> Forum > ๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ > Semerkand Aylık Tasavvuf Dergileri > Binbir Damla > Zekeriyya Ensarî
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Zekeriyya Ensarî  (Okunma Sayısı 1802 defa)
25 Temmuz 2011, 01:56:44
Zehibe

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 31.681



Site
« : 25 Temmuz 2011, 01:56:44 »



Binbir Damla


Aralık 2009 132.SAYI


Yusuf YAVUZ kaleme aldı, BİNBİR DAMLA bölümünde yayınlandı.

Zekeriyya Ensarî

Şafiî mezhebine bağlı fıkıh alimi ve büyük velilerden Şeyhülislâm Ebu Yahya Zekeriyya el-Ensarî (ö. 926/1520 - Kahire), çeşitli ilimlerde birçok eser bırakmış, önde gelen bir mutasavvıftır. Eserleri içinde basılmış bulunan Kuşeyri Risalesi şerhi “Netâicü’l-Efkâr” ve iki ciltlik bir fıkıh kitabı olan “Fethü’l-Vehhâb” pek değerli eserlerdir.

Onun meşhur talebelerinden Abdülvehhab Şaranî diyor ki:

Bu zatın yanında yirmi yıl hizmet ettim. Hiçbir zaman boş bir halini ve lüzumsuz bir tavrını görmedim. Çok ilerlemiş yaşına rağmen farz namazların sünnetlerini de ayakta kılar, “nefsimi tembelliğe alıştırmam” derdi. Birisi gelip de yanında uzunca konuşmaya başlarsa “Çok uzatma, vaktimizi harcıyorsun..” derdi. Yemekte bir ekmeğin üçte birinden fazla yemezdi. Bazan başım ağrıyınca “İlimle şifaya niyet et.” derdi; ben de öyle niyet edince derhal başımın ağrısı geçerdi.

Kendisi şöyle anlatmış: Bir Ramazan ayının son on gününde itikâfa girmiştim. Şamlı bir şahıs yanıma gelerek gözlerinin kör olduğunu ve açılması için kendisine dua etmemi istedi. Ben de onun için Allah’a dua ettim. Duamın kabul gördüğünü anlamıştım. Ona dedim ki: “Gözlerinin açılmasını istiyorsan buradan gitmen gerekir.” Çünkü halk arasında duası makbul biri olarak bilinmek istemiyordum. Adam Mısır’dan ayrılıp gittikten sonra Gazze’de gözleri açılmış, bana da bir mektup yazarak durumu bildirmişti.

Şaranî der ki: Bir gün onun yanında Buharî şerhini okuyordum. Bana dedi ki: “Dur hele, bana dün gece gördüğün rüyayı anlat.” Ben o gece şöyle bir rüya görmüştüm: Kendisiyle ipek yelkenli bir gemideydik. İmam Şafiî bir köşede oturuyor, şeyh de onun solunda duruyordu. Ben İmam Şafiî’nin elini öptüm. Gemi meyveli ağaçların bulunduğu bir adaya geldi.

Bunları dinleyen Ensarî dedi ki: “Rüyan doğruysa ben İmam Şafiî’nin yakınına gömüleceğim.” Şeyh hazretleri vefat ettiği zaman -yüz yaşını geçmişti- İmam Şafiî’nin türbesine uzak olan Babunnasr’da kabri hazırlanmıştı. Fakat Mısır Emiri cenazeye katılmak istediğini ama rahatsız olduğu için oraya gelemeyeceğini bildirince, tabutu onun bulunduğu yere taşıdılar. Orada namazı kılınan Ensarî hazretleri, Karafe mezarlığında İmam Şafiî’nin karşısına gömüldü. et-Tabakâtü’l-Kübra, s. 452-55.

Zenbilli Ali Efendi

Osmanlı alimlerinin en meşhurlarından Zenbilli Ali Cemali Efendi (ö. 932/1526), II. Bayezid, Yavuz Selim ve Kanunî dönemlerinde toplam yirmi dört yıl şeyhülislâmlık yapmıştır. Kendisinden fetva soranlara kolaylık olması için evinin penceresinden bir zenbil sarkıtır, suali olanlar sorularını bir kağıda yazıp zenbile bırakır ve ipini kımıldatırlardı. O da zenbili yukarı çekip soruların altına cevabını yazdıktan sonra tekrar aşağı sarkıtırdı. “Zenbilli” denmesi bundandır. Yanlışlığını farkettiği zaman padişahın sert icraatlarına da karşı çıkmıştır. Bir defa Yavuz Sultan Selim, Topkapı Sarayı hazinesinde görevli yüz elli kişi için bazı hatalarından dolayı idam kararı vermişti. Zenbilli Ali Efendi bu karardan haberdar olunca vezirlerin toplandığı Divan-ı Hümayün’e koştu ve sultanla görüşmek istediğini söyledi. Görüştüler ve padişah tarafından saygıyla karşılandı. Zenbilli, Sultan Selim’le başbaşa konuştu:

– İşittik ki günahsız yüz elli kişinin idamını emretmişsiniz. Bu işi yaparsanız büyük günaha girersiniz. Zira bunların katli şer’an caiz değildir. Fetva ehlinin vazifesi ise padişahın ahiretini korumak, onu hatalı işlerden sakındırmaktır, dedi. Padişah ise buna hiddet ve şiddetle karşılık verdi:

– Senin bu sözlerin saltanat işlerine taarruzdur. Padişahlar ile emir ve yasaklar konusunda konuşmak edebe uygun değildir, dedi. Zenbilli cevaben:

– Benim yaptığım saltanat işine karışmak değil, senin ahiret işinle ilgilidir. Bunu yapmak da benim aslî vazifemdir. Eğer o kişileri bağışlarsan ne güzel. Eğer onları cezalandırırsan ahirette ceza görürsün, dedi.

