๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 12 Şubat 2011, 19:47:32



Konu Başlığı: Vakti
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 12 Şubat 2011, 19:47:32
C-Vakti:



Bütün ulemaya göre teşrik günlerinde cemreleri taşlamanın sünneti, her gün önce birinci, sonra ikjnci, sonra üçüncü cemreyi taşlamak ve birinci ile ikinci cemreleri taşladıktan sonra her birinin yanında durup uzunca dua etmek, üçüncü cemreyi taşladıkları sonra ise hemen oradan ayrılmaktır. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hep böyle yaptığı rivayet olunmuştur 142.
Ulemaya göre cemreleri taşlarken tekbir getirmek de iyidir. Ulema, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in hep böyle yaptığı rivayet olunmuştu. Ulemaya göre cemreleri taşlarken tekbir getirmek de iyidir.
Ulema, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in teşrik günlerinde cemreleri hep öğleden sonra taşlamış olduğunda müttefiktirler. Bununla beraber bu cemreleri Öğleden önce taşlayan kimse hakkında ihtilâf etmişlerdir.,
Cumhur «Öğleden sonra bir daha yapması gerekir» demiştir. Ebû Cafer Muhammed b. Ali'den ise, «Gün doğduktan sonra akşama kadar cemreler taşlanabilir dediği rivayet olunmuştur.
Ulema, «Eğer kişi, herhangi bir cemreyi gün batıncaya kadar taşlamazsa artrk taşlayamaz» demişlerse de bu adama gelen keffaret hakkında ihtilâf etmişlerdir.
îmam Mâlik «Bu nüsükü yapmayana -ister hepsini, ister bir kısmını, ister bir tanesini yapmamış olsun- kurban lâzım gelir» demiştir.
imam Ebû Hanife «Eğer hepsini yapmazsa ona kurban lâzım gelir ve eğer bir kısmını yapmazsa, atmadığı taşlar kaç tane ise her biri için bir yoksula yarım sa' buğday vermesi gerekir. Ancak ne zaman ki bu buğdaylar bir kurban kıymetini bulursa, o zaman kurban kesmesi lâzım gelir. Bu da diğer cemreler içindir. Cemraîü'l-Akabe'yi terkedene ise kurban lâzım gelir» demiştir.
îmam Şafii ise «Atmadığı her bir çakıl için çeyrek sa' buğday lâzım gelir» demiştir.
Süfyan Sevrî cif İmam Şafii gibi söylemiş, ancak o «Eğer atılmayan çakıllar dördü bulursa kurban lâzım gelir» demiştir.
Tabiinden bir cemaat da «Eğer atılmayan, yalnız bir çakıl ise bir şey lâzım gelmez» demişlerdir. Mesnedleri de Sa'd.b. Ebî Vakkas'ın «Rasulullah (s.a.s) hacca gittiğinde kendisi ile beraber bulunuyorduk, Kimimiz yedi taş, kimimiz altı taş attık diyordu ve birbirimizi ayıplamıyorduk» 143 mealindeki hadisidir.
Zahirîler'de «Cemreleri taşlamaktan dolayı bir şey lâzım gelmez» demişlerdir.
Cumhura göre Cemratü'l-Akabe, hacem erkânından değildir. İmam Mâlik'in tabilerinden Abdülmelik ise, «Cemraiü'l-Akabe rükündür» demiştir.
Hacca başlayan kimsenin, hacdan çıkıncaya kadar yapması lâzım gelen fiillerin hepsi işte bunlardır. Mac'dan çıkmak da -büyük tahallül ve küçük tahallül olmak üzere- iki tanedir.
Büyük tahallül (ihramdan çıkma) Tavâfü'l-İfâda'yı yapmakla, küçük tahallül de Cemratü'l-Akabe'yi taşlamakla olur. Bu tahallüller hakkındaki ihtilâfları sonradan anlatacağız. 144


142 Buharî, Ilacc, 25/141, no: 1752.
143 Nasûî, 5/275.

144 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/197-198.