๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 28 Haziran 2011, 02:35:16



Konu Başlığı: Kâğıt bürokrasisi'ne Başbakanlık neşteri
Gönderen: Sefil üzerinde 28 Haziran 2011, 02:35:16
Kâğıt bürokrasisi'ne Başbakanlık neşteri

Başbakanlık, kayıt sırasında öğrenciye evrak kâbusu yaşatan üniversiteleri genelgeyle uyardı. İşlemlerin mümkün olduğunca elektronik ortamda yapılması gerektiği belirtilen genelgede, öğrencilere 'aslını getir, suretini onaylat' gibi engellerin çıkarılmaması istedi.

Başbakanlık, üniversiteye kayıtta işkenceye dönüşen 'kâğıt bürokrasisi'ne el attı. Önceki yıllarda yapılan tüm hatırlatmalara rağmen 127 üniversiteden sadece 54'ünün elektronik sisteme geçtiğini tespit eden Başbakanlık, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ni (ÖSYM), gönderdiği bir yazı ile uyardı. Nüfus cüzdanı fotokopisi, askerlik belgesi gibi kâğıtlar yüzünden 1 milyona yakın öğrencinin cebinden toplam 154 milyon lira çıktığı belirtilerek ÖSYM'nin düzenleme yapması istendi.

Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı, kayıt işlemlerindeki bürokrasiyle ilgili hazırladığı raporu ÖSYM ve YÖK'e gönderdi. Bu çerçevede ÖSYM de Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun kayıtla ilgili bölümlerinde değişikliğe gitti. Örneğin, "Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez." cümlesine, "Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir." ifadesi eklendi. Bu değişiklikle, belgelerin üniversite onaylı suretleriyle kayıt yaptırmanın önü açıldı. Ayrıca, "Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir." maddesi, "Sağlık kurulu raporu veya sağlık durumu beyanı isteyebilir." olarak düzenlendi. Bu düzenlemeyle sağlık raporu yerine sağlık durum beyanı veren öğrenciler hastanelere gidip rapor almaktan kurtulacak.

Yeni değişikliklerle sınav sonuç belgesi, ÖSYM tarafından elektronik sistemle üniversitelere iletildiğinden, üniversiteler artık bu belgeleri istemeyecek. Sadece ÖSYM sınav sonuç belgesinin bilgisayar çıktısının verilmesi yeterli olacak. Bu sayede sınav sonuç belgesinin aslının alınması için ÖSYM'ye gidilmeyecek ve bu belgenin alınması için herhangi bir bedel ödenmeyecek. Öğrencilerin kayıt işlemlerini hızlandıracak değişiklikleri uygulamayan üniversiteler için Başbakanlık ve YÖK devreye girecek.

Belgelerin öğrenciye maliyeti 88 lira

Üniversitelerdeki kâğıt bürokrasisinin öğrenciye maliyeti 88 lira. Başbakanlık, YÖK ve ÖSYM'ye gönderdiği yazının sonunda bu hesapla ilgili şu uyarıda bulundu: "127 üniversiteden 73'ünün bu konuda hâlâ bir düzenleme yapmadığı tespit edilmiştir. Üniversitelerimiz, ÖSYM'nin yaptığı değişiklikleri destekleyici düzenlemeleri hayata geçirdiği takdirde, öğrencilerimiz belgeler için daha az bir maliyet ödeyeceklerdir."

zaman