> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Bilim ve Teknolojileri > Çin mallarını boykot edemiyoruz!
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Çin mallarını boykot edemiyoruz!  (Okunma Sayısı 1185 defa)
20 Temmuz 2009, 19:55:06
Eflaki
Gökte oturan melek
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 9.997


« : 20 Temmuz 2009, 19:55:06 »



Son günlerde yapılan 'Çin mallarını boykot' açıklamaları işin teknoloji tarafını düşündüğümüzde mantık sınırlarını zorluyor.


Teknoloji sitesi ,gündemdeki 'Çin mallarını boykot' haberleri üzerine boykotun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini araştırdı. Çin'de yaşanan gerginlikler, geçtiğimiz haftaya damgasını vurmuştu. Çin'in Urumçi bölgesinde yaşayan Uygur Türkleri, yaşanan çatışmalar tüm dünyanın ilgisini bir anda bölgeye çekti. Çin'in yaptığı bu olayları insanlık dışı bulan dünya medyası, ilgisini halen Urumçi'de devam eden olaylar üzerinde tutuyor.

Urumçi'de yaşanan olaylar sonucunda yüzlerce Uygur Türk'ü hayatını kaybetmişti.

 Uygur Türkleri'nin yaşadığı zulmün üzerinden çok geçmeden Türkiye'nin çeşitli sendika başkanları "Çin malı kullanmayın zulme ortak olmayın" cümlesini kurdu. Bu cümle bizim çok ilgimizi çekti açıkçası. Çin nüfusunun 2 milyara yaklaştığını hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla işsizlik had safhada ve Çinli işçiler, fabrikalarda karın tokluğuna çalışmayı kabul ediyor. Bu da Çin'de üretilen ürünlerin, dünya pazarına ucuz fiyatla kendilerine yer bulması anlamına geliyor.

Çin ve Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti, bilindiği üzere komünist bir rejim üzerine temelleri atılmış, günümüzde sosyalist cumhuriyet rejimiyle yönetilen bir ülke. Son yıllarda biraz da nüfus yoğunluğunun zorlamasıyla, stratejik hareket etmiş ve dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri haline gelmiştir.

 

Çin Ekonomisi, sektördeki en güçlü ekonomilerin başında geliyor.

 
Dolayısıyla, dünya çapında birçok ürün, Çin'de üretiliyor. Çin malları, sandığımızdan çok daha büyük ölçeklerde dünya pazarına girmiş durumda. Hatta bazı Türk firmaları da, Çin'e bağımlı çıkabiliyor. Türkiye'de de her yerde Çin malı ürün bulabiliyoruz. Eskiden Made in China olarak yazan bu ibare, günümüzde Made in PRC olarak yazılıyor. Evet, Çin malı ürünler her yerde ve bizim bu ürünleri kullanmamamıza imkan yok.

Donanım Parçaları

Gelelim boykot konusunda sınırlanmamızın sebeplerine. Çin, sanıldığının aksine sadece ucuz işçilik ile ayakta duran bir pazara sahip değil. Türkiye olarak, birçok hizmeti aslında Çin'den alıyoruz. Yani biz eğer Çin malı ürünleri kullanmayıp, kendi ürünlerimize yönelirsek, bunun sonuçları maalesef bize zarar olarak geri dönecektir.


 

Çin'deki düşük maliyetli fabrikalar, donanım firmalarının ilgisini çekiyor.

 

Bilenler bilir, bilgisayar sektöründe tüm donanım parçaları uzak doğuda üretiliyor. Tayvan, Tayland, Malezya gibi ülkeler, donanım parçalarının üretim merkezi konumunda bulunuyor. Bu parçaların büyük bir çoğunluğu da Çin'de üretiliyor. Sektördeki Türk firmalarının başında gelen Casper Bilgisayar da Çin'i tercih edenlerden. Asus, HP, Dell, Crea, Datron gibi dizüstü üreticileri birçok ürünü dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar üreticisi olan Quanta'dan alıyor. Tayvan menşeili Quanta'nın üretim fabrikaları Çin'de bulunuyor.

BenQ ve Diğer Firmalar

Apple'ın dünyaca ünlü telefon modeli iPhone, Çin'deki ucuz işçilik pazarında kendine yer bulan en tanınmış ürünlerden biri. Bunun dışında Airties gibi yurtdışında tanınmış bir Türk firması da Çin'i tercih ediyor.

Açıkçası birçok teknoloji firmasının kökeni Çin'e dayanıyor. Çin'e dayanmayıp uzakdoğunun diğer ülkelerinden parçalarını tedarik edenler, çok farklı bir iş yapmış olmuyor, zira oradaki fabrikalar da Çin'deki pazarın farklı birer ortakları konumunda bulunuyor.


 

TFT-LCD Panel üretimi konusunda sektörün lider isimlerinden biri Çin merkezli AUO.

 

BenQ, TFT-LCD monitörlerinin panelini Tayvan menşeili AUO firmasına yaptırıyor. Firma Tayvan menşeili olmasına rağmen, Ar-Ge departmanı olsun, panelin bileşenlerinin üretimi olsun hepsinden Çin sorumlu. Sadece BenQ değil, Apple gibi dünyaca ünlü bir firma da AUO ile birlikte çalışıyor. Güney Kore merkezli Samsung, kendi fabrikaları olmasına rağmen, yetişemediğinde AUO'ya başvuran firmalardan biri.

Boykot Ve Türk Telekom

Bizim ise en çok; "Çin malı kullanmayın" denilirken, Türk internet kullanıcısının neredeyse hepsinin hizmet aldığı Türk Telekom'un da Çin'i tercih ediyor olması ilgimizi çekti. Evet, Türk Telekom da altyapısını Çinli bir firma olan Huawei'den sağlayacak. Bu durumda biz Çin mallarını boykot etmek istersek ne yapacağız? Yoksa hepten internete girmekten mi vazgeçeceğiz?


Türk Telekom'un, altyapısını Çinli bir firmadan aldığını biliyor muydunuz?

 
Ren Zhengfei tarafından 1988'de kurulan Huawei, 23.5 Milyar Dolarlık Ciroya sahip, Çin'in Cisco'su konumunda bulunan bir servis sağlayıcısı. Türk Telekom, Türkiye'deki kullanıcılarına Huawei'den alacağı hizmetle karşılık verecek.

Çin Malı VDSL Hizmeti

Türk Telekom'un bizlere tanıttığı VDSL teknolojisini duymayanınız kalmamıştır sanıyoruz. VDSL, (Very-High Bitrate Digital Subscriber Line), ADSL hizmetinden daha fazlasını isteyenler için 2 sene önce Türk Telekom tarafından piyasaya sürüleceği duyurulmuştu. VDSL teknolojisini takip eden VDSL2 de, Türk Telekom tarafından Türkiye'de hizmete girdi. Bu hizmetten yararlanmak için yine Türk Telekom'dan tedarik edilen modemlerin markası ise ZTE. Daha önce bu firmanın ismini duymayanlar için hemen açıklayalım; ZTE de bir Çin Firması.


 

Türk Telekom, Çinlilerle iş yapmayı seviyor.

 

1985 yılında Hou Weigui tarafından kurulan ZTE Corporation, 135 ülkeye servis veren, telekomünikasyon sektöründe dünya çapında isim yapmış bir firma. Yıllık cirosu ise 30 Milyar Dolar civarında. Dolayısıyla ADSL hizmetinden de yararlanıyor olsak, VDSL2'den de yararlanıyor olsak, bu konuda Çin'e bağımlıyız.

Otomotiv Sektörü

Otomotiv sektörüne göz attığımızda çok farklı bir sahneyle karşılaşmıyoruz. Birçok otomotiv firması, parçalarını Çin'de yaptırıyor, sonra başka ülkelerdeki fabrikalarda bu parçaları birleştiriyor. Parça üretiminde Çin'in tercih edilmesinin sebebi, yine ülkenin ekonomik açıdan firmalara kolaylık sağlaması olarak gösterilebilir.


 

Çin'de üretilen otomobiller, tüm dünyada satışa sunuluyor.

 

Ford, Opel, BMW, Mercedes, Hyundai, Toyota, Mazda gibi dünyanın önde gelen otomotiv gruplarının Çin'de fabrikaları mevcut. Bunlar, üretimin en yüksek düzeyde olduğu fabrikalar ayrıca. Ülkemizde de bir takım otomobil fabrikaları bulunuyor. Fakat bunların arasında da parçaları Çin'de üretilip, başka ülkelerde birleştirilen, sonra ülkemize getirilen otomobil bulunuyor.

Türk Ve Çinli Firmaların Anlaşmaları

Örneğin Skoda, ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Çin mallarını boykot edemiyoruz!
« Posted on: 28 Mart 2024, 15:38:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Çin mallarını boykot edemiyoruz! rüya tabiri,Çin mallarını boykot edemiyoruz! mekke canlı, Çin mallarını boykot edemiyoruz! kabe canlı yayın, Çin mallarını boykot edemiyoruz! Üç boyutlu kuran oku Çin mallarını boykot edemiyoruz! kuran ı kerim, Çin mallarını boykot edemiyoruz! peygamber kıssaları,Çin mallarını boykot edemiyoruz! ilitam ders soruları, Çin mallarını boykot edemiyoruz!önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes