> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Biyoloji Dünyası > Sulardaki Gizli Tehlike
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sulardaki Gizli Tehlike  (Okunma Sayısı 983 defa)
02 Kasım 2011, 20:25:44
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 02 Kasım 2011, 20:25:44 »



Sulardaki Gizli Tehlike

Yağmur damlalarının büyüklüğünden, ağaçların boylarına, rüzgârın hızına ve denizlerde hazırlanan besin zincirine kadar her şey, muazzam bir denge içerisinde işletilmektedir. Ancak yeryüzü ekosistemleri, insanoğlunun sınır tanımayan arzuları sebebiyle büyük değişmelere maruz bırakılarak, tahrip edilmektedir. Bu tahribatın en önemli sebepleri; tarımda kullanılan aşırı kimyevî gübreler, böcek öldürücü ilâçlar ve evlerde kullanılan deterjanlardır. Bunlar yağmur, atık sular ve sulama vasıtasıyla çevreye, akarsulara, göllere ve denizlere taşınarak kirliliğe sebep olmaktadır. Bu kirlililiğin ekolojik zincirde meydana getirdiği bozulmalar ekosisteme ve dolayısıyla da insan sağlığına olumsuz tesir etmektedir. Su ekosistemlerinde besin zincirinin ilk halkasında yer verilmiş üretici canlılar olan fitoplânktonlar, mikroskopik bitkiler olup, fotosentez yaparak organik gıda (şeker, protein v.s.) üretmekle vazifelidirler. Bu fitoplânktonlar kirletici ve zehirli unsurları besin üretimi esnasında bünyelerine alırlar. Daha büyük canlılar (omurgazıslar ve balık gibi omurgalılar) fitoplânktonlarla beslenirken, onların bünyelerinde birikmiş zehirleri de alır.

Çevreye bırakılan atıklarda bulunan fosfatlı ve azotlu bileşikler bir kısım biyolojik süreçlerden sonra oksijen üretimine vesile olan fitoplânktonların alabileceği besleyici tuzlara dönüşmektedir. Bu besleyici tuzlar ortam sıcaklığı artışında, bazı fitoplânktonların aşırı miktarda çoğalabilmesine sebep olmaktadır. Bunların bir kısmı salgıladıkları toksik maddelerle, bir kısmı da aşırı oksijen tüketerek diğer canlılara zarar verir. Alg adı verilen mikrobik bitkilerin sayısı bir desimetreküp suda bir milyona (1 milyon/dm3) ulaştığında, sularda bulunan organik maddelerin mineralizasyonu ve parçalanması için gerekli oksijen tüketimi artar ve böylece bunun neticesinde su kalitesinde bozulmaya sebep olan hidrojensülfür (H2S) gibi zehirli bileşikler meydana gelir. Bu bozulma, balıkların ve suda yaşayan diğer organizmaların ölümüne sebep olabilir. Su kalitesinde meydana gelen bu bozulma neticesinde, ürettikleri biyotoksinlerle insan sağlığını tehdit eden Cyanobacteri adı verilen alg türleri çoğalır.

Kırktan fazla alg türü, çeşitli zehirler üretir. Bu toksinlerin bir kısmı karaciğere, bir kısmı sinir sistemine, bilhassa beyne zarar verir, bir kısmı da ciltte allerjik reaksiyonlara sebep olur ve hattâ kanseri tetikleyebilir. Su ekosistemlerinde evlerden, endüstriden ve ziraî alanlardan gelen atıklar ile yüksek nispette besin (azot ve fosfor bileşikleri gibi besin maddeleri) girişi olması, sularda alglerin aşırı miktarlarda çoğalmasına sebep olur. Bu durum tatlı sularda Ötrofikasyon, denizlerde ise Red-Tide olarak adlandırılır. Bu durumdaki bir deniz kırmızı renkte görülür ve oldukça önemli bir çevre problemine yol açar.

İnsanlar düşük dozlarda da olsa bu toksinleri içme suları vasıtasıyla almaktadır. 1988 yılında Brezilya'da zehirli suyu içen insanlarda, 42 günlük bir süreç içinde çok sayıda mide-bağırsak enfeksiyonu görülmüş ve bunların bazıları ölümle neticelenmiştir. Güney Avustralya'da Alexdrina Gölü'nde Nodularia spumigena türünün çoğalması sebebiyle meydana gelen köpüklü suyu içen koyun, at ve köpeklerin öldüğü görülmüştür.

Pek çok insanın severek tükettiği midyeler, fitoplânktonlar ile beslendikleri için bünyelerinde yüksek nispette biyotoksin biriktirir. Tatlı su midyesinin (Mytilus galloprovincialis) Cyanobakterileri yiyerek vücut ağırlığının her bir gramı için 10,7 μg zehir biriktirdiği tespit edilmiştir. Aynı durum deniz midyeleri için de geçerlidir. Bu toksinlerin, tüketim yoluyla giderek artan konsantrasyonlarda gıda zincirinde bulunan canlılara geçtiği belirlenmiştir. Bu sebeple söz konusu kabuklu su ürünleri tüketiminin büyük bir risk oluşturabileceği göz ardı edilmemelidir.

Biyotoksinler, alglerin parçalanmasıyla suya bırakılmaktadır. Bu sebeple alglerin çoğalması azamî seviyelere çıktığında sudaki toksin yoğunluklarında artışlar görülür. Bu toksinler suda çözünmeleri sebebiyle, arıtılmaları pahalı ve ileri teknolojik usuller gerekir. Maalesef bu atıkların mevcut pek çok arıtma tesislerinde temizlenmesi mümkün olamamaktadır. Bilhassa alg patlamalarının görüldüğü ilkbahar aylarında göllerden içme suyu sağlanan bölgelerde içme ve kullanma suları, zehir bulaşmamış başka sular ile karıştırılarak toksin konsantrasyonu azaltılmalıdır. Böylece sulardaki biyotoksin miktarı canlıların en az zarar görebileceği seviyeye düşürülerek, halk sağlığı riske atılmamalıdır.

Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bu hususta birçok hadîs-i şerîflerinde durgun sulara, nehirlere ve denizlere her türlü kirli atığın bırakılmasını yasaklamıştır. Kirli atıkların (idrar, tükürük ve kan gibi) toprağa gömülmesi tavsiye edilmiş, suların israf edilmemesi ve kirletilmemesi buyrulmuştur.

Çevremize bıraktığımız her türlü atık, çevreye zarar vermekte ve insana geri dönmektedir. Bu sebeple kirletmek kolay, temizlemek ise oldukça zordur. Zîrâ insanoğlu küre-i arz misafirhanesinde başı boş hareket etmesi için yaratılmış bir mahlûk değildir. Bilakis ulvî vazifeleri olan nâzenin ve nazdâr bir misafirdir. Hizmetine sunulan tabiî kaynakları korumak, tabiatta kurulan dengeleri bozmadan ve verimli şekilde kullanmak insan olmanın gereğidir.

Kaynaklar
- Pouria S., de Andrade A., 1998. Fatal microcystin intoxication in haemodialysis unit in Caruaru, Brazil. Lancet 352, 21-26.
- Carmichael W.W., Azevedo S.M.F.O., 2001. Human fatalities from cyanobacteria: Chemical and biological evidence for cyanotoxins. Environ. Health Perspect. 109, 663-668.
- Codd G.A., Bell S.G., Kaya K., Ward C.J., Beattie K.A., Metcalf J.S., 1999. Cyanobacterial toxins, exposure routes and human health. Eur. J. Phycol. 34, 405-415.

sızıntı

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sulardaki Gizli Tehlike
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:50:40 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sulardaki Gizli Tehlike rüya tabiri,Sulardaki Gizli Tehlike mekke canlı, Sulardaki Gizli Tehlike kabe canlı yayın, Sulardaki Gizli Tehlike Üç boyutlu kuran oku Sulardaki Gizli Tehlike kuran ı kerim, Sulardaki Gizli Tehlike peygamber kıssaları,Sulardaki Gizli Tehlike ilitam ders soruları, Sulardaki Gizli Tehlikeönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes