๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 16 Kasım 2011, 15:49:54



Konu Başlığı: Minik hatalar dev felaketler
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 16 Kasım 2011, 15:49:54
Minik hatalar, dev felaketler!

Büyük felaketlere yol açan 5 küçük hata!
 
Bilgisayarlarda yapılan küçücük bir hata, bakın nasıl devasa sorunlara yol açabiliyor!

İş bilgisayarınızda yaptığınız bir hata dolayısıyla oluşan bir sorun, bazen teknik departmanı arayıp, derdinizi anlatıp uğraşmanızı gerektirebiliyor. Ancak bazı zamanlarda sorun bu kadar basit olmuyor ve aynı küçük hatalar şirketlere milyonlarca dolar masrafa ve hatta ölümlere bile yol açabiliyor. İşte bunun 5 örneği.

5. Google yanlışlıkla interneti bloklarsa

Google programcılarından bir tanesi, zararlı web sitesi listesine bir URL yerine yanlışlıkla bir "/" girmişti. Bu ise kısa bir süre için Google'ın her web sitesinin zararlı olduğunu söylemesiyle sonuçlandı. Buna Google'ın kendi sayfaları bile dahildi.

4. Hata mesajları bazen işe yararlar


Therac-25 adındaki bir makine, kanser hastalarına radyasyon vererek hastalıkla savaşıyordu. Fazla radyasyon insan vücudu için zararlı olduğundan Therac-25, bunu engellemek için programlanmıştı. 80'lerin ortalarında bilgisayar donanımı oldukça ilkeldi ve cihazın radyasyon limitleme sistemi bozuldu. Ancak cihaz, iyi tasarımı sayesinde operatörleri uyarabiliyordu.

Ancak hata mesajlarıyla sürekli duran cihaz, giderek kötüleşti. Kılavuzunda ise bu hataların ne olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktu. Bu ise hata mesajlarının yok sayılmasıyla sonuçlandı. Hataların yok sayılması, 100 kişinin fazla radyasyona maruz kalmasına neden oldu ve bu, malesef 3 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

3. Donanma Windows NT yüklerse


ABD donanması, 1996'da milyar dolarlık USS Yorktown adlı gemisini her biri 200MHz işlemciye sahip 27 yeni bilgisayarla yenilemeye karar verdi. Bu dünyanın en gelişmiş gemisi, Windows NT üzerinde çalışıyordu. Ancak işletim sistemi sıkça sorun çıkarıyor ve teknik takımın başını ağrıtıyordu.

Gemi, 21 Eylül 1997'de bir buffer overflow hatasının kurbanı oldu. Bozulan gemi, okyanusun ortasında kalakalmıştı.

2. Sistem operatörü düzeltti, Amerika'nın elektriği kesildi

Indiana'daki bir sistem operatörü 14 Ağustos 2003'de güç akımı izleme aracında küçük bir sorun farketti. Sorunun can sıkıcı bir alarmı etkinleştirdiğini farketden operatör, onu kapattı ve bir daha hiç açmadı.

Beş sat sonra Manhattan'dan kara bir duman yükseldi. Ohio'daki elektrik hatları çalışmıyodu. Birkaç saat sonra sorun Ontario, New York, New Jersey ve Michigan'a da sıçradı. Kanada ve ABD arasındaki uluslararası bağlantılar da ölmüş, 55 milyon kişi elektriksiz kalmıştı.

1. Tarih değişme hattı, F-22 Raptor'leri yendi

66 milyar dolarlık projeyi test etmek amacıyla her biri 150 milyon dolar değerindeki F-22 Raptor'lar, Okinawa'ya doğru uçuyorlardı. Ancak uçaklar uluslararası tarih değişim hattından geçtiklerinde uçaklara bir şey oldu. Bu sadece navigasyon programındaki bir sorun değildi ve tümgeneral Don Sheppard'a göre uluslarası tarih değişim çizgisinde yakıt, iletişim ve navigasyon dahil tüm sistemler çöktü.

Okyanus üzerinde saatlerce yardım bekleyen uçaklar, bir şekilde Okinawa'ya dönmeyi başardılar.