๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 17:36:54



Konu Başlığı: Yıkanma
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 17:36:54
D- Yıkanma:


Hacc'ın dördüncü yasağı, kir ve kılları gidermek ve bitleri Öldürmektir. Ulema 'Ancak, eğer kişi ihtilâm olursa başını yıkayabilir demişlerdir. Normal olarak baş yıkamanın hükmünde ise ihtilâf etmişlerdir. Cumhur, 'Kişinin başını yıkamasında bir sakınca yoktur' demiş ise de. tmam Mâlik 'Cenabet guslünden başka diğer yıkanmalar mekruhtur' demiştir.
İmam Mâlik'in mesnedi, «Abdullah b. Ömer ihramda, cenabetten başka bir şey için başını yıkamazdı» diye rivayet olunan eserdir. Cumhurun mesnedi ise, İmam Mâlik'in Abdullah b. Cübeyr'den rivayet ettiği bir hadistir. Bu hadise göre Abdullah b. Cübeyr, «İbn Abbas ile Misver b. Mahreme, Ebva1 da ihtilâf ettiler. İbn Abbas, 'İhramdaki adam başını yıkayabilir, dedi. Nfts-ver 'Yıkayamaz', dedi. Bunun üzerine İbn Abbas beni Ebû Eyyûb el-Ensârî'ye gönderdi. Ebû Eyyûb'un yanına vardığımda onu, bir libasa örtünmüş olarak başını yıkar gördüm ve ona selâm verdim. Ebû Eyyûb 'Kimdir o gelen?', dedi. Ben, 'Abdullah b. Cübeyr'im'. Abdullah b. Abbas beni, 'Rasûlullah (s.a.s) başını nasıl yıkardı?' diye sormak için sana gönderdi dedim. Bunun üzerine elini libası üstüne koyup başı bana görününceye kadar baha doğru eğildi ve birisine, 'Başıma su dök' dedi. Adam da döktü. O da her iki elini başının üstünde ileri geri götürüp getirdi ve sonra, 'Rasûlullah (s.a.s)'ın başını böylece yıkadığını gördüm' dedi 44.
Hz. Ömer de ihramda iken başım yıkardı ve, 'Su saçların darmadağınık-îığını arttırmaktan başka bir şey yapmaz derdi' demiştir.
İmam Mâlik, Muvatta'da rivayet ettiği bu hadisi, cenabet guslüne hamletmiş ve «İhramda olan kimsenin, bitleri öidüremediğinde, kıllarım çekemediğinde ve kirlerini gideremediğinde icma' edilmiştir. Halbuki başını yıkayan kimse -şübhe yoktur ki- ya bunların hepsini ya da bazısını yapar» demiştir.
Ulema «İhramda olan kimse başını hıtmi ile yıkayamaz» demişlerse de, yaptığı taktirde ona fidye lâzım gelir mi gelmez mi, diye ihtilâf etmişlerdir.
İmam Mâlik ile İmam Ebû Hanife «Lâzım gelir», Ebû Sevr ile diğerleri ise «Lâzım gelmez» demişlerdir.
İhramda olan kimsenin hamama gitmesinde de ihtilâf etmişlerdir: İmam Mâlik bunu da mekruh görüp «gidene fidye gerekir» demiştir.
İmam Ebû Hanife, İmam Şafii ve Ebû Sevr ise, «Hamama gitmekte sakınca yoktur» demişlerdir. îbn Abbas'm ihramda iken hamama gittiği, iki tarikten rivayet olunmuştur. Fakat en kuvvetli görüş, hamama gitmenin mekruh olmasıdır. Zira ihramda olan kimse, kirlerini gidermekten nehyedilmiştir. 45


44 Mâlik, Hacc, 20/2.
45 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/168.