Bu sözlerden etkilenen padişah, “onları affettim” dedikten sonra aralarında biraz daha sohbet ve konuşma devam etti. Zenbilli kalkıp çıkarken:

– Padişahım, gerçi onların hatasını ahiretiniz için bağışladınız. Fakat o kişilerin işsizlikten el açıp dilenmeye muhtaç kalması saltanatınıza yakışır mı? Tekrar vazifelerine iade etmeniz gerekir, deyince padişah:

– Bu da kabul. Fakat hizmet kusurları için tazir (azarlama) ile cezalandıracağım, dedi.

– Tazir cezası padişahın takdirine kalmıştır. Bağışlamayı kabulünüz bize yeter, diyen Zenbilli, padişaha teşekkür ederek yanından ayrıldı.

İpek satışının yasaklandığı bir sırada, bu yasağa uymayan dört yüz tüccarı idam etmeye karar veren Sultan Selim, Zenbilli’nin ricasıyla onları da bağışlamıştır. Hadâiku’ş-Şekâik, s. 302-308.

Şaban-ı Velî

Anadolu velilerinden Şaban-ı Velî hazretleri, Kastamonu’-nun Taşköprü kazasında doğmuş (905/1499), Kastamonu merkezinde vefat etmiştir (977/1569). Küçük yaşta anadan ve babadan yetim kalmış, şefkatli bir kadının himayesinde evlatlık olarak bakılıp büyütülmüştü. İlk öğrenimini Taşköprü ve Kastamonu’da yaptıktan sonra yüksek dinî tahsilini İstanbul’da tamamlamıştır.

İstanbul’dan memleketine dönerken Bolu’da bir ağaç altında birkaç kişinin oturmakta olduğunu görünce, arkadaşlarıyla beraber biraz dinlenmek için bu kişilerin yanına varırlar. Meğer Hayreddin Tokadî hazretleri bu zatlardan biri imiş. Sohbet sırasında Şaban-ı Velî hazretlerine bir ayet-i kerimenin manasını sorar.

Şaban Efendi kendi ilmî kudretine göre farklı yönleriyle manalar verir. Hayreddin Efendi de bir mana verir ve tafsilatıyla izah eder. Şaban Efendi bu açıklama karşısında söyleyecek söz bulamaz. Çünkü onun verdiği bu mana, kendi okuduklarından daha yüksek şeyler dile getiriyordur.

Ayrılma zamanı gelince Şaban Efendi arkadaşlarına; “Ben gidemeyeceğim, bu zattan ayrılamayacağım; size uğurlar olsun..” der ve Hayreddin Efendi hazretlerinin irşad halkasına katılarak onun yanında kalır. Nice sonra Kastamonu’ya döner.

Şaban-ı Velî hazretleri Kastamonu’da halkı irşadla meşgul olduğu sıralarda hıristiyanın biri çok fakir ve muhtaç bir duruma düşer. Geçimini sağlamaktan aciz kalınca hırsızlık yapmaya karar verir. Kastamonu’da faaliyet gösteren bir hırsızlık çetesine katılmak için müracaat eder. Çete elemanları ise: “Seni kabul ederiz ama bir teklifimiz var. Şurada bir tekke var; o tekkenin şeyhinin odasında çok kıymetli bir iskemle duruyor. Onu alıp bize getirmelisin.” derler.

Daha önce de hırsızlar bu değerli iskemleyi çalmak için çok uğraşmışlar, fakat buna bir yol bulamamışlardır. Sonunda bu işi o fakir hıristiyanın üstüne yıkıvermişler. Hırıstiyan da kırk gün boyunca onu çalmak için uğraşmış fakat o da bu hırsızlığa muvaffak olamamıştır. Bu işten haberi olan Şaban-ı Velî; “Onun hidayet vakti gelmiştir.” der. Hırıstiyanı onun huzuruna getirirler ve orada imanla şereflenir. Sefine-i Evlya, 3/511-16.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Zekeriyya Ensarî
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:35:50 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Zekeriyya Ensarî rüya tabiri,Zekeriyya Ensarî mekke canlı, Zekeriyya Ensarî kabe canlı yayın, Zekeriyya Ensarî Üç boyutlu kuran oku Zekeriyya Ensarî kuran ı kerim, Zekeriyya Ensarî peygamber kıssaları,Zekeriyya Ensarî ilitam ders soruları, Zekeriyya Ensarîönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes