๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 10 Eylül 2009, 22:30:05



Konu Başlığı: Sivrisinekleri 'ışık tuzağı' ile avlıyorlar
Gönderen: Eflaki üzerinde 10 Eylül 2009, 22:30:05
Kayseri Erciyes Üniversitesi araştırma ekibi, Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde TÜBİTAK tarafından da desteklenen 'Vektör Sivrisinek' projesini uygulamaya koydu.

(http://image.haber7.com/haber/haber7/photos/912420090910062836167.jpg)

Kayseri Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Araştırma ekibi tarafından Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde bulunan Seylap Deresi'nde uygulanan proje kapsamında, derede çeşitli noktalara 'Işık Tuzağı' adı verilen karbondioksit tuzakları yerleştirildi.

Karbondioksitin cazibesine kapılarak bu tuzaklara hapsolan sivrisinekler, daha sonra laboratuar ortamında incelemeye alınacak. Proje çalışmaları kapsamında Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız'ı makamında ziyaret eden Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Bölüm Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Helmintoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alparslan Yıldırım, projeye ilişkin Yıldız'a bilgi verdi.

Proje kapsamında Orta Kızılırmak havzasında yer alan yerleşim bölgelerinde sivrisineklerden örnekler topladıklarını kaydeden Prof. Dr. İnce, "Projede gece karanlıkta sivrisinekleri toplamakta. Daha sonra toplanılan sivrisineklerin laboratuarlarda teşhisini yaparak, ileri teknik moleküler teşhis yöntemleriyle hangi patojenleri taşıyıp taşımadığına bakıyoruz. Bu çalışma için biz Kayseri bölgesinde ve yöresinde 55'e varan noktada sivrisinek örneklemesi yaptık. Bunun dışında Kayseri civarında özellikle turistik bir bölge olan Ürgüp'te böyle bir örnekleme yapmamız gerektiğini düşündük.

Sivrisinek örneklerini uygun tekniklerle sahadan toplayıp, özellikle insanlarda ve hayvanlarda müşterek seyreden Zoonoz ismini verdiğimiz enfeksiyon yönünden kontrol ediyoruz. Çünkü bu sivrisinekler bilindiği gibi dişileri kan emmekte, erkekleri bitki özsuyuyla beslenmekte. Dişi sivrisineklerin kan ihtiyacı yumurtlama amaçlı, kandan elde edeceği enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Kurduğumuz bu tuzaklarda sivrisineklerin ışığa olan afinitesini ve canlıların çıkarmış olduğu karbondioksit teafinitelerini kullanarak ışın tuzaklarıyla sivrisinekleri toplayıp laboratuarda TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje kapsamında, Zoonotik enfeksiyonlar yönünden kontrol ediliyor, sonuçlarda devletin çeşitli kurumlarına rapor halinde sunuyoruz” dedi.