> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri > Tarihin en kötü 10 klavyesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tarihin en kötü 10 klavyesi  (Okunma Sayısı 1151 defa)
07 Eylül 2009, 15:54:55
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 07 Eylül 2009, 15:54:55 »



Klavyeler bilgisayarlar için yapılan öncelikli giriş birimleridir. Ve bu ürünleri üreten firmaların ne kadar basit hatalar yaptıklarına inanamayacaksınız.


Tarihin en kötü tasarımlı klavyelerini listelendi. Geçmişten günümüze milyonlarca klavye kullanıcılara hizmet etti. Bunların bazılarının tasarımları hatalıydı bazılarında ise yazı yazmak bir işkenceydi.

Klavyelerin iyiliğini belirlemek için dört ana etkene bakılır. Bunlar his, yerleşim, özellikler ve klavye hakkındaki kullanıcı yorumları. Aşağıdaki ürünler tarihin 10 kötü klavyesi olarak gösteriliyor. Bu ürünlerin hepsi 1970'ler ve 1980'lerde üretilmiş. Bu klavyelerin hepsi kötü üne sahip olsa da gelecekte üretilecek klavyeler için iyi bir örnek oldular. Şimdi onuncu sıradan başlıyoruz.



10- Commodore 64 (1982)

Commodore 64 milyonlarca insanın genç hafızalarında büyük bir adım olarak kaldı. Fakat ürünün klavye dizaynı daha önceki Commodore'un VIC-20 ürünü ile aynıydı ve oldukça acemiydi. Klavye üzerine kısa bir bakış onun üç ana hatasını hemen ortaya çıkarıyor. Klavye gözle görülür biçimde karmaşıktı ve her bir tuş üzerinde birçok sembol bulunuyordu. İkinci olarak anti ergonomik bir yapıya sahipti ve 2 inç yüksekliğiyle daktilocuların bileklerini oldukça zorlamasına sebep olurdu. Ve klavyedeki yerleşimin kötü olmasından dolayı nümerik bölüme fakir bir yer ayrılmıştı.


Örneğin, Home/Clear tuşları direk olarak Delete (Backspace) tuşunun sonunda yer alırdı. Bunun sonucunda kullanıcılar kazara ona dokunduklarında ekranın en üst köşesine yedekleme imleci gözüküyordu. Ek olarak, kötü yerleşimin üzerine tuz biber eken bazı tuşların standart olmaması. Bunlar Run/Stop ve Restore tuşları. Neyse ki, C64 sahiplerinin çoğu ürünü oyun oynamak için aldı ve joystick kullandı.

9- Timex Sinclair 2068 (1983)

Bilgisayar sektöründe Sinclair ZX Spectrum oldukça rağbet gördü. Timex'in yıkımı ise Timex Sinclair 2068 olarak bilinen dejenere versiyonu ile oldu. Ürünün en büyük dezavantajı ise zalim klavyesiydi. 2068'in klavyesinde yazı yazmak antrenmansız olarak imkansız gibi gözüküyordu. Bazı tuşlar altı farklı özelliği kontrol ediyordu. Ayrıca Backspace tuşu klavye üzerinde yer almıyordu. Bu hata ilk çıkan bazı bilgisayarlarda da mevcut. Şimdi düşünüyoruz da bu ürünün klavyesini dizayn eden kişiler kullanıcının asla hata yapmayacağını mı farz etti?


8- Commodore PET 2001-32-N (1978)

Commodore PET (model 2001-32-N) Commodore'un ilk PET klavyesi üzerine geliştirildi. Fakat Commodore yerleşimdeki birkaç berbat hatasını devam ettirdi. Birincisi, dizayn hala eskisinin aynı ve Run/Stop tuşları hala Return tuşunun solunda yer alıyordu. Diğeri, çok popüler Backspace eksikliğiydi. Backspace tuşunu kullanmak için manevra yapmanız gerekiyordu. Bunu Shift'e basılı tutarak ve aynı anda nümerik pedin üzerindeki sol/sağ ok tuşuna basarak gerçekleştiriyordunuz.


7- Texas Instruments TI-99/4 (1979)

TI-99/4'ün 1979'da ortaya çıkışı ile entegre edilmiş öncü birim TI'da ortaya çıtı. Ürün 1150 dolardan Pazar sunuldu. Paket içersinde özel monitör ve birde hesap makinesi (lChiclet) bulunuyordu. Ürünün klavyesi küçük harfli yazımları desteklemiyordu. Bu sınır yüzünden Shift tuşu özellik düzenleyici olarak sunuluyordu. Ürünün tipik özelliği plastik yapısıydı. Bu anahtar kombinasyonunun en sinir bozucu tarafı Shift-Q sizi programdan çıkarabilir yada bilgisayarı resetleyebilirdi. Kullanıcıları düş kırıklığının çoğu tuşların yerleşimiydi. Öyle ki bir sayfa yazı için 1 gününüzü harcayabilirdiniz. 99/4'ün yerleşiminde Enter tuşu Shift tuşunun sağında yer alıyordu. Birde klavye spacebar yerine space tuşuna sahipti.


6- Tandy TRS-80 Micro Color Computer MC-10 (1983)

Tandy , Spartan Timex Sinclair 1000'in başarısının kıskançlığı ile MC-10'u 1983'de piyasaya sürdü. Ürün minimal olarak dizayn edildi. Kalvye tuşlarının boyutları oldukça ufaktı ve hemen hemen her tuşun dört farlı özelliği bulunuyordu. MC-10'nun acı çektiren üç ana dizayn hatası bulunuyordu. Break tuşu Backspace tuşunun olması gerektiği yerdeydi. Backspace tuşu yoktu ve sol Shift tuşu var olması gereken yerde yoktu. Control tuşu onun yerini almıştı. Ama en azından bu kez kullanıcılar spacebara sahipti.


5- Atari 400 (1979)

Atari'nin ilk düşük teknolojili kişisel bilgisayarı 8 KB belleğe sahipti ve düzlüğü ile alay konusu olan bir klavyesi vardı. Ama ürünün sağlamlığı kullanıcıların dikkatini çekti ve 1980'lerin başlarında popüler oldu. Gerçek olan ise bir parça membran olan bu klavyenin üretim oldukça ucuzdu. Atari 400'ün tuşları tam olarak düz bir erit üzerinde uzanıyordu. Daktilo etkisinden mahrum klavyeye kullanıcılar düzgün olarak bassa da psikolojik olarak bunu söyleyemeyebiliyorlardı. Atari bunu telafi etmek için kullanıcı herhangi bir tuşa bastığında dahili bir hoparlörle "click" sesi veriyordu. Atari 400 klavyesinin üzerindeki Break tuşu (en az ihtiyaç duyulan tuşlardan biri) tehlikeli olarak sık kullanılan Backspace tuşunun sağına yerleştirilmişti.


4- Timex Sinclair 1000 (1982)

Timex Sinclair 1000 Amerika'da ilk kişisel bilgisayarın temelini sarsarak perakende fiyatı 1000 doların altında piyasaya sürüldü. Siyah-beyaz ekran, ses yok, 2KB bellek ve ince bir klavyeye sahip bilgisayarın klavye tasarımı sıkışık ve oldukça düzdü. Klavyenin küçücük boyutu için Sinclair çoklu bir atama planlayarak her bir tuş için anahtar sözcük verdi. Kullanıcının sadece bir tuşa basması yeterliydi. (örneğin "PRINT" için "P") Yalnızca bir mazosişt Timex Sinclair 1000 üzerinde çalışırken kelime girişimde eğlenebilirdi.


3- Mattel Aquarius (1983)

Şaka. Bu kelime Aquarius bilgisayar deneyimini tam anlamıyla tanımlanıyor. Ürünün klavyesi tam bir facia. Klavyenin içeriğinde tam boyut spacebar yerine zayıf bir space tuşu bulunuyor. Ve tuş öyle bir yerde ki Shift tuşuna gidebilir. Sanırız ürünün tasarımcıları bu tuşa geldiklerinde uyuya kaldı. Aynı zamanda klavyenin içersine akıllıca yerleştirilmiş Reset tuşu ile kullanıcı kaza ile programlamayı darbeliye bilir. Ek olarak Return tuşunun güvenilmez pozisyonu ve sizin sahip olduğunuz en kötü klavyelerden biri bu ürünü en kötü bilgisayarlardan biri yapıyor.

2- Commodore PET 2001 (1977)

Bilgisayarın öncülerinden Commodore rezil klavyeyi icat etti. Her şey PET 2001 ile 1977'de başladı. Bu ürün ilk kişisel bilgisayar girişimlerinden biri. Tarih kaybı Commodore ürkütücü berbat klavye ile orijinal PET ile inşa edildi. Şimdi baktığımızda ürünün klavyesini bi...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tarihin en kötü 10 klavyesi
« Posted on: 25 Nisan 2024, 03:35:48 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tarihin en kötü 10 klavyesi rüya tabiri,Tarihin en kötü 10 klavyesi mekke canlı, Tarihin en kötü 10 klavyesi kabe canlı yayın, Tarihin en kötü 10 klavyesi Üç boyutlu kuran oku Tarihin en kötü 10 klavyesi kuran ı kerim, Tarihin en kötü 10 klavyesi peygamber kıssaları,Tarihin en kötü 10 klavyesi ilitam ders soruları, Tarihin en kötü 10 klavyesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes