmalıdır?
Dua ile kalın...
Nursen Yücel
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Ailede belli bir düzenin oluşmasında, şüphesiz ki fertlerin ayrı ayrı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluğun büyük bir kısmını an¬ne ve baba üstlenir. Babaanne, anneanne ve dedeler ise zaman za¬man bu sorumluluğa ortak o...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Anne baba eğitimi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 03:39:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Anne baba eğitimi rüya tabiri,Anne baba eğitimi mekke canlı, Anne baba eğitimi kabe canlı yayın, Anne baba eğitimi Üç boyutlu kuran oku Anne baba eğitimi kuran ı kerim, Anne baba eğitimi peygamber kıssaları,Anne baba eğitimi ilitam ders soruları, Anne baba eğitimiönlisans arapça,
Logged
13 Ocak 2011, 12:42:53
sezin

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 25


« Yanıtla #1 : 13 Ocak 2011, 12:42:53 »

paylşımın gercçektende cok faydalı bilgiler içeriyor.emeğin için teşekkürler.benimde bir bucuk yaşında bi oğlum var.bu bilgiler bana mutlaka lazım olacak.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes