> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Büyük Şafi Fıkhı > Şafii için Münasahat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şafii için Münasahat  (Okunma Sayısı 1268 defa)
19 Şubat 2010, 17:23:39
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 19 Şubat 2010, 17:23:39 »



Münasahat kelimesi, münasaha´mn cem´idir. Münasaha ise mas-tar´dır. Mastarın cemed ilmemesi gerekir, fakat burada münasahat m deği­şik çeşitleri olduğundan dolayı cemedilmiştir. Münasahat kelimesi, nesh kökünden alınmıştır. Nesh lugatta şu mânâlara gelir:

1. İzale etmek; silmek

2. Tağyir etmek, bozmak

3. Nakletmek


Nesh´in ıstıSahî mânâsı ise şer´î bir hükmün başka bir hükümle kal­dırılmasıdır. Meselâ Beyt´ul-Makdis´in kıble olma hükmü, Kabe´nin kıble yapılmasıyla ortadan kalkmıştır.

Münasahat, feraiz ilmi ıstılahında ´Ölenin mirasçılarından -birinin veya birkaç tanesinin tereke taksim edilmeden önce ölmesi´ anlamına ge­lir. Birinci mesele, ikinci mesele ile izale edildiğinden buna münasaha adı verilmiştir veya mirasın, bir mirasçıdan başka bir mirasçıya nakledil -mesidir. Görüldüğü gibi münasahat´m lügat mânâsı ile ıstılahı mânâsı arasında uyum vardır.

Münasahat Meselesinde Terekenin Taksim Edilmesi

Ölen kişinin mirasçılarından biri terekenin taksim edilmesinden önce ölürse, mirasın taksimi şu usûllere göre yapılır:

1. Mirasçılar sayılarak her mirasçının payı ortaya çıkarılır, birinci ölü için müstâkil bir mesele vaz´edilir.

2. Birinci ölünün meselesi tashih´e muhtaç ise tashih edilir.

Bu meselenin tashih edilmesi de daha önce meşelerin tashihinde kullanılan kurallar ve kaideler çerçevesinde olur.

3- İkinci öiünün meselesi müstâkil bir meseie vazedilerek mirasçılar -isler birinci ölünün mirasçıları olsun, ister başka mirasçılar olsun- sayılır ve ikinci ölünün terekesinden herbirinin paylan lesbit edilir.

4. İkinci Ölünün meselesi tashih´e muhtaç ise tashih edilir.

5. İkinci ölünün birinci ölüden alacağı miras payı ile meselenin aslına veya tashihine bakılır.

Eğer 1/3 meselenin aslı veya tashihi olursa, iki meseleyi cemeden ra­kam birinci meselenin tashih olunacağı kaynak kabul edilir. Eğer birinci meseleden aldıkları paylar meselenin aslına veya tashihine uygun düşerse, meselenin aslının yarısı alınır birinci meselenin aslı veya tashihi ile çarpılır. Çıkan sonuç meseleleri cemeden rakamdır.

Eğer ikinci ölünün alacağı miras payı, meselenin aslına veya tashihine mübayin ise birinci meselenin aslı veya tashihi, ikinci meselenin aslı veya tashihi ile çarpılır, çıkan sonuç meseleleri cemeden rakamdır.

6. Her iki meselede de mirasın durumuna bakılır.

Sadece birinci meseleden miras alacak olan kişi payını, eğer tevafuk varsa ikinci meselenin aslının yansı ile, eğer tebayün varsa ikinci mesele­nin aslı ile çarparak alır.

Birincice ikinci meselelerin her ikisinde de mirasçı olan kişi payını, birinci meselede tevafuk varsa ikinci meselenin aslının yarısı ile, tebayün varsa meselenin aslı ile çarparak alır veya payını ikincisinden alır. Bu da ikinci ölünün payının yansı ile çarpıldığında muvafakat varsa, veya tama­mıyla çarpıldığında tebayün varsa böyle olur. Sonra iki pay biraraya getirilerek ana meseleden çıkarılıp alınır. Bu kaide ve kuralları açıklayan misaller şunlardır:

1. Misal

Mümasil Olduğu Zaman İkinci Ölünün Paylan Meselesi

Burada (Tablo 50) ölen kadının geride kocası, annesi ve amcası kal­mıştır. Sonra terekenin taksiminden önce koca da ölmüş ve geride üç oğlu kalmıştır.


(Asi) II. Mesele
(Asi) I. Mesele


. Toplam







6
3
6




T
3
Koca
1/2

2
Yabancı kadın
2
Anne
1/3

1
Yabancı erkek
1
Amca
Asa be

3
Uç Oğul-Asabe

(Tablo 50)

Bu meselede koca, hanımının terekesinin yarısını alır, çünkü kadının mirasçı olacak çocuğu yoktur. Anne de terekenin 1/3´ini alır. Kadının ço­cuğu olmadığı için amca da asabelik yoluyla geriye kalan malın tamamım alır. Burada meselenin aslının altı olduğu açıktır. Çünkü mahreçler (2 ve 3) mü.tebayindir. Biri diğeriyle çarpıldığında (2x3=6) meselenin aslı ortaya çıkar ki bu da 6´dır. Buna binaen kocanın payı 3, annenin payı 2, amcanın payı da l´dir.

İkinci meselede ise ölen kişinin karısı ve üç oğlu kalmıştır. Burada meselenin aslı, çocukların sayısı olan 3´tür. İkinci ölünün -kocanın-mese-lesi ile birinci ölüden almış olduğu mirasa baktığımızda aralarında tema-süİ olduğu görülür. Bu yüzden derleyici olan, birinci meselenin aslından tashih edilir ve her varise oradaki payı verilir.

Başka bir misal:

Ölen kadının geride kocası ve bababir olan iki kızkardeşi kalmıştır. Sonra o kızkardeşlerden biri tereke taksim edilmeden önce öimüş ve ge­ride kızını bırakmıştır.

Toplam
(Asi)

II. Mesele


(Asi)

I. Mesele



7
2


(Avl) 7

6



3



3
Koca
1/2

3
1
Bababir kız
Asabe
2
Anabir kızkardeş
2/3



T

2
Bababir kızkardeş


1
1
Kız
1/2


(Tablo 51)

Burada koca malın yarısını,- bababir iki kızkardeş de 2/3´ini alırlar. Bu mesele de daha önceki mesele gibi ikinci ölünün (kızkardeş) payının birinci meseleye mümasil olduğu görülmektedir. Birinci mesele hangi noktada tashih edilmişse, cemedici mesele de orada tashih edilir. Ancak burada avî vardır ve iki kızkardeşten biri, birinci ve ikinci kizkârdeşine mirasçı olur. Kızkardeşin öz kız ile beraber olması halinde başkasıyla beraber olduğunda asabe kabul edileceği malumdur. Nitekim bu, birinci meselede açıktır.

II. Misal

İkinci Ölünün Paylarının Birinci Meseleye Muvafık Olması

Burada ölen kadının kocası, annesi ve amcası kalmıştır. Sonra koca da ölmüş geride annesini, anabir olan iki kardeşini ve bababir olan kardeşini bırakmıştır. Bunun misali Tablo 52´de olduğu gibidir.


(D

(2)


Toplam
II. Mesele


I. Mesele



12
6


6





T

3
Koca
1/2

4 .

Ybn. ka.

2
Anne
1/3

■ 2

Ybn. er.

1
Amca
Asabe

1
1
Anne
1/6



2
2
Anabir iki kardeş
1/3



■ 3 ^
3
Bababir kardeş
Asa be

(Tablo 52)

Birinci meselede koca vardır ve maiın yansı onundur. Anne vardır ve malın 1/3´i de onundur. Geriye kalanı da asabe yoluyla amca alır. Birinci ve ikinci meselenin payîarı mirasçılara taksim edilir de ikinci ölünün (koca) payları ile meseleye bakıldığında 1/3 de mütevafık oldukları görülür. Bu durumda ikinci meselenin 1/3´i (2) alınır -ki bu meselenin aslının yarısıdır- birinci meselenin asiı ile (2x6=12) çarpılırsa, cemedici meselenin aslı 12 olur. Sonra birinci meseleden mirasçı olanın payı ile ikinci meselenin aslının yansı çarpılırsa, annenin payı 2x2=4 olur. Amcanın payı 2x1=2 olur. Bu da cemedici meselenin altına eklenir.

İkinci meseleden mirasçı olan kişinin payı, ikinci ölünün payının ya­rısı ile çarpılır ki o da birdir. Böylece annenin payı ikinci meselede 1x1-1 olur. Annebir olan iki kardeşin payı 1x2=2 olur. Bababir olan kardeşin payı 1x3=3 olur. Bu da cemedici meselenin altına yazılır. Eğer cemedici meseledeki mirasçıların paylan toplanırsa, cemedici meseleye eşit olduğu görülür; Bu da yapılan işlemin doğru olduğuna delâlet eder.

Başka bir misal:

Burada ölenin gerisinde babası, annesi, kızı, oğîu kalmıştır. Sonra te­reke taksim edilmeden önce oğul da ölmüş ve geride hanımı ile oğlunu bırakmıştır.

(D

(3)

(3)

Toplam
II. Mesele


Tashih
Asi



54
24


18
. 6



13
4
Dede
1/6
3
1
Baba
1/2

13
4
Nine
1/6
3
1
Anne
1/3

12
0
Ana- ba­babir kız-kardeş
M
4 "
■ 4 ■
Kız
Asabe



T

8.

Oğul


3
3
Zevce
1/8





. 13
13
Oğul
Asabe

(Tablo 53)

Bu meselede babanın birinci meseleden 1/6, annenin de 1/6 hakkı vardır. Geriye kalan malı ise asabelik yoluyla oğul ve kız alır. Burada me­selenin aslı altıdır. Çünkü baba ile annenin payı olan 1/6´in mahreci ay­nıdır. 6 payın biri babanın, biri annenin, geriye kalan 4 pay ise iki oğula, bir kıza olmak üzere taksim edilir. Oysa 4 pay oğul ve kıza kesirsiz olarak taksim edilemez. Bu durumda mesele tashih edilir. Fertlerin sayısı ile paylar arasında tebayün olduğu için meselenin aslı olan 6 ile fertlerin sayısı olan 3 (erkek çocuk, iki kız sayıldığı için fertlerin sayısı 3 kabul edilir) çarpılır (3x6-18) çıkan sonuç meselenin tashihi olur.

İkinci meselede ise, birinci meselede baba olan kişi dede oluyor, anne de nine oluyor, kız ise ana-bababir olan kızkardeş oluyor. Bu du­rumda dede 1/6, nine de 1/6 alır. Ana-bababir olan kızkardeş ise oğul tarafından hacbedilir (mirastan mahrum edilir). Kadın ise 1/8 alır, geriye kalan malı da asabelik yoluyla çocuk alır. İkinci meselenin aslı yirmidört-tür (24). Çünkü kadının payının mahreci ile ana ve babanın paylan...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şafii için Münasahat
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:19:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şafii için Münasahat rüya tabiri,Şafii için Münasahat mekke canlı, Şafii için Münasahat kabe canlı yayın, Şafii için Münasahat Üç boyutlu kuran oku Şafii için Münasahat kuran ı kerim, Şafii için Münasahat peygamber kıssaları,Şafii için Münasahat ilitam ders soruları, Şafii için Münasahat önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes