> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Vitir namazı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vitir namazı  (Okunma Sayısı 1177 defa)
28 Ocak 2011, 17:14:47
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 28 Ocak 2011, 17:14:47 »



1. Vitir Namazı



Vitir namazının -hükmü, keyfiyeti, vakti, vitir namazında kunut duası okunup okunmadığı ve vitir namazının hayvan sırtında kılınıp kılmamadığı mevzuları olmak üzere- bu namazla ilgili beş mevzuda ihtilâf etmişlerdir. Vitir namazının hükmü hakkındaki ihtilâfı, farz namazların sayısı hakkında­ki ihtilâfı anlatırken anlattığımız için burada tekrarlamayacağız. [473]

 

A-Şekli:
 

Vitir namazının keyfiyeti hakkında tmam Mâlik «Vitir namazını üç rek'at olarak ve bu rek'atlann arasını -ikisini kıldıktan sonra selam verip di­ğerini ayrı bir selam ile kılmak sureti ile- ayırarak kılmak müstehabtır» de­miştir, imam Ebû Hanife de vitir namazının üç rek'at olduğunu söylemişse de; «Bir selam ile kılınır» demiştir, İmam Şafii'ye göre ise, vitir namazı bir rek'at'tır. Ashab ve Tabiin'den de bu üç görüşten her birini söyleyen olmuş­tur.

Bu ihtilâfın sebebi, bu mevzuda varid olan hadislerin birbirleriyle çelişmesidir. Çünkü Hz. Aişe (r.a.)'nin hadisi ile sabittir ki Peygamber (s.a.s) Efendimiz geceleri onbir rek'at namaz kıîar ve bunlardan birini tek olarak kı­lardı [474].

İbn Ömer'den sabit olmuştur ki Peygamber (s.a.s) Efendimiz:

«Gece namazı ikişer ikiser rek'at'tır. Sabah vaktinin seni yakalayaca­ğını gördüğün zaman, bir rek'at ile tekleştir» [475]buyurmuştur.

Müslim de Hz. Aişe (r.a.)'den «Peygamber (s.a.s) onüç rek'at namaz kı­lar ve beş rek'at'ının hiçbirinde oturmaz, sadece sonunda otururdu» diye rivayet etmektedir.

Ebû Dâvûd da Ebû Eyyûb el-Ensârî'den rivayet etmektedir İd Peygamber (s.a.s) Efendimiz,

«Vitir namazı her müslümana yüklenen bir vecibedir. Artık vitrini beş rek'at olarak kılmak isteyen öyle yapsın, üç rek'at'lı olarak kılmak isteyen Öyle yapsın, bir rek'at'lı kılmak isteyen bir rek'at'lı kılsın» [476]buyurmuştur. Ebû Dâvûd ayrıca, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in vitir namazını yedi rek'at de, beş rek'at de, dokuz rek'at de kıldığını rivayet etmektedir [477].

Ebû Dâvûd, Abdullah b. Kays'tan da «Hz. Âişe (r.a.)'ye: Rasûlullah (s.a.s) vitir namazını kaç rek'at kılardı? diye sordum. Hz. Âise (r.a.): Dört ile üç olarak, altı ile üç olarak, sekiz ile üç olarak ve on ile üç olarak kılardı» [478] diye rivayet etmektedir. îbn Ömer'in Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den riva­yet ettiği hadis de «Akşam namazı gündüz namazlarının vitri­dir» [479] şeklindedir. '

Bunun için ulema da bu hadisler arasında tercih yolunu tutmuşlardır. «Vitir namazı bir rek'at'tır» diyenler, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in

«Sabah vakti olmasından korkarsan kıl­dıklarını bir rek'at daha kılmakla tekleştir» hadisi ile Hz. Âişe (r.a.)'nin «Rasûlullah (s.a.s) gece namazının son bir rek'at'ını tek kılardı» hadisini tercih etmişlerdir.

«Vitir namazı üç rek'at'tır ve bir selâm ile kılınır» diyenler ise, Ibn Ömer'in «Akşam namazı gündüz namazlarının vitridir» hadisinden başka, bu hadislerin hiçbiri ile ihticac edenıezler. Zira bu hadislerin hepsi tahyir (se­çenek) ifâde ederler, ancak Ibn Ömer'in hadisi ile ihticac edebilirler, zira îmam Ebû Hanife «Bu hadiste akşam namazı vitir namazına teşbih edilmiş­tir. Teşbih ise, müşebbehte (benzetilen) bulunan vasfın müşebbehun bih'te (kendisine benzetilen) evleviyetle bulunmasını gerektirmektedir. Şu halde akşam namazı nasıl bir selam ile kılınan üç rek'at'lı bir namaz ise vitir namazı da bir selam ile kılınan üç rek'at'lı bir namazdır diyebiliriz» demiştir.

îmam Mâlik de «Bu hadislerden anlaşılmaktadır ki Peygamber (s.a.s) Efendirftfe daima çifter rek'at olarak kıldığı namazların sonunda bir tek rek'at da kılmıştır. Bu o demektir ki vitir namazının usûlü önce çift, sonra tek bir rek'at olarak kılmaktır ve tabiidir ki çift rek'atler de ikiden aşağı olamaz» demistir. Şu halde îmam Mâlik'e göre vitir namazı ya tek rek'at'la son bulan na­mazın son rek'at'ıdır, ya da sonunda tek rek'at bulunan namazın hepsidir. Çünkü sonunda tek rek'at geldiği için namazın hepsi de rek'at sayısı bakımından tektir. Bu görüşe, yukarıda geçen Abdullah b. Kays'ın hadisi de şehâ-det etmektedir. Zira bu hadiste, çift ve tek rek'atlerden meydana gelen na­mazlara vitir denilmiştir.

İmam Mâlik: «Vitir namazı bir rek'at olarak nasıl kılmabilir? Eğer önce bir şey kılınmamış ise bir rek'at neyi tekleştirmiş olur? Nitekim Peygamber (s.a.s) Efendimiz «Kıldıklarını bir rek'at daha kılmakla tekleştir» buyurmuştur» demiştir. İmam Mâlik'in bu sözü de onun, vitir namazının namazın son tek rek'at'ı olduğu inancında bulunduğunu göstermektedir. Çünkü bu sö­zün zahirinden, İmam Mâlik'in, şer'an tek sayının başka sayı ile tekleştirilmiş olan sayı olmayıp kendiliğinden tek olan sayı olduğu görüşünde bulunduğu anlaşılmaktadır. Zira ancak bu sayıdır ki başka sayılan da tekleştirir.

Bu mevzuda doğru olan şudur ki, bu hadislerin zahiri, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'den rivayet olunduğu üzere vitir namazının keyfiyetinde bir ilâ dokuz rek'at arasında muhayyerlik ifade etmektedir. Ancak bir rek'at olarak kılmak istendiği zaman, önce çift rek'atlı bir namaz kılmanın şart olup olma­dığı, incelemeye değer bir konudur. Bir yandan şart olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz hep öyle yapmıştır. Bir yandan da şart olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü Müslim'in rivayetine göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz gece namazım bitirip sıra, kıldıklarını tekleştirmeğe gelin­ce Hz. Âişe (r.a.)'yi uyandırır, o da kalkar kendisi ile birlikte, kalan bir rek'at'ı kılardı [480]. Zira bunun zahirinden anlaşılmaktadır ki Hz. Aişe (r.a.) sadece bir rek'at kılardı.

Müslim, ayrıca Hz. Aişe (r.a.)'den «Peygamber (s.a.s) vitir namazını dokuz rek'at olarak kılardı ve sekiz ile dokuzuncu rek'atlanndd oturur, fakat selamı ancak dokuzuncu rek'at'ta verirdi. Selam verdikten sonra iki rek'at da oturarak kılar di ki toplam olarak on üç rek'at kılmış olurdu. Fakat son zamanlarda yaşlanıp şişmanlamaya başlayınca bunu yedi rek'at'a indir­mişti ki bu sefer de, altı ve yedinci rek!atlarında oturur ve yedinci rek'at'ta selam verirdi. Selam verdikten sonra yine iki rek'at oturarak kılardı ki top­lam olarak, dokuz rek'at kılmış olurdu» [481]diye rivayet etmektedir.

Bu hadis, tek rek'at'ı çift rek'atlardan sonra kılmanın şart olmadığı ve üç rek'at'a da vitir denildiği görüşünde olanlara delil olabilir. Ebû Davud'un Übey b. Ka'b'tan «Peygamber (s.a.s) vitir namazında A'lâ, Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu» [482] mealinde rivayet ettiği hadis de bu hususta delildir. Hz. Aişe (r.a.)'den de bu mealde bir hadis rivayet olunmuştur. Ancak Hz.Âişe (r.a.) «Peygamber (s.a.s), üçüncü rek'at'ta İhlâs ve Muavvizeteyn sûrelerini okurdu»[483] demiştir. [484]

 

B- Vakti:
 

Vitir namazının vaktine gelince: «Ulema, yatsı namazı ile fecrin sök­mesi arası vitir namazının vaktidir» demişlerdir. Çünkü bu hususta Peygam­ber (s.a.s) Efendimiz'den gelen birçok rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetle­rin en sabit olanlarından biri, Müslim'in Ebû Nadre el-Avfî yolu ile Ebû Sa-id'ten getirdiği rivayettir.

Buna göre Ebû Saİd «Peygamber (s.a.s) Efendimiz'e namazının vaktini sorduk. O da: Vitir namazı sabah olmazdan Öncedir' buyurdu» [485] demiştir.

Ancak fecirden sonra vitir namazının kılınıp kıhnamadığı hususunda ihtilâf etmişlerdir.

Kimisi «Caiz değildir» kimisi «Sabah namazı kılmmadıkça caizdir» demiştir. Birincisini, îmam Ebû Hanife'nin iki arkadaşı îmam Ebû Yusuf ile îmam Muhammed b. Hasan, ikincisini de, îmam Mâlik ile İmam Şâfıi söylemişlerdir.

Bu ihtilâfın sebebi, ashab-ı kdram'ın ameli ile bu hususta varid olan hadislerin birbirlerine uymamasıdır. Çünkü yukarıda geçen Ebû Nadre ha­disi gibi- sabah namazından sonra kılınmasının caiz olmadığı anlaşılmakta­dır. Hatta Ebû Huzeyfe el-Adevî'nin hadisi bu hususta nass'tır. Ebû Davud'un rivayet ettiği şu hadiste Peygamber (s.a.s) Efendimiz

«Cenâb-ı Hak vitir namazını yatsı namazından fecrin doğmasına ka­dar olan zaman içinde kılmanızı buyurmuştur» [486] demiştir.

Usul uleması da «(kadar diye terceme ettiğimiz) ilâ kelimesi gaye ve ni­hayet mânâsında kullanıldığı zaman bu kelimeden sonra gelen kelimenin medlulü ondan önceki kelime medlulünün hükmüne tabi değildir» demişler­dir. Bu, sabah vakti vitir namazının kılınabildiği vaktin hükmüne tabi değil­dir demektir. Yani sabah namazı vaktinde vitir namazı kılınamaz. Hadisten bu mânânın anlaşılması her ne kadar delilü'1-hitab yolu ile ise de, bu delilü'I-hitab, delâleti ittifak ile kabul edilen delilü'l-hitab'm çeşitlerinden biridir.

"Tan yerinde, beyaz iplik siyah iplikten sîzce ayırt edilinceye kadar yiyin, için; sonra orucu geceye kadar tamamlayın" [487] âyet-i kerimesinin delilü'l-hitab'ı ile gecenin oruç hükmüne tabi olmadığını ittifakla söylemele­ri gibi. Hadislere uymayan, ashab-ı kiram'ın ameline gelince: Çünkü rivayet olunduğuna göre îbn Mes'ud, îbn Abbas, Ubâde b. Sâmit, Huzeyfe, Ebû Derdâ ve Hz. Âişe (r.a.) fecirden sonra ve sabah namazından önce vitir nama­zını kılarlardı. Diğer ashabtan herhangi birinin de bunlara bu hususta muha­lefet ettiği rivayet olunmamıştır.

Kimisi «Diğer ashabın onlara muhalefet etmeyişi icma1 sayılır» demiş­tir. Halbuki bu yanlıştır. Çünkü bir kimsenin herhangi bir şeyi söyleyip de başkalannın susup ona karşı ses çıkarmamaları, onlar da o şeyi söylüyorlar demek değildir. Kaldı ki ashab arasında sözle de onlara muhalefet eden ol­muştur.

Bu hadisleri rivayet eden ashabın, bu hadisleri rivayet etmeleri onlar...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vitir namazı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 10:19:37 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vitir namazı rüya tabiri,Vitir namazı mekke canlı, Vitir namazı kabe canlı yayın, Vitir namazı Üç boyutlu kuran oku Vitir namazı kuran ı kerim, Vitir namazı peygamber kıssaları,Vitir namazı ilitam ders soruları, Vitir namazıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes