๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 30 Eylül 2011, 18:21:12



Konu Başlığı: Şarj istasyonları geliyor
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 30 Eylül 2011, 18:21:12
Şarj istasyonları geliyor!

Güneş enerjisiyle çalışan ''elektrik şarj istasyonları' geliyor.

ODTÜ ile Yiğit Akü, yakın gelecekte benzin istasyonları gibi yol kenarlarına kurulumu planlanan ve güneş enerjisiyle çalışan ''elektrik şarj istasyonlarının'' yerli sermaye ve yerli mühendislerle kurulumu için iş birliğine gitti.

Yiğit Akü ile ODTÜ Güneş Enerjileri Araştırma Merkezi (GÜNAM) arasında imzalanan protokolle elektrikli otomobillerin güneş enerjisiyle çalışan akü sistemlerinden, otomobiller için elektrik şarj istasyonları kurulumuna kadar yakın gelecekte ihtiyaç duyulacak pek çok ürünün üretimi için anlaşmaya varıldı.

İş birliği protokolü, Yiğit Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay, ODTÜ GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Raşit Turan'ın katılımıyla ODTÜ GÜNAM'da imzalandı.

İmza töreninin ardından açıklama yapan ODTÜ GÜNAM Müdürü Prof. Dr. Turan, güneş enerjisi teknolojilerinin dünya genelindeki öneminin giderek arttığına işaret etti.

Türkiye'de de yenilenebilir enerjiler konusunda pek çok yasal düzenlemenin yapıldığını anımsatan Turan, ''Türkiye'nin bu konuda çok geri kaldığını hepimiz biliyoruz ancak önümüzdeki yıllarda bu farkın kapacağını düşünüyoruz. Bugün artık pek çok kişi tarafından iddia edilmekte ki güneş enerjisi doğalgazla elde edilen enerjiyle rekabet eder duruma geldi. Türkiye'deki ilk güneş santrallerini, 2012 yılının sonunda görebileceğimizi düşünüyoruz'' dedi.

Güneş enerjisini uygun koşullarda saklayacak ve maliyeti düşürecek yenilikçi batarya sistemlerinin oluşturulması için Yiğit Akü'nün önemli Ar-Ge çalışmaları olduğunu anlatan Turan, şöyle konuştu:

''Bu teknolojik projelerden bir tanesi, şarj istasyonlarının kurulumuna yönelik bir çalışma. Elektrikli araçların üretimi Türkiye'de başladı. İleride bu araçların şarj edilmesi için istasyonlar kurulacak. Türkiye'nin değişik yerlerinde bu istasyonları göreceğiz. Öte yandan güneş enerjisinin şebekeden bağımsız olarak kulllanıldığı her yerde uygun batarya sistemlerine ihtiyaç var. Bütün bu uygulamalar için yeni teknolojileri geliştirmek için Yiğit Akü ile birlikte projeler yürütmek istiyoruz. Böylece hem Türkiye'de hem de dünyada rekabet edebilir, en üst düzeyde teknolojiler ortaya çıkarmayı hedefliyoruz.''

ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay da söz konusu iş birliğiyle üniversitedeki bilginin öncelikle teknolojiye sonra da ekonomik değeri olan ürüne dönüşmesinin sağlanacağını ifade etti.

Üniversitenin stratejileri arasında yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularında araştırmalar yapmasının yer aldığını kaydeden Atalay, ''Amacımız, ODTÜ Teknokentte üretilen bilginin ürüne dönüştürülmesi ve buradan gelen gelirin de yine araştırmaya aktarılması'' dedi.

-''DÜNYAYLA REKABET EDECEĞİZ''-

Yiğit Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender de enerjinin günlük yaşamdaki önemine işaret etti.

Yiğit Akü'nün insan kaynağı ve mevcut iş birlikleriyle dünyayla rekabet edebilir boyutta teknolojiler geliştirmeyi hedeflediğini bildiren Büyükkalender, firmalarının GÜNAM'la yaptığı iş birliği sonunda geliştirilecek ürünlerle global pazarda fark yaratacağını söyledi.

Büyükkalender, iş birliği kapsamında ilk hedeflerinin, elektrikli araçların, hem aracın bir parçası olarak hem de hızlı şarj ya da değiştirme istasyonlarının bir parçası olarak kullanılması yönünde geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

Elektrikli araçlarla ilgili projenin hayata geçirilmesi için sektörden birçok firmayla görüştüklerini bildiren Büyükkalender, şöyle konuştu:

''Hem aracın bir parçası olarak güneş panelinin kullanılmasını hem de elektrikli aracın devreye girdiği anda, araçlar nasıl benzin alma için istasyona gidiyorsa, şarj istasyonlarıyla elektrik şarjının ya da değişimlerde akülerde güneş enerji panellerinin kullanımını hedefliyoruz.

Güneş enerjisi için geliştirdiğimiz bir akümüz zaten var. Fakat bu akümüzü dünya rakiplerinin önüne geçirecek şekilde çalışmalar yaparak mevcut gündüz ışığında kullanılabilen enerjinin, güneş olmadığı zamanlarda da daha uzun ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.''

Ürünlerini yalnız Türkiye için değil Afrika, Latin Amerika gibi dünya pazarları için üretmeyi hedeflediklerini dile getiren Büyükkalender, ''Burada önemli olan dünya çapında sonuçlara ulaşabilmek. Bunu yapabilecek alt yapıyı da görüyoruz. Hem kendi firmamızın yıllardır yaptığı çalışmalar, hem de GÜNAM'ın şu andaki alt yapısı bize global arenada rekabet ve sonuç alma şansımız olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Söz konusu yenilikçi akünün geliştirilme çalışmasının 2014'te sonuçlanacağını bildiren Büyükkalender, uygulamanın da 2015'ten itibaren başlayacağını söyledi.

Büyükkalender, diğer bir iş birliği alanının ''yeşil ev'' projesini günlük yaşamda kullanılabilir hale getirmek için Ar-Ge alt yapısı hazırlamak olduğunu belirtti.