> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Bireysel Gelişim > İmaj Faktörü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İmaj Faktörü  (Okunma Sayısı 1275 defa)
13 Nisan 2010, 16:38:30
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 13 Nisan 2010, 16:38:30 »




İmaj Faktörü

Yazarı : Eleri SAMPSON

Yayınevi : Rota

Baskı : İstanbul / 1995 / 157 shf.



İmaj Faktörü Nedir?


Şirket içi tanıtımı ve daha iyi bir iş bulmayı etkileyen kişisel imaj ve çalışma tarzına kadar uzanan geniş kapsamlı bir kavramdır.

İnsanlar kişisel tarz, profesyonellik ve karizma aracılığıyla ikna edilirler. Kişisel imajınız sizin resminizdir. Durduk yere bir imaja sahip olamazsınız! İster sevin ister sevmeyin, başkalarının gördüğü şey sizin onlara göstermeye yeğlediğiniz şeydir. Fiziksel özellikleriniz ve yaratılışınız (huy, mizaç) size genlerinizden geçmiştir ve belli bir ölçüye kadar değişmez niteliktedir. Yürüyüş, oturuş, duruş biçiminiz eğitimin, yaratılışın ve koşullanmanın sonucunda ortaya çıkar; ancak giyiniş biçiminiz kişisel seçiminizin sonucudur. Başkalarını görüşünüz hakkında yorumda bulunmaktan alıkoyamazsınız.

İmajınızın başkalarınca nasıl algılandığını bilmek istiyorsanız, sizi tanıyan birisinden "sizi düşündükleri zaman akıllarına gelen her şeyi " bir kağıda yazmalarını isteyin.

İyi Görünmek Sizi İyi Kılar

İyi görünmek yukarıya doğru tırmanan bir başarı sarmalını harekete geçirir. Birlikte yola çıktığınız iyi duyguların çevrenizdeki insanlar tarafından desteklenip durduğu son derece olumlu bir daire.

Dr. Joyce Brothers (sanayii psikoloğu)

"Gerçekten istediğim gibi giyinmeye başladığımda kariyerim yükseli verdi."

Sir Roy Strong (yazar ve giyim uzmanı)

Başarı Spirali Basamakları

İyi görünmek à Öz güveni arttırır à olumlu bir öz imaj oluşturur à ilişkileri geliştirir à performansı yükseltir à iyi görünme isteğini arttırır.

Kişisel İmajın Öğeleri

Kendimizi dış dünyaya sunma biçimimiz Kişisel reklamınızdır.

Görünüşünüz, konuşma kalıplarınız, tavır ve davranışınızın, neler yapabileceğinizin dış göstergeleridir.

Kişisel imajın öğeleri: Görünüş, beden dili, ön duruş, iletişim tarzı (Konuşma tarzı, yazım tarzı, dinleme tarzı, düşünme ve sunum tarzı )

İmajı genişletmek için araba, laptop bilgisayar, elektronik ajanda, cep telefonu ve helikopter gibi modern iş yaşamını destekleyen öğeler önemli olma, maddi başarı atılganlık gibi şeyleri simgelediklerinden ağırlıklı niteliktedirler. Bazı kuruluşlar kalitelerini göstermek için şirket kimliğinin bir parçasını oluşturan dosya, kalem, ajanda vb. şeyler yaptırırlar. Bunları elinizden gelen en iyi kalite ve klasik versiyonlarından seçmeli.

Telefon: Açık ve güvenli bir telefon tarzı saygı uyandırır. İyi bir nedeniniz varsa telefon açın, görüşeceğiniz ana konuları önceden not edin ve konuşmayı kısa tutun. Telefonda görüşürken arka planda fazla gürültü olmamasını sağlayın ve bu sırada başkalarıyla konuşmaktan kaçının. Birisiyle birlikteyken telefona sarılmak çok kaba bir davranıştır. Bu sizin önemli biri gibi görünmenizi sağlamaz.

Görgü Kuralları: İyi davranışlar akılda kalmayabilir ama kötü davranışlar kesinlikle bağışlanmaz. Nazik görünüşlü bir imaj şöyle oluşturulur:

* Meslektaşlarınızın zaman, mekan mahremiyet ve önceliklerine saygı göstererek

* Eşit fırsat tanıma politikası güderek

* Saldırgan değil onaylayıcı olarak

* İkram edilmedikçe birşey kullanmamak

* Kahve ve çay ikram etmek, oturacak yer göstermek, paltolarını bir yere asmak vb

* Dedikodudan kaçmak

Belge Hazırlama: Eğer hala sahip değilseniz, düzenli, açık, kısa ve doğru belgeler hazırlamak konusunda bir ün edinmeye bakın.

Yolculuk: Yolculuk yaparken profesyonel imajınızın eksiksiz olmasına özen gösterin. Kiminle karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz. Her durumda giyiminiz uygunsa size daha iyi hizmet sunulacaktır. Şunları deneyin: Önceden yer ayırtın, olanaklıysa birinci mevkide yolculuk edin. Gereksindiğiniz konforu satın almaktan çekinmeyin. Şirket bütçesi yetersizse gereksindiğiniz statü ve güvenliği elde etmek için kendiniz para ekleyin.

Kurallara Aldırmamayı Kim Başarabilir?

*Çok güçlü Olanlar

*Çok güzel olanlar

*Çok zenginler -birşey kanıtlamaları gerekmez

*Çok zor durumda olanlar- yitirecek birşeyleri yoktur.

İletişim

İletişim düşünce, fikir ve duyguların konuşma, dinleme, yazma, eylemler, davranışlar, tavırlar, resimler, işaretler ve simgeler yoluyla aktarılması olarak tanımlanabilir. Etkili iletişim açık, özlü ve tamdır.

İlk İzlenimler Ve Sözsel Olmayan İletişimin Gücü

Araştırmalara göre insanlar birbiriyle ilk kez karşılaştığında % 90 ´ı ilk birkaç dakika içinde daha çok görünüşe (Fiziksel özellikler, duruş, beden dili giysi ve üstbaşa dayanan bir yargıya varmaktadır. Bu içinde yanlış yapma riskini barındıran ilk izlenimler %55 görünüş %38 ses %7 içerik

Beden Dili Ve Duruş

Zor durumlarda sinir uçlarımız doğal davranışların önünü keser. "insanlar bir iş görüşmesindeki doğru oturuş biçimi konusunda benden öğüt isterler. bacak bacak üstüne atmalımıyım? Burnumu kaşırsam insanlar ne düşünürler? Bir biçimde yanlış yaparken görüleceklerinden kaygı duyarlar. Kıpırdamadan oturmayı öğrenin, düzgün soluk alıp verin, olumlu düşünün ve doğal davranmaya çalışın; hala verilebilecek en iyi öğüttür.

Profesyonel Duruş:

Gözler: göz teması sağlayıp sürdürme özgüvenli görünmenizi sağlar. Gözleri aşağı indirmek kişiyi itaatkar gösterir.

Yüz: Yüz ifadesi yedi temel duyguyu gösterebilir. Korku, öfke, şaşırma, iğrenme, mutluluk, acı.

Kaş işareti: Birinin bakışını yakaladığınızda kaşları bir iki saniyeliğine yukarı kaldırmak dostça ve güven vericidir.

Burun ucundan bakmak: Başınız dik hafif geriye yaslanmışsanız burnunuzun ucundan bakıyor görüntüsü verirsiniz. Onlara uzak duruyor yada üstünlük taslıyor izlenimi oluşturur.

Duruş: Özgüvenli ve dik bir duruş elde edilmeli.

Jest: El sıkmak, kucaklamak, öpmek, el sallamak gibi jestler bilinçli eylemlerdir. Kulak çekiştirmek ense kaşımak bilinçsiz eylemlerdir.

Bölge Ve Alan: (Dört Alan)

Kişisel Alan:Yakın kişisel alan 45-75 cm arasındadır. yakın arkadaşlara, eşlere ve arkadaş toplantılarına ayrılır.

Uzak Kişisel Alan: 75-120 cm atmosfer daha resmidir.

Sosyal Alan: 120-360 cm seminer yöneticisi ile katılanlar arasındaki mesafe, yarı resmi iş yapıldığını gösterir.

Kamu Alanı: Üç metreden daha ötesi. Tam olarak bir konuşmacının bir toplantıdaki sesleniş mesafesi.

Dokunuş: İşyerinde dokunuş çok duyarlık taşıyan bir konudur. Konuşurken karşısındakine içgüdüselce dokunan sıcak ve cana yakın insanlar soğuk tiplere sıkıntı verebilir. Acil bir durum yoksa iş dünyasında el sıkışmayla sınırlı tutulmalıdır.

İş Dünyasında El Sıkışma: İyi el sıkışmak yaşamsal öneme sahiptir. Her uygun düştüğü anda "gülümseme - göz teması - el sıkışma "alışkısını özgüvenle yerine getirdiğinize emin olun.

- Uygun gülümseme: İçten, aşırı sırıtmadan, af diler gibi değil

- Göz teması: Beş ile on saniye sürmeli.

- Kuru avuç içi: Terli yada yapışkan, çok sıcak yada çok soğuk olmamalı.

- Yumuşak ten: Pürüzlü yada nasırlı olmamalı.

- Sıkış sertliği: Kırarcasına yada tüy gibi olmamalıdır.

- Süre: Ortalama iki ile beş saniye, sekiz ile dokuz saniyeyi geçmemelidir.

- Uygun sıkış tarzı: Karşılıklı tam kavrayarak düz eşit sürülerek.

- Duruş: Hafif öne eğilerek.

Olumlu İşaretler Olumsuz İşaretler

Mekanı iyi kullanmak Mekanı iyi kullanmamak

Kıpırdamamak Sinirli tavırlar

Rahat bir şekilde durmak Ele durmadan bir şeyler almak

Asimetrik oturmak Fazla el kol hareketi yapmak

Göz teması Yüze dokunmak

Bakımlı avuç içleri Yumruklarını sıkmak

Profesyonel Bir İmaj Oluşturmak

Her zaman iyi giyimli ol, dilenirken bile. ( Hindu Atasözü)

Profesyonel giyim yoluyla iletişim tarzı müşterilere uzanan bir köprü de olabilir. Onlarla aranıza giren bir engelde " Eğer mesajı taşıyanı sevmezlerse mesajı da almayacaklardır."

Doktorların yaşamaya alıştıkları korkunun üç temel nedeni;

1-Dava edilebilir korkusuyla hataları için özür dilemeyi başaramamaları.

2-Hasta başındaki tavırları- insanlarla ilişki ya da iletişim becerileri çoğu vakada yetersizdir

3-Hastalara ve astlarına karşı kaba ve sert olan kibirli mesafeli üst düzey doktorların kurduğu "rol modeli" genç doktorların kendine örnek alması.

Profesyonel Etki

Yeterlik: Şunları analiz etmek yararlı olacaktır. Hangi konuda üstünsünüz? Hangi konuda iyisiniz? Hangi konuyu az çok becere bilir siniz? En çok ağırlık vermeniz gereken alan üstünlük taşıdığınız alandır.

Güvenirlik: İşi yapabilecek gibi görünmek. Uzmanlık alanınızın gerektirdiği dili ve terimleri doğru kullanıyormusunuz? Bunu şaşırtmak, sıkmak kafa karıştırmaktan ziyade bilgilendirmek amacıyla mı kullanıyorsunuz?

Denetim: Duyguların, Huyların ve Göz yaşlarının denetlenmesi. Öfkenizi sergilerseniz bir özgüven yoksunluğunu açığa vurur başkalarının size duyduğu güveni yitirirsiniz.

Özgüven: Özgüven insanın içinden gelir ve kendini dışarda gösterir.

Özgüvenin dik durmak ve rahat soluk alıp vermek gibi fizyolojik işaretleri vardır.

Tutarlık: Bir imajın etkili olabilmesi için tutarlı olması gerekir.

İmaj Kırıcılar:

Üzerinde sloganlar olan rozetler, küçük tepe perukları, sloganlı tişörtler, balıkçı kazaklar, spor ayakkabıları, deri veya süet pantolonlar, ütü çizgisi bozuk pantolonlar, naylon gömlek altına çizgili fanila, takım elbise ile spor ayakkabılar, bayağı kravat, yaka cebinde bir...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İmaj Faktörü
« Posted on: 25 Nisan 2024, 10:35:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İmaj Faktörü rüya tabiri,İmaj Faktörü mekke canlı, İmaj Faktörü kabe canlı yayın, İmaj Faktörü Üç boyutlu kuran oku İmaj Faktörü kuran ı kerim, İmaj Faktörü peygamber kıssaları,İmaj Faktörü ilitam ders soruları, İmaj Faktörüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes