๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 19 Ocak 2011, 21:09:24



Konu Başlığı: Zekâtın ödenme vakti
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 19 Ocak 2011, 21:09:24
41.  Zekâtın Ödenme Vakti


Fıkıh ulemasının cumhuru, «Altın, gümüş ve hayvanlara - bu mallar sa­hipleri elinde bir yıl kaldıktan sonra- zekât düşer» demişlerdir. Çünkü bu şartın dört halife tarafından koşulduğu sabit olmuş, ashabın hepsi de bunu şart bilmiş ve ashabtan sonra da bu şarta riayet edilegelmiştir. Ashab arasın­da bu kadar yaygınlaşan bir şey ise, mevkuf hadis kabilindendir. Kaldı ki Ibn Ömer'den merfu olarak da rivayet olunduğuna göre Peygamber (s.a.s) Efen­dimiz,

«Herhangi bir mal, üzerinden bir yıl geçmedikçe zekât düşmez»
[84] bu­yurmuştur. Bunun için bu hüküm bütün İslâm fukahasınca üzerinde icma edilmiş ve ashab devrinde de bunda ihtilâf edilmemiştir.

Ancak, îbn Abbas ile Muaviye'nin -bunda sabit bir hadis varid olma­mıştır diye- buna muhalif kaldıklarına dair bir rivayet vardır. Fakat ulema, yıl mevzuunun sekiz mes'elesinde ihtilâf etmişlerdir.

1- Madenlerinde bulunan altın ve gümüşlere kırkta bir zekât düşer dedi­ğimiz zaman bu altın ve gümüşler için,

2- Ticaret kârları için

3- Malın artışları için

4- Alacaklara zekât düşer dediğimiz taktirde alacaklar için,

5- Ticaret eşyasına zekât düşer dediğimiz zaman, ticaret eşyası için,

6- Hayvanlardan elde edilen kazançlar için,

7- Koyun ve keçi yavruları zekâtta analarına tabi dediğimizde, ister ana­ların nisab olmasını şart koşan îmam Şafii ile İmam Ebû Hanife'nin, ister bu­nu şart koşmayan İmam Mâlik'in görüşüne göre olsun bu yavrular için yıl şart mıdır?

8- Yıl tamamlanmadan zekât çıkarmak caiz midir? [85]


[84] Tirmizî, Zekât, 6/5, No: 626.

[85] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/125.