๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Mumine üzerinde 03 Kasım 2010, 18:30:05



Konu Başlığı: Windows için 3 masaüstü alternatifi
Gönderen: Mumine üzerinde 03 Kasım 2010, 18:30:05
Tema ya da duvar kağıdı değil, Windows ile etkileşiminizi değiştirecek 3 masaüstü alternatifi!
(http://www.chip.com.tr/images/content/20100630230143.jpg)
Masaüstüne farklı bir duvar kağıdı koymak ya da tema değiştirmek artık sizin için yeterli değilse, masaüstünü tamamen değiştirin!

Bu 3 ücretsiz uygulama, farklı tarz ve seviyelerde masaüstü kullanım tecrübenizi değiştirecek...

BumpTop

Masaüstünün neredeyse hiç değişmeyen özelliği 2 boyutlu bir ortam olmasıdır. Ancak BumpTop bunu değiştirerek masaüstünüzü 3 Boyutlu ve daha eğlenceli bir hale getiriyor.

Bunun için geriye doğru bir oda şeklinde sanal 3D bir ortam oluşturuyor ve bu yüzeyleri düz birer masaüstü parçası gibi kullanmayı sağlıyor.

Klasik Windows masaüstünden kurtuldunuz gibi!

BumpTop: Artılar ve eksiler

Bu masaüstünde kullandığınız komutlar normal Windows'ta olduğu gibi geçerli.

Üstelik 3. boyutun desteklenmediği durumlarda normal ortama dönüyor. İmleç ile dokunarak ikonları itebiliyorsunuz ve sürüklenip birbirlerine bile çarpıyorlar. Masaüstünüz cidden canlanıyor.

Dokunmatik ekranlarda el hareketlerini de algılayarak daha kullanışlı hale geliyor. İkonları yığın haline getirebilmek, Windows sağ tık menüsüne CTRL+tık ile erilebilmek, lasso seçim ve klasör özellikleri de masaüstü deneyimini geliştiren özellikler arasında.

Üstelik bu 3D masaüstünün farklı yüzeylerine RSS beslemelerini, Facebook, Twitter ve e-postaları otomatik göstermek üzere ayar yapabilirsiniz.

Ancak eksileri de yok değil, bol dosya içeren klasörlerde liste görünümü örneğinde olduğu gibi normal masaüstüne dönüşler, ikonların 3D olmaması gibi 'keşke' dedirten eksiklikler mevcut. Yine de kullanmaya değer bir alternatif, artık Google tarafından alındığı için kullanabilmek için önceden kalan ya da satın alınan kodlara ihtiyacınız olacak.

Litestep: Özelleştirin!
LiteStep inceleyeceğimiz ikinci masaüstü alternatifi ve gerçekten de çok gelişmiş bir uygulama.

Windows Shell'in yerini tamamen alan bu uygulama, Windows arayüzünü kökten değiştiriyor. Adeta yeni bir işletim sistemi kullanmak gibi... Ama aslında Windows mimarisi aynı kalıyor.

LiteStep ile açık kaynak kodlu modüller indirebilir, işletim sisteminin arayüzüne farklı yetenekler kazandırabilirsiniz.

Masaüstü kullanımında gereken bütün alt menülerdeki hareketleri ikonlar haline getirebilirsiniz. Kısayollar yerine menülerden oluşan bir arayüz tasarlayabilirsiniz.
(http://www.chip.com.tr/images/content/20100630232320.jpg)

Neler yapabilirsiniz? artılar ve eksiler
(http://www.chip.com.tr/images/content/20100630232645.jpg)

Farklı tıklama menüleri ve bu derin özelleştirme, kökten değiştirme imkanlarıyla çok ciddi bir uygulama.

Temalar, modüller ve duvar kağıtları da oldukça zengin ve kurulumları kolay. Zip dosyası indirip programın içerisine atmak yeterli. Ama özelleştirmesi vakit alıyor. Üstelik alttaki işletim sistemi hala Windows ve LiteStep ne oyunları ne programları bozmuyor.

En büyük eksiği ise Windows 7 altında çalıştırmaya kalktığınızda sorun çıkartması oluyor. Ayrıca ilk kurduğunuzda zorlanabilirsiniz, öğrenmeniz ve alışmanız zaman alacaktır. Ayrıca çok sık olmasa da arada çökmelere sebep olabiliyor.

Rainmeter ile tanışın
(http://www.chip.com.tr/images/content/20100630233024.jpg)

Rainmeter çok etkileyici bir Windows masaüstü aracı. Olan masaüstünün üzerine geçirilen ve özelleştirilebilen bir giysi gibi.

LiteStep'in aksine Windows grafik arayüzün yerini almıyor. Sayısız widget yani küçük masaüstü uygulamasını sunuyor.

Kullanıcılar bu widgetları kullanarak olan arayüzün üzerine bir katman olarak giydirilen bu uygulamalar sayesinde Windows'u çok daha ileri seviyede kullanabiliyor. Bu mantık çerçevesinde Başlat çubuğu başta olmak üzere ne görev çubuğunu ne de standart Windows kullanışlılığını kaybetmemiş oluyorsunuz.

Eğer hoşunuza gitmezse temaları, skin'leri ve parçaları özelleştirerek istediğiniz gibi bir görünüm oluşturmanız mümkün.

Rainmeter'in avantajları ve dezavantajları

(http://www.chip.com.tr/images/content/20100701000205.jpg)

Rainmeter'ı kurması ve kullanması son derece kolay. Programı çalıştırıp ekrana araçların gelmesini izliyorsunuz.

Bazı görünüm ayarlarını yapmak oldukça kolay olmasına karşın, detaylı değişikliklere girişmek gerçekten de zor. Widgetları ekranda sürükleyip bırakıp estetik ve kullanım kolaylığı sağlamak, çoğu kullanıcının yetineceği özellikler.

Farklı tema ve skin'leri harmanlamak ve ayarlamak da kolay. Ancak Rainmeter materyallerini internet üzerinde toplu olarak bulabileceğiniz merkezi bir site yok.

Yeni başlayanları zorlayacak ayarları ve dosyaların kurulum sırasında elle doğru yerlere taşınması zorunluluğu da Rainmeter'ı birazcık korkutucu hale getiriyor. Bütün bunlara karşın kurup kullandığınızda çok etkileyici bir masaüstüne kavuşuyorsunuz.