> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri >  Bilimciler hep duâ eder
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bilimciler hep duâ eder  (Okunma Sayısı 68712 defa)
05 Eylül 2012, 17:41:48
Sefil
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 28.807


« : 05 Eylül 2012, 17:41:48 »





İsmail TEZER

Bilimciler hep duâ eder Phyllis!


Yıl 1936. Phyllis adında bir genç, Einstein’a mektup yazarak bir soru sorar: Sorduğu, özetle, şudur:

“Bilim adamları duâ eder mi, ederse ne için eder?”
Phyllis, bu soruyu Einstein’a, Pazar Okulundaki arkadaşları adına sorduğunu yazıyor mektubunda. Bilimin pozitivizmin etkisinde hızla ilerlediği 1930’larda gelen ilginç bir soru değil mi?
Peki Einstein ne demiş acaba? Orijinali “lettersofnote.com” sitesinde yer alan cevabî mektubunda Einstein şöyle diyor:
“Sevgili Phyllis,
Sorunu olabildiğince basit biçimde cevaplamaya çalışacağım. İşte cevabım:
Bilimciler, meydana gelen her şeyin, insan ilişkilerindekiler de dahil, tabiat kanunlarından kaynaklandığına inanır. Dolayısıyla bir bilim insanı, olayların seyrinin duâlar yoluyla değiştirilebileceğine inanma eğilimi içerisinde değildir.
Ancak yine de, bizlerin tabiat kanunlarıyla ilgili bilgimiz sınırlı, o yüzden de niha ve yüce ruhun varlığına dair inanç, bir iman meselesi. Bilimdeki güncel gelişmelere rağmen bu inancın çok yaygın olduğunu görüyoruz.
Yine de, bilimsel arayışı ciddiye alan herkes, kâinatı yöneten kanunların arkasında bir çeşit ruhun, insandan daha güçlü olan bir ruhun kendini belli ettiğine ikna olmuş durumdadır. Tam da bu sebeple, bilimsel arayış bir çeşit özel bir dinî inanışa yöneltir bilimcileri. Ama bu kesinlikle daha nahif insanların dinî anlayışından epey farklıdır.
Sevgilerimle A. Einstein.”

EİNSTEİN: “CİDDÎ BİLİM ADAMLARI, DERİN İMANI OLANLARDIR”
Hürriyet yazarı İsmet Berkan, geçen Pazar günü köşesinde yukarıdaki mektuba yer vermiş. Fakat o, farklı bir çıkarımda bulunmuş. Einstein’in “herhangi bir süper gücün, süper varlığın, doğaüstü bir şeyin varlığını kabul etmediğini” söylemekle birlikte “Onun aradığı ‘yüce ruh’ da doğanın kanunlarıydı; o kanunları birinin veya bir şeyin koyup koymadığı konusuyla ilgili değildi” demiş.
Berkan bunu neye göre söyledi veya bu sözüyle tam olarak ne demek istedi, şimdilik tam olarak bilemesek de, Einstein’in gerek yukarıdaki mektupta yer alan sözleri, gerekse de başka zamanlarda söylediği sözler ve onun hakkındaki genel kanaatler hiç de böyle göstermiyor.
Maksadımız, Einstein’i tartışmaya açmak veya ille de onu belli bir çizgiye oturtmak değil elbette. Ama orta yerde onunla ilgili bir gerçek de var. Nitekim meşhur “Dinsiz ilim topal, ilimsiz din kördür” sözünün de ona ait olduğunu biliyoruz. Bu rastgele söylenmiş bir söz olamaz. “Şu materyalist çağda ciddî bilim adamları, derin imanı olanlardır” sözü de ona ait. Bir de onun şu dikkat çekici sözlerine bir bakın: “İnsan, bütün olayların düzenli karakterini anladıkça, bu düzenin bir tek düzenleyiciden başkasının tanzimine izin veremeyeceğine de o derece ikna oluyor.” (Köprü dergisi, Ocak-1988)
Şimdi Einstein, “yüce bir kudret”e inanmıyor muydu? Veyahut onun inandığı “yüce kudret”in, yine “doğa kanunları” olduğunu nasıl söyleyebiliriz ki? Basit bir mantık kuralı: “Bir kanun, ‘kanun koyucusuz’ olamaz. Ve kanun koyan da, kanun cinsinden bir şey olamaz.” Mobilyayı yapan marangozun, mobilya cinsinden olamayacağı gibi!

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BİR DUÂ HÂLİ; KEŞİFLER İSE DUÂNIN NETİCESİ
Einstein’in “inanç durumu”nu bir yere bırakıp, gelelim “bilimcilerin duâ etmesi” meselesine. Einstein’e o soruyu soran genç Phyllis, farzı muhâl, aynı yıllarda hayatta olan Bediüzzaman’a da sorabilseydi o soruyu veya böyle bir imkân bulabilseydi, acaba nasıl bir cevap alırdı?
Muhtemelen, Bediüzzaman ona; ‘bilim adamlarının, zaten yaptıkları deneysel çalışmalar ve araştırmalarla hep duâ hâlinde oldukları’ yönünde şaşırtıcı bir cevap verecekti. Çünkü yazdığı Risale-i Nur eserlerinde bu yönde açıklamalarda bulunuyor. Malûm, Bediüzzaman, duâyı sadece ‘insanların ellerini açarak Allah’tan bir şeyler istemesi’ şeklinde değerlendirmiyor. O, ‘duâ’nın bütün varlıklar tarafından her an Allah’a yükselen bir hakikat olduğunu izah ediyor. Bununla ilgili olarak Sözler kitabının 23. Söz 5. Nokta’sı ile Mektubat kitabından 24. Mektub’un 1. Zeyli’nin 1. Nüktesi’ne bakmak yeterli olacaktır. İşte tam da “Bilimciler duâ eder mi?” sorusunun mükemmel bir cevabı vardır orada. Buraya aynen alıyoruz:
“Terakkiyât-ı beşeriyenin [beşeri ilerleme ve gelişmelerin] kısm-ı âzamı [çoğunluğu] ve keşfiyatları [keşifler, buluşlar], bir nevî duâ neticesidir. Havârık-ı medeniyet [medeniyet harikaları] dedikleri şeyler ve keşfiyatlarına medar-ı iftihar zannettikleri emirler, mânevî bir duâ neticesidir. Hâlis bir lisan-ı istidatla [kabiliyet diliyle] istenilmiş, onlara verilmiştir.” (24. Mektub)
Evet, Bediüzzaman’a göre, bütün bilimsel keşifler ve teknolojik gelişmeler de bir “duâ neticesidir”. Çünkü insanoğlu aynı zamanda “kabiliyet diliyle” veya “ihtiyaç diliyle” de sürekli duâ hâlindedir. İşte bilim adamlarının, geçmişin ilmî birikimini de kullanarak, Yaratıcının kendilerine verdikleri akıl, zekâ gibi kabiliyetlerle ortaya koydukları bütün çalışmalar bir duâ hükmündedir aslında. Allah’ın o “medeniyet harikalarını” ihsan etmesi için alınan makbul bir hâldir.
Aslında bu konu, çok daha derinlemesine ele alınması gereken bir husus. Fakat şimdilik bu kadar diyelim. Bediüzzaman’ı okumaya çok, ama çok ihtiyacımız var.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bilimciler hep duâ eder
« Posted on: 29 Mart 2024, 12:15:41 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bilimciler hep duâ eder rüya tabiri, Bilimciler hep duâ eder mekke canlı, Bilimciler hep duâ eder kabe canlı yayın, Bilimciler hep duâ eder Üç boyutlu kuran oku Bilimciler hep duâ eder kuran ı kerim, Bilimciler hep duâ eder peygamber kıssaları, Bilimciler hep duâ eder ilitam ders soruları, Bilimciler hep duâ eder önlisans arapça,
Logged
14 Ocak 2016, 22:43:44
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #1 : 14 Ocak 2016, 22:43:44 »

üstadın yıne mükemmel bakısacısı.. Şu bilgiyi bilmiyordum "Bediüzzaman’a göre, bütün bilimsel keşifler ve teknolojik gelişmeler de bir “duâ neticesidir”. Çünkü insanoğlu aynı zamanda “kabiliyet diliyle” veya “ihtiyaç diliyle” de sürekli duâ hâlindedir. İşte bilim adamlarının, geçmişin ilmî birikimini de kullanarak, Yaratıcının kendilerine verdikleri akıl, zekâ gibi kabiliyetlerle ortaya koydukları bütün çalışmalar bir duâ hükmündedir aslında." Sayenizde oğrendim .. Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
14 Ocak 2016, 22:46:43
Ruhane
Yeni Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.473


« Yanıtla #2 : 14 Ocak 2016, 22:46:43 »

Rabbimizin varlığına ınanan, insanlığa faydalı olmak adına çalısmalarda bulunan bilim adamlarının sayısı ınsaallah artıkça artar..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
14 Ocak 2016, 23:52:11
Hatice Akdağ 8

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 818



« Yanıtla #3 : 14 Ocak 2016, 23:52:11 »

Ve Aleyküm Selam:
Rabbimize inanan,onun varlığını bilen,eşsiz olup kimsenin ona denk olamayacağını bilen,sadece ona inanan kişi tabiki Allah'a dua eder.Bunun için herkes dua edebilir.Sonuçta herkesi Allah yaratttı.Bilim insanları bu konuda başarı için de dua ederler.
Paylaşım için Allah Razı Olsun...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2016, 23:54:06 Gönderen: Hatice Akdağ 8 »
Kayıtlı

"EY KARANLIKLARIN GÖLGESİNDE TUTSAK EDİLMİŞ İNSAN
KALBİNİN İÇİNDE SENİ BEKLEYEN IŞIĞIN FARKINA VAR ARTIK
O IŞIK CENNET'TE EMANET EDİLDİ SANA
O EMANETLE İNDİRİLDİN DÜNYAYA
ATEŞLER İÇİNDE BİR NURLA
BEDEN ÇARMIĞINA GERİLDİN SONRA
KALBİNDE AÇAN BİR GÜLLE"
15 Ocak 2016, 02:54:17
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #4 : 15 Ocak 2016, 02:54:17 »

Aleykumselam.Gercek bilim insanlari allaha gercekten bagli olan ve imani tam gucuyle yasayanlardir.Cunku bilimde yapilan arastirmalarda Rabbimin essiz yaraticiligi ve benzersiz gucu kuvveti ortaya cikmis olur.Rabbim razi olsun bilgilerden kardesim....
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes