๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Büyük Şafii İlmihali => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 24 Ekim 2011, 17:04:07



Konu Başlığı: Akide Konusunda Olan İrtidad
Gönderen: Ekvan üzerinde 24 Ekim 2011, 17:04:07
Akide Konusunda Olan İrtidad:


Allah'ın varlığı hususunda şüpheye düşmek, Efendimiz Muhammed (s.a.v.)'in Allah Resulü olup olmadığını şüphe etmek, Kur'an hakkında şüpheye düşmek, Allah'ın kitabı, O'nun kelamı mıdır, yoksa efendimiz Muhammed (s.a.v.)'in midir?

Ahiret, Cennet, Cehennem, sevap ve günahtan şüphe etmek gibi. Ya­hut Peygamberimiz (s.a.v.) hususunda ayet-i kerime ile ispatlı bulunan Miraç olayı İsra' (Peygamber (s.a.v.)'in Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya (ge­ce yürüyüşü), tevatürle sabit olan peygamberlerin mucizeleri, ilim gibi Allah'ın vacib sıfatlarından biri veya Allah'ın sıfatlarından başka birine inanmamak, Allah'ın ondan beri olduğu hususunda icma bulunan bir sıfa­tı Allah'a yakıştırmak.

Mesela O'nun -haşa- sair cisimler gibi bir cisim olduğunu söylemek. Din'de bilinmesi zaruri olan ve haramlığı sabit olan bir şeye helal olduğu­nu söylemek. Zina, livata veya öldürmenin helal olduğunu söylemek gibi. Aynı şekilde helal olan bir şeye haram demek, alış-veriş ve nikahın haram olduğunu söylemek gibi Vacib olduğu hususunda icma bulunan bir şeyi reddetmek. Beş vakit namazı, bu namazlardan bir secdeyi, abdesti, zekatı, oruç veya Hacc'ı reddetmek gibi. İcma ile vacib olmadığı sabit olan bir şeyin vacib olduğunu söylemek. Beş vakit namazı bir rek'at veya secde ilave etmek gibi. Meşruluğu icma ile sabit olan bir şeyi reddetmek. Farz namazlara tabi olan sünnetleri reddetmek gibi.

Gelecekte küfre girmeye azmetmek veya küfürde tereddüt etmek. Bu durumda olan kişi o andan itibaren küfre girmiş olur. Çünkü imanın sü­rekliliği vaciptir. Onda tereddüd göstermek, ona aykırıdır. Ancak vesvese bunun dışındadır. Mesela, birinin düşüncesinden küfür geçmesinden do­layı tekfir edilmez. Çünkü vesvese, azmetmeye engel değildir.

Hz. Ebu Bekr (r.a.)'ın sahabe olduğunu reddetmek veya hakkında ic­ma bulunan peygamberlerden birinin peygamber olduğu kendisine öğre­tildiği halde inad olarak o'nu reddetmek.

Kur'an'da olduğu icma' ile sabit olan bir harfi inkar etmek veya Kur'an'dan olmadığı icma' ile sabit olan bir harfin Kur'an'dan olduğunu söylemek. Bir peygamberi yalanlamak. Yahut Peygamberimiz (s.a.v.)'den sonra bir peygamberin geleceğine inanmak. Yine, peygambeiliği iddia et­memekle birlikte kişinin kendisine vahiy geldiğini söylemesi küfürdür.