> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Yatsı namazının vakti
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yatsı namazının vakti  (Okunma Sayısı 1150 defa)
30 Ocak 2011, 16:44:34
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 30 Ocak 2011, 16:44:34 »



d- Yatsı Namazının Vakti:



Yatsı namazı vaktinin başlangıcı ve bitimi hakkında da ihtilâf etmişler­dir, imam Mâlik, îmam Şâfıi ve bir grup: «Yatsı namazının vakti, gün batışı­nı takibeden kırmızılığın kaybolması ile başlar» demişlerdir.

îmam Ebû Hanife: «Bu kırmızılıktan sonraki beyazlığın da kaybolması gerekir» demiştir.

Bu mes'eledeki ihtilâflarının sebebi, ŞAFAK kelimesinin Arap dilinde müşterek anlamlı bir kelime olmasındandır. Zira Arap dilinde FECÎR nasıl iki tane ise, ŞAFAK da -kırmızılık ve beyazlık olmak üzere- iki ta­nedir. Beyazlık olan şafağın kaybolmasından sonra gecenin başlaması lâzımdır. FECR-IKÂZİB denilen ince beyazlığın doğması ile gece sona er­mez. Ancak, ufku kaplayan beyaz fecirden sonradır ki akşamki larmızılık gibi bir kırmızılık doğar.

Şu halde, -FECR-I KÂZİB, FECR-Î SADIK, kırmızılık ve güneş olmak üzere- gökyüzünde doğanlar nasıl dört tane ise, batanların da dört tane olma­sı gerekir. Bunun içindir ki, Halil'den hikâye edilen «Ben beyazlığı gözledim de gecenin üçte birine kadar devam ettiğini gördüm» şeklindeki iddiası hem kıyas, hem de deneme ile yanlıştır. Çünkü Büreyde ve Cebrail (a.s.)'in hadis­leri ile sabittir ki Peygamber (s.a.s) Efendimiz birinci günde yatsı namazını şafağın kaybolduğu sırada kılmıştır.[35]

Hadis ulemasının bunda ihtilâfları yoktur. Cumhur kendi görüşünü, «ayın ikinci gecesinde yatsı namazını ayın batması sırasında kılardı» diye sabit olan hadisi ile tercih etmiştir.

îmam Ebû Hanife de kendi görüşünü, yatsı namazının te'hirinin fazileti­ne dair hadislerle ve,

 «Ümmetime acımasaydım bu namazı gece yansına bırakırdım»[36] ha­disi ile tercih etmiştir.

Yatsı namazı vaktinin sonu hakkında da üç çeşit görüşte bulunulmuş­tur. Kimisi; gecenin üçte birine, kimisi; yansına, kimisi; fecrin doğuşuna ka­dardır, demiştir.

Birinci görüş İmam Şâfıi ile imam Ebû Hanife'nin ve imam Mâlik'in de meşhur olan görüşüdür, ikinci görüş de yine imam Mâlik'ten rivayet olun­muştur. Üçüncü görüş ise imam Davud'undur.

Bu ihtilâfın sebebi de, yine hadislerin çelişmesidir. Cebrail (a.s.)'in imamet hadisinde, Cebrail (a.s.)'in Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e ikinci ge­cede yatsı namazını gecenin üçte biri gittiği sırada kıldırdığı, Enes'in hadi­sinde ise Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yatsı namazını gece yansına bırak­tığı anlatılmaktadır.[37] Aynca Ebû Said el-Hudrî ile Ebû Hüreyre'nin riva­yetlerine göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz, yukanda metnini verdiğimiz hadiste «Eğer ümmetime acımasaydım yatsı namazını gece yarısına te'hir ederdim» [38] buyurmuştur.

Ebû Katâde'nin hadisinde de Peygamber (s.a.s) Efendimiz:

«(Yatsı namazını kılmadan) yatmakla ihmal yoktur. İhmal, namazı -di­ğer namazın vakti girinceye kadar- te'hir etmektir» [39] buyurmuştur.

Cebrail (a.s.)'in imamet hadisini tercih edenler "Yatsı namazı vaktinin sonu, gecenin üçte biridir" demişlerdir. Enes'in hadisini tercih edenler "Gece yarisıdır", demişlerdir. Zahirîler de Ebû Katâde'nin hadisine dayanıp: «Bu hadis âmm'dır ve imamet hadisinden sonra varid olduğu için onu neshetmiş-îir. Şayet nesh etmemiş olsaydı, aralanndaki çelişme ikisini de hükümsüz bı­rakırdı ki o zaman da, icma' halinin istishabına (aynen bırakılmasına) gidil­meli idi. Çünkü, yatsı vaktinin fecrin doğması ile sona erdiğinde ittifak var­dır» demişlerdir. [40]


[35] Ebû Dâvûd, Salât, 2/7, no: 419.

[36] Ebû Dâvûd, Salât, 1/7, no: 422; Nesâî, 1/268.

[37] Buhâfî, Mevâkitü's-Salât, 9/25, no: 572

[38] Tiimirf. Salât, 2/124, no: 167; İbn Mâce, Salât, 2/8, no: 691

[39] Ebû Dâvûd, Salât, 2/11, no: 441

[40] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/229-230.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yatsı namazının vakti
« Posted on: 20 Nisan 2024, 08:05:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yatsı namazının vakti rüya tabiri,Yatsı namazının vakti mekke canlı, Yatsı namazının vakti kabe canlı yayın, Yatsı namazının vakti Üç boyutlu kuran oku Yatsı namazının vakti kuran ı kerim, Yatsı namazının vakti peygamber kıssaları,Yatsı namazının vakti ilitam ders soruları, Yatsı namazının vaktiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes