๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Sefil üzerinde 29 Ekim 2011, 00:52:15



Konu Başlığı: Deprem hasarına uyduyla jet tesbit
Gönderen: Sefil üzerinde 29 Ekim 2011, 00:52:15
Deprem hasarına ‘uyduyla jet tesbit’    

VAN’DA meydana gelen depremde yıkılan ve ağır hasarlı binalar, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığındaki (AFAD), uydu izleme sistemleri ve Deprem Veri Toplama ve Hasar Değerlendirme Merkezi’ndeki çalışmalarla ilk dakikalarda tesbit edildi.
 
 Kurtarma ekipleri, uydu verileri sayesinde tesbit edilen yıkık binalara yönlendirildi. Uydu verilerinin yazılımlarla işlendiği AFAD’da depremden dakikalar sonra yıkılan binaların yerine ilişkin tahmini raporlar çıkarıldı; iki gün sonra da detaylı tesbit raporları yazıldı ve krizin yönetimi için ilgililere iletildi. Türkiye’deki her türlü afet ve acil durumlarla ilgili hazırlanan plan, program ve raporları onaylamakla görevli kurum olan Başbakanlık bünyesindeki AFAD, kapılarını AA’ya açtı. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi Çalışma Grubu Başkanı Demir Akın, AFAD’da Ulusal sismolojik ağ içindeki 500 istasyondan gelen verilerin 24 saat izlendiğini bildirdi. Akın, bunlardan ulusal sismolojik ağda bulunan 200 istasyonun verisinin depremin büyüklüğünün ve yerinin; 300 kuvvetli yer hareketi gözlem ağı istasyonundan alınan verinin de ivme ile birlikte yapılara gelen kuvveti ölçtüğünü ifade etti. Bu verilerin hem kamuoyu, hem bilim dünyası ile paylaşıldığını dile getiren Akın, ayrıca bunların deprem tehlike haritalarının ve deprem bölgelerinde yapılacak yapılarla ilgili yönetmeliğin hazırlanmasında da kullanılan birincil veriler olduğunu belirtti. Türkiye’de en yaygın istasyonun AFAD’da bulunduğunu dile getiren Akın, Türkiye’nin sismik ağlar açısından son on yılda dünyanın en iyileri arasına girdiğini belirterek, ‘’Şu anda dünyada kullanılan en ileri teknolojiyi kullanıyoruz; ABD, Japonya veya Avrupa’da İtalya’da olduğu gibi. Veri transferimiz uydu kanalları ile kesintisiz online yapılıyor.’’ dedi.
 
Van’daki depremde neler yapıldı?
       
DEMİR Akın, Van depreminde de bu çalışmaların çok hızlı bir şekilde yapıldığını anlattı. Depremin ardından ilk üç dakika içinde depremin büyüklüğünü, yerini, derinliğini hesapladıklarını anlatan Akın, bu sonuçları kriz  merkezlerine, yetkili kuruluşlara ve kamuoyuna da duyurduklarını dile getirdi. Daha sonra istasyon verilerini kullanarak, eş şiddet haritaları çıkardıklarını, uydu görüntüleri ile çalışmalar yaptıklarını anlatan Akın, böylece 15 dakika içinde hasarın nerelerde yoğunlaştığına dair tahmini raporların çıkarıldığını söyledi. Akın, depremden yaklaşık 30 saat sonra da yıkılan bina sayılarına ilişkin ilgililere de detaylı şekilde ulaştıklarını dile getirdi.

YENİASYA