> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Biyoloji Dünyası > İnsan Denen Meçhul
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnsan Denen Meçhul  (Okunma Sayısı 1618 defa)
03 Ekim 2010, 02:43:34
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 03 Ekim 2010, 02:43:34 »




İnsan Denen Meçhul(Yumurtanın Geliştirilmesi, Aşılanması ve Doğum)

Prof.Dr. Arif SARSILMAZ
   




Her meyvenin olgunu makbul olduğu gibi, insanın da olgun hâle (kâmil insan) gelmesi esas hedef olmalıdır. İnsanın yaratılmasına vesile olacak yumurta hücresinin de olgun olması gerekmektedir. Daha önceki yazılarımızda; yumurta hücrelerinin, kız çocuklarının vücudunda -onlar henüz doğmadan- bol miktarda depolandığından, fakat depolanan yumurta hücrelerinin zaman içinde çok azaldıklarından, ancak 400–500 tanesinin kaldığından söz etmiştik. Kaderî plânda bir nevi seçim yapılmaktadır. Yeni bir insana temel olabilmek için beklemeye alınan yumurta hücresi daha baştan seçilip hazırlanmaktadır. İşte söz konusu bu 400–500 yumurta hücresi de, büluğ çağından âdetten kesilinceye kadar sırayla olgunlaşır ve sperm hücresini beklemeye başlar.

Genç kızlarda ilk yumurtanın bir yavruya vesile olabilecek özelliği kazanması 12–15'li yaşlarda olur. Sıcak ve güneşli coğrafyalarda bu durum daha erken yaşlarda olurken, az güneş gören soğuk bölgelerde daha ileri yaşlarda gerçekleşir. Son 20 yılda, hormonlu etlerin yaygınlaşması ve Tv'lerde seyredilen müstehcen sahneler, kız çocuklarının daha erken yaşlarda (8–9) ergenliğe ulaşmasına ve olgun yumurtalar üretmesine yol açmaktadır. Yumurtalıktaki yumurtaların bitmesi ve yaşlılığın başlaması ise, 45–50'li yaşlarda gerçekleşmektedir.

Bir yumurtanın olgunlaşmaya başlamasından -sperm tarafından aşılanmadığı takdirde- ölmesine ve yeni bir yumurtanın devreye girmesine kadar geçen süre 28 gündür. Ay takvimine göre bir aylık zaman dilimine karşılık gelen bu süre, halk arasında "ay başı, ay hâli" gibi tabirlerle ifade edilir.

Yumurta hücrelerinin yumurtalıkta hazırlanmaları, olgunlaşmaları ve ölmelerine kadar geçen 28 günlük süre, beş alt devreye ayrılabilir. Her ay sırası gelen bir veya iki yumurtadan hangisinin hayat sahnesinde boy atacağının sebepler plânında belirlenmesinde, onları Yaratan'dan başkasının bilmediği mükemmel bir zamanlama ile hormonların perde olarak kullanıldığı moleküler seviyede faaliyetler başlar. Bir yumurtanın aşılanıp aşılanmayacağını, nasıl bir spermin nasıl bir yumurtayla buluşacağını en ince teferruatına kadar bilen Allah (celle celâlühü), yaratırken icraatına perde kıldığı sebeplere dâir bazı hususlar hakkında, embriyologlara cüz'î ilimleriyle tahminlerde bulunma imkânı vermiştir. Salgıların hassas şekilde ayarlandığı bu gelişme sürecine; beslenme, stres ve üzüntü gibi durumlar tesir eder. Anne-baba adayları çocuklarının daha sağlıklı büyümesini plânlamak için yumurtanın gelişme devrelerini takip edebilir. Ancak şunu söyleyelim ki, bütün devrelere ait rakamlar kitabîdir ve belli bir ortalamaya dayalıdır. Gerçekte ise her kadının kendi fizyolojisine bağlı uzun ve kısa zaman kaymaları olabilir.

Bu devreleri gösterdiğimiz renklerin bir mânâsı vardır: Kırmızıyı, kadınların kan kaybettiği ve hastalıklara açık oldukları yasak dönem; yeşili, yumurtanın gelmediği dolayısıyla çocuk olmayacak dönem; maviyi, yumurtanın hazır ve çocuk olma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem; sarıyı, çocuk olma ihtimalinin giderek azaldığı dönem; kahverengiyi de yumurtanın bozulduğu çocuk olmayacak dönem olarak kabul edebiliriz.

1–4. günler arasında kanama ile kendini gösteren ilk devrede, spermle buluşamamış, dolayısıyla bir yavruya temel olamamış eski yumurta hücresinin ölümü gerçekleşir ve bu ölü yumurta hücresi, embriyonun yerleşmesi için kanlanarak kalınlaşmış rahim duvarıyla birlikte dışarı atılır.

5–14. günler arasındaki yaklaşık on günlük devreye östrogen fazı denir. Bu dönemde kadınlık hormonu östrogen seviyesi hızla yükselir; rahmin iç duvarı (uterus mukozası) başlangıçta 1 mm. kalınlığındayken, son günlerinde 5 mm. kalınlığa ulaşır.

14. gün 3–5 dakikalık kısa bir sürede yumurtalık çatlar. Follikülden atılan olgun yumurta, yumurta kanalının başlangıcındaki kirpikli uzantılar tarafından çekilerek yumurta kanalına yönlendirilir; spermle buluşup kaynaşmaya hazır hâldedir. Spermle aşılama olduysa hamilelik başlar ve bütün hormonal dengeler değişir. Spermler gelmediyse ve aşılama olmadıysa bir sonraki süreç başlar.

15–28. günler arasında, yaklaşık on dört gün süren bu dönemde rahim içi mukozasının kalınlığı 5–8 mm'ye ulaşmıştır. 22. günden itibaren yumurtalığın çatlamış kısmı sarı cisim hâlinde körelip kapanmaya başlar.

28. gün süreç tamamlanmıştır. Sadece birkaç saat devam eden bu devrede, önce kan akımı kesilir ve kısa süre bir kansızlık olur. Rahim mukozasının kalınlığı 3–4 mm. kadardır. Hemen arkasından yukarıda kırmızı ile anlatılan süreç başlar.

Olgunlaşmış yumurta hücresine bir kerede 200–400 milyon sperm hücresi gönderilir; ancak bunun milyonda biri (% 0,00001) yumurtaya ulaşabilir. Spermler yumurtaya ulaşmak için dakikada 2–3 mm. hızla koşuya başlar. Yaklaşık 40–60 dakikada yumurtaya ulaşırlar. Yumurta henüz yumurta borusuna girmemişse, spermler burada 1–3 gün kadar aşılama kabiliyetlerini koruyarak kalabilirler. Spermin yumurta hücresine girip iki hücrenin kaynaşması 24 saat kadar bir süreyi kapsar.

Hamilelik süresince annenin ağırlığı giderek artar. Bunun sebebi hem büyüyen yavru, hem de annede meydana gelen değişikliklerdir. Hamilelik başlangıcından sonuna kadar annede 11,2 kg. fazlalık oluşur. Bunun 3 kg'ı bebeğe, 0,6 kg'ı plâsenta'ya, 1 kg'ı da yavruyu koruyucu yastık gibi vazife yapan amnion sıvısına aittir. Ayrıca anne vücudunun diğer dokularındaki artışın 1 kg'ı uterusa (rahme), 0,6 kg'ı süt bezlerinin gelişmesiyle memelere, 1 kg'ı kan miktarına ve 1 kg'ı da doku sıvısına aittir.

Doğumların % 96'sında yavrunun baş kısmı önde gelir ki, istenen de budur. Bu doğumlar kolay olur. % 3'ünde yavru, kalçası önde doğum kanalına girer; % 1'inde ise tam yandan gelir. Son iki geliş şekli tehlikelidir; bu durumda sezaryen yapılmazsa, yavru sakatlanabilir/ölebilir. Yavrunun baş kısmının çapı 11–12 cm. kadardır. Kudreti ve ilmi sonsuz Yaratıcı doğum kanalının en dar yerini 11 cm. yaratmıştır. Böylece her gün binlerce doğum sağ salim gerçekleşmektedir.

Doğumdan 10–14 saat kadar önce başlayan ilk hafif sancılar, 6–8 saat kadar önce sıklaşır. Doğuma 45–60 dakika kala başlayan güçlü sancılar, 20–30 dakika kala iyice şiddetlenir. Doğumdan önceki 3–5 dakikada zirveye çıkan sancılarla birlikte doğum gerçekleşir. Doğumdan sonraki yarım saatte sancılar hızla azalır; çünkü annede mutluluk hormonları hızla artmaya başlamıştır. On gün içinde doğum kanalı yavaş yavaş kapanarak düzelir. Sonraki 6–8 haftada ise, rahim tekrar eski hâline döner.

Hamileliğin 28. haftasına kadar olan sürede hamileliğin değişik faktörlerle sonlanmasına 'düşük' denir (bu durumda yavru ölmüştür). Hamileliklerin % 96–98'i normal doğum zamanlarında olurken, % 2–4 kadarı 'düşük'le neticelenmektedir. 28–38 haftalar arasında gerçekleşen doğumlara erken doğum (premature) denir. Erken doğumların hayatta kalma nispeti % 50–75 arasında değişir. Doğum ne kadar erken olursa, yavrunun yaşama ihtimali de o derece azalır.

Doğumlarda ikiz ihtimali % 1, üçüz ihtimali % 0,01, dördüz ihtimali ise % 0,0001'dir. İkiz yavruların çift yumurta ikizi olma nispeti % 75, tek yumurta ikizi olma nispeti de % 25'dir. Bunlar sadece istatistikî rakamlardır. Her şeyin hakikatini, sınırsız ilmi ve kudretiyle yalnız Allah (celle celâlühü) bilmektedir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İnsan Denen Meçhul
« Posted on: 29 Mart 2024, 01:56:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İnsan Denen Meçhul rüya tabiri,İnsan Denen Meçhul mekke canlı, İnsan Denen Meçhul kabe canlı yayın, İnsan Denen Meçhul Üç boyutlu kuran oku İnsan Denen Meçhul kuran ı kerim, İnsan Denen Meçhul peygamber kıssaları,İnsan Denen Meçhul ilitam ders soruları, İnsan Denen Meçhulönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes