๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Bilim ve Teknolojileri => Konuyu başlatan: Eflaki üzerinde 15 Mayıs 2009, 15:38:24



Konu Başlığı: Almanya`da Moleküllerle Çalışan Yeni Bir Bilgisayar Geliştirildi
Gönderen: Eflaki üzerinde 15 Mayıs 2009, 15:38:24
Alman Bild der Wissenschaft dergisinin haberine göre, Amerikalı kimyacı James La Clair Berlin`de, gazların yardımıyla iki durum arasında değişebilen moleküllerle çalışan bir bilgisayar geliştirdi.

Normal bilgisayarlarda milyonlarca minik transistörler “aç-kapa“ hareketiyle doğru hesapları sağlarken, yeni bilgisayarda özel olarak oluşturulan moleküller bu transistörlerin yerini alıyor.

La Clair, bu teknoloji sayesinde ileride düşünmek için yalnızca gazlara ve ışığa ihtiyaç duyacak bilgisayarlar geliştirilebileceğini bildirdi.

Amerikalı kimyacı tarafından geliştirilen ve SENSI ismi verilen bu molekül, azotlu ortamda fosforlu gibi aydınlanıyor ve karbondioksit içinde yeniden sönüyor.

La Clair, SENSI`nin günlük hayatta karşılaşılan gazlarla çalışan ilk moleküler şalter olduğunu belirtti.

Birçok bilim adamı, atomları tek tek, elektrik, ışık ve ısı değişimiyle şalter durumuna getirmek için çaba harcıyor.

Sensi

SENSI molekülü, birbirine paralel veya karşı karşıya durabilen bir dizi tekerlek gibi görünüyor. Azotlu ortamda, lazer ışınıyla uyarılması halinde ışımaya başlıyor.

Azotun yerini karbondioksit aldığında ise molekül “kapalı“ konumuna geçiyor ve sönüyor.

Diğer araştırmalara oranla SENSİ molekülünde açma kapama durumu her bir molekülde görülebiliyor. Bu da, bugün kullanılan bilgisayarlardan çok daha küçüklerinin yapılabileceğine işaret ediyor.

Nobel Kimya Ödülü Üçe Bölündü

Nobel Kimya Ödülü, polimer plastiklerdeki elektrik geçirgenliğiyle ilgili çalışmalarıyla ABD’li Alan Heeger (64) ile Alan Macdiarmid (73) ve Japon Hideki Şirakava (64) arasında paylaştırıldı.

İletken plastikler, fotoğraf filmleri için antistatik maddelerde, elektromanyetik radyasyondan korunmak için bilgisayar ekranlarına konulan filtreler ve güneş ışığını engelleyen “akıllı” pencerelerde kullanılıyor. Ayrıca yarı iletken polimerler, son zamanlarda ışığı emen diyotlarda, güneş enerjisiyle çalışan piller ve cep telefonlarıyla küçük televizyonların ekranlarında geliştirildi. İletken polimerlerle ilgili çalışmaların ayrıca, moleküler elektronik alanındaki hızlı gelişimle de yakından bağlantısı bulunuyor. Gelecekte bireysel moleküllerden oluşan transistörler ve diğer elektrikli cihazlar üretilebilecek ve bu sayede bilgisayarların hızı arttığı gibi boyutları da küçülecek. Üç bilim adamı, ince polietilen filminin, iyot buharından geçirilerek “oksitlenmesiyle” bu plastiğin “1 milyar kat daha yüksek nitelikte elektrik geçirgenliği (iletkenliği) kazandığını” kanıtladılar. Bu “görkemli” buluş sayesinde birkaç yıl içinde ışığı emen diyotlar (LED) filmine dayanan düz ekran televizyonlar, parlak trafik ışıkları, işaret levhaları ve ışığı emen duvar kağıtları hayatımıza girecek.