> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Biyoloji Dünyası > Göz
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Göz  (Okunma Sayısı 974 defa)
31 Mart 2010, 21:15:24
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 31 Mart 2010, 21:15:24 »



Göz ve Kabaca Anatomisi



Göz; tabiat kitabının eşsiz güzelliklerini ve varlıklarda sergilenen İlâhî isim ve sıfatların tezahürlerini temaşa edip, tefekkür etmesi için, Allah'ın insanlara hediye ettiği bir organdır. İki küçük kamera olarak yüzün korunaklı en uygun yerine yerleştirilmiş olan gözleri çeşitli hususiyetleriyle tanımaya çalışalım: Gözün yerleştirilmiş olduğu çukur, altı kemik tarafından sarılmıştır. Üst çene kemiğinin sınırladığı çene boşluğu (sinüs) ile göz arasındaki kemiğin (premaxilla) kalınlığı, 0,5 mm.; kalbur kemiği boşlukları arasındaki duvarın kalınlığı da 0,3 mm'dir. Göz küresini dıştan saran ve üç yönde hareket ettirmekle vazifeli altı kas, beyinden çıkan üç sinir tarafından uyarılır.

Yapı bakımından küreye benzeyen gözün çapı, yeni doğanlarda 17 mm., üç yaşındakilerde 23 mm., erginlerde de 24 mm'dir. Erginlerde bu kürenin çevre uzunluğu 74,9 mm'dir. Ağırlığı 7,5 gram olan gözün hacmi ise, 6,5 ml'dir. Göz küresini dışarıdan saran ve çok dayanıklı bir bağ dokusundan yapılmış en dış kılıfın (sclera) kalınlığı, ön tarafta 0,5 mm, arka tarafta da 1 mm'dir. Gözün dıştan görülen ön kısmının (cornea) dikey çapı 11 mm, yatay çapı 11,9 mm; yüzey alanı 1,3 cm2, merkezindeki kalınlığı 0,5 mm, çevredeki kalınlığı da 0,67 mm'dir. Korneanın ön kısımdaki hafif tümsek eğimli bölümün yarıçapı 7,8 mm, ışığı kırma gücü 45 diyoptridir. Korneanın üzeri, çok ince bir tabaka hâlinde gözyaşı bezinin koruyucu salgısıyla kaplanmıştır. Bu tabaka kendi içinde üç alt tabakaya ayrılır. Korneaya doğrudan temas eden kısım 0,2 µm, su ağırlıklı orta tabaka 10 µm, en dıştaki yağlı tabaka ise, 0,1µm kalınlığındadır.

Bir kamera bütün incelikleriyle nasıl kendini tasarlayan sanatkârın ilmini ve kabiliyetini gösteriyorsa, gözdeki milimetre veya mikron ölçeğindeki yapılardaki hikmetli bir plân ve gayeye yönelik, tesadüfî mutasyonların asla ortaya çıkaramayacağı sanatın mükemmelliği de, bütün kemâl sıfatlarla mücehhez bir Sanatkâr'ın ilim ve kudretini gösterir. Gözün ön tarafından orta bölgesine doğru ilerlendiğinde, göze giren ışığın kırılıp, şiddetinin ayarlandığı renkli kısım, göz merceği ve merceği askıda tutan bağlar gelir. Merceği askıda tutup hareketine imkân veren ve 70–75 adet olan bağların her birinin uzunluğu 2 mm, kalınlığı da 0,5mm'dir. Göze giren ışığın ayarlandığı renkli kısmın (iris) çevirdiği, orta kısımdaki göz bebeğinin genişleyip daralma sınırı 2–8 mm'dir. İrisin daralıp genişleme kabiliyeti % 80 nispetindedir. Fotoğraf makinelerinde çekim diyaframın açık kalarak, ışığın film üzerine düşmesi olarak bilinen pozlama için reaksiyon zamanı, gözde 0,3–0,8 saniye arasındadır.

Ağırlığı 174 mg olan göz merceğinin kalınlığı 4 mm, çapı da 9 mm'dir. Merceğin ön ve arka yüzünün tümsekliği aynı değildir. Ön yüzünün tümsekliğinin yarıçapı 10 mm, arka yüzünün yarıçapı ise 6 mm'dir. Merceğin kırma gücü 19–33 diyoptri arasında değişir. Merceğin % 65'i su, kalan kısmı ise proteindir. Bu su ve proteinden yapılmış kitleyi saran şeffaf kapsül ön tarafta 10–20 µm, arka tarafta 5 µm'dir. Mercekte uzunluğu 7–10 mm, genişliği 1–10 µm, kalınlığı da 2 µm olan lifler bulunur. Merceğin yapısında bulunan suda çözünmeyen proteinlerin nispeti 10 yaşında % 3 iken, 80 yaşında % 40'a yükselir ki, bu durum, merceğin giderek şeffaflığını ve esnekliğini (uyum kabiliyetini) kaybetmesi demektir.

Gözün görüntünün işlenmesi ile ilgili ve en hassas tabakası olan retina, 10 hücre tabakasından yapılmış en içte yer alan harika bir görüntü kodlama merkezidir. 127 milyon ışığa hassas alıcı hücreden (photoreceptor) yapılmış olan retinanın kalınlığı, sarı leke (makula lutea) denen ve görüntünün en net olarak teşekkül ettiği bölgede 0,2 mm, bu bölgenin kenarlarında da 0,1 mm'dir. Retinadaki hücrelerin 120 milyonu çomak şeklinde düz hücreler olup, siyah-beyaz görmede (alacakaranlık); 7 milyonu ise, koni veya kama şeklinde hücreler olup, renkli görmede vazifelidir. Sayıları çok olan çomak hücrelerinin boyu 50 µm, kalınlıkları da 1–5 µm'dir. Koni hücrelerinin boyu 40 µm, kalınlıkları ise, 3–5 µm kadardır.

Retinanın bir mm2'sinde 400.000 ışık alıcı hücre bulunur. Bu zâviyeden mukayese edildiğinde, gece avlanan orman baykuşunun gözündeki retinada bu rakam 680.000'dir. Orman baykuşunun ihtiyacını bilen İlmi ve Kudreti Sonsuz, onun gözünü gece karanlığında en küçük bir ışık parıltısını bile hissedebilecek derecede hassas yaratmıştır. Sazanların retinasında bu değer –onların bulanık ve karanlık suda beslenebilmesi için- 510.000'dir. Kedinin göz retinasındaki değer 397.000 olup, insana yakındır. Bu değer, evcil sığırlarda 358.000, alabalıkta 303.000, tavukta 265.000, bir mürekkepbalığı türünde 105.000, bir su kurbağası türünde de 95.000 kadardır. Bu rakamlara bakarak, şu hayvan diğerinden üstündür veya görme açısından şu hayvana haksızlık yapılmıştır, diyemeyiz. Zîrâ yaratılışta israf ve abesiyet yoktur. Her hayvana ihtiyacı olduğu kadar görme hücresi verilmiştir.

Retinadaki görme hücrelerinin ortalama 130'u bir ganglion (sinir düğümü) hücresine bağlanır. Görme sinirini (nervus opticus) teşkil eden her bir sinir lifi, bir ganglion hücresine bağlanır. Retinadaki görme hücrelerinin karanlıktan aydınlığa çıkıldığında geçen uyum süreleri 15–60 saniye arasındayken, aydınlıktan karanlığa geçildiğinde geçen uyum süreleri 30–45 dakika kadar sürer. Görme hücrelerinin iş görebildiği sahanın genişliği, yani hissedebileceği en düşük ışık miktarı ile en kuvvetli ışık miktarı 10-7 ile 106 mumluk ışık dereceleri arasındadır. İnsan, bu miktarların altındaki ve üstündeki ışıkları, zayıflığından veya tam aksine şiddetinden dolayı göremez.

İnsanın gördüğü bütün renkler, görme hücrelerinin absorbe ettiği (soğurduğu) ve yansıttığı dalga boylarına göre isimlendirilir. Görme hücrelerinin absorbsiyon genişliği kırmızı ve mor arasında kalır, bu da görülebilen ışığın dalgaboylarının sınırıdır. 400 nm dalga boyundaki ışık mor, 760 nm dalga boyundaki ışık ise, kırmızı görülür. Kırmızıötesi (infraruj) ve morötesi (ultraviole) ışınları insan göremez. Ancak bu sınırların ötelerindeki dalgaboyuna sahip ışınları, bazı hayvanların algılayabildiği bilinmektedir. Görme sinirinin retinaya girdiği kör nokta olarak bilinen kısım ile ışık alıcı hücrelerin en yoğun ve görüntünün en net olduğu (sarı leke) kısmın çapları 1,5 mm'dir.

Bütün bu anatomik ve histolojik hususiyetler, insanın yeryüzünde sergilenen güzellikleri temaşa edebilmesi, Allah'ın yarattıklarına ibret nazarıyla bakabilmesi için yeterli değil midir? Tek hücresinde dahi tesadüflerin ve şuursuz tabiatın bir müdahalesinin olmadığını anlamak için, göze bir bütün hâlinde bakmak çok önemlidir. Bir kameranın yapımcısını hiç kimse inkâr edemezken, her parçası hikmetli ve hususi ölçülerle yapılmış gözü maalesef bazı insanlar, başta mutasyonlar olmak üzere, akılsız ve şuursuz evrim mekanizmalarına verebilmektedir. Görme hâdisesinin beyinde idrak edilmesi de gözle beraber düşünüldüğünde, tesadüfî evrim mekanizmalarıyla bazı şeyleri izah(!) ettiklerini düşünenler, iyice aciz kalır. Retinaya bağlantı yapan görme siniri içindeki liflerin (aksonların) her biri, beyindeki görme merkezinde kendilerine ait nöronlarla irtibat kurar. Bu durumda göz görme hâdisesinin gerçekleşmesinde sadece aracı bir organ olur. Görmenin asıl idrâk edildiği yer, beyindir. Göz ile beyin arasındaki bu mükemmel uyum düşünüldüğünde, evrimcilerin fikirleri tamamen iflâs etmez mi?

Prof.Dr. Arif SARSILMAZ

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Göz
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:31:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Göz rüya tabiri,Göz mekke canlı, Göz kabe canlı yayın, Göz Üç boyutlu kuran oku Göz kuran ı kerim, Göz peygamber kıssaları,Göz ilitam ders soruları, Gözönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes