๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Bidayetül Müctehid => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2011, 16:34:18



Konu Başlığı: Savaş yoluyla fethedilen topraklar
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 17 Şubat 2011, 16:34:18
5 . Savaş Yoluyla Fethedilen Topraklar



Ulema, savaş yolu ile fethedilen arazinin hükmü hakkında ihtilâf etmiş­lerdir, îmam Mâlik «Arazi askerlere taksim edilmez ve haracı -ordunun er­zak ve masraflan, köprü, okul ve camilerin yapımı gibi- yurt hizmetlerinde harcanmak üzere Beytü'l-Mal'ın mülkü olarak kalır. Ancak eğer imam arazi­yi taksim etmekte maslahat görürse taksim edebilir» demiştir.

İmam Ebû Hanife, «İmam, araziyi haraç karşılığında miislüman olma­yan eski sahiplerinin elinde bırakmakla müslümanlara dağıtmak arasında muhayyerdir» demiştir. İmam Şafii ise, «Arazi de diğer ganimet mallan gibi taksime tabidir» demiştir. Bu ihtilâfın sebebi, yukanda metni geçen «Bilin ki ele geçirdiğiniz ganimetlerin beşte biri Allah'ın, Peygamber'in, ya-kınlannın, yetimlerin, düşkünlerin ve yolda kalmışlarındır» mealindeki ga­nimet âyeti ile, Haşr sûresinin,

"Onlardan sonra gelenler, 'Rabbimiz! Bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla; kalbimizde mü'minlere karşı kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz sen, şefkatlisin, merhametlisin' derler" [89] âyet-i ke­rimesi arasında bulunduğu zannolunan çelişmedir. Zira ganimet ây[90]etinin za­hirinden ganimet ne olursa olsun taksim edilmelidir diye anlaşılmaktadır. Haşr sûresinin âyeti ise, eğer önceki âyetler üzerine atfedilirse (bağlanırsa) ondan, bütün müslümanlann ganimette ortak olduklannı ve muayyen kişile­re taksim edilmemesi gerektiğini anlamak mümkündür. Çünkü eğer bu âyet önceki âyetler üzerine atfedilirse, «Ganimet mallan, yurtlanndan edilmiş muhacirlerle, daha önce Medine'yi yurt edinmiş Ensar'ın ve onlardan sonra gelip, Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi ba­ğışla; içimizde mü'minlere karşı kin bırakma, Rabbimiz, sen şefkatlisin, merhametlisin diyenlerindir» mânâsında olur. Nitekim, rivayet olunduğuna göre Hz. Ömer «Ben bu âyetten, bütün halkın, hatta Küda'da çobanlık yapan­ların bile ganimette ortak olduğu mânâsını anlıyorum» demiş ve bunun için­dir ki, zamanında fethedilen Irak ve Mısır arazilerini fethedenler arasında kendisi taksim etmemiştir.

Fıkıh ulemasından, bu her iki âyetin de ganimet mallan hakkında oldu­ğunu ve Haşr sûresi âyetinin ganimet mallanndan istisna etmişlerdir. Gani­met âyetinin ganimet mallan ve Haşr sûresi âyetinin de fey' mallan hakkında olduğunu söyleyenler ise -ki en zahir olan da budur- «Arazi de taksime tabi­dir. Nitekim Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Hayber arazisini Hayber'i fet­hedenler arasında taksim ettiği sabittir»  demişlerdir. Bunlar «Hem Kur'an-ı Kerim bu hususta âmmdır, hem de Kur'an-ı Kerim'in bu umumum­dan başka, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in fiili de mücmelin beyanı hük­mündedir» demişlerdir. İmam Ebû Hanife ise, «Peygamber (s.a.s) Efendi­miz'in Hayber arazisini yancılığa verdiği ve Hayber ahalisi ile hurmaları bö­lüşmek üzere sonradan Abdullah b. Revaha'yı oraya gönderdiği rivayet . olunmuştur [91] Bundan ise, Peygamber (s.a.s) Efendimiz'in Hayber arazisi-' nin hepsini taksim etmediği anlaşılmaktadır» diyerek, «İmam, araziyi isterse taksim eder, isterse haraç karşılığında müslüman olmayan eski sahipleri elinde bırakır ve Hz. Ömer'in yaptığı da budur» demiştir.

Ulema «Eğer arazi fethedildikten sonra arazi sahipleri müslüman olur­larsa, İmam isterse arazilerini haraçsız olarak -Peygamber (s.a.s) Efendi­miz'in Mekke arazisini Mekkelilerin elinde bıraktığı gibi- ellerinde bırakır, isterse taksim eder» demişlerdir. Halbuki bu görüş, ancak eğer Mekke savaş­la alınmış ise sahih olur. Zira Mekke'nin savaşla alındığı Müslim tarafından rivayet olunduğu için [92] her ne kadar sıhhatli ise de, savaşla mı, yoksa sullıenmi alındığında ihtilâf vardır.

Şunu da bilmek gerekir ki, ganimet ile fey' âyetlerinin muhayyerliğe mahmul (yorulmuş) olduğunu söyleyenlerle, ganimet âyetinin fey1 âyeti ile mensuh ya da muhassas (tahsis edilmiş) olduğunu söyleyenlerin görüşleri çok zayıftır. Ancak eğer ganimet ile fey' kelimelerinin ikisi bir mânâda olur­sa o zaman, bu iki âyet arasında çelişme bulunur. Çünkü ganimet âyeti, gani­metlerin beşte birini çıkarmadan taksimini emretmektedir. Bunun için bu iki âyetten birinin diğerini neshetmesi ya da imamın ganimetin beşte birini çı­karmakla çıkarmamak arasında muhayyer olması lâzım gelir. Fakat bu tak­tirde yalnız arazide değil, bütün mallarda böyle olması gerekir. Ulemadan bazıları, «Bunu da benimseyenler olmuştur» demiş ve -kanaatimce- bunu bazı rnezheblerden nakle tmişl erdir.

Bu iki âyetin te'liflnden, arazinin taksime tabi olmadığı ve diğer malla­rın tabi olduğu hükmünü çıkarmak isteyenlerin, «Bu iki âyetten her biri diğe­rinin bir kısmını nesh ya da tahsis etmiştir, yani Enfâl âyeti, Haşr âyetinin umumundan arazi olmayan ganimetleri ve Haşr âyeti ile Enfâl âyetinin umu­mundan arazi olan ganimetleri istisna etmiştir» demeleri lâzımdır ki bu da delil isteyen bir davadır. Kaldı ki Haşr süresindeki âyetin zahirinden, bu âye­tin ihtiva ettiği hükmün, Enfâl âyetinin ihtiva ettiği hükümden tamamen ayn ve savaştan başka yollarla elde edilen mallar hakkında olduğu anlaşılmakta­dır. Çünkü,

"Onların mallarından Allah'ın, peygamberine verdiği şeyler için siz ne at, ne de deve koşturdunuz; fakat Allah Peygamberlerini dilediği kimselere üstün kılar. Allah her şeye kadirdir'[93] âyet-i kerimesinde, sa­vaştan başka yollarla elde edilen malların niçin yalnız askerlerin hakkı olma­dığına işaret Duyurulmuştur. Zira savaşla elde edilen malların, yalnız asker­lere taksim edilmesinin sebebi, bu malların askerlerin kilınçîan ile ele geçi­rilmiş olmasıdır. [94]


[89] Haşr, 59/10.

[90] EbûUbeyd,£mva/,s.71,no: 143; Buh,Megâzî, 64/38, no: 4235.

[91] Buhârî,//ars,41/8,no:2328,                                                          .

[92] Müslim, Cihad, 32/31,no: 1780.

[93] , Haşr, 59/6.

[94] İbn Rüşd Kadı Ebu'l-Velid Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Rüşd El-Hafîd, Bidayetü’l-Müctehid ve Nihayetü’l-Muktesid, Beyan Yayınları: 2/272-274.



Konu Başlığı: Ynt: Savaş yoluyla fethedilen topraklar
Gönderen: Ceren üzerinde 14 Aralık 2019, 19:22:04
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun paylaşım dan kardeşim...


Konu Başlığı: Ynt: Savaş yoluyla fethedilen topraklar
Gönderen: Züleyha üzerinde 15 Aralık 2019, 01:18:20
Rabbim razı olsun çok güzel hazırlanmış selam ve dua ile...


Konu Başlığı: Ynt: Savaş yoluyla fethedilen topraklar
Gönderen: Sevgi. üzerinde 16 Aralık 2019, 06:54:12
Aleyküm selâm. Bu faydalı bilgileri bizlerle paylaştığınız için Allah sizlerden razı olsun kardeşim


Konu Başlığı: Ynt: Savaş yoluyla fethedilen topraklar
Gönderen: Mehmed. üzerinde 18 Aralık 2019, 09:41:49
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun