> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri > İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek  (Okunma Sayısı 1274 defa)
17 Mayıs 2009, 14:59:18
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 17 Mayıs 2009, 14:59:18 »



Fütürist Ray Kurzweil'e göre teknolojik gelişmeler lineer değil,
üstel bir eğilim izliyor. Dolayısıyla gelecek hakkında bilimsel tahminlerde bulunurken,hâlihazırdaki ve geçmişteki ilerleme hızından model olarak yararlanmak doğru değil.Bilimsel gelişmeler insanoğluna müthiş olanaklarla dolu bir gelecek hazırlıyor: "G devrimi", "N devrimi" ve "R devrimi". Peki, bunlar nedir?"Hızlanan Kazanç Yasası" gelecek hakkında müthiş öngörülerde bulunuyor. Kazançlar 1000 kat artacak...



Time dergisinin Watson ve Crick'in DNA'nın yapısını keşfetmesinin 50.Yıldönümü'nü kutlamak için düzenlediği "Yaşamın Geleceği" isimli konferansta, katılımcılara bundan sonraki 50 yılda neler bekledikleri soruldu. Konferansa katılan ünlü gelecekçi (fütürist) Ray Kurzweil, pek çok kişinin geleceğe ilişkin öngörülerinin geleceği yeterince yansıtmadığını düşünüyor.

James Watson'ın öngörüsüne göre 50 yıl sonra insanların istedikleri kadar yiyip, kilo almamalarına sağlayan bir ilaç bulunacak. Oysa Kurzweil bu ilacın en geç 10 yıl içinde piyasaya çıkacağını tahmin ediyor.

Kurzweil'e göre Watson ve konferansa katılan bilim adamlarının tümünün yanlışı, son 50 yıldaki ilerlemeyi bundan sonraki 50 yıllık tahminlerinde model olarak kullanmaları. Dolayısıyla geleceğe bu şekilde yaklaşmayı "lineer sezgi" olarak nitelendiren Kurzweil, insanların hâlihazırdaki ilerleme hızının gelecekte de aynı hızda ilerleyeceği yönünde bir yanılgıya düştüğünü düşünüyor.

Fakat teknoloji tarihi bilimsel olarak incelendiğinde, teknolojik değişikliğin lineer değil, üstel olduğu görülüyor. Biyolojiden elektroniğe kadar çeşitli alanlardaki verileri farklı zaman dilimleri içinde incelediğiniz zaman, ilerlemenin ve gelişmenin üstel bir ivme izlediği ortaya çıkıyor.

Gelecekteki eğilimleri anlamanın anahtarı, üstel gelişmeyi anlamaktır. Uzun bir zaman diliminde, üstel büyüme lineer büyümeden çok farklı bir eğilim sergiler. Örneğin 1990'larda insan genom projesi çok tartışmalı bir konuydu. 1989'da genomun yalnızca binde biri çözümlenmişti. 1990'dan sonra dizilimleri gerçekleştirilen genetik veri miktarı her yıl ikiye katlandı ­bu ivme bugün de devam etmektedir- ve insan genomu 2003 yılında çözümlendi.

TEKİLLİK EVRESİ
Bilgi teknolojilerinin her alanında üstel ilerleme yaşanıyor. Dahası, hemen hemen teknolojilerin tümü bilgi teknolojisine dönüşme eğilimi taşıyor. Bütün bu eğilimleri birleştirirsek, yakın bir tarihte olmak üzere "Tekillik" (Singularity) diyebileceğimiz bir evreye erişebiliriz. Bu evrede teknolojik değişim ivmesi o kadar hızlanır ve etkisi o kadar derin olur ki, insan yaşamı geriye döndürülemeyecek şekilde değişir. Biyolojimizi programlayabilir ve hatta biyolojimizin ötesine geçebiliriz. Sonuçta kendimizin ve yarattığımız teknolojilerin birbirine sıkı sıkıya kaynaştığını görürüz.

Üstel büyümenin izlerini her yerde görmek olası. "Tekillik Yakında" isimli kitabında Kurzweil çeşitli alanlardan topladığı verilere dayanan 40 kadar grafikte üstel ilerlemeyi gözler önüne seriyor. Genel olarak bu modeller insanların paradigma-değişim hızını (kabaca teknolojik buluş hızı) her 10 yılda ikiye katladığını gösteriyor. 20.Yüzyıl boyunca gelişme ivmesi sürekli olarak hız kazandı.

Bilgi teknolojisindeki büyüme özellikle çok hızlıdır; her yıl gücü iki misline çıkar. Bu da 10 yılda bin, 20 yılda bir milyon, 30 yılda bir milyar kez güçlendiği anlamına gelir. Oysa daha yavaş, ikinci düzey üstel büyüme, bir milyar kez gelişmenin ancak 25 yılda meydana geleceği anlamına gelir.

Bilgisayar bilimindeki üstel büyüme bir yüzyıl geriye gider ve başlıca 5 paradigmayı kapsar:


5 PARADİGMA
° 1890 yılındaki ABD nüfus sayımında kullanılan elektromekanik hesaplama.

° 1940'lı yılların başlarında Nazi şifrelerini kırmaya yarayan röle tabanlı hesaplama.

° 1952'deki Dwight Eisenhower'ın seçim tahminini yapmak için CBS tarafından kullanılan vakum tüpü tabanlı hesaplama.

° 1960'lı yılların başlarında uzay çalışmalarında kullanılan ayrık-transistor tabanlı hesaplama.

° 1958 yılında icat edilen ve 1960'ların sonlarından sonra her yerde kullanılmaya başlanılan bütünleşmiş (entegre) devre tabanlı hesaplama.

Her evrede, bir değerler dizisi (paradigma) yetersiz kalmaya başladıkça, bir sonraki paradigmaya yol açan araştırmalar hız kazanıyordu.

Bugün, on yıldan fazladır entegre devrelerin üzerindeki transistörlerin küçülmesi evresindeyiz. Ancak şimdiden 6. bilgisayar paradigması yönünde büyük bir ilerleme kaydedilmiş durumda. 6. paradigma, karbon nanotüplerden yararlanarak üretilen üç boyutlu moleküler bilgisayarları kapsayacak. Bu gidişat çerçevesinde elektronik pek çok alandan yalnızca biri. Bir diğer örnek de HIV genomunun 14 yılda çözümlenmesine karşın, SARS 'ın genomu 31 günde çözülmesi.


İVME KAZANAN GETİRİ YASASI

Sonuç olarak, fiyat-performans ve bilgi teknolojilerinin kapasitesi gibi ölçümler hakkında güvenilir öngörülerde bulunabilme şansı doğmuş oldu. Ancak pek çok şey hakkında güvenilir tahminlerde bulunamayız. Aslında bu, pek çok proje için geçerli olsa da bilgi teknolojilerinin her dalında kestirim yapmak olasıdır.

Bilimin diğer alanlarında, tahmin edilemeyen çok sayıda olayın birbiriyle etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan daha büyük bir olay ile ilgili güvenilir tahminlerin yapıldığı da görülür. Sözgelimi gaz içindeki tek bir molekülün izlediği yolu tahmin etmek mümkün değildir. Ancak tüm gazın özelliklerini tahmin etmek ­birbiriyle kaotik bir etkileşim içinde bulunan moleküllerden oluşur- termodinamik yasalarıyla mümkündür. Benzer şekilde spesifik bir şirket veya projenin sonuçları hakkında tahminde bulunmak mümkün değildir, ancak çok sayıda kaotik faaliyetten oluşan bilgi teknolojisinin toplam kapasitesi hakkında "ivme kazanan getiri yasası" yardımı ile güvenilir tahminlerde bulunulabilir.


BUGÜNKÜ KAZANCIN 1000 KATI

Hızlanan kazanç yasası bizlere gelecek hakkında neler söylüyor? Daha önce belirtilen paradigma değişikliği hızı göz önüne alındığında, 2000 ile 2014 yılları arasında insanoğlu 2000 yılının hızında 20 yıllık bir gelişme gösterecek. Bu da 20.Yüzyıldaki gelişmelerin tümüne eşit olacak. Daha sonra aynı şeyleri yalnızca 7 yıl daha yapacağız. Başka bir deyişle 21.Yüzyıl'da 100 yıllık teknolojik bir gelişme yaşamayacağız; 2000 yılının hızında 20.000 yıllık bir gelişmeye tanık olacağız. Veya 20.Yüzyıldaki kazançlarımızın 1000 katına sahip olacağız.

Hepsinden öte, bilgi teknolojilerinde patlama derecesinde bir gelişme yaşayacağız. Kaldı ki bilgi teknolojisi dikkate almamız gereken en önemli teknolojidir. Son olarak değerli olan her şey bilgi teknolojisi haline dönüşebilir. Örneğin biyolojimiz, düşüncelerimiz ve düşünce sürecimiz, üretim teknolojileri ve daha pek çok şey.

Sözgelimi nanoteknoloji tabanlı üretim, moleküler düzeyde karmaşık ürünleri otomatik olarak monte etmek için bilgisayarlı tekniklerden yararlanmamızı sağlar. Bu da 2020'li yılların ortalarında enerji gereksinimimizi, çok ucuza mal edilen nanoteknoloji tabanlı güneş panelleri ile karşılayabileceğimiz anlamına gelir.


ÜSTEL GELİŞMENİN SINIRLARI
Üstel gelişme modeline getirilen en önemli eleştiri, gelişmenin bir üst sınırının olduğu iddiasıdır. Aslında sınırlar vardır, ancak bu sınırlar çok kısıtlayıcı değildir. Birkaç 10 yıl sonra daha en uygun sistemleri geliştirebileceğiz. Örneğin bir nanotüp devresi insan beyninden 100 milyon kez daha güçlü olacak. 1 kg. ağırlığındaki bir bilgisayar ­bugünkü dizüstü ağırlığında- bugün dünyadaki tüm insanların beyinlerinin toplamından 10 katrilyon daha güçlü olacak. Bu tahmin bilgisayarın soğuk bir ortamda çalışması ile sınırlandırılmıştır. Eğer bilgisayarın ısınma sorununa bir çözüm bulunursa bu sonuç 100 milyon kez daha güçlendirilebilir.


"G" DEVRİMİ

"G devrimi", yani genetik-Biyoteknoloji- insanlara genlerini değiştirme olanağı verecek ve "Terapotik klonlama" dönemi başlayacak.

Bilgi süreçleri üzerindeki hâkimiyetimiz arttıkça, 21.Yüzyıl'da üç önemli teknolojik devrimin yolu açılacak. Şu anda "G" devriminin (genetik veya Biyoteknoloji) ilk evrelerini yaşıyoruz. Biyoteknoloji, temel olarak genlerimizi değiştirme olanağını sağlayacak.

RNA girişimi (enterferansı) (RNAi) denilen teknolojinin tohumları atılmış durumda. Bu teknoloji, haberci RNA'ların çok özel (spesifik) genleri ifade etmesine engel olarak, bazı genlerin faaliyetine son verme olanağını sağlar. Her bir insan geninde kalıtım yoluyla edindiğimiz 23 bin minik yazılım bulunur. Viral hastalıklar, kanser ve diğer hastalıklar, yaşamın kritik bir döneminde gen ifadesine bağlı olduğu için, RNAi çok önemli bir teknoloji olma yolunda ilerliyor.

Yeni gen ilavesi teknolojisi de genetik bilgileri doğru yerleştirme konusunda karşılaşacağımız sorunlara çözüm oluşturabilir. Başarılı tekniklerden biri de genetik bilgiyi laboratuar tüplerinde i...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek
« Posted on: 28 Mart 2024, 21:05:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek rüya tabiri,İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek mekke canlı, İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek kabe canlı yayın, İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek Üç boyutlu kuran oku İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek kuran ı kerim, İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek peygamber kıssaları,İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecek ilitam ders soruları, İnsan (2.0), Gelecekte Sınırlarının Ötesine Geçecekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes