๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 17:44:55



Konu Başlığı: Zaman mîkâti
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 17:44:55
B- Zaman Mîkâti:



Yer mikatı nasıl muayyen yerler ise, zaman mikan da haccın her üç çeşidi için muayyen bir zamandır ki bu zaman da ulemanın ittifakı ile Şevval ve Zülkade aylan ile Zülhicce ayının başından dokuz gündür. îmam Mâlik; «Bu üç ayın tamamı haccın zaman mikatıdır» demiştir. İmam Şafii de: «Şevval ve Zülkade aylan ile Zülhicce'nin ilk on günüdür» demiştir. îmam Ebû Hanife ise «Sadece on gündür» demiştir. îmam Mâlik'in delili
"Hac zamanı malum olan birkaç aydır" 28 âyet-i kerimesidir. Zira eğer hac zamanı Şevval ve Zülkade ayları ile Zülhicce ayından sadece dokuz veya on gün olursa o zaman hac zamanı birkaç ay olmaz, iki aydan fazla olur.
Diğerlerinin delili de, üç ay daha bitmeden hac menasikinin bitmesidir. Bu ihtilâfın faydası şudur: Eğer Zülhicce ayının tamamı hac zamanı olursa Tavafü'l-îfada denilen son tavaf ayın sonuna bırakılabilir, eğer olmazsa bırakılmaz, Hac zamanı Şevval ayının girmesi ile başladığı için, ondan önce ih-ramlanan kimsenin, ihramı sahih olur mu, olmaz mı diye ihtilâf etmişlerdir, îmam Mâlik «Sahihtir, fakat mekruhtur» demiştir. Diğerleri de «Sahih değildir» demişlerdir.
îmam Şafii ise «Umre ihramına dönüşür» demiştir. Hac zamanım namaz vaktine kıyas eüenler, «Namaz nasıl vaktinden önce kılmamı yorsa, hac zamanından önce ihrama girilemez» demişlerdir.
"Hac ve umreyi tamamlayınız" mealindeki âyet-i kerimenin umumuna dayananlar ise, «Ne zaman ihrama girilirse girilsin ihram mün'akıt olur. Zira Cenâb-ı Hak tamamlanmasını emretmiştir» demişlerdir. Herhalde bunlar, haccı da bu hususta umreye ve haccın zaman mikatmı umrenin zaman mikatma kıyas etmişlerdir.
imam Şafii'nin görüşü de şu kaideye dayanmaktadır: «Bir kimse eğer bir ibâdeti benzeri olan bir başka ibadetin vaktinde yaparsa, o ibâdet o vakte mahsus olan ibadete dönüşür. Meselâ bir kimse nezretmiş olduğu orucu Ramazan ayında tutarsa, tuttuğu oruç nezir niyeti ile tutulduğu halde Ramazan orucuna dönüşmüş olur». Fakat İmam Mûlik'in mezhebinde bu kaidenin sıhhatinde ihtilâf edilmiştir.
Umrenin zaman mikatına gelince: Ulema, senenin bütün aylarında umre yapmanın cevazında müttefiktirler. Zira cahiliye devrinde hac zamanında umre yapılamazdı. Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in,dur.
«Umre artık kıyamete kadar hacca girmiştir» 29 sözünün mânâsı bu-imam Ebû Hanife ise «Arefe, Kurban bayramı ve Teşrik günlerinde umre yapmak mekruhtur» demiştir. Ulema bir sene içinde umreyi tekrarlamanın hükmünde ihtilâf etmişlerdir.
İmam Mâlik, «Her yıl umre yapmak müstehabtır. Fakat bir yıl içinde umreyi tekrarlamak mekruhtur» demiştir, imam Şafii ile imam Ebû Hanife ise «Mekruh değildir» demişlerdir.
İhramın zaman ve yer inikatlarının şartlan hakkında söylemek istediklerimiz işte bunlardır. Bundan sonra sırayı ihramın kendisine getirmeliyiz. Fakat önce, ihram için şart olan terkleri, yani aslında mubah olup fakat ihramda iken sakınılması gereken şeyleri, sonra ihramda olan kimseye, -ihramdan çıkıncaya kadar- mahsus olan fiilleri anlatmalıyız ki, haccın bütün fiil ve terkleri bunlardır. Ondan sonra bu fiil ve terklerden bir eksiklik bırakıldığı zaman lâzım gelen hükümleri anlatacağız. 30


28 Bakara, 2/198.
29 Ebû Dâvûd, Menâsik, 5/23, no: 1241.
30 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/161-163.