๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 07 Ekim 2011, 18:28:43



Konu Başlığı: Türkiye bilişimde de kıtaları birleştiriyor
Gönderen: Sefil üzerinde 07 Ekim 2011, 18:28:43
Türkiye bilişimde de kıtaları birleştiriyor
(http://medya.zaman.com.tr/2011/10/07/cebit.jpg)
CeBIT Bilişim Eurasia, kapılarını 12. kez teknoloji severlere açtı. Türkiye'nin, Asya, Afrika ve Avrupa'nın kesişen noktasında, bilginin toplanıp dağıtıldığı bir merkez haline geldiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım "Artık bilişim yollarının birkaç şeritli değil, çok şeritli hale gelmesi lazım." dedi.

Avrasya'nın bir numaralı bilgi ve iletişim teknolojileri fuarı CeBIT Bilişim Eurasia, 2011 yılında da bilişim sektörünün buluşma noktası olmaya devam ediyor. Hemen her sektörde yeni iş alanlarının açılması ve sektörün büyümesini sağlayan bilişim ile ülkeler de kısa sürede büyük yol kat ediyor. Bulunduğu coğrafyada teknolojiyi kısa sürede benimseyen Türkiye'de mobil uygulamalarla çevre ülkelere örnek oluyor. Türkiye'nin artık bir geçiş ülkesi olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "3 kıtayı birleştiren Türkiye, şimdi artık iletişimde de 3 kıtayı birbirine bağlayan konuma sahip. Asya, Afrika, Avrupa'nın tam kesişen noktasında, bilginin toplanıp dağıtılacağı önemli bir merkez haline geliyor." dedi. Yıldırım, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasia ve CeBIT Sinerji Zirvesi'nin açılış töreninde, sadece bir yıl içinde Türkiye'deki bilgi dolaşım trafiğinin 17 kat arttığını söyledi. Önümüzdeki 5 yıl içinde 66 kat ve üzerinde bir artış bekleniyor. Yıldırım'a göre bu şu anlama geliyor: "Artık bilişim yollarının birkaç şeritli değil, çok şeritli hale gelmesi lazım. " Türkiye'nin 2002'de yurtdışı çıkış hızının 7 GB saniye iken, şimdi 1000'e çıktığını ancak bu, hızın da yetmediğini kaydeden Yıldırım, tüketicilerin hızın artırılması yönünde beklentileri olduğunu söyledi ve ekledi: "10 yıl içinde 7'den 15'e çıkarırken 'ne yapacağız bu kadar hızı' diyenler bugün 1000'i görünce 'daha hızlı olması lazım' diye bize sitemde bulunuyorlar. Bilişim alanında tahminler, hedefler çok uzun vadeli yapılamıyor. Biz 2023 hedefleri koyduk, aradan bir yıl geçti, bu hedeflerin çok farklı noktalara gittiğini görmeye başladık. O bakımdan bilişimle ilgili hedeflerimizi, yapacaklarımızı öyle 3 yıllık, 5 yıllık, 10 yıllık planlarla değil, belki aylık, günlük planlarla takip etmek, yani bir hedef silsilesinden bir eylem planına dönüştürmek mecburiyetimiz var.''

Bakan Yıldırım, e-devlet uygulamalarında Türkiye'nin çok hızlı mesafe aldığını, bugün 300 farklı iş kaleminin e-devlet portalından takip edilebildiğini, günlük kullanıcı sayısının 3 milyona yaklaştığını ama Türkiye'nin internet kullanıcısı sayısı 45 milyon olduğu düşünülürse, burada daha ne kadar mesafe alınması gereğinin ortaya çıkacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da şehirlerin marka değerlerini artırmak için gerçekleştirdikleri TAKBİS Projesi'yle Türkiye'yi çok daha iyi planlamak, şehirlerimizi çok daha güzel duruma getirmek, marka değerini artırmak ve hangi şehirde hangi bölgede 'ne yapılabilir'i projelendirmek için en iyinin peşinde olduklarını söyledi.

İstanbul'un elektromanyetik sicili temiz

Bilişim Fuarı'nda baz istasyonlarının İstanbul ili ölçüm sonuçları açıklandı. Elektromanyetik yoğunluk haritası, ortamdaki tüm verici istasyonlarından gelen elektrik alan değerleri ölçülerek hazırlandı. İstanbul genelinde 17 bin 251 baz istasyonu bulunurken, gerçekleştirilen ölçüm sayısı 712 bin 399 oldu. İstanbul'daki elektromanyetik alan yoğunluğunun, radyo-TV vericilerinden, yüksek gerilim hatlarından ve sanayi kuruluşlarından kaynaklandığı belirtildi. Yine fuarda SoftTech tarafından otistik çocuklar için planlanan "Sihirli Eller" yazılımı tanıtıldı. Yazılım, hareketle algılama sistemi adı verilen gelişmiş bir teknoloji içeriyor.

ZAMAN