> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Yargılama usûlü
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yargılama usûlü  (Okunma Sayısı 939 defa)
31 Ocak 2011, 18:58:02
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 31 Ocak 2011, 18:58:02 »



200. Yargılama Usûlü


Muhakemenin ne şekilde yürütülmesi gerektiğine gelince: Ulema müt­tefiktirler ki hakim, birbirlerini dava eden iki tarafı bir tutup aynı yer ve hiza­da oturtmak, ikisini de dinlemek, önce davacıdan başlamak ve eğer davalı inkâr ederse, davacıya şahitlerinin bulunup bulunmadığını sormak zorunda­dır. Şayet davacının şahitleri yok ve anlaşmazlık da bir malî konuda ise, da­valıya yemin lazım geldiğinde ihtilaf yoktur. Eğer anlaşmazlık -boşanma, evlenme ve öldürme davaları gibi- malî olmayan bir konuda ise, imam Şafiî'ye göre, yine davalıya yemin lazım gelir. Fakat İmam Mâlik, «Davalıya ancak, davacının bir şahidi bulunduğu zaman yemin lazım gelir» demiş­tir.

Anlaşmazlık bir. malî konuda olduğu zaman da, davalıya mücerret dava ile mi yemin lazım gelir, yoksa davacı davalı ile birlikte iş yaptığını isbat et­medikçe davalıya yemin lazım gelmez mi diye ihtilaf etmişlerdir.

Cumhur, «Davalıya mücerret dava ile yemin lazım gelir. Çünkü Ibn Ab-bas'ın Peygamber Efendimizden buyurduğunu rivayet ettiği,

'Şahit getirmek.davacıya, yemin de davalıya düşer'  hadisi âmmdır» demiştir.[35] îmam Mâlik de «Davalıya yemin, ancak ne zaman ki davacı davalı ile birlikte bir iş yaptığını ispat ederse lazım gelir» demiştir. Medine'nin meş­hur yedi fıkıh bilgini de buna katılır. Bunlar bu görüşlerinde genel maslahatı gözönünde bulundurmuşlardır. Çünkü eğer mücerred dava ile davalıya ye­min lazım geldiği söylenecek olursa, insanlann bu yolla birbirlerine zorluk çıkarmalarına imkan verilmiş olur. Bunun içindir ki îmam Mâlik, «Kadın, kocasının kendisini boşadığını iddia ettiği zaman, eğer şahidi yoksa kocası­na yemin tekli t edemez» demiştir.

Dava, ya bu alacak hakkında olur ve davalı da o alacağı ödediğini söy­ler. Bu durumda, eğer davalının şahitleri varsa şahitlerinin dinlendiğinde ih­tilaf yoktur. Eğer -belli bir şeyin satışı gibi- herhangi bir akdin vaki olup olmadığı hakkında olursa, yine hüküm böyledir. Fakat davacının, herhangi bir şey hakkında, «Bu benimdir» demesi ve davalının da bunu inkâr etmesi ha-, linde, davalının şahitlerinin dinlenip dinlenemediğinde ihtilaf edilmiştir. İmam Ebû Hanife, «Davalının şahitleri -nikah ve benzeri tekerrür etmeyen akidlerden başka- hiçbir anlaşmazlıkta dinlenemez», başkaları da «Hiçbir davada dinlenemez», İmam Mâlik ile îmam Şâfıî ise «Dinlenir» demişlerdir. «Dinlenemez» diyenler, «Çünkü şeriat; davacıyı şahit getirmek, davalıyı da yemin etmekle mükellef tutmuştur. Eğer davalının şahitlerini dinleyecek olursak şeriatın bu prensibine uymamış oluruz» demişlerdir. Çünkü onlara göre bu hüküm taabbüdîdir.

Bu ihtilafın sebebi, davalının şahitleri iddia edilen şeyin davalının elinde olduğundan başka bir şey ifade ederler mi, etmezler mi diye ihtilaf et­meleridir. «Başka bir şey ifade etmezler» diyenler, «Davalının şahitlerini dinlemekte mânâ yoktur» demişlerdir. «Davalının şahitleri, iddia edilen şe­yin davalının malı olduğunu ifade ederler» diyenler ise, «Davalının şahitleri dinlenir» demişlerdir.

