๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 18 Aralık 2011, 00:35:50



Konu Başlığı: Türk akademisyenden küresel ısınmaya çözüm
Gönderen: Sefil üzerinde 18 Aralık 2011, 00:35:50
Türk akademisyenden küresel ısınmaya çözüm

İnönü Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kemal Duruhan, duru sudan elektrik enerjisi üretimini öngören projesiyle, fosil atıkların küresel ısınmaya etkisini önemli ölçüde azaltmayı amaçlıyor.

Duruhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada elektrik üretiminde su rezervlerinin çok yaygın olarak kullanılmadığını belirtti. Türkiye'de de dünyadakine benzer bir durumun söz konusu olduğunu vurgulayan Duruhan, elektrik enerjisi üretiminde dünyadaki akarsu rejimlerinin kısıtlı olması nedeniyle su payının yüzde 17, doğal gaz payının yüzde 45-50, kömür payının yüzde 25-30, petrol payının da yüzde 5'ler civarında olduğunu dile getirdi.

Elektrik üretiminde fosil atıkların artmasıyla küresel ısınmanın da önemli ölçüde hızlandığına işaret eden Duruhan, ancak suyun elektrik üretiminde kullanılmasıyla bunun önüne ciddi anlamda geçilebileceğini vurguladı.

-Tazyik elektriğe dönüşecek-

Çizdiği düzeneklerin çalışma sistemiyle ilgili bilgi veren Duruhan, düzeneklerin temelinde duru suyun basınçlı hava ve tazyikle sirküle edilerek elektrik enerjisine dönüştürmesinin yer aldığını anlattı.

Durgun su zeminine kurulan sistemde altta ve üstte bulunan su kütlelerinin bir boruyla birleştirilerek iki tarafa doğru yapacağı basınçla hem yukarıdaki suyun aşağı, hem de aşağıdaki suyun yukarıya doğru akmasının sağlanacağını kaydeden Duruhan, böylece aradaki tazyikten elektrik elde edileceğini belirtti.

Doğal su döngüsüyle çalışan düzeneklerin üretilen enerjinin de az bir kısmını kullandığını dile getiren Duruhan, basit bir mekanizmayla çalışan düzeneklerin maliyetlerinin de çok yüksek olmayacağını düşündüğünü söyledi. Duruhan, düzeneğin mühendisler ve iş adamlarınca geliştirilerek kullanıma sunabileceğini ifade etti.

-Temiz bir gelecek için-

Çalışmasının elektrik enerjisinin üretiminde su payını yüzde 90'lara varan oranda artırabileceğine dikkati çeken Duruhan, göl, deniz, gölet ve hatta havuzlardaki sularla elektrik enerjisinin üretilebileceğini kaydetti.

Projenin durgun sulardan faydalanmak suretiyle geliştirdiği düzeneklerden oluştuğunu ifade eden Duruhan, proje kapsamında çizimini yaptığı düzeneklerin evlerde ısınma ve aydınlanmada, fabrikalarda, arabalarda ve gemilerde dahi elektrik ihtiyaçlarında kullanılabileceğini söyledi. Duruhan, şöyle devam etti:

''Böylece fosil yakıtlar devre dışı bırakılarak insanoğlu için temiz bir geleceğe ulaşmayı hedefliyoruz. Duru suyla elektrik üretimi sayesinde arabaların egzoz gazları, fabrika dumanları gibi sera etkisinin yol açtığı küresel ısınmanın önüne geçilebilecek. Gelecek nesiller ve insanlık için daha temiz bir dünya bırakılabilecek.''

-HES'lere gerek kalmayacak-

Geliştirilen düzeneklerin duru suyu, elektrik enerjisine çevirerek üretim sağlayabileceğini vurgulayan Duruhan, şöyle konuştu:

''Proje hayata geçirildiğinde nükleer santrallere, hidroelektrik santrallerine, doğal gaz, kömür ve petrolden elektrik enerjisi üretmeye, bunları ısınma, aydınlanma ve ulaşımda kullanmaya bile gerek kalmaz. Hatta bunlar için kurulan barajları bile küçültüp tekrar nehir haline döndürüp geri kalan topraklardan faydalanabiliriz.''

Türkiye'nin dört bir yanının sularla çevrili olduğuna dikkati çeken Duruhan, açık ve kapalı düzeneklerin bu suları döngüye çevirip bundan elektrik enerjisi elde edilir hale getirilebileceğini vurguladı.

Duruhan, ''Bunlar bir felsefeci eliyle henüz tasarım halinde. Gerçek verim bu tasarımların 3 boyutluya çevrilip aletlerin üretilmesinden sonra elde edilecek. Fakat biz bu tasarımların daha sonra düzenekler halinde çalışabileceğini ve bunlardan verimli ve ucuz şekilde enerji elde edilebileceğini öngörüyoruz'' diye konuştu.

-Geliri ''Buluş Okulu'' için harcanacak-

Bu düzeneklerin hayata geçirilmesinin hem toplumlar hem de insanlık için büyük yararları bulunduğuna dikkati çeken Duruhan, en önemli kazancın temiz bir dünya olacağını kaydetti.

Düzeneklerin Van ve Salda gölleriyle, tüm denizler, akarsular ve yapay havuzlarda kurulabileceğini anlatan Duruhan, düzeneklerin minik boyutlarının evler, apartmanlar, siteler, gemiler ve arabalarda da kullanılabilecek çeşitlerini yaptığını belirtti.

Projenin elektrikli arabalarının yaygınlaşmasının yanında ciddi anlamda ekonomik getirileri de olabileceğini vurgulayan Duruhan, projelerin hayata geçirilmesiyle elde edilecek gelirin de hayalini kurduğu, insan sağlığına hizmet eden projelerin üretileceği ''Buluş Okulu'' çalışması için harcanabileceğini bildirdi.

zaman