๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 20 Temmuz 2009, 19:41:47



Konu Başlığı: Yontma Taş Çağı'nın izi korunacak
Gönderen: Eflaki üzerinde 20 Temmuz 2009, 19:41:47
Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sindel köyü yakınında bulunan ve Paleolitik Çağ'a (Yontma Taş Çağı) ait olduğu tahmin edilen insan ve hayvan ayak izlerinin koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/789320090720030312634.jpg)


İl Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa'nın tarihte çok sayıda medeniyete beşiklik ettiğini belirtti.

Sindel köyü yakınlarında, varlığı 1969 yılında fark edilen ayak izlerinin dünyada başka örneği bulunmadığını kaydeden Karaköse, şöyle konuştu: ''26 bin yıl öncesine ait fosil ayak izlerinin bir kısmı geçmiş yıllarda alınarak Maden Tetkik Arama (MTA) müzesine götürüldü. Bir kısmı da doğal haliyle toprağın üzerinde duruyor. Bunun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ve Kula Belediyesince Kula Volkanik Alan Jeopark Düzenlemesi çalışmaları başlatıldı. Türkiye'de ilk kez uygulanacak bu proje hayata geçirilirse Kula ve civarındaki tarihi eserlerle birlikte ilk insana ait olduğu düşünülen fosil ayak izleri koruma altına alınacak. Bu sayede izler hem ziyaretçilere açılacak hem de tahrip edilmesi önlenecek.''
 Sindel köyü muhtarı Bekir Hoca ise köyün Çakallar Tepesi civarında bulunan ve Paleolitik Çağ'dan kaldığı belirtilen ayak izlerinin ziyaretçiler tarafından tahrip edildiğini, bazılarının da çalındığını iddia etti.

Anadolu'da bilinen ilk insanlara ait olduğu düşünülen fosil ayak izlerinin iyi korunamadığı için yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Hoca, şunları söyledi: ''Araştırmalara göre, ayak izlerinin bulunduğu Çakallar Tepesi'nin karşısında Divlit volkanik yanardağı bulunuyor. Zamanında bu yanardağ patlamış. Buradan fışkıran lavlar Çakallar Tepesi'ne kadar gelmiş. O dönemlerde bu bölgede yaşayan insanın lavların üzerinden geçerek Gediz Çayı yönüne doğru gittiği anlaşılıyor. Killi, ıslak çamur tabakasında oluşan izler, sıcak volkan küllerine maruz kalması neticesinde tuğla gibi pişerek binlerce yıldır şekillerini muhafaza etmiş. Ayak izleri 1969 yılında MTA prospektörlerinden (arazide ekonomik değeri olan mineralleri belli bir teknikle arayan kişi) Mustafa Çelik tarafından bulunmuş. Ancak o tarihten bu yana bölge koruma altına alınmadığı için ayak izlerinin çoğu tahrip oldu. Bazıları da çalınmış. Buradaki ayak izlerinin bazı illerde görüldüğü yönünde duyumlar da alıyoruz.''