๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ocak 2011, 18:53:06



Konu Başlığı: Secde ayetleri
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 27 Ocak 2011, 18:53:06
B-Secde Ayetleri



Okunurken secde edilmesi gereken âyetlerin sayısına gelince: İmam Mâlik Muvatta"da «Okunması mutlaka secde etmeyi gerektiren

âyetlerin sayısı bizce onbir olup bunların hiçbiri mufassal denilen kısa sûre­ler değildir» demiştir.

Mâlikîler bu âyetleri şu şekilde sıralamışlardır:

1- A'raf (7/206)) sûresinin son âyeti;

2- Ra'd (13/15) sûresinin;

3-Nahl (16/50) sûresinin

4- Isrâ (17/109) sûresinin;

5- Meryem (19/58) sûresinin

6- Hac (22/18) sûresinin;

7- Furkan (25/60) sûresinin ile son bulan âyeti;

8- Nemi (27/26) sûresinin sonu olan âyeti;

9-Secde (32/15) sûresinin ile son bulan âyeti;

10- Sâd (38/24) sûresinin ile son bulan âyeti;

11-Fussilet (41/38) sûresinin sonu olan âyeti.


Burada kimisi "Secde yeri, bundan sonraki âyetin sonu olandır"' demiştir.

İmam Şafii «Ondörttür» demiştir ki üçü -înşikâk, Necm ve Alâk sûrele­ri olmak üzere- kısa sûrelerdedir.

tmam Şâfıi, Sâd sûresinde tilâvet secdesi bulunduğunu benimsemez. Çünkü ona göre bu sûredeki secde şükür secdesidir. İmam Ahmed ise, Hacc sûresinin 77. nci âyetindeki ikinci secdesi ile Sâd sûresi secdesine de yer vererek «Onbeş'tir» demiştir. îmam Ebû Hanife ile tabilerine göre ise secde âyetleri onikidir.

Tahâvî «Tilâvet secdeleri, Kur'an-ı Kerim'de secde emrinin haber laf­zıyla bulunduğu âyetlerin secdeleridir» demiştir.

Bu ihtilâfın sebebi, Kur'an secdelerinin tesbitinde ulemanın çeşitli delillere dayanmış olmalarıdır.

Kimisi, bunda Medine halkının ameline, kimisi kıyasa, kimisi semaa dayanmıştır. Medine halkının ameline dayananlar îmam Mâlik ile tabileri-dir. Kıyasa dayananlar da, îmam Ebû Hanife ile tabileridir. Zira bunlar «Görüyoruz ki, üzerinde icma' edilen A'raf, Nahl, Ra'd, îsra, Meryem, Furkan, Nemi ve Secde sûrelerinin secdeleri ile Haşr süresindeki birinci secdenin hepsi haber lafzı ile gelmiştir. Şu halde, Sâd ve înşikak sûrelerinin secdeleri­ni de bunlara kıyas etmek gerekir. Çünkü onlar da haber lafzı ile gelmişler­dir» demişlerdir. Bu duruma göre Hanefilerce, emir lafzı ile gelen Necm ve Alâk sûrelerinin secdeleri ile Hacc sûresinin ikinci secdesi sakıt olurlar Semaa dayananlara gelince: Çünkü onlar, Înşikak, Aîâk ve Necm sûre-, lerinin secdelerinde, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in bu secdeleri yaptığına dair Müslim'in kaydettiği rivayete dayanmışlardır [574].

Esrem «İmam Ahmed'e: Hacc sûresinde kaç tane secde vardır? diye so­rulmuş, İmam Ahmed -Uk'be b. Amir'in hadisini sıhhatli bulduğu için- iki secde vardır demiştir ki bu, Hz. Ömer (r.a.) ile Hz. Ali (r.a.)'nin de görüşü­dür» demiştir.

(Kadı -İbn Rüşd- diyor ki): Ukbe b. Amir'in hadisi Ebû Dâvûd tarafın­dan rivayet olunmuştur [575]. îmam Şâfîi de, Ebû Davud'un kaydettiği bu hadi­se dayanarak Sâd sûresinin secdesini iskat etmiştir. Ebû Said el-Hudrî'den rivayet olunan bu hadise göre, Peygamber (s.a.s) Efendimiz bir gün minber­de Sâd sûresinin secde âyetini okumuş ve inip secde etmiştir. Fakat bir başka günde bir daha bu âyeti okuduğunda secde etmemiş ve halkın secde etmeğe davrandığını da görünce,

«Bu, ancak bir peygamberin ettiği tevbenin kabulüdür. Geçen sefer si­zin secde etmeğe davrandığınızı gördüğüm için inip secde ettim» [576]buyur­muştur.

 Eğer sebep bu ise, Fussılet Sûresinin secdesi de emir lafzı ile geldiği için Hanefilercı onun da sakil olması ve dolayısıyla secde sayısının onbirc düşmesi lâzım gelirdi. Bu hadiste, tilâvet secdesinin vücubunu benimseyen İmam Ebû için bir çeşit hüccet vardır. Çünkü Peygamber (s.a.s) Efendimiz bu hadiste Sâd sûresi secdesini niçin yapmadığını açıklamıştır ki bu sebep, diğer secde­lerde yoktur. Bundan ise, bu sebebin bulunmadığı diğer secdeleri terk etme­nin caiz olmadığı anlaşılmaktadır. Ne varki bu çeşit istidlalin -Delilül-Hi-tab'ın delâletini benimsemek kabilinden olduğu için- cevazında ihtilâf var­dır. «Mufassal denilen kısa sûrelerde tilâvet secdesi yoktur» diyenlerden ki­misi, Ebû Davud'un îkrime'den rivayet ettiği İbn Abbas'm* hadisi ile ihticac etmiştir [577].

Zira bu hadiste, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Medine'ye hicret bu­yurduktan sonra kısa sûrelerde secde etmediği bildirilmektedir. Ebû Ömer «Bu doğru bir haber değildir. Zira Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in kısa sûre­lerde secde ettiğini söyleyen Ebû Hüreyre (r.a.), Medine'ye hicret etmezden önce Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in yanında kalmamıştır. Halbuki kuvvetli raviler kendisinden, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Vennecm'i sûresinde secde ettiğini rivayet etmişlerdir» der. [578]


[574] Müslim, Mesâcid, 5/20, no: 578.

[575] Ebû Dâvûd, Salât, 2/328, no: 1402.

[576] Hâkim, 2/431; Beyhâkî, 2/318.

[577] Ebû Dâvûd, Salât, 2/329, no: 1403.

[578] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 1/428-431.



Konu Başlığı: Ynt: Secde ayetleri
Gönderen: Ceren üzerinde 21 Aralık 2019, 20:07:54
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Secde ayetleri
Gönderen: Sevgi. üzerinde 12 Ocak 2020, 04:41:10
Aleyküm selâm. Bilgiler için Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Secde ayetleri
Gönderen: Mehmed. üzerinde 13 Ocak 2020, 06:49:39
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun