๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:58:33



Konu Başlığı: Zaman ve süre
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 30 Ocak 2011, 16:58:33
4. Zaman ve Süre:



Müsâkât'ın ne zaman ve ne kadar süre ile yapılırsa caiz olduğu konusu­na gelince: Müsâkât'ın zaman şartı iki çeşittir. Biri Müsâkât'ın cevazı için, biri de Müsâkât akdinin sıhhati için şarttır.

Müsâkât'ın cevazı için şart olan zaman, ulema müttefiktirler ki Müsâ­kât, meyvalar henüz yemeye yarar bir duruma gelmemişken yapılırsa caiz­dir. Fakat meyvaların yemeye yarar bir duruma geldikten sonra yapılması­nın cevazında ihtilaf etmişlerdir. Müsâkât'ın cevazını benimsemiş olanların cumhuru, meyvalann yenmeye elverişli bir duruma geldikten sonra Müsâk­ât'ın caiz olmadığı görüşündedirler. Ancak îmam Mâlik'in tabilerinden Sahnun «Bîr sakıncası yoktur» demiştir. İmam Şafiî'den de bu konuda birbirini tutmayan rivayetler gelmiştir. Bir rivayete göre. imam Şafiî «Caiz değildir», bir rivayete göre «Caizdir» demiştir. Kimisi de İmam Şafiî'nin «Çiçek yap­raklan dökülüp meyvalar görünmeye başladıktan sonra Müsâkât caiz değil­dir» dediğini rivayet etmiştir.

Cumhurun delili şudur: Yenmeye yarayacak bir duruma geldikten sonra meyvalann arak bir hizmete ihtiyacı kalmaz. Nitekim o zaman satılması da caiz olur. Bu durumda Müsâkât'a ne lüzum vardır? Şayet vâki olursa bu, Müsâkât değil, ücretle işçi tutmaktır. Caiz görenler de «Meyvalar henüz ya-radılmamışken Müsâkât'ı caiz olduğuna göre, yenilmeye yarayacak bir du­ruma geldikten sonra caiz olması Öncelikle lazım gelir» demişlerdir.

Müsâkât akdinin sıhhati için şart olan süreye gelince: Cumhur, süre be­lirtilmeden yapılan Müsâkât'ın da caiz olduğunu söylemiştir ki, Zahirîler bunlardandır.

Cumhur, bunu da kiralamaya kıyas ederek, «Eğer caiz olursa gararlı bir akid olur» diye düşünmüştür. Zahirîlerin delili de, îmam Mâlik'in mürsel'in-de geçtiği üzere. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Hayber yahudîlerine,

«Ben de sizi, Allah'ın bugüne kadar bı­raktığı gibi bırakırım» [13] buyurarak bir süre tayin etmemesidir.

Müsâkât'ta yılların bitimi hilâllerin yenilenmesiyle değil, meyvalann bozumuyladır.

Müsâkât akdinde «Verdim», «Kabul ettim» gibi icab ve kabul'un şart olup olmadığı konusunda da ihtilaf etmişlerdir. Îbnu'l-Kasım «Müsâkât'ın sıhhati için 'sana bu bahçenin bakımını -ondan çıkacak meyvanın mesela üç­te biri sana olmak üzere- verdim* gibi Müsâkât deyimini kullanmak gerekir, 'Seni -bahçemde çalışmak üzere- bahçeden çıkacak meyvanın üçtebir hisse­si karşılığında işçi olarak tuttum* gibi kiralama deyimini kullanmak caiz de­ğildir» demiştir, ki îmam Şafiî de buna katılır. Başkaları ise «Kiralama deyi­mi de kullansa akid sahihtir» demişlerdir, ki Sahnun'un sözlerinden de bu mânâ çıkar. [14]



[13] Mâlik, Müsâkâu 33/1, no: 1.

[14] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 3/359-360.