๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Biyoloji Dünyası => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 01 Mart 2010, 17:50:12



Konu Başlığı: Küçük ev köpekleri bozkurtla akrabaymış
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 01 Mart 2010, 17:50:12
Küçük köpeklerin genleri, Ortadoğu bozkurtunun genleriyle uyuşuyor.

Amerikalı genetik araştırmacılarının bulgularına göre küçük köpekler Ortadoğu bozkurtunun evcilleşmesiyle ortaya çıkmış görünüyor.

California Üniversitesi’nden (Los Angeles) Robert Wayne ve Melissa Gray adlı genetikçilerin yönetimindeki biyolog ve paleontologlar, farklı coğrafi bölgelerdeki bozkurt popülasyonlarından çok sayıda örnek üzerinde araştırma yaptı. Araştırmacılar özellikle IGF1 adlı geni inceledi.

(http://media2.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Genetik/Subat/100223-ufakbozkurt1.widec.jpg)

Genin evrim sürecindeki izini süren bilimciler, küçük beden ölçülerine yol açan bir türünün yakın bir benzerinin Ortadoğu bozkurtunda da bulunduğunu belirledi.

BMC Biology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, küçülmeye yol açan gen mutasyonunun köpeklerin evcilleşmesinden sonra ortaya çıktığını gösteriyor. Ancak bu değişim tüm küçük köpeklerde ortak olduğundan, araştırmacıların kanaatine göre, ilk evcilleşmeden çok kısa süre sonra ortaya çıkmış.

(http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/NTV%20Bilim/Genetik/Subat/100223-ufakbozkurt2.jpeg,standard.jpg)
Ortadoğu’da yapılan arkeolojik kazılarda 12 bin yıldan daha öncesine tarihlenen evcil köpek iskeletlerine rastlanmıştı. Evcil köpek iskeletleri Belçika, Almanya ve Batı Rusya’daki yerleşimlerde de bulunmuş, ancak bunların tümünün 13 ila 31 bin yıl arasındaki daha eski tarihlerde yaşamış daha büyük köpeklere ait olduğu belirlenmişti.

Küçük beden ölçülerinin evcilleşmenin yaygın bir sonucu olduğuna dikkat çeken genetik araştırmacıları, bu olgunun büyükbaş hayvanlar, domuz ve keçilerin de dahil olduğu pek çok farklı türde izlendiğini belirtiyor.

Araştırmacılar küçük köpekler için bir seçilim baskısının, yani tercih edilen türlerin üretilmesiyle, istenmeyenlerin giderek ayıklanmasının, tarıma dayalı yoğun yerleşim bölgelerinde söz konusu olabileceğini ve buralarda köpeklerin kısmen ev içinde ya da dar açık alanlarda yaşamış olabileceğini düşünüyor.