«Davalının şahitleri dinlenir» dediğimiz zaman, eğer iki tarafın şahitleri birbirleri ile çelişir ve hiçbiri, mülk sahibinin elinde tekerrür etmesi mümkün olan bir şeyin vaki olduğunu söylemezse, -îmam Mâlik'e göre- iki tarafın şa­hitlerinden hangisi daha çok adil ise, onunla hükmolunur. îmam Ebû Hanife ise, «Davalının şahitleri daha adil de olsalar, asıl, davacının şahitleri olduğu için onların ifadesine göre hükmolunur» demiştir. İmam Mâlik'e göre, bir ta-rafm şahitleri sayı bakımından diğer tarafın şahitlerinden fazla olduğu za­man nasıl tercih edilmiyorlarsa, îmam Ebû Hanife'ye göre de, bir tarafın şa­hitleri adalet vasfı bakımından diğer tarafın şahitlerinden fazla olduğu za­man tercih edilmezler. Evzaî ise, «Hangi tarafın şahitleri sayıca daha fazla olursa, onların şahitliği ile hükmolunur» demiştir. İki tarafın şahitlerinin adalet vasfı bakımından aynı derecede olmaları halinde ise, -îmam Mâlik'e göre- her iki tarafın da şahidi yokmuş gibi, davalı yemin eder. Şayet davalı yemin etmekten çekinirse, o zaman davacı yemin eder ve taleb ettiği hak sa­bit olur. Çünkü iddia edilen şeyin davalının elinde oluşu, davalının şahididir. Bunun içindir ki delillerin en zayıfı olan yemin hakkı, davalıya verilmiş­tir.

Davalının davayı itiraf etmesi haline gelince: Eğer dava edilen şey orta­da duran bir mal ise, davacıya hemen teslim edilmesi gerektiğinde ihtilaf yoktur. İddia edilen şeyin davalının zimmetine geçmiş bir alacak olması halinde de, davalı hemen ödemekle mükellef tutulur. Şayet «Ödemeye gücüm yetmez» der ve fakat yalan söylemesinden şüphe edilirse o zaman hapsedilir ve -îmam Mâlik'e göre- gerçekten ödemeye gücünün yetmediği anlaşılınca-ya kadar hapiste kalır. Ne zaman ki şahitlerle gücünün yetmediğini isbat eder veyahut fazla hapiste kalması neticesinde buna kanaat hasıl olursa, serbest bırakılır. Zira Cenâb-ı Hak, "Eğer borçlu fakir ise, zengin oluncaya kadar

ona mehil vermek gerekir" [36] buyurmuştur. Kimisi de» «Alacaklıları, ya­kasını bırakmayıp kendisi nereye giderse peşinden dolaşabilirler» dediği naklolunmuştur.

Hakim henüz karar vermemişken, eğer davalı davacının şahitlerini cerh ederse, davanın düştüğünde ihtilaf yoktur. Fakat karar verildikten sonra da­valının, şahitleri cerh etmesi ile -îmam Mâlik'e göre- karar bozulmaz. İmam Şafiî ise «Bozulur» demiştir.

Şahitlerin, ifadelerinden dönüş yapmaları haline gelince: Bu da, ya ka­rar verildikten sonra, ya da önce olur. Eğer karar verilmezden önce şahitler ifadelerini değiştirirlerse -ulemanın çoğuna göre- hüküm sabit olmaz. Kimi­si de «İlk verilen ifade ne ise, ona göre karar verilir» demiştir. Eğer hakim ka­rar verdikten sonra şahitler ifadelerini değiştirirlerse, îmam Mâlik'e göre hü­küm sabittir, diğerlerine göre sabit değildir.

îmam Mâlik'e göre şahitlerin yalan söylediğinin sonradan anlaşılması halinde, eğer şahidlikleri ile bir mal zayi olmuş ise -ne şekilde olursa olsun-zayi olan malın bedelini ödemek zorundadırlar. Abdülmelik ise, «Şahitler yanılmış olduklarını söylerlerse sorumlu değillerdir» demiştir. îmam Şafiî de «Şahitler -ister bilerek, ister yanılarak yalan söylemiş olsunlar- şahitlikle­ri ile zayi olan malın bedelini ödemek zorunda değillerdir» demiştir. Şahitle­rin yalan şahitliği üzerine bir kimsenin ölüm cezasına çarptırılması halinde ise, eğer şahitler yanılarak yalan söylediklerini iddia ederlerse, onlardan di­yet alınır. Bilerek yalan söylediklerini itiraf etmeleri halinde ise -Eşheb'e gö­re- onlara kısas lazım gelir. Îbnu'l-Kasım ise «Bilerek yalan söylediklerini itiraf da etseler, şahitlere kısas lazım gelmez» demiştir. [37]

 

[35] Beyhâkî, 1/252.

[36] Bakara, 2/280.

[37] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 4/371-373.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yargılama usûlü
« Posted on: 25 Nisan 2024, 04:25:58 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yargılama usûlü rüya tabiri,Yargılama usûlü mekke canlı, Yargılama usûlü kabe canlı yayın, Yargılama usûlü Üç boyutlu kuran oku Yargılama usûlü kuran ı kerim, Yargılama usûlü peygamber kıssaları,Yargılama usûlü ilitam ders soruları, Yargılama usûlüönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes