> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Bidayetül Müctehid > Şartlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Şartlar  (Okunma Sayısı 939 defa)
13 Şubat 2011, 21:36:07
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 13 Şubat 2011, 21:36:07 »



Şartlar


Arafat'ta vukufun sıhhati için Arafe günü öğleden sonra orada bulunmanın şart olduğunda ihtilâf yoktur. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Arafat'ta öğle ve ikindi namazını bir arada kıldıktan sonra dağın kayalıkları arasından yükselip güneş batmcaya kadar beraberinde bulunanlarla birlikte orada dua ve niyaza devam ettiğinde ve güneş battıktan ve buna kanaat getirdikten sonra inip Müzdelife'ye doğru hareket ettiğinde bütün hadis uleması müttefik olup, bunun, Arafat Vukufu adabından olduğunda ihtilâf etmemişlerdir.
Ulema, «Eğer bir kimse öğleden evvel Arafat'a gidip de henüz güneş zevale gelmemişken oradan ayrılsa vukuf etmiş sayılmaz ve eğer zevalden sonra veyahut geceleyin daha fecir sökmemişken dönüp vakfe yapmazsa haccı kaçırmış olur» demişlerdir.
Abdullah b. Muammer ed-Dîlî'den rivayet olunduğuna göre Abdullah «Peygamber (s.a.s)'den,
«Hac demek Arafat demektir.' Kim ki daha fecir sökmeden Araf ata yeti-. şirse hacca yetişmiş olur» buyurduğunu işittim» 122 demiştir. Bu hadisi as-tıabtan yalnız bu zat rivayet etmiştir. Fakat sıhhatinde ihtilâf yoktur.
Ulema, öğleden sonra Arafat'a gidip de güneş batmadan oradan ayrılan kimsenin hükmü hakkında da ihtilâf etmişlerdir.
îmam Mâlik «îmam'dan önce isteyen Arafat'tan ayrılabilir. Fakat geceden bir miktar Arafat'ta durması şarttır. Aksi taktirde ertesi sene bir daha hacca gitmesi lâzım gelir» demiştir. Kısacası; îmam Mâlik'e göre vukufun sıhhati için Arafat'ta geceleyin kalmak şarttır.
Cumhura göre ise öğleden sonra Arafat'ta bulunan kimsenin -güneş batmadan ayrılsa bile- haccı tamamdır. Ancak kendisine kurban lâzım gelmediğinde ihtilâf etmişlerdir.
Cumhurun mesnedi, sıhhati üzerinde icma' edilen Urve b. Müderres'in «Müzdelife'de Rastdullah (s.a.s)'ın yanına geldim ve kendisine, 'Benim haccım oluyor mu?' diye sordum. Rasûhdlah (s.a.s), ,
bizimle beraber bu namazı kılar ve bizim durduğumuz bu yerde, -fakat daha evvel Arafat'ta gece ya da gündüzleyin durmuş olmak şartı ile-biz buradan hareket edinceye kadar durursa haccı tamamlanmış ve haccın gereğini yerine getirmiş olur» 123 buyurduğu hadisidir. Bu hadiste geçen gündüz kelimesinden murad zevalden sonrası olduğunda ulema müttefiktirler.
. Arafat'ta geceden bir miktar kalmanın şart olduğunu söyleyenler ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in güneş batmadan Arafat'tan ayrılmayışı ile ihticac etmişlerdir. Fakat cumhur «Urve b. Müderres'in hadisi, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in -daha efdal olduğu için- güneş batmadan Arafat'tan ayrılmadığını, kişi isterse güneş batmadan da ay alabildiğini ifade etmektedir» diyebilir.
Birçok tariklerle rivayet olunduğuna göre Peygamber (s.a.s) Efendimiz,
«Arafat'ın her semti mevkıftır (neresinde durulsa caizdir). Ancak ÜRENE çukurunda durmayın. Müzdelife'nin de Mahşer çukurundan başka her semti mevkıftır. Mina'nın da her semti mevkıftır. Mekke'nin bütün vadileri de hem menhirdir, hem mebittir (bu vadilerde hem kurban kesilebilir, hem hangisinde gece kalınsa Mina'nın sınırları içinde kalınmış olur)» 124 buyurmuştur.
Ulema, bu hadiste geçen Arafat'ın Ürene adındaki semtinde vukuf yapan kimse hakkında ihtilâf etmişlerdir.
Kimisi «Haccı tamamdır, ancak kendisine kurban lâzım gelir» demiştir ki, İmam Mâlik bu görüştedir.
İmam Sâfıi ise, hadiste geçen nehye dayanarak «Haccı fasittir» demiştir.
«Fasit değildir» diyenler de, «Asıl, Arafat'ın her semtinde vukuf yapmanın caiz olmasıdır. Meğer bir semtinin müstesna olduğunu gösteren bir delil buluna. Hadis ise, hüccet olabilecek ve asıldan vazgeçmeyi gerektirecek bir şekilde vurud etmemiştir» demişlerdir.
Hacc'ın fiillerinden biri olan Arafat vukufunun adabı işte bunlardır.
Hacc'in bundan sonraki fiili ise, güneş battıktan sonra Arafat'tan Müzdelife'ye inmektir. 125


122 Ebû Dâvûd, Menâsik, 5/%9, no: 1949.
123 Ebû Dâvûd, Menâsik, 5/69, no: 1950.
124 Ebû Dâvûd, Menâsik, 5/65, no: 1937.
125 İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/192-193.
 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Şartlar
« Posted on: 29 Mart 2024, 10:42:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Şartlar rüya tabiri,Şartlar mekke canlı, Şartlar kabe canlı yayın, Şartlar Üç boyutlu kuran oku Şartlar kuran ı kerim, Şartlar peygamber kıssaları,Şartlar ilitam ders soruları, Şartlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes